İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

31 Temmuz 2014 Perşembe

Hoşgittin Ramazan

Gelene "Hoşgeldin" demek, adet olmuştur bizim toplumda. Gelenin nasıl ve ne şekilde geldiğine bakmadan hemen ağzımızı açıyor ve "Hoşgeldin" deyiveriyoruz.
Soruşturmaya gelen yetkililere de gülümseyerek "Hoşgeldin" dememiz, bu alışkanlıktan kaynaklansa gerek!. Oysa birçok kardeşimizin bildiği gibi, bu adamlar hiç de hoş gelmiyorlar!..
Tabi ki "Hoşgeldin" ifadesiyle ilgili olarak bu basit örnekler üzerinde değil, her sene hoş geldiği söylenen Ramazan üzerinde duracağız. Bildiğiniz gibi Ramadan ayına yaklaştığımız zaman her yerde aynı ifadelerle karşılaşırız;
"Hoş geldin Ramadan"
Doğrusunu söylemek gerekirse, ki gerekiyor, hep rahatsız olmuşumdur bu ifadelerden. Ramazan ayının mahiyetini ve içinde bulunduğumuz toplumu düşündükçe, bu rahatsızlığım daha da artmıştır.

Hepbir ağızdan söylenen bu ifadeye göre Ramadan hoş gelmiş!. Bu kimselere Ramadanın nereye hoş geldiğini sorduğumuz zaman ise aldığım cevaplar, genelde aynı cevaplar olmaktadır;

Ülkemize, milletimize, yurdumuza, vatanımıza hoş geldi, Hoş geldi Ramadan!.
Duydunuz mu Ramadan'ın nereye hoş geldiğini?
Ramadan ayı, bu millete, bu ülkeye hoş gelmiş!.
Faizin, fuhşun, zinanın, ahlaksızlığın, zulmün, küfrün, fıskın yaygınlaştığı ve yaşadığı bu topluma, böylesi bir topluma Ramadan hoş gelmiş!
Mubârak Ramadan ayı tiksindiği bu şeylerden nasıl hoşlansın ve bu şeylerin yaşadığı ve yaşatıldığı toplumlara nasıl hoş gelsin ki!.

Velhasıl hoş gelmedi,
"Hoş geldi" denilse de, hoş bulmadı Ramazan!..
Ramadanın gelmesiyle birlikte değişik yerlerde asılan bir başka ifade daha var;
"Oruca saygı"
ALLAH'a, peygamberlere, kitaplara saygı göstermeyen kimselerden oruca saygı göstermeleri istenmektedir!

İzmir sokaklarında yürürken ağızları boş durmayanları görmek bir yana, meyhanelerden yayılan içki kokusunu duyanlar, "Oruca saygı" ifadesinin ne derece dikkate alındığını anlamaktadırlar. İzmir'le ilgili olarak "Gavur İzmir" diyenlere tabi ki itiraz etmiyoruz. Gerçi İzmir'e "Gavur" diyenlerin, bulunduklan yeri İslam'la tarif edemeyecekleri de ayrı bir gerçektir.

Gavur İzmir denilen bu yerde şüphesiz ki Müslümanlar da bulunmaktadır. Müslüman olduklarını iddia edenler ise küçümsenmeyecek bir kalabalıktır bu şehirde. Özellikle teravih namazlarında camileri dolduran insanlar, camilerin dışına da taşmaktadır. Her gün beş vakit farz namazlarına ilgi duymayan kimselerin, farz olmayan teravih namazına gösterdikleri büyük ilgi haliyle şaşırtıcıdır!.
Bu kimselere göre beş vakit namaz değil, teravih namazı farz kılınmıştır sanki!. Beş vakit namaz kılınmasa da, teravih namazı mutlaka ve mutlaka kılınmalıdır!.

Bu camilerde ibretle izlenmesi gereken bir diğer tablo ise "Sakalı Şerif" ziyaretleridir. Efendimiz (s.a.v.)'e ait olduğu söylenen mübarek sakal, kırk kat bohça içinden salavatlarla çıkarılmakta ve uzun bir kuyruk oluşturan insanlar, cam muhafaza içindeki sakal telini öperek, yüzlerine ve gözlerine sürmektedirler.
Diyeceksiniz ki "Böyle yapmakla ne oluyor?"
İnanın bilmiyorum!.
Bilsem hiç söylemem mi?
Bunların söylediklerine göre, bu merasim sakala hürmetmiş!. Tabi ki bu söylenenlere de biz inanmıyoruz. Çünkü Efendimiz (s.a.v.)'in sakalına yüz sürebilmek için kuyruk oluşturan bu adamların geneli sakalsız!.

Oysa biliyoruz ki Rasulullah (s.a.v.)'in sünneti olan sakala hürmet; bu mubârak sakala, sakalsız yüzleri sürmekle değil, sakal bırakmakla gerçekleşebilir. O halde uzun kuyruklar oluşturan bu sakalsızlar, sakala yüz sürmekle ne yapmak istiyorlar ve ne yapıyorlar ki?
Demin de söylediğim gibi, inanın bilmiyorum!..

Ramadanla ve Ramadan'da olanlarla ilgili yazılacak şeyler çok. Fakat sözü şimdilik fazla uzatmayalım. Bildiğiniz gibi Ramadan nasıl olsa gitti, nasıl olsa şimdilik kurtuldu bu toplumdan ve bu gibi ayinlerden!.
Geldiği toplumu dikkate alarak "Hoş geldin" diyemediğimiz Ramadana, giderek kurtulduğunu kabul ederek "Hoş gittin" diyebiliyoruz;
Hoş gittin Ramadan!..
Aynalar ve İnsanlar - Mehmed Alagaş

4 yorum:

  1. Es-selamu Aleykum Canım Ablam...
    Evet Ramadan geldi ve gitti, şimdilik kurtuldu bizden... Af ya Rabbim aff... :(
    Oldukça anlamlı bir yazı, yazandan da aktarandan da Rabbim razı olsun. Rabbim bizleri, Hakiki manada "Hoş Geldin" diyebileceğimiz Ramadanlara eriştirsin.(Âmin)
    Konuya dair tavsiye bir aktarımda benden olsun: http://www.zeynepder.org/yazar_601_2_Bayram-in-Ardindan.html
    Gerçi bir sürü yazılar yazılıyor, bir sürü yazılar okuyoruz ama amel edilmediği sürece bir fayda sağlamıyor. Amellerimiz/yaşamımız değişmedikçe gedikler kapanmıyor, boşluklar doldurulmuyor... Rabbim sonumuzu hayr eylesin...
    Rabbime emanetsin Canım Ablam
    Selam Dua ve Muhabbetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım benim hoşgeldin :)
      ne tevafuk Sabiha hanımın bu güzel yazısının linkini bu gün twitter sayfamda paylaştım,

      yazıya aşağıdaki başlığa tıklayarak isteyen kardeşlerimiz ulaşabilir, dualarına da gönülden amin diyorum,
      Rabbime emanetsin...

      Bayram'ın Ardından

      Sil
    2. Hoşbuldum Ablacım :) SubhanAllah... twitter'ı olmayanları da düşünmek lazım :)).
      Rabbim daima hak ve hayır üzere karşılaşmayı nasip etsin... (Âmin)

      Sil
    3. Canımsın :) vesilenle twitter'ı olmayanları da düşünmüş olduk, cezakâllahu hayran,
      ancak hatırlatayım twitter sayfamı twitter üyeliği olmayanlarda okuyabilirler...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur