İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor:
"Rasûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Nimetleriyle sizi beslediği için Allah'ı sevin. Beni de Allah sevgisi için sevin. Ehl-i Beytimi de benim sevgim için sevin."
Tirmizi, Menakıb, (3792).
"Rasûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Nimetleriyle sizi beslediği için Allah'ı sevin. Beni de Allah sevgisi için sevin. Ehl-i Beytimi de benim sevgim için sevin."
Tirmizi, Menakıb, (3792).
Allah'ın adıyla...
Sık olmasa da ara ara evde ekmek yapıyorum,çoğu zaman hazır maya ile,bazen de böyle ekşi maya ile hazırlanan ekmekler yapıyorum.
Evimizde her malzeme var,suyumuz evimizin içinde akıyor,unumuz hazır öğütülmüş,elimizin altında,pişirmek için de ateş yakmıyor,odun toplamıyoruz.
Peygamberimizin(s.a.v)sevgili kızı hz.Fatıma annemiz ev işlerini kendisi yaparmış.Un hazırlamak için değirmen taşlarını çevirmekten mübarek elleri nasır tutmuş,sırtında su taşımaktan mübarek sırtı nasırlaşmış.Allah'ın en sevgilisinin(s.a.v) çok sevgili evladı da kendisi gibi,rahat bir hayat yaşamamış.Ne kadar da sabırlıymış,ne kadar da cefakar...
Çünkü sevgili babası,onun'da kendisi gibi ahirette en yüksek makamlara çıkmasını istediği için,sevgili kızına bu hali uygun görüyor,ondan şefkatini,sevgisini esirgemeyerek,ona nasihatte bulunarak,onu hep ahirete yönlendiriyordu.
Rabbim bizleri affetsin,onların izinde gidenlerden,onlara komşu olanlardan eylesin,imtihanımızı kolay,hesabımızı kolay kılsın(amin).
***
Lezzeti ve doğallığı ile bizi eskilere götüren mütevazi ekmeğimizin tarifine geçelim...
Sık olmasa da ara ara evde ekmek yapıyorum,çoğu zaman hazır maya ile,bazen de böyle ekşi maya ile hazırlanan ekmekler yapıyorum.
Evimizde her malzeme var,suyumuz evimizin içinde akıyor,unumuz hazır öğütülmüş,elimizin altında,pişirmek için de ateş yakmıyor,odun toplamıyoruz.
Peygamberimizin(s.a.v)sevgili kızı hz.Fatıma annemiz ev işlerini kendisi yaparmış.Un hazırlamak için değirmen taşlarını çevirmekten mübarek elleri nasır tutmuş,sırtında su taşımaktan mübarek sırtı nasırlaşmış.Allah'ın en sevgilisinin(s.a.v) çok sevgili evladı da kendisi gibi,rahat bir hayat yaşamamış.Ne kadar da sabırlıymış,ne kadar da cefakar...
Çünkü sevgili babası,onun'da kendisi gibi ahirette en yüksek makamlara çıkmasını istediği için,sevgili kızına bu hali uygun görüyor,ondan şefkatini,sevgisini esirgemeyerek,ona nasihatte bulunarak,onu hep ahirete yönlendiriyordu.
Rabbim bizleri affetsin,onların izinde gidenlerden,onlara komşu olanlardan eylesin,imtihanımızı kolay,hesabımızı kolay kılsın(amin).
***
Lezzeti ve doğallığı ile bizi eskilere götüren mütevazi ekmeğimizin tarifine geçelim...
Tam Buğday Unlu Ekşi Mayalı Ekmek İçin Malzemeler
Ekşi Mayanın Hazırlanması:
Cam bir kaba 2 yemek kaşığı yoğurt,
2 yemek kaşığı su,
1 çay kaşığı şeker,
1/2 çay kaşığı tuz,
1 yemek kaşığı tam buğday unu konulup hepsi iyice karıştırılır,kabın kapağı kapatılır.12 saat sonra 1 yemek kaşığı daha un eklenip tekrar karıştırılır,kapağı kapatılır,
ertesi gün;
1'er yemek kaşığı un ve su ilave edilip tekrar karıştırılır,
bir gün sonra;
Ekmeğin Hazırlanması İçin,
deliklenip iyice ekşiyen mayayı yoğurma kabına alın,
3 su bardağı tam buğday unu,
1 su bardağı+4 yemek kaşığı su,
4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1'er tatlı kaşığı tuz ve şeker,
3 yemek kaşığı yoğurt ilavesi ile hamurunuzu iyice yoğurup(çok cıvık olmayan ancak,ele yapışan yumuşak kıvamlı bir hamur olmalı) üzerini örtün ve oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın,5-6 saat beklettiğiniz hamura elinizle bastırıp havasını indirin,dibi hafif yağlanmış ve unlanmış büyük boy borcam tencereye aktarın,kaşıkla yayın,üzerine bir miktar un eleyin(1),
kapağını kapatıp her tarafını aliminyum folyo ile kapatıp(2),75 derecedeki fırına yerleştirin en az 1-1;5 saat tekrar mayalandırıp havalanmasını sağlayın,aliminyumunu alıp(3),
200 derece fırında pişirmeye başlayın,üzeri ve kenarları pembeleşince kapağını alıp,ısıyı 170 dereceye düşürün,altı ve üstü iyice kızaran ekmeği fırından alıp(4),
ılıyınca veya soğuyunca temiz bir fırça ile üzerindeki unu fırçalayın,keserek servis yapın,kolay gelsin,afiyet olsun,şükrünüz bol olsun...
kapağını kapatıp her tarafını aliminyum folyo ile kapatıp(2),75 derecedeki fırına yerleştirin en az 1-1;5 saat tekrar mayalandırıp havalanmasını sağlayın,aliminyumunu alıp(3),
200 derece fırında pişirmeye başlayın,üzeri ve kenarları pembeleşince kapağını alıp,ısıyı 170 dereceye düşürün,altı ve üstü iyice kızaran ekmeği fırından alıp(4),
ılıyınca veya soğuyunca temiz bir fırça ile üzerindeki unu fırçalayın,keserek servis yapın,kolay gelsin,afiyet olsun,şükrünüz bol olsun...
Fırında kabartma işlemini yaparken aliminyum folyo sarmadan da kabartabilirsiniz.Kabarma esnasında,kızarma işlemi olmasın diye bu yöntemle yaptım ama aliminyumla sarmasam da zannediyorum kızarma olmazdı,biraz işi garantilemek istedim :)
NOT:Ekmekte kullandığım unun hepsi tam buğday unu idi.İsterseniz,aynı ekmeği,tam buğday unu ile beyaz un karışık olarak da hazırlayabilirsiniz.
Mayayı hazırlarken kullandığınız yoğurt,taze yoğurt değil,en az 4-5 günlük yoğurt olsun,yoğurdunuz da evde mayaladığınız yoğurt olsun.
NOT:Ekmekte kullandığım unun hepsi tam buğday unu idi.İsterseniz,aynı ekmeği,tam buğday unu ile beyaz un karışık olarak da hazırlayabilirsiniz.
Mayayı hazırlarken kullandığınız yoğurt,taze yoğurt değil,en az 4-5 günlük yoğurt olsun,yoğurdunuz da evde mayaladığınız yoğurt olsun.
Selamün aleyküm nasılsınız ablacım yorum yazmasamda devamlı bakıyorum siteye.Çok güzel görünüyo ekmek sadece çayla bile yenir o kadar güzel görünüyo yani hiç ekmek yapmadım inşallah bigün bu tarifi deneyecem.Elinize sağlık...
YanıtlaSilWe aleykumselam nilüfer kardeşim,hoşgeldin :)
Silbizde dediğin gibi yaptık,eşim gördüğünde az geleceğini düşündü ancak yetti de arttı bile,çok doyurucu bir ekmek olmuştu...
Hayırlı geceler kardeşim,sevgiler...
selamun aleykum hayirli geceler kardesim Allah sagliginizi versin ekmek cok guzel gorunuyor....Rabbim bereketini artirsin....Allaha emanet olun..
YanıtlaSilWe aleykumselam canım benim,
Silsen de gece kuşusun anlaşılan :)ben her zaman böyle değilim,hala uykum gelmedi,bu gün pastanı yaptım,taslakta senden bahsediyordum,ne tevafuk aynı anda yorumunu gördüm :)
Allah razı olsun kardeşim,
sana da hayırlı,bereketli geceler olsun,sevgilerimle...
Ablacım sen ne güzel bir insansın ki, bütün yorum yazanlara tatlı dilli, sıcacık cevaplar yazıyorsun. İyiki varsınız. Çok istifade ediyorum. Bu ekşi maya ile ekmek yapma makinasında da ekmek yapabilir miyim acaba? Hiç denediniz mi? Eğer denemiş iseniz ölçülerini paylaşır mısınız? Hiç ekmek yapmadım makinasız, tutmazsa diye cesaret edemiyorum.
YanıtlaSilZeynepcim çok muhabbet tez ayrılık getirmesin :)
Silo senin sıcaklığın,teşekkür ederim,
benim ekmek yapma makinam yok ancak ekmek makinasında da ekşi mayalı ekmek yapılabildiğini biliyorum,ölçü ayarlamasını sen yaparsın,çünkü makinanın dilinden en iyi sahibi anlar,
kolay gelsin,hayırlı geceler,sevgiler...
Merhaba :)
YanıtlaSilBu tarifinize rastlayınca çok ilgimi çekti..Ekşimaya ekmek yapmak istedim.
hamurum şu an kabarma aşamasında..Fakat merak ettiğim birşey var.
Bu maya içine ekşi yoğurt konulması ile klasik ekşi mayadan az farklı..Bildiğim kadarıyla klasik ekşi maya bir miktar ayrılarak muhafaza ediliyor,daha sonra besleyerek tekrar maya olarak kullanılıyor..Sizin tarifinizde böyle bir ayrıntı yok..Bu maya da ayrılarak daha sonra yeni bir ekmek mayalamakta kullanılıyormu,yoksa her defasında yeniden maya üretmek mi gerekiyor.?
Cevaplayabilirseniz çok memnun olurum...
Şimdiden teşekkürller :)
merhaba hoşgeldiniz,
Silyoğurt mayanın daha kolay oluşmasını sağlıyor, doğal yoğurtla yapılınca bu maya da doğal bir maya oluyor,
isterseniz hamurunuzdan 1-2 yemek kaşığı ayırıp un içinde kapalı bir kapta buzdolabında muhafaza edebilir, tekrar hamur mayalamakta kullanabilirsiniz, ancak bir kaç seferde bir mayanızı yeniden hazırlamanızı öneririm, zira her seferinde ekmeğin tadındaki ekşilik daha fazla hissedilebiliyor, taze yapıp kullandığınızda ise bu ekşilik olmuyor, kolay gelsin...