İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

27 Kasım 2014 Perşembe

Allah İçin Kardeşlik

Allah’ın adı ile. Hamd yalnızca Allah’a aittir. Salât ve selam kendisinden sonra peygamber gelmeyecek olan Muhammed’e olsun.
Bundan sonra;
Değerli Kardeşim, günümüzde korkmamız gereken en önemli hususlardan bir tanesi; Kardeşliği ile huzur bulacağımız, sıkıntı anında sığınacağımız bir kardeşin olmamasıdır. Nitekim günümüzde Allah (azze ve celle)’nin rahmet ettikleri müstesna sadık olan kardeş sayısı ne kadar da azdır.
İman ile nurlanmış kalplerin üzüleceği bir yazı okudum geçenlerde. Sevgisinin sebebi dünya olan insanlar hakkında doğru bir sözdü. İbnul Cevzi şöyle söylüyor; “İnsanların geneli artık birbirini tanıyorlar. Zahirde hepsinde bir arkadaş, bir dost görünümü var. Ancak insanlar arasında ki saf kardeşlik, arkasında hiçbir iz bırakmadan kaybolmuş.” Bu sözlerinden sonra insanlar arasındaki samimi duyguların neden yok olduğuna değiniyor Allah kendisine rahmet etsin; “Kardeşlik müessesindeki samimiyetin kaybolmasının sebebi ise şudur; Selefin bütün amellerinde olduğu gibi kardeşlikte ve insanlarla olan muamelerinde de maksatları ahiret hayatını kazanmak olduğu için samimiyeti buldular. Fakat asrımızda, dünya sevgisi kalplere hakim oldu ve insanlar artık muamelatlarında sadece dünyevi maslahatlar gözettiği için samimiyet kayboldu.”

İyi bak kardeşim! Allah sana rahmet etsin. Altıncı yüzyılda yaşayan bir âlimin şu sözlerine iyi bak. O, kendi asrında ki Müslümanların arasındaki kardeşliğin neden zayi olduğunu anlatıyor. Peki, bizim durumumuz nicedir?
Vallahi! O asır ile bizim asrımız arasındaki fark onların önde gelenlerden olmaları hasebiyle daha faziletli olmaları ve kıyametin ve alametlerinin bize onlardan daha yakın olmasıdır. Ancak Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)’in ümmetinde hayır kıyamete kadar asla zail olmayacaktır.

Tüm kalbimiz ile öyle olmamasını temenni etsek de hâlimiz İbnul Cevzi (rahimehullah)’ın dediği gibidir. Bizler nezaket ve tebessümden ileri gitmeyen sıcaklığımızı kardeşlik zannederek kardeşlik nimetinden mahrum kaldık. Kardeşlikteki samimiyetin aramızda yok olmasının en büyük sebebi, kardeşliğin hakikatinden cahil olmamızdı. Bu yüzden ben siz değerli kardeşlerime selefi salihinin bu konuya ışık tutan bazı nasılarını zikredeceğim. Gerçekten de insan bu büyük şahsiyetlerin halini tefekkür ettiği zaman, onların kardeşlik müessesindeki samimiyetleri karşısında şaşkınlığa ve dehşete kapılıyor.

Haydi kardeşim! Allah sana rahmet etsin! Bak ve bu değerli şahsiyetlerin kardeşliğin hakikatlerini nasıl anladıklarını ve bu konuda ne kadar samimi olduklarını biraz tefekkür et.

Müminlerin Emiri Ömer bin Hattab şöyle söylüyor; “Eğer ki Allah (azze ve celle) size bir Müslümanın sevgisini ikram ederse ona sımsıkı sarılın!” Allah Ömer bin Hattab’dan razı olsun. O, bazı geceler bir kardeşini hatırlar namazını kıldıktan sonra ona gider ve ona sarılır öperdi. O, Ebu Bekir’in başını öper ve şöyle söylerdi; “Anam babam sana feda olsun! Vallahi sen olmasaydın helak olacaktık.” O, Şam diyarına geldiğinde, Ebu Ubeyde bin Cerrah onu hasta haliyle karşıladı. Ömer (radıyallahu anhu) Ebu Ubeyde’ye sarıldı ve ağlamaya başladılar. Allah senden razı olsun Ey Müminlerin Emiri!

İbnu Hibban şöyle anlatıyor; “İbnu Mes’ud arkadaşlarının arasına çıktığı zaman şöyle derdi; “Sizi gördüğüm zaman gözyaşlarımı tutamıyorum.”

Ali bin Ebi Talib’den şöyle rivayet edilir; “Ali (radıyallahu anhu)’nun çok sık giydiği bir elbisesi varmış. Kendisine bu elbise sorulduğunda şöyle cevap verirmiş; “Bu elbiseyi bana dostum Ömer bin Hattab hediye etti. Vallahi Ömer Allah’a karşı samimi oldu, Allah’da ona karşı.”

Sahabiden olan Hakim bin Hazzam ve Abdullah bin Zübeyr birbirlerini çok severlerdi. Abdullah bin Zübeyr şehit olunca Hakim etrafındakilere sordu;

-“Abdullah’ın ne kadar borcu vardı?” etrafındakiler;

-“İki bin dinar borcu vardı.” Dediklerinde hakim şöyle dedi;

-“Bin dinarını bana yazın onu ben karşılayacağım.”

Hasan el-Basri yatarken arkadaşlarından bir tanesi onun yanına geldi. Onun yattığını fark edince sessizce yanına yaklaştı ve başının yanında duran kabın içerisindeki elmayı alıp Hasan el-Basri’nin başının ucunda yemeye başladı. Bunu fark eden Hasan el-Basri şöyle dedi; “Allah sana rahmet etsin. Vallahi bu yaptığın seçkinlerin yapacağı şeydir.”

Ebu Hulde şöyle anlatıyor; “Ben ve Abdullah bin Avn, İbnu Sirin’in yanına geldik. İbnu Sirin bizi buyur ettikten sonra şöyle söyledi; “Vallahi sizi nasıl ağırlayacağımı bilmiyorum. Sizin ikinizin de evinde ekmek ve et bulunur. Ama ben size evinizde olmayan bir şey ikram edeceğim.” Sonra bize henüz peteğinde olan taze arı balı ikram etti.”

Muhammed bin Vasi’ bir gün etrafındakilere şöyle söyledi; Midelerinin kölesi olmuş insanların kardeş gibi davranmalarında ve dostça söyleşilerinde bir hayır yoktur. Çünkü onlar, sadece istediklerini elde etmek için sizi ahiretten alıkoyarlar.”

Osman bin Hakim el-Evdi şöyle dedi; “Din bakımından senden daha faziletli, dünya hususunda da senden daha fakir olan ile arkadaşlık kur.”

Bilal bin S’ad el-Eş’ari şöyle derdi; “Her karşılaştığında sana Allah’ın dinini hatırlatan arkadaşın, her karşılaştığında senin avucuna bir dinar koyan arkadaştan daha hayırlıdır.”

Kari’ve muhaddis olan Talha bin Masref, Malik bin Mağul’u gördüğü zaman şöyle derdi; “Seninle karşılaşmak benim için baldan daha tatlıdır”

Süfyan bin Uyeyne şöyle söylüyor; “Ben Musavir el-Varik’in şöyle diyerek yemin ettiğini işittim; “Vallahi! Seni Allah için seviyorum dediğim bir adamı dünyalık hiçbir şeyden men etmem.”

Ebu Ca’fer Muhammed bin Ali ashabına birgün şöyle dedi; Sizden birisi arkadaşının bahçesinden istediğini alabiliyormu? Onlar hayır dediler. Ebu Ca’fer onlara şöyle cevap verdi; “O zaman hala zannettiğiniz gibi kardeş olamamışsınız.”

Hiç şüphesiz sana salihlerin hayatında kardeşliğin hakikati babında zikrettiklerim tefekkür edilmeye layık şeylerdir. Biz neredeyiz o salihler neredeler. Onlar kardeşlerinin yanına gelip şöyle derlerdi; Hadi gel bir saat iman edelim! Haydi gel biraz Allah için ağlayalım! Eğer ağlayamazsak bari ağlamış gibi yapalım da Allah bizim hâlimize acısın.

Sakın bu rivayetleri okuduğumuzda aklımıza şu gelmesin; “Eskide kaldı o günler.” Hayır asla! Vallahi bizler bu zikrettiklerimi Allah yolunda cihad eden insanlar arasında bilfiil yaşadık. O topraklarda gördüğümüz zaman, kendi beldelerimizde olanın ne kadar yapmacık olduğunun farkına vardık.

İnşallah Allah için kardeş olmanın faziletinden bahseden şu hadis ile bitireceğim.

Ebu Hureyre (radıyallahu anhu) Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in şöyle dediğini rivayet ediyor; “Allah’ın kulları arasında öyle kullar var ki, onlar peygamber değildir. Ancak peygamberler ve şehitler onlara gıpta edecekler. Sahabiler şöyle söylediler; Ey Allah’ın Rasûlü! Bize onların kim olduğunu söyle de bizde onları sevelim. Allah Rasûlü şöyle cevap verdi; “Onlar hiçbir akrabalık ve kan bağı olmadan Allah’ın nuru ile birbirlerini sevenlerdir. Onlar nurdan minberler üzerinde nur içinde oturacaklar. Onlar insanlar üzüldüklerinde üzülmeyecekler, insanlar korktuklarında da korkmayacaklar. Sonra şu ayeti okudu; Hayır! Allah’ın dostlarına korku yoktur onlar üzülmeyecekler.”
Davamızın sonu Allah (azze ve celle)’ye hamd etmektir.

Nakil Kürsüsü-Ebu Mervan el-Halili

9 yorum:

  1. Sa, yazının bir yerinde geçiyor ya, bu anlatılanlar için hani nerde demeyin cihad edenler arasında yaşanıyor diye. Bu cümle bence çok ama çok anlamlı. Allah mücahid olabilmeyi olamazsakda ensar olabilmeyi nasip etsin. Çok ama çok severek okudum Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  2. Sevilcim bu güzel duana gönülden amin diyorum, cihad beldelerinde bulunmadık ama mücahidlerin birbirlrine olan muhabbetlerine fotoğraflarında şahid oluyoruz,gerçekten onlar Islâm kardeşliğinin tadına varmışlar, Rabbim onları da bizi de dini üzerinde sabit kılsın, mücahidlerin zafer haberleri ile gönüllerimizi ferahlatsın(amin)
    Rabbime emanetsin...

    YanıtlaSil
  3. Selamun aleykum ablacım. Hayırlı cumalar :) Yazı çok güzel Rabbim bizleri hiçbir akrabalık ve kan bağı olmadan Allah’ın nuru ile birbirlerini sevenlerden eylesin Amin. Sarı çiçekler de çok güzelmiş :) Hemen özledim sizleri :)) Allaha emanet ol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım benim, hayrola isim mi değiştirdin :)
      Amin inşeAllah bizler de onlardanızdır :)
      evet ben de çok beğendim o çiçekleri benden sana bir hediye olsunlar :)özlemler muhabbetler karşılıklı :) Rabbim yeniden hayır ve sağlıkla bizleri buluştursun(amin),
      O'na(c.c)emanetsiniz, cumanız hayır olsun...

      Sil
    2. Sonradan farkettim yanlış yazmışım:)) çiçekleri sahiplendim o zaman :)) Allah razı olsun ablacım..

      Sil
  4. :) şaka yapmıştım zaten :)
    ben de çiçek çok hepsi senin olsun, ama benim en güzel çiçeklerim sevdiklerim, sizi

    Allah için çok seviyorum,O'na(c.c)
    emanetsiniz...

    YanıtlaSil
  5. Hayırlı cumalar canım. Seni ALLAH için seviyorum. Allah senden razı olsun değerli paylaşımların için sevgiler canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatmacım ben de seni Allah için seviyorum Allah razı olsun,samimiyetin ve vefan beni ziyadesi ile mutlu ediyor, Rabbim sana da hayırlı mutluluklar yaşatsın(amin),kalbi muhabbetlerimle, O'na(c.c)emanetsin...

      Sil
  6. Ne güzel sözler bunlar :)) Bende sizleri Allah için çok seviyorum :)

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur