"Bu dünya hayatı sadece bir oyun ve oyalanmadan ibarettir. Ahiret yurduna gelince, işte asıl hayat odur. Keşke bilmiş olsalardı."
(Ankebut suresi 64.ayet meali)
(Ankebut suresi 64.ayet meali)
Dünya oyuncaklarından,özellikle de kadınların oyuncaklarından birisi yemek hazırlamak.Ama öyle bir oyuncak ki olmadan olmuyor.Dengeyi tutturup yemek hazırlamayı,hayatımızın merkezine oturtmadıktan sonra,gereğinden fazla uğraşıp daha önemli ve ahiret saadetimiz için çalışmamıza engel olmadıkça bir mesele teşkil etmez inşeAllah.Zaten kadın olmamızın gereklerinden,sevdiklerimize karşı ifa etmemiz gereken işlerimizden birisi yemek hazırlamak.Şükrü unutmadan,hem vakit hem malzeme ve çeşit yönünden israfa kaçmadan hazırlanmış her tarif,aile saadetinin vesilelerinden birisidir Allah'ın izni ile...Bu giriş bölümünden sonra geçelim tarif bilgilerine...
Tarifimiz patates kroket olarak bilinen,patatesle hazırlanmış etsiz,bir köfte türü.Sebze köftesi de denilebilir.
Aynı şekilde uygun sebzelerle de böyle sebze köfteleri hazırlanabilir.Patates kroketlerde, genellikle hazırlanan köfteler önce una,sonra çırpılmış yumurtaya,sonra galeta ununa bulanıp kızartılıyor.Ancak bir hayli uğraştırıyor.Hani giriş kısmında da yemek hazırlarken,vakit israfından kaçınmak gerektiğinden bahsetmiştik ya,işte hem bu sebepten hem de işi daha kolaylaştırmak için,kroketlerin dış kaplama malzemelerini karıştırıp o şekilde dış kaplamayı yaptım ve kızarttım.Bu şekilde çok kolay oldu,içlerine de hiç yağ çekmediler.İsterseniz kroketleri hazırlarken,malzemeye 1-2 kaşık yağ ilave edin,hatta daha az miktarda tereyağı olursa lezzeti daha bir artar.Bir de şunu farkettim,evet kroket,kahvaltılarda tüketilebilecek bir yiyecek olabilir,ancak çorbaların yanında çok daha güzel gidiyor.
Aynı günün akşamına patatessiz,1/10 miktarda karnabahar,1 küçük havuç,kuru soğan,2 diş sarımsak,yağlar,çok az pirinç,1 tatlı kaşığı kadar salça,1 su bardağı et suyu,1 kase kırmızı mercimek ile hazırladığım sebzeli kırmızı mercimek çorbasının yanında sabahtan artan kroketler çok güzel eşlik ettiler.Çorbaya toz karabiber,ufalanmış bol kuru nane ve tuz da ekledim.Farketti iseniz size bir de çorba tarifi verdim :)Kırmızı mercimek çorbasını karnabaharlı ve evde hazırladığınız doğal et suyu bulyonla denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.Çok lezzetli bir çorba olmuştu elhamdulillah.Çorbadan sonra,tarifin asıl sahibi olan kroketlere geçelim,sonra bize darılmasınlar değil mi :)Son olarak da şunu belirteyim,içinde kullanılan ana malzeme patates olduğu için kroketlerin içi yumuşak oluyor,ama cıvık değil,haşlanmış patatesin ezilmiş hali nasılsa o yumuşaklıkta...Şimdi tarife geçebiliriz.
Tarifimiz patates kroket olarak bilinen,patatesle hazırlanmış etsiz,bir köfte türü.Sebze köftesi de denilebilir.
Aynı şekilde uygun sebzelerle de böyle sebze köfteleri hazırlanabilir.Patates kroketlerde, genellikle hazırlanan köfteler önce una,sonra çırpılmış yumurtaya,sonra galeta ununa bulanıp kızartılıyor.Ancak bir hayli uğraştırıyor.Hani giriş kısmında da yemek hazırlarken,vakit israfından kaçınmak gerektiğinden bahsetmiştik ya,işte hem bu sebepten hem de işi daha kolaylaştırmak için,kroketlerin dış kaplama malzemelerini karıştırıp o şekilde dış kaplamayı yaptım ve kızarttım.Bu şekilde çok kolay oldu,içlerine de hiç yağ çekmediler.İsterseniz kroketleri hazırlarken,malzemeye 1-2 kaşık yağ ilave edin,hatta daha az miktarda tereyağı olursa lezzeti daha bir artar.Bir de şunu farkettim,evet kroket,kahvaltılarda tüketilebilecek bir yiyecek olabilir,ancak çorbaların yanında çok daha güzel gidiyor.
Aynı günün akşamına patatessiz,1/10 miktarda karnabahar,1 küçük havuç,kuru soğan,2 diş sarımsak,yağlar,çok az pirinç,1 tatlı kaşığı kadar salça,1 su bardağı et suyu,1 kase kırmızı mercimek ile hazırladığım sebzeli kırmızı mercimek çorbasının yanında sabahtan artan kroketler çok güzel eşlik ettiler.Çorbaya toz karabiber,ufalanmış bol kuru nane ve tuz da ekledim.Farketti iseniz size bir de çorba tarifi verdim :)Kırmızı mercimek çorbasını karnabaharlı ve evde hazırladığınız doğal et suyu bulyonla denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.Çok lezzetli bir çorba olmuştu elhamdulillah.Çorbadan sonra,tarifin asıl sahibi olan kroketlere geçelim,sonra bize darılmasınlar değil mi :)Son olarak da şunu belirteyim,içinde kullanılan ana malzeme patates olduğu için kroketlerin içi yumuşak oluyor,ama cıvık değil,haşlanmış patatesin ezilmiş hali nasılsa o yumuşaklıkta...Şimdi tarife geçebiliriz.
MALZEMELER
Köfte Malzemeleri:
4 adet orta boy patates,
1 adet yumurta ,
1 adet yumurta akı,
2 yemek kaşığı galeta unu,
1'er çay kaşığı kimyon,toz karabiber,pul biber,
1/3 demet yıkanıp suyu süzülmüş,ince kıyılmış maydanoz,
isteğe göre dereotu,
1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar ve beyaz peynir,
peynirin tuzu az ise yeteri kadar tuz,
1 diş soyulup ezilmiş sarımsak,
2 adet yumurta,
1 adet yumurta sarısı(akı köftesinde kullanıldı),
1 yemek kaşığı galeta unu,
1 tatlı kaşığı un,
kızartmak için zeytinyağı,
PATATES KROKET NASIL HAZIRLANIR?
♥ haşlanıp* soyulmuş,rendelenmiş patatesler geniş bir kaba rendelenir,
diğer köfte malzemeleri de eklenip iyice karıştırılarak yoğrulur,
♥yuvarlak köfteler hazırlanır,
♥kroketlerin dışlarını bulamak için gereken malzemeler
derin bir kasede iyice çırpılır,
♥köfteler yumurtalı karışıma bulanıp yumurtasının fazlası akıtılır,
♥köfte kızgın yağa bırakılır,
♥diğer köftelere de aynı işlem uygulanarak
bütün kroketler yüksek olmayan ateşte kızartılır,
♥sıcak servis yapılır,
afiyet olsun,şükrünüz bol olsun.
* NOT:Patatesleri haşlamadan önce,iyice yıkayıp ortadan birbirlerinden ayrılmayacak şekilde kesik atıyorum.Bu şekilde patateslerin her tarafı eşit haşlanıyor.Aksi takdirde dışları pişerken içleri sert kalabiliyor,özellikle orta ve büyük patateslerde bu durum geçerli,küçüklerde ise sadece bıçağın ucu ile,patatesin ortasına kadar derin bir kesik atıyorum.
***
Tarifimizin sonunda yüce kitabımız Kur'an'ı anlayıp hayatımıza aksettirmeye yönelik,çoook faydalı bir tefsir dersini dinlemeye ne dersiniz?
***
Tarifimizin sonunda yüce kitabımız Kur'an'ı anlayıp hayatımıza aksettirmeye yönelik,çoook faydalı bir tefsir dersini dinlemeye ne dersiniz?
guzel bır tarıf elıne sağlık
YanıtlaSilbenim beceremediğim bir tarif demekki artık baş vuracağım biri var ellerine sağlık canım
YanıtlaSilBen de ilk denememde pek başarılı değildim,içlerine yağ çekmişlerdi,bu tarif ise oradan edindiğim tecrübe ile şekillendi,hem şekilleri düzgün oldu,hem de yağ çekmediler,tabii bir de çok daha kolay oldular :)
Silsevgilerimle...
selamun aleykum canim benim,ellerine saglik cok lezzetli gorunuyorlar. Bende meri kardesimiz gibi bu haliyle hic beceremiyorum :( iki-uc kasik un ve yarim paket kabartma tozu ekliyorum daha pratik oluyor , dagilma riski olmuyor ama bu sekliyle denemek lazim ,Allaha emanet ol bacim ...
YanıtlaSilWe aleykumselam canım benim :)
Silo dağılma işi ilk yapışımda olmuştu,bayağı zorlanmıştım,ama bunun yapımı çok kolaydı,hiç bir problem yaşamadım elhamdulillah,
Rabbime emanetsiniz...
ellerinize sağlık. selamlar...
YanıtlaSilBir kez denemiştim patates köftesi ama kızartırken yağı çok çekmişti, sizin ki öyle görünmüyor, ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilHoşgeldiniz :)
Silevet bu köfteler çok hafif olmuşlardı,çünkü içlerine yağ çekmemişlerdi.
harika görünüyorlar
YanıtlaSilTeşekkür ederim, hoşgeldiniz :)
Sil