"Kim:
"Subhanallahi'l -Azimi ve bi-hamdihi* "(Yüce olan Allah'ı hamdiyle tesbih ederim)derse o kimse için cennette bir hurma ağacı dikilir."
Hadis-i şerif,Tirmizi,Deavat 60(3464);Nesai,Amelu'l-yevm vel'leyl ,(827)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Aynı durum sizde olur mu bilmem...Hani bazen canınız çok tatlı çeker.Uzun soluklu uğraşmak istemezsiniz,hemen basit bir şekilde hazırlanan bir şeyler ararsınız.İşte bu tatlımın yapılışı böyle bir anımın ardından geldi :)Bu ikinci yapışımdı.Çok kolay,yarım saat içinde hazırlanabilecek kadar kısa bir sürede ortaya çıkan bir tatlı.Kızartılmış olmasına rağmen,çok az yağlı,ve şekeri de çok hafif bir tatlı.Verdiğim malzeme miktarı ile resimlerde görülen miktarın bir adet tatlı fazlası oldu,zira bir adedinin tadına bakıp sonra resimledim :)
Tatlının tarifini Abdurrahman Cerrahoğlu'nun Sofra Nimetleri isimli yemek kitabından aldım.Tarifte ufak değişiklikler yaptım,şeker miktarını tarifte verilen miktarın yarısı kadar kullandım yine de şurubum arttı,bu yüzden tarifte 1 su bardağından az olarak miktarı verdim.Kitapta hamurun ince açıldığı yazıyor,ancak ben inceltebildiğim kadar açtım,ince yufka açamayanlar da kolaylıkla tarifi deneyebilir.Maksat tatlı ihtiyacını gidermekti ve maksat hasıl oldu elhamdulillah.Hamuru daha ince açarsanız şuruptaki şeker ve su miktarını tam 1 su bardağı olarak kullanın.
Lokma tatlısını andıran lezzetli bir tatlı.Mafiş,tatlıseverlere,gayet masum bir tatlı önerisi olarak arşivimizdeki yerini alsın.
"Subhanallahi'l -Azimi ve bi-hamdihi* "(Yüce olan Allah'ı hamdiyle tesbih ederim)derse o kimse için cennette bir hurma ağacı dikilir."
Hadis-i şerif,Tirmizi,Deavat 60(3464);Nesai,Amelu'l-yevm vel'leyl ,(827)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Aynı durum sizde olur mu bilmem...Hani bazen canınız çok tatlı çeker.Uzun soluklu uğraşmak istemezsiniz,hemen basit bir şekilde hazırlanan bir şeyler ararsınız.İşte bu tatlımın yapılışı böyle bir anımın ardından geldi :)Bu ikinci yapışımdı.Çok kolay,yarım saat içinde hazırlanabilecek kadar kısa bir sürede ortaya çıkan bir tatlı.Kızartılmış olmasına rağmen,çok az yağlı,ve şekeri de çok hafif bir tatlı.Verdiğim malzeme miktarı ile resimlerde görülen miktarın bir adet tatlı fazlası oldu,zira bir adedinin tadına bakıp sonra resimledim :)
Tatlının tarifini Abdurrahman Cerrahoğlu'nun Sofra Nimetleri isimli yemek kitabından aldım.Tarifte ufak değişiklikler yaptım,şeker miktarını tarifte verilen miktarın yarısı kadar kullandım yine de şurubum arttı,bu yüzden tarifte 1 su bardağından az olarak miktarı verdim.Kitapta hamurun ince açıldığı yazıyor,ancak ben inceltebildiğim kadar açtım,ince yufka açamayanlar da kolaylıkla tarifi deneyebilir.Maksat tatlı ihtiyacını gidermekti ve maksat hasıl oldu elhamdulillah.Hamuru daha ince açarsanız şuruptaki şeker ve su miktarını tam 1 su bardağı olarak kullanın.
Lokma tatlısını andıran lezzetli bir tatlı.Mafiş,tatlıseverlere,gayet masum bir tatlı önerisi olarak arşivimizdeki yerini alsın.
Malzemeler
1 adet yumurta,
1 yemek kaşığı yoğurt,
yarım çay kaşığından az karbonat,
bir kaç damla limon suyu,
1 su bardağı+1 yemek kaşığı un,
Şerbeti İçin:
1 su bardağından az toz şeker ve aynı ölçüde su,
bir fiske tuz,
1 minik parça limon veya 3-4 damla limon suyu,
tatlıları kızartmak için zeytinyağı veya sıvıyağ,
önce şerbet malzemelerini ocak üzerine koyun,kaynamaya başlayınca altını biraz kısıp 10 dak.daha kaynatıp ocağı kapatın,
tatlının malzemeleri ile yumuşak bir hamur yoğurun,
tezgah üzerinde hazırladığınız hamuru açarak büyütün,hazır yufkadan biraz daha kalın veya aynı incelikte olabilir,
açtığınız hamuru önce ikiye kesin,sonrada hamuru kalın şeritler halinde kesin,her şeridi ucundan sonuna kadar çatal yardımı ile rulo şeklinde ve mümkün olduğunca gevşek olarak sarın,
yeteri kadar yağı derin ve küçük bir tencere veya tavaya alıp ocak üzerine yerleştirin ve altını yakın,
tatlıları kızgın yağa bırakın,tatlıların her tarafını kızartıp yağdan alın ve ılık şuruba bırakın,
şurup ile karıştırdığınız tatlıları servis tabağına alın,tatlılarımız hazırdır,yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun.
Not:Mafişlerin lokma tadında ve yumuşak olmasını isterseniz yüksek ateşte ve daha az kızartın,
bunu deneyeceğım cok guzel olmus elıne sağlık
YanıtlaSilselamun aleyküm..
YanıtlaSilablacım ellerine sağlık.. bu gün pat diye eşim öğlen arasında çay içmeye arkadaşlarını getirmiş hemen aklıma bu tatlı geldi. bir taraftan açtım şekil verdim diğer taraftan pişirdim.. tabi biraz fazla piştiler senin ki gibi açık renkli olmadılar. hamilelikte tatlı kolay olsa bile yetişmek zor.. beğenmezler diye çok korktum ama çok şükür Rabbime yemişler tabaktakilerin hepsini. şuan dinleniyorum bir Allah razı olsun diyeyim dedim bugün beni bu kolay ve çabuk tatlınla
kurtardın..
Allaha emanet ol..
We aleykumselam kardeşim hoşgeldin :)
Silkurtardın yerine, vesile oldum diyelim :) işinize yaramasına çok sevindim,elleriniz dert görmesin, Rabbim sizi sağ salim yavrunuzla birbirinize kavuştursun(amin)
Rabbime emanetsiniz muhabbetlerimle...