İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

24 Eylül 2015 Perşembe

Ramazan Ve Kurban Bayramı Hakkında Bazı Hükümler

سم الله الرحمن الرحيم

Bayram Namazları için gusül almak müstehaptır.

Bayram Namazları için en güzel elbiseyi giymek, kokulanmak ve tırnak kesmek müstehaptır. Ancak kurban kesmeye niyetlenmiş bir kimse, Zi’l Hicce ayının ilk on gününde kurbanını kesene kadar tırnaklarını kesemez, saçından veya derisinden bir şey alamaz. Lakin bu hüküm, kurbanını başkasına vekaletle kestirten ve başkasının adına aldığı vekaletle kurban kesen hakkında geçerli değildir. Bunun yanında kurban kesecek kimsenin başını yıkamasında bir beis yoktur.

Ramazan bayramı namazından önce hurma yemek sünnet olup, kurban bayramı namazından önce ise bir şey yemeyip namazı eda ettikten sonra kurban etinden yemek sünnettir.

Namaz kılınacak yere erkenden gitmek sünnettir. Ancak imam hakkında sünnet olan, namaz kıldıracağı zamana kadar gitmesini geciktirmesidir.

Namaza belli bir yoldan gidilmişse dönüldüğü zaman farklı bir yoldan dönmek sünnettir.
Bayram sabahından (kimilerine göre gecesinden) imam namaza başlayana kadar evlerde, mescitlerde ve yollarda sesli bir şekilde tek ya da cemaat halinde tekbir getirilir. Ömer, İbn Ömer, ve Ebu Hureyre’nin (radıyallahu anhum) tekbir getirip insanlarında onlarla birlikte tekbir getirdikleri sabittir. Tekbir şöyle getirilir: “Allâhu ekber Allâhu ekber, Lâ ilâhe illallâhu ve’llâhu ekber, Allâhu ekber ve lillâhi’l hamd.” Namaz’a başlanacağı zaman tekbirler kesilir. Namazdan sonra hutbede imam tekbir getirirken de tekbir getirilir. Âlimlerin geneline göre imam birinci hutbeye başlamadan önce peşpeşe dokuz tekbir, ikinci hutbeye başlamadan önce ise peşpeşe yedi tekbir getirir. Keza imam hutbe esnasında da tekbir getirir.

Bayram Namazlarının kılınış vakti, güneşin doğmasından yaklaşık yarım saat geçtikten sonra başlayıp öğle namazının vaktinin girişine kadar devam eder. Kurbanlık hayvanların kesim vaktinin geniş olması için kurban bayramı namazını vakti girdikten hemen sonra (erkenden) kılmak, ramazan bayramı namazını ise fıtır sadakasını namazdan önce verebilme imkanını Müslümanlara kolaylaştırmak için (ki fıtır sadakasını namazdan önce vermek sünnettir) geciktirmek Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in sünnetidir.

Bayram Namazlarını açık alanlarda kılmak sünnettir. Hatta Mâlikî mezhebine göre herhangi bir özür olmadığı halde namaz’ı mescitte/camide kılmak bid’at’tir. Ancak Mekke’de bulunanların, namazlarını açık alanlarda değil de Mescid-i Haram’da kılmaları efdal olandır.

Hayızlı kadınlar da dahil olmak üzere kadınların ve namaz kılanlara rahatsızlık vermelerinden emin olunması şartıyla çocukların da Bayram Namazı’nın kılınacağı yere gelmeleri sünnettir. Hayızlı kadınlar böylelikle Müslümanların bu toplantılarını görmüş olur ve Müslümanların dualarına ve tekbirlerine iştirak eder, onlar da dua edip tekbir getirirler, ancak namaz kılamazlar.

Ramazan bayramında hutbenin bitimiyle tekbirler kesilir. Kurban bayramında ise Arefe günü’nün sabah namazından başlayıp teşrîk günlerinin (ki Zi’l Hicce’nin 11, 12 ve 13. günlerine “teşrîk günleri” denilir) son günü ikindi namazına kadar, yani yirmi üç vakit boyunca “cemaatle kılınan farz namazların ardından” tekbir getirilir. Yani tek kılınan farz namazların ve farz olmayan namazların ardından tekbir getirilmez. Bu, Hanefî ve Hanbelîler’in de benimsediği bir hükümdür. Mâlikîler’e göre tek olarak kılınan farz namazların ardından da tekbirler getirilir. Şâfiîlere göre ise ister cemaatle ister tek olarak hem farz hem de sünnet namazların ardından tekbir getirilir. Hatta Şâfiîler’e göre sadece namazlar’ın ardından değil, teşrîk günlerinin her bir vaktinde de (mesela otururken, yürürken, yataktayken vs.) tekbir getirmek meşrudur. Ve bu mezhebler, namazların ardından getirilen tekbirlerin cemaat halinde yüksek bir sesle getirilmesinin meşru olduğunda ittifak etmiştir. Aynı şekilde Bayram Namazları kılındıktan sonra tekbir getirmenin sünnet olmadığında da ittifak vardır.

Bayram Namazları için ezan okumak ve kamet getirmek meşru değildir. Şâfiîlere göre “es-Salâtü câmiatun (namaz toplayıcıdır)” veya buna benzer bir cümle söylenir. Ama doğrusu söylenmemesidir. Nitekim Müslim’de rivayet edilen bir hadiste Câbir (radıyallahu anhu)’nun, Bayram Namazı öncesinde ezanın, kametin, nidanın ve hiçbir şeyin olmadığını söylediği geçmektedir.

Bayram Namazları hutbeden önce iki rekat olarak kılınır. Kılınış şekli şöyledir; Başlangıç tekbirinden ve subhâneke’yi (veya”veccehtu vechiye…”yi) okuduktan sonra altı tekbir getirilir. Bu, Mâlikî ve Hanbelîler’in de görüşüdür. Şâfiîlere göre ise yedi tekbir, Hanefîlere göre ise üç tekbir getirilir. Tekbirler arasında okunacak belli bir zikir yoktur. Şâfiî ve Hanbelîlere göre ise tekbirler arasında El-hamdulillâh, Subhânallâh, Allâhumme salli ve sellim alâ Nebiyyinâ Muhammed, Allâhu ekber, Lâilâhe illallâh gibi hamd, tesbîh, salâtu selam, tekbîr ve tehlîl içerikli zikirler yapmak müstehaptır. Tekbirler getirilirken Mâlikîler’de meşhur olan görüşe göre eller kaldırılmaz. Şafiî, Hanefî ve Hanbelî mezhebine göre ise kaldırılır. Ancak Hanefîler, ellerin kaldırıldıktan sonra yanlara salınacağını söyler. Daha sonra eûzü besmele, Fatiha ve sonrasındaki işler yapılıp ikinci rekata kalkılır ve Hanefî mezhebi’nin dışındaki diğer üç mezheb’e göre de kalktıktan sonra beş tekbir getirilir. Sonra Fatiha ve akabindeki işler yapılır. Hanefîler’e göre ise ikinci rekata kalkıldıktan sonra tekbirler getirilmeyip, Fatiha ve zamm-ı sure okunduktan sonra rukûya gitmeden hemen önce üç defa tekbir getirilir ve sonra rukû için yapılan tekbirle rukûya gidilir…

Namaz’a yetişemeyen biri, -vakit içerisinde olmak kaydıyla- ister tek ister cemaat olarak, namazın kılındığı yerde veya evinde, imamın kıldırdığı şekilde namazı kaza eder.

Müslümanlar bayramlaşırken biri diğerine; “Tekabbelallâhu minnâ ve minkum (ya da “…ve mink)” yani, “Allah (cella celaluhu) bizden ve sizden (ya da senden) kabul buyursun” der. Nitekim sahabeden kimilerinin böyle yaptığı rivayet edilmiştir.

(Not: Bu yazı, büyük ölçüde, Ebu Hafs Süfyân el-Cezâirî’nin “el-Hulâsa fî Ahkâmi’l Îdeyn” isimli risalesinden istifade edilerek hazırlanmıştır.)

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.
Nakil Kürsüsü - Ömer Faruk
***
Kurban Konulu yazımı da genç muvvahhide.com'dan okuyabilirsiniz, bu vesile ile bu sitedeki diğer yazılardan da istifade edebilirsiniz. 

5 yorum:

  1. Esselamu aleykum kardeşlerim hepinizin mubarek Kurban Bayramını tebrik ediyorum,
    “Tekabbelallâhu minnâ ve minkum Allah (cella celaluhu) bizden ve sizden (ya da senden) kabul buyursun”
    Rabbim bayramımızı hayırlara vesile kılsın amin.

    YanıtlaSil
  2. Ve aleykum selam canım benim :) seninde bayramın mubarek olsun, islam alemine hayırlara vesile olsun inşhAllah.
    Yeni yayınını görünce o kadar sevindim ki canım inan anlatamam,çok özlediğin bi sevdiğini görürsünde kalbin hızlı atar, elhamdulillah dersin ya işte öyle:) bacımm arayı çok uzatma , Rabbime emanet ol. Cezakallahu hayran...Nalan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Canımsın ben de seni tekrar burada görmekten çok mutlu oldum ama bir şey daikkatimi çekti, hayırdır yazmayalı sen de acemileştin mi :) adsız la yazmışsın :)
      Allah'a emanetsin...

      Sil
    2. Canımm senin yüzünden acemileştim:)) yorum yapmaya yapmaya unutmuşum...işin aslını sorarsan google hesabım kapanmış, bende şifresini unuttum giremiyorum, bide adsız yorum olsun:)) seni seviyorum...

      Sil
    3. Şifreleri bir yere yani telefon harici bir yere mutlaka not etmek lazım :))
      Olsun canım adsız yorum da olsun :)) ama adlısı daha iyi,
      kalpler karşılıklı :)
      İnşeAllah yakında bir kaç yayın gelebilir :)

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur