İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

22 Temmuz 2014 Salı

Hayat Kur'an'la Değer Bulur

"Onlar, iman etmiş ve kalbleri Allah zikriyle yatışmış olanlardır. Evet, iyi bilin ki, kalbler Allah'ın zikri ile yatışır."
(Ra'd suresi 28.ayet meali) 
Bismillehirrahmenirrahim...
Gidişi hüzün verir onu sevene...Özlemle beklenir yeniden gelsin diye...Nasılda başkadır ondaki huzur, kalplerdeki çoşku, oruçla gelen saadet... Oruçla günler daha bereketlidir. Gün içinde mideler dert edilmeyince ruh haz bulur. Açlıkla gelen tatlı huzur, ibadetlerdeki iştiyak daha bir Rabbine bağlar oruçluyu. 
Sanki Kur'an daha bir tatlı gelir oruçluya. Rabbinin katında misk kokusundan daha sevimlidir oruçlu ağızların kokusu. O kıymetli ağızlarla, oruçlunun nefesi ile okunan Kur'an da belki bu değerden olsa gerek daha istekle okunur...Ne merhameti bol bir Rabdir o Allah! Bizlere verilen ne büyük değerdir Kur'an ve Kur'an'la gelen yüce mesajlar. Ne büyük hikmetler barındırır içinde Kur'an! Bu büyük hikmet kaynağının mübarek Ramazan ayında inmesi ve Ramazan'ın en kıymetli gecesinde bizlere inmeye başlaması, onun şerefinin büyüklüğünü anlatır bize...

İman etmek ne güzel, O'na kul olmak ne güzel! Rabbinden razı olmuş kalplerdeki huzur başka hangi kalplerde yer bulabilir? İmanın tadını alamayan kalpler ancak sahte huzurlarla avunurlar.

Mübarek Ramazan ayı Kur'an ayıdır. Allah Rasulü Ramazanda mukabele yapardı çok sevdiği Cebrail(a.s) ile...(1) Hani bir ara vahyin gelişi uzadı, Cebrail'in gelişi de bu nedenle gecikmişti de "seni özledim"  demişti, Allah Rasulü(s.a.v) ona.(2)

Cebrail(a.s) ayette de geçtiği gibi, şöyle cevap vermişti, Allah'ın en sevgili kuluna, O'nun(c.c) kıymetli Rasulüne(s.a.v): "Biz ancak Rabbinin emri ile ineriz."(3)
 
Allah Rasulünün ahirete intikalinden sonra Ümmü Eymen'i ziyarete giden, onu teselli etmek isteyen Allah Rasulü'nün kıymetli arkadaşlarına Ümmü Eymen şöyle demişti:
"Ben O'nun(s.a.v) gidişine değil, gökten vahyin kesilişine ağlıyorum."(4)

Vahyi getiren Cebrail'i, Cebrail'le sevgiliden(c.c) gelen mesajı özleyen bir Rasul(s.a.v), vahyi özleyen O'nun(s.a.v) arkadaşları, yakınları...Kur'an onlardan bize kalan bir yadigâr. Biblo gibi vitrinlerde tutmak için, kitaplıklarda unutulmak için, sadece Ramazanlarda mukabelelerde okuyup geçmek için,cüz cüz paylaşıp hatimler yapmak için değil. Kur'an yaşamak için hayatımızla hayat bulmak için, onu hayat kaynağı kabul etmek için var. Ne güzel söylemiş şair:
İbret olmaz bize her gün okuruz ezberde
Yoksa hiç mana aranmaz mı bu ayetlerde

Lafz-ı muhkem yalnız anlaşılan Kur’an’ın
Çünkü kaydında değil hiç birimiz mananın

Ya açar nazm-ı celilin bakarız yaprağına
Yahut üfler geçeriz bir ölünün toprağına

İnmemiştir hele Kur’an şunu hakkıyla bilin
Ne mezarlıkta okunmak ne de fal bakmak için.
(5)

Allah Rasulünün (s.a.v) hayatı ile, ashabının hayatı ile Kur'an hayat buluyordu. 
 Şimdilerde Kur'an sanki bir garip kalmış. Emrine itaat eden, etmeyen herkesin dilinde Kur'an var, söz olup geçiyor dillerden...Ya gönüllerde, ya hayatlarımızda Kur'an nerede ne kadar var? Kur'an'ın ahkamı nerede? Ramazan, oruç, Kur'an'la hayat buluyor, değer buluyor...Ya bizlerde Kur'an ne halde?...Ramazan ve oruç Kur'anla bağımızı güçlendirmeye en güzel vesile. Bu güzel vesilelerle yeniden sarılalım Kur'an'a Rasulden bizlere ulaşan tertemiz sünnete sıkı sıkı sarılalım. Hayatımız yeniden hayat bulsun, değer bulsun Kur'an'la... Rabbimizi Razı etmenin, cennetlere kavuşmanın, cennetlerde Rasulüne komşu olmanın yolu buradan geçiyor...
"Ve o (Kur'an), müminler için gerçekten bir hidayet rehberi ve rahmettir."(6)
---------------------------------
(1)Abdullah İbn Abbas (r.a.) şöyle demiştir:
“Rasûlüllah (s.a.v.)’insanların en fazla cömert olanı idi. Onun bu cömertliği Ramazan ayı girip de kendisiyle Cebrâil (a.s.) karşılaşınca daha da artardı. Cebrâil (a.s.) Ramazan ayı çıkıncaya kadar her gece Resûlullah (s.a.v.) ile buluşur, Resûlullah (s.a.v.) ona Kur’ân’ı arzeder/ okurdu. Resûllüllah (s.a.v.) Cebrâil ile buluşunca insanlara rahmet getiren rüzgardan daha cömert ve daha faydalı olurdu.”Buhârî, Savm, 7; Müslim, Fedâil, 50; Nesâî, Sıyam, 2


(2) "Meryem suresi 64. ayeti Kerimenin nüzulu ile ilgili rivayetlerden birisi şöyledir:
Bu ayeti kerime Hz. Cebrail'in gelişinin bir süre gecikmesi üzerine nazil olmuştur.el Hakem b. Eban, İkrime'den dedi ki:
"Cebrail, Hz. Peygamber'e (s.a) kırk gün süre ile inmedi.Daha sonra indi; Peygamber(s.a) şöyle buyurdu:
"O kadar geciktin ki, seni özledim." Hz. Cebrail ona şöyle dedi:
"Ben seni daha çok özledim, fakat ben memur kimseyim."Sonra da Allah, Cebrail'e, O'na (s.a):
"Biz ancak Rabbinin emri ile ineriz." de; diye emretti."(el-Esas fi't - Tefsir 8.cilt sayfa 489)

(3) (Cebrail, Muhammed'e dedi ki; ) "Biz ancak Rabbinin izni ile yere ineriz. Geleceğimiz, geçmişimiz ve bu ikisi arasındaki tüm olaylar O'nun tasarrufu altındadır. Senin Rabbin hiçbir şeyi unutmaz."(Meryem suresi 64.ayet)
 
 (4) Enes radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre şöyle dedi:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in vefâtından sonra Ebû Bekir, Ömer’e:
Kalk, Ümmü Eymen radıyallahu anhâ’ya gidelim, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in yaptığı gibi  biz de onu ziyâret edelim, dedi.
Yanına vardıklarında Ümmü Eymen ağladı. Onlar:
- Niçin ağlıyorsun? Allah katındaki nimetin Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem için çok daha hayırlı olduğunu bilmiyor musun? dediler. Ümmü Eymen:
- Ben onun için ağlamıyorum. Ben Allah katındaki nimetlerin Peygamber aleyhisselâm için elbette daha hayırlı olduğunu biliyorum. Ben, vahyin kesilmiş olmasından dolayı ağlıyorum, dedi; Ebû Bekir ve Ömer’i de duygulandırdı. Ümmü Eymen ile birlikte onlar da  ağlamaya başladılar.
Müslim, Fezâilü’s-sahâbe 103. Ayrıca bk. İbni Mâce, Cenâiz 65

(5) Mehmet Akif Ersoy'un Kur’an-ı Kerim'e dair şiiri

(6) Neml suresi  77.ayet meali 

4 yorum:

  1. Selamün aleyküm canım. Kadir gecen mübarek olsun. Artık yavaş yavaş ramazan ayının sonuna geldik. Rabbim inşaAllah bir dahaki Ramazanı da görmeyi hepimize nasip eder.sevgiler canım:)

    YanıtlaSil
  2. canim benim, Allah senden razi olsun kardesim... ne kadar guzel anlatmissin, Rabbim cumlemize yaradilis gayemizi unutturmasin( amin) Kendine layik bir kul, Rasulullaha layik birer ummet olmayi nasib etsin...canim kardesim , Yaradan emanet ol, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Fikrin neyse zikrinde o olurmuş ALLAH razı olsun..

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur