بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

20 Nisan 2014 Pazar

Salepsiz En Kolay En Ucuz Dondurma Tarifi

"Rabbini, içinden yalvararak ve korkarak, yüksek olmayan bir sesle sabah-akşam zikret ve gafillerden olma." 
(A'raf suresi 205.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Mevsim yaza yaklaşırken dondurma sezonunu da açtık :)Bu sefer vereceğim tarif çok basit, çok ucuz bir dondurma tarifi.
Salep bir hayli pahalı bir malzeme, çok az miktar kullanılıyor ancak onu da almak için imkanı olmayanlar veya bulamayanlar vardır. Hem salep bulamayanlar, hem de salep tadı istemeyenler için ideal bir dondurma süt reçeli dondurması.

Bu tarif aslında dondurma niyeti ile ortaya çıkan bir tarif değil.Fındıklı süt reçelini fazla miktarda yaptığım bir zamanda,hepsini bitiremeyiz belki uzun süre dolapta kalırsa bozulur diye düşünüp bir miktarını buzluğa kaldırdım, donduktan bir süre sonra, kullanmak için dışarı çıkardığımda tamamen donup kaskatı olmadığını, rahatça çatal batırılabildiğini fark ettim. 
Anladım ki bizim sütlü fındıklı krema, buzlukta dondurmaya dönüşmüştü.
Tabii arkasından geldi kahveli ve çikolatalı dondurmalar :)bütün yapılması gereken, süt reçelinin pişme süresini daha kısa tutarak hazırlayıp blendırdan çekmek ve dondurmak. 

Bu dondurmayı donma esnasında karıştırmaya da gerek yok buzsuz bir dondurma oluyor, saleple hazırlanan dondurmalara nazaran biraz daha çabuk eriyor, bu yüzden bu dondurmayı buzluktan çıkarıp bir süre bekletmek de gerekmiyor, buzluktan alınır alınmaz servise hazır, tıpkı hazır dondurmalar gibi...  
MALZEMELER
6 su bardağı açık süt,(kullandığınız süt tam yağlı ve mümkünse kaymaklı olsun),
3 yemek kaşığı vanilyalı şeker(normal şeker de olabilir),
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker,
1 çay kaşığı silme karbonat,
çeşidine göre, kakao, çikolata, kahve, limonlu için limon suyu ve limon kabuğu rendesi ve toz zerdeçal, çilekli istenirse blendırdan çekilip çekirdeklerinden ayrılmış çilek püresi,
NASIL HAZIRLANIR?
 ♥Geniş ve yayvan (tercihen çelik)bir tencereyi su ile çalkalayıp suyunu süzün,
sütü tencereye alıp ocağın üzerine koyun ve altını yakın,
kaynamaya başlayacağı zaman şekerini ilave edip karıştırarak şekeri eritin,
kaynamaya başlayınca ocağın altını biraz kısıp karbonatı ilave edin ve karıştırın,ocak orta hararette yanarken süt reçeliniz kaynamaya devam etsin,ara ara karıştırın,
sütte iri gözler olup kabarmaya başlayınca daha sık aralıklarla karıştırın,bu esnada ocağı biraz daha kısın,kabarıklık inince yeniden orta ısıya getirin,
süt reçeliniz koyu ayran kıvamında iken,yani karbonatı ekledikten sonra,40 dak. daha kaynatıp altını kapatın,ocak üzerinden alın ve blendırdan geçirip pürüzsüz bir hale getirin,
dondurmanız donmaya hazır hale geldi ister sade hali(karamel tadında bir dondurma olur) ile isterseniz tercih ettiğiniz çeşide göre içine yeterli malzemeyi ilave edip sonra blendırdan geçirin,
Kakaolu çikolatalı dondurma için:
Süt reçelini blendırda çekerken 2-3 tatlı kaşığı kakao ile birlikte çekin(kakao miktarı, kullandığınız kakaonun cinsine veya sizin isteğinize göre değişebilir),
dondurmanızı uygun bir kaba boşaltıp 4-5 saat buzdolabında bekletip iyice soğutun,bitter çikolatayı küçük parçalar halinde doğrayıp soğuyan kakaolu dondurmaya ilave edin,karıştırın ve sonra dondurucuya kaldırın,
dondurmanızı tek porsiyonluk minik kaplara  taksim edip,üzerlerini stereç flim ile kapatarak dondurabileceğiniz gibi hepsini birden uygun bir kapta da dondurabilirsiniz, minik kaselere paylaştırdığınız dondurmalar daha kısa sürede donacaktır,
Limonlu dondurma için:
Limon suyunu azar azar ilave ederek damak tadınıza göre ayarlayın, yarım çay kaşığı kadar toz zerdeçal(rengini sarartması için, olmazsa olmaz değil)bir miktarda limon kabuğu rendesi ile beraber süt reçelinizi blendırdan çekip donmaya hazır hale getirin.
8-10 saat buzlukta beklettiğiniz dondurmanız servise hazırdır, afiyet olsun, şükrünüz bol, ibadetleriniz ve duanız huşulu ve makbul olsun, şükür halinizin ve dilinizin ayrılmaz zikri olsun(amin).

19 yorum:

  1. Selamün aleyküm canım. Yine harika bir lezzet yapmışsın. Özellikle benim çocukların çok sevdiği bir lezzet. Bir arkadaşım evde yapardı bunu. Bunu derken, başka bir çeşidini.oda çok lezzetli olurdu. Hatta beraber yapalım diye çok konuştuk ama nasip olmadı. Ben kendim hiç yapmadım. Ama bu sene inşaAllah bu senin yaptığını, birde geçen sene bir arkadaşta gördüğüm tarifleri deniycem.şimdi çok vakit bulamıyorum. Tatili bekliyorum:) inşaAllah bende senin gibi böyle harika bir biçimde yapabilirim. Eline sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım arkadaşım,
      hiç gözün korkmasın sen de Allah'ın izni ile en az bu kadar güzelini yaparsın,zahmetli bir tarif değil sadece süt reçelini hazırlamak biraz zaman alıyor o kadar,donması da zaman alıyor ama o beklerken oluyor,sana iş düşmüyor :)kolay gelsin,haftan hayır olsun,muhabbetlerimle...

      Sil
  2. mmm olsada yesem ellerine sağlık güzel arkadaşım

    YanıtlaSil
  3. Canım maşallah, çeşit çeşit ne güzel dondurmalar yapıyorsun, ellerine, kollarına sağlık:)
    Bu süt reçelini bir ben deneyemedim, uzun süren pişirme süreci gözümü korkuttu sanırım:)
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım adaşım hiç gözün korkmasın,açık süt bulabilme imkanın varsa mutlaka dene,bundan daha kolay,başka bir dondurma tarifi yok,bilinenin aksine bu dondurma için hazırladığım süt reçelinin pişirme süresi daha kısa,denediğin zaman ne kadar kolay olduğunu sen de farkedeceksin Allah'ın izni ile :)

      sevgilerimi gönderiyorum...

      Sil
  4. canim, dondurmalar cok nefisler, tatlilar ayni ustalari gibi :)))
    canim benim bazlamalarda yazicaktim, simdi dondurmaninda arkasinda gorunce yazim dedim masallah balkondaki bitkilerin yesillenmisler, bi kahve yapsan icsek :)) Allah buyuktur, belki birgun iceriz balkonunda basbasa ... sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim tatlı dillim benim hoşgeldin :)merak etmiştim,hatta bir mail atıp sorayım diyordum,inşeAllah iyisindir,

      sen gel ben sana elimden geleni yapmaya çalışırım Allah'ın izni ile...kahvenin lafı mı olur :)
      o arkada görünenler zinya çiçeklerinin bitkileri,çiçek açmalarını sabırsızlıkla bekliyorum ama biraz nazlılar :) biberlerim hareketlendiler üzerlerinde en az 15 adet biber büyüyor,bitkilere bayılıyorum çocuk gibi bakıyorum onlara,bazlamaların arkasında görünenler nanelerdi,
      zannediyorum sizin evin bahçesi vardı,bahçe ortamı daha güzeldir,Rabbim sağlık,huzur,mutluluk versin(amin),
      O'na(c.c) emanetsin...

      Sil
  5. selemün aleyküm ablacığım karbonatlı dondurmanızı yapıyorum rengi çok kayu kahverengi oldu tadıda acı oldu ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  6. We aleykumselam fatıma kardeşim hoşgeldin :)
    Karbonatı azaltarak ve farklı bir marka karbonat kullanarak bir daha dene, sütten de kaynaklanmış olabilir mi acaba? Bir de kaynatma işlemine çok uzun süre devam etmekten de kaynaklanabilir,
    Ben açık süt kullanıyorum, geçen yaz defalarca bu dondurmadan yaptım ancak böyle bir durumla karşılaşmadım, inşeAllah bir dahaki sefere sen de olumsuz bir durumla karşılaşmazsın, selametle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifteki karbonat miktarını azalttım, deneyecek olanlar tekrar azaltma yoluna gitmesinler...

      Sil
  7. Bu güzel tarif için teşekkürler denedim bakalım buzlukta :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz gizem hanım :)
      afiyet olsun.

      Sil
  8. Tarifiniz çok güzel teşekkürler bizlerle paylaştığınız için. Vişneli yaptım tam bir harika

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :) Dondurmayı deneyip beğenmenize çok sevindim, yapan elleriniz dert görmesin, bu tarifi vişneli denememiştim benim için de fikir oldu çok teşekkür ederim sevgiler...

      Sil
  9. Vanilyalı şeker hangi aşamada katılıyor acaba? Göremedim de..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vanilyalı şeker de normal şekerle beraber ilave ediliyor.

      Sil
  10. Mutlaka deneyeceğim süper bir tarif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilay hanım hoşgeldiniz :)

      Aynen öyle sütçümüzün her gelişinde yapıyorum bu dondurmayı, küçük oğlum israrla istiyor.

      Kolay gelsin sevgiler..

      Sil
  11. Biz dondurma sezonunu açtık. Bu tarifi şimdilerde hazırlaken karbonat miktarını yarıya indirip 1 çay kaşığı kadar da salep ekleyerek ve kaynatma süresini kısaltarak hazırlıyorum. Bu şekilde de mutlaka denemenizi öneririm yeni sezonda dondurmada bu yeni şekli biz çok tuttuk tavsiye ederim.

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur