"Ne kadar bilgi sahibi olursanız olun, amel etmedikçe Allah sizi ilminizle sevaplandıracak değildir."
(Muaz b.Cebel r.a)
(Muaz b.Cebel r.a)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlarım...
Bizim evin en çok yapılan tatlısı kektir.Belki yemesinden daha çok hazırlamasını severim.Kek yapmak adeta beni dinlendiren,rahatlatan uğraşlarım arasındadır.Canınız tatlı bir şeyler istediğinde en kolay hazırlanan ve belki de en hafif tatlıdır kek.Çocuklar çikolatalı sevdiği için genellikle üzerinde damla çikolata kullanırım.Ceviz de,büyüklerin tercihi olduğu için ya kekin içinde veya üzerinde kullanırım.Bir de hazırladığınız kek de elma rendesi kullanırsanız hem daha lezzetli hem de daha yumuşak dokuda bir kek elde edersiniz,tabi hamurun kıvamını katı yapmamışsanız...Keke lezzet veren önemli unsurlardan bir tanesi de bol limon kabuğu rendesidir.Limon suyundan da bir miktar eklemeniz lezzeti artıran diğer önemli faktörlerdendir.
Kek hazırlarken iyi çırpılması,hamurunun akışkan kıvamda olması,sıcak fırına sürülmesi,istenilen kıvamda bir kek elde etmek için dikkat edilmesi gereken diğer önemli hususlardır.Kıvamını şöyle anlayabilirsiniz:Hamurdan kaşıkla alıp tekrar içine akıttığınızda kısa süre içinde tekrar hamura karışıp şekli kayboluyorsa kıvamı iyidir.
Sizlerle paylaştığım bu kek tarifindeki malzeme ölçülerine ve verdiğim püf noktalarına uyarsanız,yumuşacık,şekeri ve yağı tam kıvamında lezzetli bir kek elde edersiniz Allah'ın izni ile...Keklerde az yumurta ve yağ kullanmayı tercih ediyorum.Kullandığım miktarlar yeterli oluyor elhamdulillah.Gelin şimdi kek tarifimize geçelim inşeAllah...
Sizlerle paylaştığım bu kek tarifindeki malzeme ölçülerine ve verdiğim püf noktalarına uyarsanız,yumuşacık,şekeri ve yağı tam kıvamında lezzetli bir kek elde edersiniz Allah'ın izni ile...Keklerde az yumurta ve yağ kullanmayı tercih ediyorum.Kullandığım miktarlar yeterli oluyor elhamdulillah.Gelin şimdi kek tarifimize geçelim inşeAllah...
MALZEMELER
2 çay bardağından az toz şeker,
2 adet yumurta,
2 adet yumurta,
2 çay bardağı süt,
1 çay bardağından bir parmak eksik zeytinyağı,
2 su bardağı +2 yemek kaşığı un,
1 paket kabartma tozu,
2 su bardağı +2 yemek kaşığı un,
1 paket kabartma tozu,
1 adet küçük limonun kabuk rendesi,
1 adet soyulmuş ve rendelenmiş orta boy sarı tatlı elma,
2 tatlı kaşığı limon suyu,
iri kıyılmış ceviz,
Kek hamurundan ayırdığımız az miktar(6 yemek kaşığı)hamur için:
1 tatlı kaşığı kakao,
1 yemek kaşığı kadar süt veya su,
1 tatlı kaşığı kakao,
1 yemek kaşığı kadar süt veya su,
Kekin Üzeri İçin:damla çikolata(olmasa da olur),kavrulmuş ceviz tadını seviyorsanız cevizi üzerine serpebilirsiniz,o şekilde de çok lezzetli oluyor.
NASIL HAZIRLANIR?
•önce fırını 150 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın,
•derin bir kapta yumurtaları ve şekeri 2 dak.kadar çırpın,
•önce fırını 150 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın,
•derin bir kapta yumurtaları ve şekeri 2 dak.kadar çırpın,
•limon ve elma rendesi,yağ,süt,un ve kabartma tozunu karışıma ekleyin,
•unun üzerine cevizleri atıp unlayın,son olarak limon sunu da ekleyip bütün malzemeyi iyice çırparak karıştırın,
•hazırladığınız kek hamurundan 6 yemek kaşığını ayırıp kalan kek hamurunu dibi yağlanmış büyük yuvarlak borcam tepsiye aktarın,
•hazırladığınız kek hamurundan 6 yemek kaşığını ayırıp kalan kek hamurunu dibi yağlanmış büyük yuvarlak borcam tepsiye aktarın,
•kalan kek hamuruna kakao,süt veya suyu,ekleyip iyice karıştırın,
kakaolu hamuru tepsideki kek hamurunun üzerine kaşıkla gezdirin,
kakaolu hamuru tepsideki kek hamurunun üzerine kaşıkla gezdirin,
•bıçağın ucu ile dilimliyormuş gibi keserek çizgiler yapın,
•üzerine arzu ederseniz damla çikolata serpin,
•hamurun tepsinin her tarafına eşit yayılması için,tepsiyi sallayın,
•ısınan fırının ısısını 230 dereceye yükseltip keki fırına sürün,
•kabarıp üzerleri kızarmaya başlayınca ısıyı 200 dereceye düşürün,
•kekin her tarafı kızarınca kürdanla kontrolünü yapıp fırından alın,ılıklaşınca veya soğuyunca dilimleyip servis yapın,afiyet olsun,şükrünüz bol olsun.
NOT:Kakaosuz da hazırlayabilirsiniz,damla çikolata,kakao ve ceviz olmazsa olmaz değil.
Çok güzel olmuş ellerinize emeklerinize sağlık. Borcam da sanırım yapmışsınız keki denemek istiyorum yalnız çekiniyorum. Allah korusun patlar fırında diye hiç yapmadım size sormak istedim.
YanıtlaSilDilek hanım hoşgeldiniz :)
Silborcamlar zaten ısıya dayanıklı ürünler fırında kullanılabiliyor,dikkat etmeniz gereken ani ısı değişikliklerinden sakınmak,buzluktan veya buzdolabından çıkarıp direkt sıcak fırına koyarsanız dediğiniz gibi bir olay olabilir,Allah korusun(amin),
ama oda sıcaklığındaki bir tepsiyi soğuk fırına sürmekle Allah'ın izni ile hiç bir şey olmaz,çünkü bu şekilde defalarca kullandım,içiniz rahat olsun :)sevgilerimle...
Bende yaptım şimdi ama kabarma di :(
SilBüşra hanım kekinizin kabarmama sebebini sizin bileceğinizi düşünüyorum, zira tarife uygun yapıldı ise kabarmaması için bir sebep göremiyorum.
SilAllah razı olsun çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilSa, ellerinize sağlık, genelde kek tarifleri birbirine benzer ama bu içine koyduğunuz elma rendesi ile farklılaşmış, yerken elma olduğu anlaşılıyor mu?
YanıtlaSilHayır sevilcim kekin içinde elma olduğu hiç anlaşılmıyor,ama elma hem daha lezzetli hem de daha yumuşak dokuda olmasına vesile oluyor.
Silcanim bacim gece yayinladiginda yorum yazacaktim olmadi :( rica ediyorum o saatlerde boyle guzel kekler yayinlama.. ama yinede sen bilirsin, blog senin :) ellerine saglik kesik olan dilim o kadar yumusak gorunuyor ki masallah ...afiyetler olsun . karanfillerde cok sirin , hala cicekleri var mi? Allaha emanet ol canim...
YanıtlaSilCanımsın,benim diye bir şey yok,burası paylaşılan hayırlarla,sizlerin katkıları ile değerli,bu sayfa hepimizin :)
SilAşağıdaki dilim fırından çıkar çıkmaz kesildi,diğeri soğuyunca kesildi,
benim basit klasik keklerim işte :)gece bile yapılılabilir,ben hiç sizleri sıkıntıya sokar mıyım :))
karanfiller şimdi içerideler,şu anda üzerinde kırmızı pembe 8 adet çiçeği var elhamdulillah,ilgili yazıda salondaki halini görebilirsin,çiçekleri doğuyor,serpilip büyüyor,her açan bir zaman sonra soluyor ve ölüyor tıpkı bizler gibi..