İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

11 Nisan 2016 Pazartesi

Halk Dilinde İstem Dışı “Küfür ve Haram” Olan Sözler “Kıyamet Koptu”

بسم الله الرحمن الرحيم
 Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Rabbimiz (azze ve celle) bizi ancak kendisine kulluk etmemiz için yaratmıştır. 
Zariyat Sûresi 56. ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır: “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” 
 Eğer kulluğumuzun gereğini bilirsek Rabbimize hakkıyla kulluk ederiz. Onun emir ve yasaklarına bu dünya ve ahiret mutluluğumuz için harfiyen uymamız gerekmektedir. Rabbimize kulluğumuzun bir parçası da edepli olmaktır. Rabbimize karşı edepli olursak tüm söz ve fillerimizde Rabbimizin rızasına uygun hareket ederiz. Kişi annesine, babasına, büyüğüne, patronuna, aşiret reisine, nasıl saygılı edepli olmaya çalışıyorsa konuşmalarına dikkat ediyorsa ki, -böyle olmalı- öyleyse Rabbine karşı en büyük edep ve içtenlikte olmalıdır. Bunun içindir ki ağzından çıkan kelimeyi iyi düşünmelidir. 
Ali (radıyallahu anhu) “Söz ağzından çıkınca sen onun esiri, çıkmazsa o senin esirin olur” buyurmuştur.
İşte ağızdan çıktıktan sonra kişinin sağında ve solunda bulunan meleklerin kayda geçirdiği ve kıyamet günü her söz ve davranışlarımızdan hesaba çekileceğimiz kelimelerden biriside konuşurken çokça kullandığımız “KIYAMETI KOPARDI” kelimesidir. Kişiler bu kelimeyi söylerken genelde yaşanmış bir hadiseyi anlatır ve şöyle der; mesela bir çocuk için “öyle ağladı ki, kıyameti kopardı ağlamaktan” ya da bağıran çağıran birini anlatırken “bağırdı çağırdı kıyameti kopardı” denir. Tabi kişiye sorsak bu kıyameti kopardı derken neyi kast ettin? Tabii ki de bize mecazî olarak kıyameti kopardı dediğini şer’i manadakini söylemediğini beyan eder ancak konunun başında belirttiğimiz gibi Rabbimize karşı edepli olmamız gerekliliğini belirttik bu kelimede yani kıyametin kopması da Yüce Rabbimizin vereceği ilahi bir hükümdür. Kıyamet (hesap günü); dünyanın sonunun geleceği ve tüm insanların mahşerde toplanarak Yüce Rabbimize hesap vereceğiz zamandır.

“Sana, kıyametin ne zaman gelip çatacağını soruyorlar. Sen onun hakkında ne söyleyebilirsin ki? Onun bilgisi sadece Rabbine aittir. Sen, sadece kıyametten korkanı uyaransın. Kıyameti gördükleri gün, dünyada ancak bir akşam, yahut bir kuşluk vakti kadar kalmış gibi olurlar.”
 (Naziat Sûresi, 42-46)

Görüldüğü gibi kıyametin ne zaman kopacağı hakkında Rabbimiz onun bilgisi ancak benim yanımda buyururken biz çok rahat bir şekilde güncel konuşmalarımızın içine bunu katıyoruz. Güncel konuşmalarımızın içine nasıl ki namazı, orucu, haccı, zekat’ı katmadan konuşmaya dikkat ediyorsak yine bu kelimeyi de ulu orta konuşmayı terk etmemiz gerekir. Bu kelimeyi kullanacağımıza daha farklı bir kelime kullanabiliriz ve sorumluluğumuz daha hafif olur.

İbn Mace’de Fiten bölümünde gecen hadiste Süfyân İbni Abdullah (radıyallahu anh) şöyle dedi:

Ey Allah'ın Rasûlü! Bana kesinlikle yapmam gereken bir iş söyle dedim. Efendimiz:

"Rabbim Allah'tır de, sonra dosdoğru ol!" buyurdu. Ben:

Ey Allah'ın Rasûlü! Hakkımda (zararını göreceğimden) en çok endişe ettiğin şey nedir? dedim. Efendimiz, o güzel dilini eliyle tuttu ve:

"İşte budur!" buyurdu.

Müslüman her ağzına geleni söylememelidir. Dilini tuttuğu için zarar gören kimse çok azdır, fakat diline hâkim olamayıp şirke, küfre, nifaka düşenlerin sayısını tespite imkan yoktur. Söylenecek sözün Allah'ın rızasını mı yoksa gazabını mı kazandıracağına çok dikkat edilmelidir.

İslam’dan uzak kalındığı Kur’an ve Sünnet rehber edinilmediği tüm dertler dünyalık olduğu sevinç ve üzüntülerimizin televizyon dizilerinde olduğu isyan ve çıplaklıkla övünülüp türlü türlü haramların işlendiği topluluklarının elbette basiretleri de körlenir doğru ve yanlışları ancak örfe ve yaşantısında ki seviyesine göre olur Yüce Allah’ın emrine göre değil.

“Allah’a karşı ancak; kulları içinden âlim olanlar derin saygı duyarlar. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.”
 (Fatır Sûresi, 28)

Rabbim hallerimizi düzeltip gereğince kendisinden korkmayı ve ancak razı olacağı söz ve fiillerimizle hakkıyla O’na kulluk etmeyi nasip etsin ve canımızı ancak müslüman olarak alsın.

Konumuzun başında belirttiğimiz gibi yaşantı İslam’dan uzak olduğu için söz ve fiillerimiz atalarımızdan, dedelerimizden gördüğümüz, duyduğumuz hal üzere olduğu için çok eksiğimiz var. Rabbim, hakkıyla kendisine kulluk edip, söz ve fiillerimizde, hatalarımızı ve yanlışlarımızı bizlere gösterip, nasihat dinleyip hatalarımızdan dönen, onda ısrar etmeyen, Kur’an ve Sünnet’i kendine rehber edinen mümin kul olarak canımızı teslim etmeyi nasip etsin İnşaAllah. Bu önce kendi nefsime ve sonra tüm insanlara nasihatımdır.

Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun. Salat ve selam Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) al ve ashabına olsun.
Ve’lhamdulillahi rabbil alemin.

Mustafa Ebu Muhammed / Nakil Kürsüsü
*******
Ayrıca benzer konu ile ilgili BURADAKİ yazıyı da tekrar hatırlatmak isterim.

3 yorum:

  1. Ne güzel bir blog ne güzel bir yazı islam dininin farkı da bu değil mi Rabbim hiç birimizi doğru yoldan ayırmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :)
      Sizin yorumunuz da çok güzel, çok teşekkür ederim :)
      Duanıza da gönülden amin diyorum.

      Sil
  2. S.ak çok güzel bir mesaj olmuş

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur