"O, göklerin ve yeryüzünün mülkü (hükümranlığı) kendisine ait olandır. Çocuk edinmemiştir. Mülkünde hiçbir ortağı da yoktur. O her şeyi yaratmış ve yarattığı O şeyleri bir ölçüye göre takdir etmiştir."
( Furkân Sûresi 2.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Rabbimin adıyla...
( Furkân Sûresi 2.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Rabbimin adıyla...
Bu haftaya pratik bilgiler haftası mı desek :) önceki yayınla beraber böyle söylemek yanlış olmaz.Bir sonraki yayın ise ilginizi çekeceğini umduğum yeni bir yazı olacak,midelerimize değil ruhumuza hitabedecek,tefekküre yönlendirecek inşeAllah....
Evde mayaladığınız yoğurdun kaymağı var ve yenilmiyorsa,bu kaymağı Allah'ın izni ile tereyağına çevirebilir,kahvaltılarınızda,pastalarınızda,kurabiyelerinizde veya yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Evde mayaladığınız yoğurdun kaymağı var ve yenilmiyorsa,bu kaymağı Allah'ın izni ile tereyağına çevirebilir,kahvaltılarınızda,pastalarınızda,kurabiyelerinizde veya yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Hakiki tereyağının ne kadar lezzetli ve aynı zamanda ne kadar besleyici olduğunu biliyoruz.Daha önce tereyağını konu ettiğim bir yazımı da sizlerle paylaşmıştım.O yazıyı okumayanlar veya tekrar hatırlamak isteyenler BURADAN okuyabilirler.
Tam yağlı açık sütle,evde mayaladığınız yoğurdunuzun üzerinde kaymağı olur.Yoğurdun bu kaymaklı kısmını blendır veya mutfak robotuna alıp,biraz da oda sıcaklığında su ilave ederek makinanızı çalıştırın,kaymağı parçalayın,
bu karışımı bir huni yardımı ile 5 lt'lik boş su bidonuna aktarın,
üzerine tekrar ılık veya oda sıcaklığında bir miktar daha su ilave edin,su ile karışan kaymaklı yoğurt çalkalandığında duru bir ayran kıvamında olsun,
bidonun ağzını kapatıp çalkalayın,yorulduysanız ara verebilirsiniz,ara verdiğinizde ayran bidonu oda sıcaklığında kalsın,çalkalama işlemini ayran üzerinde yağ tanecikleri birikip bu tanecikler büyük ölçüde birbirine yapışana kadar yapın,
bidonu ayrana yakın geniş kısmından kesin,
ayran üzerindeki yağları soğuk su ile ıslattığınız bir kaşıkla bir araya toparlayarak küçük bir top şeklini aldırın,
Yukarıdaki resim daha sonra yaptığım ve daha fazla miktardaki yoğurt kaymağından oluşmuş tereyağına ait bie resim. |
ayran üzerindeki yağları soğuk su ile ıslattığınız bir kaşıkla bir araya toparlayarak küçük bir top şeklini aldırın,
ayrı bir tasa soğuk su doldurun,
hazırladığınız tereyağı topunu kaşıkla soğuk suya bırakın ve bu suda yine
kaşıkla yanlarına bastırarak kalan ayrandan arındırın,
bir kaç defa daha soğuk su ile yıkayıp suyunu süzdüğünüz tereyağını bir tabağa alın ve buzdolabına kaldırın,afiyet olsun,şükrünüz bol olsun.
Not:Resimlerde yakın çekimden dolayı fazla miktardaymış gibi görünebilir,ancak 5 kiloluk yoğurdun kaymağından ancak 1 dolu,tepeli yemek kaşığı tereyağı elde ettim.Tabi bu yoğurdunuzun kaymak miktarına göre değişir.Kaymakları buzlukta biriktirip sonra hazırlarsanız daha fazla miktarı bir seferde hazırlamış olursunuz.
kaşıkla yanlarına bastırarak kalan ayrandan arındırın,
bir kaç defa daha soğuk su ile yıkayıp suyunu süzdüğünüz tereyağını bir tabağa alın ve buzdolabına kaldırın,afiyet olsun,şükrünüz bol olsun.
Not:Resimlerde yakın çekimden dolayı fazla miktardaymış gibi görünebilir,ancak 5 kiloluk yoğurdun kaymağından ancak 1 dolu,tepeli yemek kaşığı tereyağı elde ettim.Tabi bu yoğurdunuzun kaymak miktarına göre değişir.Kaymakları buzlukta biriktirip sonra hazırlarsanız daha fazla miktarı bir seferde hazırlamış olursunuz.
Selamün aleyküm canım. Tereyağın rengi çok güzel görünüyor. Rahmetli kayınvalidem le yapardık böyle. Onun inekleri vardı. Tabi birde elektrikli turfanı.yazın ineklerin sütü çoğalınca hafta da bir yapardı. Oluştuktan sonra turfanın üzerinden almasını, yıkayıp şekile girmesini çok severdim.güzel anılar hatırlattın bana. Ömrune bereket.sevgiler canım
YanıtlaSilselamun aleykum canim mahirem :))) ellerine saglik , fatma kardesimizin de dedigi gibi rengi cok guzel gorunuyor, senin ve sevdiklerinin afiyeti daim olsun ...
YanıtlaSilSelamun aleykum ablacim.. ellerine saglik:) cok vakit bulup blogunu gezemiyorum.. girdigimdede yazdigin ekledigin her seye bakiyorum.. yorumumuda buraya yapayim dedim:)
YanıtlaSilmashaAllah, artik haram gidanin bol oldugu cagda boyle tereyagina kadar evde yapabilmek ne guzel.. ellerine saglik.. tadina bakmak nasip olur innshaAllah:) optum ellerinden
Esselamu aleykum ve rahmetullah masAllah ne güzel olmus :) bu tam reçelli ekmek için olmuş ben yemeğe kullanmaya kıyamazdım heralde. Sen işimizi çok kolaylaştırıyorsun ablacım.ben tereyağını yapmak zor diye biliyordum.bunu da telefonuma kaydediyorum. inş birgün denemek nasip olur.bu arada nanelotayı yaptım ama benimki pek seninkine benzemedi.limonata görünümünde oldu.naneyi biraz az atmışım hiç nane tadı hissedilmiyordu rengide sarıydı zaten.acaba süzmeden biraz bekletmek mi gerekiyordu rengini tadını vermesi için.ama tadı gayet güzeldi benim yaptığım nanelota degil zencefilli limonataydı.ama pes etmiyorum yine deneyeceğim inş :)
YanıtlaSilBu arada biberler gözümden kaçmadı bunlar senin diktiklerin değil mi? Çok güzeller. Bende siftahı yapıp ilk biberimi geçen hafta yedim.elhamdulilah kendi ürettigini yemenin keyfi bambaşka :)
YanıtlaSilWe aleykumselam we rahmetullah tuğbacım,tereyağını yapmak zor değil sadece biraz zaman istiyor,
Silnanelotanın tarifinde ki resimlerde de bizde içtiğiniz gibi koyu yeşil değil,ben o tariftekinden daha fazla nane ile yapıyorum,süzmeden bekletmiyorum,süzüldükten sonra beklerken de koyulaşıyor,birde blendırda çok iyi çekilmesi lazım,çekildiğinde iyice ufalanmış kuru nane görünümünde oluyor,bir dahaki sefere nane miktarını artır ve dediğim gibi blendırda çok iyi çek,sonucun daha iyi olacağını göreceksin :) Allah'ın izni ile,
evet biberler balkondakiler,kaç tane kopardım bilmiyorum,elhamdulillah,maşeAllah la kuvvete illa billah,o kadar bereketli oldular ki kızartmasını bile yaptım :)
inşeAllah sana da daha nice kendi yetiştirdiğin biberleri yemek nasip olur,
afiyet olsun,sevgilerimle...
Selamün Aleyküm Kalan ayrani nerede kullanabiliriz?
YanıtlaSilWe aleykumselam kardeşim hoşgeldiniz,
SilBiraz daha yoğurt ilavesi ile yeniden çırpıp ayran yapabilirsiniz veya ekşi değilse poğaça veya ekmek hamurunda kullanılabilir...
toplanmadi tereyagi ne yapmam lazim
YanıtlaSil