İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

3 Ekim 2014 Cuma

Sütlü Börek (Selanik Tatlısı) ve Hayırlı Bayramlar

"Oğlu, yanında koşacak çağa gelince(Hz. İbrahim): "Ey oğlum! Ben seni rüyamda boğazladığımı görüyorum. Artık bak, ne düşünürsün?" dedi. 
Çocuk da(Hz.İsmail): "Babacığım sana ne emrediliyorsa yap, inşeAllah beni sabredenlerden bulacaksın" dedi."
(Saffat suresi 102.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Kurban bayramına karmaşık duygularla giriyorum, inanıyorum sizler de aynı durumdasınızdır. Bir yanda dünyanın dört bir yanında müslümanlara yapılan zulümler, öldürmeler, bir yanda halkının büyük çoğunluğunun müslüman olduğu bir ülkenin, İslam düşmanları ile birlikte müslümanlara karşı savaş hazırlığında olması...Rabbim encamımızı hayreylesin, kurban şuuruna erip bu uğurda canlarını, mallarını Rableri uğrunda hiç tereddüt etmeden kurban edenlerin adanmışlık bilincini, kurban bilincini hepimize nasip etsin(amin).
Bu mübarek günlerde ihmal edilmemesi gereken teşrik tekbirlerine dair açıklamaları BURADAKİ yazıda bulabilirsiniz.
Kurban tebriğime bir vesile sütlü börek tarifi ile beraberiz. Sütlü Börek diğer ismi ile ve daha çok bilinen adı ile Selanik tatlısı.
İkinci ismaramalarda bulunabilmesi için kullandımKitapta da ilk isim olarak sütlü börek ismi geçiyor.
 Tatlının tarifini Abdurrahman Cerrahoğlu'nun Sofra Nimetleri isimli kitabından aldım ve tarifte hiç bir değişiklik yapmadım. Motamot uyguladığım nadir tariflerden birisi oldu bu tarif. 
Yapımı zor değil, sadece biraz zaman alıyor. Tadı ise farklı kendine özel bir lezzet. Taban kısmının tadı biraz un helvasının tadını andırıyor, aynı zamanda kurabiyemsi bir tad ve dokuda. Kullanılan yumurtadan dolayı acaba yumurta kokar mı? diye düşündürüyor ancak malzemelerinde ne portakal, ne limon kabuğu rendesi ve ne de vanilya kullanmadığım halde hiç yumurta kokusu gelmiyor. Bayram tatlısı olarak denemek isterseniz, misafirlere ikram için minik parçalar halinde kesilip servis edilebilir. Benim gibi tembellik edenlerden değilseniz :) buradaki bayram için önerdiğim tatlı tariflerime de bakabilirsiniz. Bayram için ikram önerisi isterseniz farklı bir tatlı tarifi ile beraber BURADAKİ adreste bulabilirsiniz.
MALZEMELER
Taban Malzemeleri
3,5 su bardağı un,
1 türk kahve fincanı pudra şekeri,
1 su bardağı eritilmiş tereyağı (az gelirse bardağın üstü zeytinyağı ile tamamlanabilir)
Üstünün Muhallebisi İçin:
3 su bardağı soğuk süt,
 türk kahve fincanı nişasta,
4 adet yumurta,
1 fiske tuz,
Şurup Malzemeleri:
2 su bardağı toz şeker,
1,5 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı limon suyu,
NASIL HAZIRLANIR?
önce nişasta ve süt iyice topak kalmayıncaya kadar karıştırılır, ocağın üzerine alınıp kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirilir, kaynadıktan sonra bir kaç dak. daha pişirilip altı kapatılır, soğumaya bırakılır,
tabanı için un ve pudra şekeri beraberce elenir, ortası havuz yapılıp eritilmiş tereyağı eklenir hepsi hamur yoğrulur gibi yoğrularak iyice birbirine yedirilir,
yağlanmış(ben yağlamayı unuttum) tepsiye yoğrulmuş bu yağlı hamur alınıp serilir ve her yeri mümkün olduğunca eşit kalınlıkta üzeri düzlenir,
ısıtılmış 200 derece fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirilir,
taban kısmı pişerken, soğutulmuş muhallebiye yumurtalar ve tuz ilave edilip iyice çırpılarak yumurtalar muhallebiye yedirilir,
üzeri kızaran hamurun üzerine yumurta ile çırpılmış muhallebi dökülür ve her yerine yayılması sağlanır,
tepsi tekrar fırına sürülür, üzeri pembeleşinceye kadar pişirilip fırından alınır,
şurup malzemeleri karıştırılıp ocak üzerine alınır, kaynayınca altı kısılıp 15 dak. daha kaynatılır ve altı kapatılır,
tatlı istenilen şekil ve büyüklükte parçalara kesilir,
sıcak tatlı ve sıcak şurup buluşturulur,
4-5 saat dinlendirilip şurubunu çeken, soğuyan tatlı artık servise hazırdır, kolay gelsin, afiyet olsun.
 Tarifin sonunda hepinize Kurban şuurunda hayırlara vesile olacak mutlu huzurlu bir bayram ve bayramlar diliyorum. Sizleri kurban'a dair kaleme aldığım KURBAN RAB'BE TESLİMİYETİN TESCİLİDİR başlıklı yazımı okumaya davet ediyorum, Rab'be emanetsiniz, hayırlı bayramlar...   

6 yorum:

  1. arkadaşım yüreğine sağlık ALLAH bayramlarımızı iftar anı gibi sevinçli ve bereketli eylesin .. AMİN..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuba hanım hoşgeldiniz :) Allah razı olsun, güzel duanıza ben de gönülden amin diyorum, hayırlı bayramlar...

      Sil
  2. Canım benim, Rabbim hayırlı bayramlar nasib etsin. İslam alemine dirlik , huzur versin. Canım kardeşim, dualarımız kabul olsun, Allah yar ve yardımcımız olsun... Muabbetlerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiiin Allah razı olsun canım kardeşim benim, hayırlı bayramlar, sevgiler...

      Sil
  3. Ablacim hayirli bayramlar Allah için seni cok seviyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın bil mukabele :)
      cezâkellâhu hayran...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur