“Rabbimiz! Biz, ‘Rabbinize iman edin’ diye imana çağıran bir davetçi
işittik, hemen iman ettik. Rabbimiz! Günahlarımızı bağışla.
Kötülüklerimizi ört. Canımızı iyilerle beraber al.”
(Al-i İmran suresi 193.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Eskilere gittiğimiz zaman onların tatlıları kuru meyveler veya pekmezle hazırlanan tatlılarmış.Ne doğru dürüst şeker kullanılıyormuş ne çikolata diye bir şey biliniyormuş.Mümkün olsa da,onların beslenme şekillerine dönebilsek,bir kuru ekmek bile yeseydik,belki bu günkünden çok daha sağlıklı olurduk.En basit gördüğümüz ekmeğimiz bile doğallığını kaybetmiş,içine şüpheli,Allah korusun haramlar girmiş.Eskiye dönmek mümkün olmasa da en azından gayretimiz olmalı,tabii ki bizi aşan durumlar var,bunlardan da Rabbimize sığınıyor,helallerle beslenmiş,israfa kaçmamış bir vücutla,mü'min olarak kendisine kavuşmak için niyaz ediyoruz(amin).
Kayısı tatlısı Malatya kayısısı ile hazırlanan,Malatya'nın sevilen yöresel tatlılarından olan,bir meyve tatlısıdır.
İçinde şeker ve un olmayan çok sağlıklı bir tatlıdır.Kullanılan kayısının şekeri tatlılığı için yetiyor da artıyor bile.Resimde görülen küçük tabak en az altı kişiyi tatmin etmeye yeterli gelir.Kuru kayısıyı en başta Malatya'dan,bu mümkün değilse,aktarlardan,yöresel ürünler satan yerlerden temin edebilirsiniz.Alırken mutlaka tadına bakın,ekşi olursa bu tatlı olmaz.Tatlı kabuk kayısı kurusu bulamıyorsanız aynı tatlıyı gün kurusu kayısı ile de hazırlamanız mümkün.
Malzeme miktarı vermedim,istediğiniz miktar kabuk pişirip üzerine bir kaç kaşık eritilmiş tereyağını gezdirip istediğiniz miktarda ceviz kullanın.Gelin kısaca tarifini vereyim...
MALZEMELER
kuru kayısı(Malatya kayısı kurusu tatlı kabuk)*
ceviz içi,
kahvaltılık tereyağı,
az miktar su,
NASIL HAZIRLANIR?
♥kayısılar soğuk su ile yıkanır,
üzerlerini geçmeyecek kadar su ile ağzı kapalı olarak pişirmeye alınır,
♥suyunu çekip yumuşayınca altı kapatılır,
♥pişen kayısılar servis tabağına alınır,
♥üzerlerine eritilmiş tereyağı gezdirilir,
♥son olarak iri kıyılmış ceviz içleri de kayısıların üzerlerine serilir,
♥cevizli kayısı tatlımız servise hazırdır.Yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,yediğiniz içtiğiniz helal,şükrünüz bol olsun...
*Kabuk nedir?
Malatya'da olgunlaşmış tatlı kayısının çekirdekleri çıkarılarak açılıp,güneşte kurutulmuş,hiç bir işlemden geçmemiş haline kabuk ismi verilir.
NOT:Uzuun zaman önce tarifini paylaştığım,yine yöresel ve orjinal bir tarif olan,kuru kayısı ve ekşi,tatlı karışık çir ile hazırlanan,Elazığ Baskil yöresine ait ÇİR KAVURMASI'nın tarifini de tekrar hatırlatmak isterim.
NOT:Uzuun zaman önce tarifini paylaştığım,yine yöresel ve orjinal bir tarif olan,kuru kayısı ve ekşi,tatlı karışık çir ile hazırlanan,Elazığ Baskil yöresine ait ÇİR KAVURMASI'nın tarifini de tekrar hatırlatmak isterim.
selamun aleykum canim , eskilere gittigimiz zaman diye baslamissin ya yaziya. Aldi beni eskilere goturdu. hepimizin cocuklugundan hatiralarimiza yer etmis biseyler vardir! Anneannem sonbaharlari pestil, igde, meyve kurulari ,pekmez getirirdi,kis boyunca tatli niyetine onlar yenirdi.Annem patates haslardi, pekmeze batirarak yerdik.Elhamdulillah o lezzetleri cok ozluyorum .Seninde dedigin gibi hepsi katkisiz, tertemizdi.
YanıtlaSilEllerine saglik canim kaysilar cok guzel gorunuyorlar, vitamin depolari, Rabbimize verdigin butun nimetler icin sukurler olsun...
Wealeykumselam Nalancım,
Silhaşlanmış patatesin pekmeze batırılıp yendiğini ilk defa duyuyorum,çok ilginç!
bizde çocukluğumuzda şuruplu tatlıyı sadece bayramlarda görürdük,çikolata yoktu,o zamanlar vardı da biz köydeydik evimizde olmazdı,
bol bol narenciye tüketirdik,ayrıca keçiboynuzu,muşmula,yerelması,çok sevdiğim iğde...hepsi doğal ve çok lezzetli idi,henüz GDO ile tanışmamıştık...
muhabbetlerimle...
Selamun aleykum ve rahmetullah..Nasılsın ablacım. Ne guzel gorunuyor organıc kayısılar..Teyzemde erik Kurusu yaptı. Oglumla yıyıyoruz aksamları :) Yarın bartına gıdecegım hafta sonu sınavlarım var. :) BUralarda olamayacagım . Pazartesi görüsürüz inşaALLAH.. sevgılerımle..
YanıtlaSilWe aleykumselam we rahmetullah Fatmacım hoşgeldin :)
Silelhamdulillah çok iyiyim,inşeAllah sizde de aksi bir durum yoktur,erik kurusu da çok lezzetlidir bir o kadar da faydalı bir besin,teyzenin ellerine sağlık,size de afiyet olsun,bu arada akrabalık ilişkilerinizde ki bağlılık ve muhabbet dikkatimden kaçmadı :)maşeAllah la kuvvete illa billah,Rabbim muhabbetinizi artırsın(amin),
sınavlarında,Allah zihin açıklığı,hayırlı başarılar versin(amin)
kalbi dua ve muhabbetlerimle...
Malatyalı komşularımın meşhur tatlısıydı.cok güzel ve lezzetli bir o kadar da besleyici bir tatlıdır.ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Aldııı götürdü beni Malatya'ya. Sevgiler canım
YanıtlaSilFatmacım inanır mısın tatlıyı yayınlarken aklıma geldin :)şimdi Fatma Malatya'yı yadeder diye düşünmüştüm :)
Silmuhabbetlerimle,hayırlı cumalar...
Âmiin, evet maalesef katkisiz birsey kalmadi, elimizden geldigince hazirlardan uzak durmaya calisiyoruz.
YanıtlaSilKabuk, ilk defa rastladim, nedir diye merak etmistim, aciklamasini yazmissin:) cok nefis görünüyor, ellerine saglik canim, hayirli cumalar...
Selamun aleykum bacim ellerine saglik
YanıtlaSilCok lezzetli, hafif ve dogal.
Selametle
We aleykumselam rabia kardeşim hoşgeldiniz :)
SilSayın Hayatcemre'si kullanıcısı sizden ricam ve aleykümselam yazarken "W" kullanmasanız çünkü arapça da w yoktur, v ile yazılır teşekkürler
YanıtlaSilhülya hanım sayfamıza hoşgeldiniz :)
Silmesele sizin söylediğinizin tam tersidir arapçada v sesini veren tek harf vav dır ve bu w ye benzer çünkü her ikisi de dudaklar yuvarlatılarak teleffuz edilir bu yüzden diğer bütün arapça ifadelerde de w kullansak daha isabet etmiş oluruz ancak şunu da bilelim hiçbir arapça ifade latin harfleri ile tam olarak yazılamaz mesela arapça da peltek harfler de vardır ve bunların da türkçede karşılığı yoktur.