"De ki: "Rabbim rızkı dilediğine genişletir, dilediğine sıkar. Fakat insanların çoğu bilmezler."
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Bizleri yedirip içiren,sayısız nimetlerle donatan,yüce Rabbimize yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun...
Bilirsiniz el açması börekler hazır yufka ile yapılanlardan çok daha lezzetli olur,harcanan emek belki de lezzetli olmalarının başta gelen faktörlerinden birisidir,tabi doğru malzeme kullanılmış ve usulüne uygun yapılmışlar,nar gibi kızarmışlarsa...
Ama malum hepimiz yufka açmayı beceremiyoruz veya zorlanıyoruz.İşte bu börek özellikle yufka açma ile ilgili sıkıntı yaşayanların kolayca hazırlayabileceği elde açma bir börek.Hani kolay baklavada belli sayıda katlar beraber açılıp büyütülüyor,bunda da aynı yöntem uygulanıyor,ancak bunda katlar arasına yağ sürülüyor.
Lezzetli,gevrek bir börek,orta kısmı biraz yumuşak,altı ve üstü ise gevrek,soğutulmadan sıcağa yakın ılık halde yenilmesi bu gevrekliği hissedebilmeniz için gerekli,ancak soğuyunca da lezzetinden bir şey kaybetmiyor,yumuşamıyor.Bu böreğe iç malzeme olarak kavrulmuş soğanlı ve kıymalı için de çok yakışacağını düşünüyorum.BURADAKİ tarifimde kullandığım iç kullanılabileceği gibi,ıspanaksız hali de kullanılabilir.Daha önce sizlerle paylaştığım rulo böreklerle benzer yanları olan böreğimizin tarifine bir bakalım...
MALZEMELER
Bizleri yedirip içiren,sayısız nimetlerle donatan,yüce Rabbimize yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun...
Bilirsiniz el açması börekler hazır yufka ile yapılanlardan çok daha lezzetli olur,harcanan emek belki de lezzetli olmalarının başta gelen faktörlerinden birisidir,tabi doğru malzeme kullanılmış ve usulüne uygun yapılmışlar,nar gibi kızarmışlarsa...
Ama malum hepimiz yufka açmayı beceremiyoruz veya zorlanıyoruz.İşte bu börek özellikle yufka açma ile ilgili sıkıntı yaşayanların kolayca hazırlayabileceği elde açma bir börek.Hani kolay baklavada belli sayıda katlar beraber açılıp büyütülüyor,bunda da aynı yöntem uygulanıyor,ancak bunda katlar arasına yağ sürülüyor.
Lezzetli,gevrek bir börek,orta kısmı biraz yumuşak,altı ve üstü ise gevrek,soğutulmadan sıcağa yakın ılık halde yenilmesi bu gevrekliği hissedebilmeniz için gerekli,ancak soğuyunca da lezzetinden bir şey kaybetmiyor,yumuşamıyor.Bu böreğe iç malzeme olarak kavrulmuş soğanlı ve kıymalı için de çok yakışacağını düşünüyorum.BURADAKİ tarifimde kullandığım iç kullanılabileceği gibi,ıspanaksız hali de kullanılabilir.Daha önce sizlerle paylaştığım rulo böreklerle benzer yanları olan böreğimizin tarifine bir bakalım...
Hamur Malzemeleri:
1 adet yumurta,
1/2 su bardağı tam buğday unu olmak üzere 3 su bardağı+1 yemek kaşığı un,
1 kahve fincanı zeytinyağı,
5-6 damla limon suyu,
1 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
İç Malzemesi İçin:
maydanozlu,lorlu,peynirli içe 1 yumurta akı eklenip karıştırılacak,
arzuya göre pul biber,
Arası İçin:
eritilmiş 100 gr.tuzsuz veya az tuzlu tereyağı,
Üzeri için:
1 yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı erimiş tereyağı(börekten artan) veya zeytinyağı,
susam,çörek otu,
♥sıvı malzemelere tuz eklenip karıştırılarak eritilir,
♥kabartma tozu ve unlar da eklenip hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edilir,
♥böreğin içi hazırlanır,
♥hamur 12 eşit parçaya kesilir,
♥her parça küçük bir pasta tabağı genişliğinde açılır,
♥tereyağı eritilir,
♥ilk
parçanın üzerine fırça ile tereyağı sürülür,
♥kalan parçaladan 5 tanesine de aynı şekilde açılır,en üsttteki hariç aralarına yağ sürülür,üzeri streçle örtülür,diğer parçalar da aynı şekilde hazırlanır,
♥ilk hazırlanan 6 parça beraberce açılır ve tepsinin büyüklüğüne getirilir,yağlanmış tepsiye serilir,
üzerine peynirli iç serilir,
♥ikinci kısım hamura da aynı işlen uygulanır,iç serilmiş tepsiye yerleştirilir,
♥üzerine yumurta sarısı ve yağ karışımı sürülür,
♥üzerine yumurta sarısı ve yağ karışımı sürülür,
♥börek bıçakla kesilerek dilimlenir,dilimlerin üzerine isteğe bağlı olarak susam ve çörek otu serpilir,
♥230 derecede ısıtılmış fırına sürülür,altı ve üstü iyice kızaran börek fırından alınır,istenilen sıcaklıkta servis yapılır.
Böreği ortalama 1 saatte hazırladım,yarım saatte de pişirdim velhasılı zamanı olanlar için saatler alan bir tarif değil.Yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,şükrünüz ve taatiniz devamlı ve makbul olsun(amin).
***
Tarifimizin sonunda eğitimci yazar Sıtkı Aslanhan'dan aile yapımıza ayna tutan, keyifle dinleyeceğiniz harika bir sohbeti istifadenize sunuyorum, hâlâ dinlemediyseniz çok şey kaçırmış olabilirsiniz.
Böreği ortalama 1 saatte hazırladım,yarım saatte de pişirdim velhasılı zamanı olanlar için saatler alan bir tarif değil.Yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,şükrünüz ve taatiniz devamlı ve makbul olsun(amin).
***
Tarifimizin sonunda eğitimci yazar Sıtkı Aslanhan'dan aile yapımıza ayna tutan, keyifle dinleyeceğiniz harika bir sohbeti istifadenize sunuyorum, hâlâ dinlemediyseniz çok şey kaçırmış olabilirsiniz.
elinize sağlık yanına güzel demlenmiş bir çay değme keyfime,...harika bir börek yağlanması açılmasını kolaylaştırıyor,bende bu tür börekleri çok severim...
YanıtlaSilcanim ellerine saglik, kimbilir ne kadar lezzetlidir ... afiyetimiz, sukrumuz daim olsun . sohbet cok guzel ,Allah sonumuzu hayr eylesin kardesim...
YanıtlaSilohhhh yemede yanında yat misali ne hoş görünüyor,ellerine sağlık canım benim,elde açmanın lezzeti bambaşka,bunu en kısa zamanda denemek istiyorum.
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Bugün deneyeceğim inşallah. Evde Peynir yapımı tarifi ararken buldum sitenizi çok faydalı bilgiler var. Bundan sonra sık sık ziyaret edeceğim kesin 😉 Ben yaklaşık bir aydır Çinde yaşıyorum ve burada bizim alışık olduğumuz şeyleri bulmak çok zor hatta bazen imkansız ve bu imkansızlıklar insanı mecburen hamaratlaştırıyor 😊
YanıtlaSilReyhan hanım hoşgeldiniz sayfamıza :)
Silyurtdışında yaşamanın zorluğunu tatmış birisi olarak sizi anlıyorum, hele ilk zamanlar insan bir hayli bocalıyor, alıştığı yiyecekleri bulamıyor, en basit ekmek bile buralardan çok farklı, Allah kolaylık versin, ama zorlukları yanında güzellikleri de çok :)
her zaman beklerim, ziyaretinize çok sevindim, Allah'a emanetsiniz, sevgilerimle...