بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

12 Nisan 2014 Cumartesi

Çökelekli Peynirli Bazlama Ekmek

"Allah hakkı yerine getirir. Onların O'ndan başka yalvardıkları ise hiçbir şeyi yerine getiremezler. Çünkü hakkıyla işiten ve gören ancak Allah'tır."
 (Mu'min suresi 20.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlarım...
Yapımı çok kolay ve çok lezzetli nefis bir tarifle beraberiz.Bazlama ekmek annemin deyimiyle"ekşili ekmek"(burada ekşi olduğu değil mayalanmış olması kastediliyor sanıyorum)yazın gittiğimiz köyümüzde hazırladığımız öğünlerimizden birisidir.Canım annem,hazırladığı mayalı hamurla hem sadesini hem de böyle çökelekli peynirlisini yapar.Bizim çocukların tercihi olan domatesli,biberli peynirlisini de yapıyoruz,ona soğan kullanmıyorum.
Sac da,odun ateşin de yapılan ve tertemiz açık havada,sıcak çay eşliğinde yenilen,o nefis ekmeklerin lezzeti gibi olmasa da evde hazırladıklarımız da gayet nefis tattalar.
İçinde kullandığım çökelek evde sütle kestirdiğim ev yapımı çökelek,hamurundaki tam buğday unu ve iç malzemesinin birbirine uyumu ile belki bir poğaçadan çok daha lezzetliler.Tabi şehir ortamında yapılacaksa ki,ben de öyle hazırlıyorum,yapışmaz bir tava,ekmeklerimizi pişirmek için gereken en önemli gerecimiz.Hiç üşenmeyin,imkanınız ve zamanınız varsa bu nefis ekmekleri ara sıra da olsa sevdiklerinize hazırlayıp mutluluklarına ve tabi kendi mutluluğunuza vesile olun,şükrü unutmayın...  
 Bazlama Ekmek Hamuru İçin Malzemeler
1'er tatlı kaşığı tuz,toz şeker ve instant kuru maya,
1,5 su bardağı ılık su(ben sütle kestirdiğim çökeleğin suyunu kullandım,hepsi normal su olabileceği suyun gibi bir kısmı süt veya daha az kısmı sulu yoğut da olabilir)
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
3 yemek kaşığı tam buğday unu,
yaklaşık 4 su bardağı un,
3-4 adet İçli Ekmek İçin Gerekli İç Malzemeleri
1 adet küçük kuru soğan,
bir küçük kase çökelek veya lor,
1 çay bardağı beyaz peynir rendesi,
az miktar kaşar rendesi(olmasa da olur),
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 çay kaşığı dağ kekiği(Elazığ yöresinde bilinen annuk)bildiğimiz kekik de olabilir,
maydanoz,az miktar dereotu,acı seviyorsanız 1-2 tatlı kaşığı pul biber,
1/2 çay kaşığından az toz karabiber,
Nasıl Hazırlanır? 
sıvı hamur malzemelerine tuz ve şekeri ekleyip karıştırarak eritin,unun fazla miktarını ekleyin,kalan unu azar azar ilave ederek poğaça hamurundan daha cıvık ele yapışan bir hamur yoğurun,
hamurunuzun üzerini kapatıp en az 1 saat ılık bir yerde mayalandırın(ben üzerine cam bir kapak kapatıp balkona koyuyorum),
Hamur mayalanırken içini hazırlayın,soğanı soyup gayet küçük küçük doğrayın,
diğer malzemeleri de ekleyip hepsini iyice karıştırın,
mayalanan hamuru 6 eşit parçaya bölün,iç malzemeyi de 3 veya 4 parçaya bölün,içli ekmekten arta kalan hamuru da iki parçaya bölün(daha küçük daha ince yapmanız da mümkün,o zaman hamur miktarını da kendinize göre belirleyebilirsiniz),
unlanmış düz bir zemine,içli ekmek için,böldüğünüz hamurun bir parçasını alıp(1) toparlayın(2) ve yuvarlak bir beze yapın,
merdane ile geniş bir salata tabağı büyüklüğünde açın,
yarısına iç malzemeden koyup yayın(3),içsiz kısmı içli kısmın üzerine kapatın,kenarlarını parmak uçlarınızla bastırarak birbirine yapışmasını sağlayın yalnız bir kaç cm'lik bir kısmı(merdane ile büyütürken içerde oluşan hava kabarcıklarının çıkması için) açık bırakın yapıştırmayın(4),
hazırladığınız içli ekmeğin üzerinden merdane ile hafifçe giderek biraz daha genişletin,bu işlemin ardından açık bıraktığınız kısmı da yapıştırın,diğer kenar kısımlarında yeniden üzerinden gidin(5),
ısıttığınız teflon tavaya içli ekmeğinizi alın,bu esnada tavanın altı yüksek ısıda olsun,1-2 dak.sonra,hamurun rengi değişmeden,ekmeği çevirip tavanın altını biraz kısın(orta ısıda olsun),ara ara yerinde çevirerek altını pişirin,
ekmeğinizi tekrar çevirip az pişirdiğiniz diğer tarafını da iyice pişirip kızartın,
ekmeğimiz pişti ancak kenarlarının da kızarmasını isterseniz ekmeği dik tutup yan kısımlarını da biraz kızartabilirsiniz,
pişen ekmeğinizi(6) dilerseniz sıcakken tereyağı ile önünü ve arkasını yağlayıp servise hazır hale getirebilirsiniz,
diğer ekmekleri de aynı şekilde pişirin,içsiz olanları da yuvarlak açıp aynı şekilde pişirin,onları da dilerseniz sıcakken yağlayabilirsiniz,afiyet olsun.
Annem her ekmek yapışının ertesi günü kahvaltı da sade ve yağlanmamış olan bazlamalarla yumurtalı ekmek yapar,onun lezzeti de bir başka güzeldir. 
İçli bazlamaları farklı içlerle de hazırlamanız mümkün,otlu,ıspanaklı,patatesli,kıymalı vb.
Bizlere layık olduğumuz için değil,lütufkar olduğu için ve bir imtihan olarak bu nimetleri veren,bizlerden kendisine samimiyetle yapılmış,şirksiz bir iman ve amel bekleyen Latif Rabbimize yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun.
"Görmedin mi Allah'ın gökten indirdiği su ile yeryüzü (nasıl) yem-yeşil oluyor? Gerçekten Allah çok lütufkârdır, her şeyden haberdardır." (Hac suresi 63.ayet meali) 

20 yorum:

  1. Canım. Seviyorum seni:) ne kadar becerikli bir arkadaşım var benim. Rabbim eline koluna kuvvet versin. İşte senin arkadaşın da bir o kadar tembel:) kız ben önceden üşenmezdim yapardım. Şimdi böyle işleri binde bir anca:) bazlamalar nefis görünüyor. Yapamazsam bende şu tabaktakileri alır kaçarım:)) sevgiler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım arkadaşım,bil mukabele,
      evet bu bir beceri işi ama zor değil,isteyen herkesin yapabileceği bir iş,sen yine kendine haksızlık etmişsin,mütevazi arkadaşım benim :)
      canın sağolsun :)sevgilerimle...

      Sil
  2. sen yaparsında güzel olmazmı,annelerin yaptıkları hep başka oluyor değilmi ama sen ne güzel öğrenmişsin darısı benim başıma, annemde çok sık yapar sadesini,inşallah bir gün bende elimi ekmek hamuruna atarım:)nefis duruyorar çayla beraber olsa iyi giderdi,bak şimdi canım istedi,becerebilirmiyimki bir gün denesem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatmacım hoşgeldin :)
      bu Fatmalar hep mi böyle mütevazi oluyorlar :)halbuki hepsi birbirinden marifetliler,
      inanıyorum sen de en az bunun kadar güzelini yaparsın,sevgilerimle...

      Sil
  3. selamun aleykum ve rahmetullah.. Bugun Fatmalar Günü ablacım. bende yazmazsam olmaz yanı :) Şaka bır yana bızde cok severız bazlamayı bızde SERME derler. Oğlum sadesını cok sevıyor. ıclı olarak yıyecegını sanmam ama bız kendımızı ıc malzemelı onada sadesını yaparız olur :) sevıyorum sızı ıyıkı varsınız. bızı kavusturan Yaradana hamd olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))we aleykumselam we berakatuh canım benim,ben Fatmalara yazarken seni unuttum sanma :)çok güzel bir tevafuk bu elhamdulillah,

      aslında biz de bazlama ismini kullanmayız,dediğim gibi annem ekşili ekmek der veya sac ekmeği de deriz,annem beze halinde iken kendi deyimiyle"üç tane"de(yani az miktarda) çörek otu atıp öyle açar,çörekotlu yapar,ben yine unutup atmadım :(
      ben de sizleri çok seviyorum,Rabbime emanetsiniz...

      Sil
  4. Canım ablacım yanlış anlama sakın ben senin benı unutmadığını biliyorum zaten sakın üzülme...Gerçekten çok güzel bir tevafuk oldu.Elhamdülillah... ALLAHa emanetsiniz... selamun aleykum ve rahmetullah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın üzülecek bir şey yok,zaten cümlenin sonuna da gülümseme işareti koymuştum :)hassas kardeşim benim,Rabbime emanetsin,
      haftan hayır olsun,muhabbetlerimle...

      Sil
  5. benim annemin adi Fatma bende yorum yazabilirmiyim? :)))ellerine saglik canimm, bunlar eskimeyen tatlar bide isin icine anne girdimi tadi hic unutulmuyor, cok nefis gorunuyorlar Allah nimetlerimizin eksikligini gostermesin, Rabbime emanet ol bacim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu da güzel :)Fatmalardan sonra bir de Fatma torunu :))Fatmalar yazamaz diye bir not düşmedim,Fatmalar kadar,Fatma olmayanlara da burada yer var :)Ama bu tarife Fatmalar damgasını vurdu,bu da ayrı bir güzellik oldu,hepinize teşekkür ediyorum,
      sen de Rabbime emanetsin canım benim,sevgilerimle...

      Sil
    2. Benim de kayınvalidemin adı "Fatma" :) Birde ben eksik kalmayayım dedim. Tüm fatmalara sevgiler selamlar :)
      Hatice ablacım ellerine sağlık yine her zamanki gibi iştah açıcı tarif. Ah ah benim annem biz küçükken pazar sabahları saçdan gelen hamur kokularıyla uyandırıyordu. Ben ise tembel bir anneyim tavada bile pişiremiyorum koletileri (karadenizde koleti derler bu hamur işlerine)
      Hayat cemresini açtığımda etrafımda çocukların olmamasına dikkat ediyorum , annelerin kusurlarını fark etmesinler diye;)
      Sizi Allah için seviyorum Hatice Ablacım. Allah'a emanet olun.

      Sil
    3. Sırada bir Fatma gelini var demek :)hoşgeldin canım kardeşim :)koleti ismini ilk defa duydum,çok ilginçmiş,Fatma Güler kardeşim gil de serme diyorlarmış,bunların hepsi birer zenginlik,

      şu sıralar tembel olman çok normal hatta gerekli,hatta çocukları uzak tuttuğun gibi sen de bir müddet,(sen o müddeti anlamışsındır)buralardan uzak durmaya çalış,zira canın çekmesini istemem,yakın olsan mesele yoktu,beraber yerdik :((ya nasip! ama ne yalan söyliyeyim,seni burada görmek de çok güzel,ama durumu biliyorum :)
      annelerinin kusuru demekle de kendine haksızlık etmişsin,bilakis onlar çok nasipli çocuklar,çok becerikli bir anneleri var maşeAllah la kuvvete illa billah,bir bilen olarak söylüyorum bunları :)
      ben de seni çok seviyorum,Rabbime emanetsin,güzel haberlerini alabilmek temennisi ile...

      Sil
    4. Aleykum selam ve rahmetullah Amıne kardesim... sanada kapısuyu sahıllerınden kucak dolusu selam ve sevgıler ve tum bu sayfadakı dostlara...

      Sil
  6. haticebüşra14 Nisan 2014 21:09

    Selamun Aleykum ve Rahmetullah :))
    Yazamadım bir süredir. Hal-hatır sorayım dedim. Nasılsınız? İyisinizdir inşaAllah :)
    Bakamadığım zamanda güzel yazılar ve tarifler paylaşmışsınız. Annenizin de yaptığı peynirli bazlamalı ekmek dikkatimi çekti. Çok lezzetli görünüyor. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam we rahmetullah canım adaşım,hoşgeldin :)
      iyiyim elhamdulillah,bu günlerde sesim benden sıkılmış olacak ki,biraz benden uzaklaştı :)
      Sen de inşeAllah iyisindir,ilgin için çok teşekkür ederim,Rabbime emanetsin,sevgilerimle...

      Sil
    2. haticebüşra15 Nisan 2014 15:11

      Çok geçmiş olsun ablacım. Rabbim şifa versin. Elhamdulillah iyiyim. Allah'a emanet ol :)

      Sil
    3. Amin,Allah razı olsun canım benim,muhabbetlerimle...

      Sil
  7. ellerine sağlık canım olsa da yesem dedim yani ;)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Blogunuzu çok beğendim ve sizi takibe aldım :)
    Bende bloguma beklerim
    Sevgiler,
    http://hayatimakyajla.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur