"Sana vahyolunana uy! Ve Allah hükmünü verinceye kadar sabret. Çünkü O, hüküm verenlerin en hayırlısıdır."
Allah'ın adıyla başlarım...
Turşu bir çoğumuzun çok sevdiği bir yiyecek.Sebzelerin turşuya dönüşüp bambaşka bir lezzete dönüşmesi de Rabbimizin kudretinin işaretlerinden olsa gerek.Turşu denilince turşuları ile ün yapmış Ankara'nın şirin ilçesi Çubuk'un turşuları,ilk akla gelen turşulardandır.Çubuk turşuları lezzetlerinin güzelliği ile bu şöhreti fazlası ile haketmişlerdir,diye düşünüyorum.İşte ben de sayfamızdaki turşu tariflerine bir de çubuk usulü turşuyu eklemek istedim.
Kısa bir süre önce televizyonda izlediğim Dr.Ümit Aktaş turşunun çocuklar için çok faydalı olduğunu,bu yüzden yemelerini önerdi.Yanlış hatırlamıyorsam bağışıklık sisteminin güçlenmesinde fayda sağlıyormuş.Turşuyu pek yemeyen bizim çocuklar Çubuk turşusunun,üzerine dereotu konulmuş,sade salatalık turşusunu severek yiyorlar.
Kısa bir süre önce televizyonda izlediğim Dr.Ümit Aktaş turşunun çocuklar için çok faydalı olduğunu,bu yüzden yemelerini önerdi.Yanlış hatırlamıyorsam bağışıklık sisteminin güçlenmesinde fayda sağlıyormuş.Turşuyu pek yemeyen bizim çocuklar Çubuk turşusunun,üzerine dereotu konulmuş,sade salatalık turşusunu severek yiyorlar.
Çubuk turşularında tuz,sirke,sarımsak gibi turşunun olmazsa olmazı malzemelere ek olarak,tane karabiber,defne yaprağı,dereotu veya maydanoz da kullanılıyor.Bir önceki ham domatesli karışık turşumun bir benzerini çubuk usulü hazırladım ve sizlerle paylaşmak istedim.Belki çubuk turşularının başka bilinmeyenleri vardır,ben bildiğim kadarı ile sizlere aktarıyorum.
ÇUBUK TURŞUSU NASIL HAZIRLANIR?
yıkanmış,turşuluk sebze(ham domates,ince kıl biber,cin biber),isterseniz sebzelere salatalık da ekleyebilirsiniz,
2 litrelik kavanoz için:
6-7 iri diş sarımsak,
3 tatlı kaşığı tepeli tuz,
1/3 ü sirke olacak şekilde su(isterseniz sirke miktarını damak tadınıza göre daha da artırabilirsiniz),
6-7 iri diş sarımsak,
3 tatlı kaşığı tepeli tuz,
1/3 ü sirke olacak şekilde su(isterseniz sirke miktarını damak tadınıza göre daha da artırabilirsiniz),
8-10 adet tane karabiber,
1 adet kuru defne yaprağı,
10-15 dal maydanoz,
NASIL HAZIRLANIR?
*sebzeler yıkanır,
*domateslerin sapları ayıklanır ikiye bölünür,biberlere küçük birer kesik atılır,
*sarımsaklar soyulur,çok büyük olanlar ikiye
bölünür,
*kavanozun dibine karabiberler atılır,
NASIL HAZIRLANIR?
*sebzeler yıkanır,
*domateslerin sapları ayıklanır ikiye bölünür,biberlere küçük birer kesik atılır,
*sarımsaklar soyulur,çok büyük olanlar ikiye
bölünür,
*kavanozun dibine karabiberler atılır,
sarımsaklar,domatesler ve biberler karışık olarak kavanoza yerleştirilir,orta kısma kenara defne yaprağı konulur,kavanoz üzerinde üç parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur,kavanozun en üstüne yıkanmış maydanozlar konulur,
*sirke ve su,malzemenin boyuna gelinceye kadar kavanoza doldurulur,
*derin bir kaba,kavanozdaki sirkeli su dökülüp tuzu atılır,karıştırılıp tuzu eritilir,
*tuzlanmış sirkeli su tekrar kavanoza doldurulur,
*bıçak yardımı ile kavanozdaki hava kabarcıkları çıkarılır,kavanozun ağzı kapatılır,
*güneş almayan serin bir yere konulur,
*sirke ve su,malzemenin boyuna gelinceye kadar kavanoza doldurulur,
*derin bir kaba,kavanozdaki sirkeli su dökülüp tuzu atılır,karıştırılıp tuzu eritilir,
*tuzlanmış sirkeli su tekrar kavanoza doldurulur,
*bıçak yardımı ile kavanozdaki hava kabarcıkları çıkarılır,kavanozun ağzı kapatılır,
*güneş almayan serin bir yere konulur,
2 hafta sonunda turşu olgunlaşıp yenmeye hazır hale gelir Allah'ın izni ile.Yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,ağzınızın tadı hep yerinde olsun.
Ellerine sağlık nefis görünüyor. Ben bu sene daha yapamadım. Bakalım cuma günü eşimi ikna edebilirsem pazardan almayi düşünüyorum. Pazar bize biraz uzak olduğu için. Ama turşuda karabiberi ilk defa duyuyorum. Bende maydanoz falan koyarım ama.benim çocuklarda biberi yemiyor. Sanırım salatalık ve fasulye ağırlıklı olacak.size afiyet şifa olsun.sevgilerimle
YanıtlaSilFatmacım çubuk turşusundaki bu malzemelerin her birinin güzel lezzetinde etkisi olduğunu düşünüyorum,ama bunlar olmadan,sadece sarımsak,sirke,su ve tuz ile de hazırlananlar da gayet güzel oluyor,
Silbir önceki karışık turşumda çok lezzetli idi,mümkün olsa da herkes benim gibi ev yapımı organik sirke bulup turşularını onunla kursa,ben asıl lezzeti verenin annemin sirkesi olduğunu düşünüyorum,tattırmayı çok isterdim,belki bir gün olur :) muhabbetlerimle...
Ayy ablacim tarifi gorunce nasil duygulandim (nedense)ben de cubukluyum.ve gercekten tursularimiz cok guzel olur.seninki de cok lezzetli gorunuyor,ellerine saglik.ben senden ozel iki tarif istiyorum,hatta uc :) carsamba gunu kizimin dogum gunu.guzel lezzetli kabaran bir pogaca,kaliplarla sekil verebilecegim guzel kurabiye tarifi veee muffin diger adiyla kup kek :) simdiden tesekkur ederim :)
YanıtlaSilTurşuma iki yorum gelmiş bir tanesini bir Çubuklu yapmış :)çok sevindim,çok teşekkür derim canım benim :)
Sildoğum günü konusuna daha önce değinmiştik :)bu gün vesilesi ile misafirlerin geliyor ama mum üflenmiyor,iyiki doğdunlar söylenmiyor değil mi?bizleri gayri müslimlere benzetecek her tavır bizi İslamdan uzaklaştırır,Peygamberimiz(s.a.v) bizi bundan men etmiştir,
gelelim ikramlara,bu günkü yayınladığım tarifin sonunda bir ikram tabağım var,ona da bir bak istersen,istediğin tarifler için de şunları önereyim:
POĞAÇA
ÇİZGİLİ KURABİYE'nin hamuru ile şekilli bir kurabiye,
muffin için KOKOSTAR kek olabilir, LİMONLU HAŞHAŞLIyı'da yapabilirsin,
kolay gelsin,sevgilerimle,hayırlı cumalar...
Tesekkurler canim ablammmmm :)
SilBen yedim cubuk tursusu ama icinde bilmedigim bir ot vardi defne yapragindan baska onu ne oldugunu biliyormusunuz
YanıtlaSilCubuk tursusunun icine bir ot daha koymuslar ben acaba o otun ne oldugunu biliyormusunuz
YanıtlaSilBize de çubuktan turşu gelir içinde olan bu malzemeler
Silbahsettiğiniz otu bilmiyorum :(
Bende afrikada bu tarifınıze uyarak 5 kg salatalik tursusu kurdum biraz önce haydi hayırlısı ramazan hürmetine inşallah güzel olur.bakalım ne çıkacak karşımıza memleket turşu cubuk hepsini özledim ama yapacak bişey yok
YanıtlaSilMemleket hasreti zordur bilirim aynı kıtada ancak memlekete yakın sayılırdık. Kahirede idik.İlk başlarda çok hasret çektim sonrasında alıştım hala da ben de ayrı bir yeri vardır.
SilAllah sizin memleket hasretinizi de tez zamanda hayırla vuslata çevirsin amin. İnşaAllah turşunuz benimkinden de güzel olur Allah'a amanetsiniz.