بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

17 Ekim 2013 Perşembe

CEVİZLİ RULO TATLI/RULO BAKLAVA TARİFİ

"Uzun emeller beslemek, ahireti unutturur. Nefsanî arzulara uymak da kişiyi Hak’tan uzaklaştırır."
Hz. Ali r.a.
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlarım...
Bugün mübarek Kurban bayramının üçüncü günü.Bizleri bu mübarek günlere sağlıkla kavuşturan Rabbimize,yarattığı şeylerin zerrelerince hamu senalar olsun.
Bu bayram için değerlendirebileceğiniz,sütlü tel kadayıf topları'nın tarifini,vermiştim.İlla baklava olsun, baklava olmasa da,en azından baklavavari bir tatlı olsun ama çok da kolay olsun,bir de hem gevrek hem de çok hafif olsun diyenler için,gevrek rulo baklava veya cevizli rulo tatlı tercih edilebilecek bir tarif.Rulo baklava tarifi,kolay baklava arayışımın sonucu ortaya çıkmış,doğaçlama bir tatlı tarifidir.Lezzetini çok beğenince bu tariften mahrum kalmanıza gönlüm razı olmadı.Bu güzel tarifi de kadayıflardan sonra ikinci bir bayram hediyesi olarak kabul edin,şimdiden kolay gelsin.Her ne kadar üçüncü günde de olsak henüz bayram geçmedi :)bayram haricinde de her zaman yapılabilecek bir tatlı rulo baklava.
Ben bu sabah,bu tatlıyı ikinci kez yaptım,toplamda 1,5 saatten daha az bir sürede hamuru hazırlanıp şekillendirilip fırına verilebilecek hale geliyor,uzuun zamanlar almıyor.
İlk yapışımda yani bayramın birinci günü sabahı,tatlıyı hazırlamaya başladım ancak nişastanın çok az kaldığını gördüm,kalan nişasta tatlının hamuruna ve ancak yarısını hazırlamaya yetti :)bu yüzden resimlerde gördüğünüz yarım ölçünün resimleri,ancak verdiğim ölçüler tam ölçü yani 1 büyük fırın tepsisi için yeterli ölçü miktarlarıdır.
MALZEMELER
Hamur malzemeleri
•1 çay bardağı süt,
•1 çay bardağı yoğurt,
•1 çay bardağı 
zeytinyağı,
•1 adet yumurta,
•1 tatlı kaşığı limon suyu,
1 çay bardağı buğday nişastası,
•3,5 su bardağı kadar un,
•Yarım paketten biraz fazla kabartma tozu,
•1 silme(çok dolu olmayan)çay kaşığı tuz,
Arasına serpmek için: Buğday nişastası,
Üzeri için:
 •100 gr. eritilmiş tereyağı,1 çay bardağından az zeytinyağı,
İçi için: iri çekilmiş ceviz içi(fındıklı da hazırlayabilirsiniz),
Şerbeti için
•2;5 su bardağı şeker,
•2,5 su bardağı su,
•1 çay kaşığı limon suyu,
•1/3 çay kaşığı tuz,
NASIL HAZIRLADIM?

önce işe hamuru hazırlamakla başladım,sıvı olan hamur malzemelerini yoğurma kabında tel çırpıcı ile çırptım,
kalan malzemeleri de ilave edip yumuşacık ve neredeyse ele yapışan bir hamur elde ettim,un ilave ederken önce 3 su bardağını ekleyip kalanı azar azar ilave edin,kullandığınız una göre miktarda farklılıklar olabiliyor,

  hazırladığım hamuru 12 eşit parçaya böldüm,beze yaptım,
hamurun üzerini kapatıp 15-20 dak.kadar dinlendirdim,
her bezenin altına ve üstüne yeteri kadar nişasta serptim,
rulo baklavaları iki rulodan hazırladım,
her rulo 6 bezeden oluştu,
merdane yardımı ile her bezeyi tabak büyüklüğünde açtım,aralarına en az 1 tatlı kaşığı nişasta serperek üst üste dizdim,
bu 6 kat hamuru büyük,dikdörtgen bir çay tepsisi büyüklüğünde açtım(en fazla 3-4 mm kalınlığında),
açtığım hamurun her tarafına gelecek şekilde ceviz serptim,
sonra uzun kenarından sıkıca sararak rulo yaptım,
bıçakla parmak kalınlığında yuvarlaklar kesip,elimle hafifçe üzerlerine bastırıp üstlerini düzledim,tepsiye aralıklı olarak dizdim,
fırça ile üzerlerine bolca yağ sürdüm,
önceden ısıtılmış 200 derece fırına sürdüm,
yarı yarıya kızarınca ısıyı 175 dereceye düşürdüm,
iyice kızaran tatlıları fırından aldım, 
 kaynamaya başlayınca,altını biraz kısıp,yaklaşık 25 dak.kaynatıp,hazırladığım kaynar olmayan,sıcak şerbeti,ılığa yakın sıcak tatlıların üzerine gezdirdim,
yarım saat veya en fazla 1 saat sonra tamamen şurubunu çeken çıtır rulo baklavalarımız hazırdır,
afiyet olsun,şükrümüz bol olsun,bayramınız hayır,işleriniz hayır,hayır dualarınız ve kurbanlarınız makbul olsun... 

19 yorum:

  1. Selamunaleykum Hatice Kardeşim,Kurban Bayramı ümmetin kurtuluşuna vesile olsun inşeAllah.Allah cc Hz.İbrahim as'ın sadakatini,Hz.İsmail as'ın teslimiyetini,Hz.Hacer annemizin safiyetini Müslüman olma şerefine kavuşmuş herkese ihsan etsin inşeAllah.Emeğine sağlık Hatice,senin takipçilerin senin hasletlerine yakın olanlardır diye düşünüyorum.Seslisi sessizi olmasından çok gönüllerde yankı bulabilmek en değerlisi olsa gerek.Yoksa istemeden nefs girer de Allah muhafaza.Sen bende yankılandın gerisi hoş seda canım kardeşim.Allah'a emanetsin,kalbi muhabbetlerimle.Bu arada geçenlerde tariflerinden yola çıkıp ilkkez baklava yaptım çok başarısızdı.İnce açamadım sert oldu yine de yedik israf etmedik.Ben de becerikli olmak istiyorum;) ama bazı tarifleri hayata geçirmek çok zor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım ablam,senin gibi kıymetli bir büyüğümün bu güzel nasihatleri beni ziyadesi ile sevindirdi,Allah razı olsun(amin),Ablacığım ben de öyle düşünüyorum bu yüzden sesli sessiz bütün kardeşlerimi de çok seviyorum,sesini duyuranlar az da olsa kendilerini ifade edip fikirlerini paylaşınca burada sadece ben konuşmuş olmuyorum,çünkü her insan bir alem,fikirleri,bilgileri,hayırları paylaşmak,nasihatleşmek çok güzel,
      Rabbim bizleri nasihat dinleyen ve rızası uğrunda bir hayat yaşayan salih kullarından eylesin(amin),

      Gelelim baklavaya :)ablacım aslında o baklava çok kolaydı,acaba sen hamuru sert mi yaptın,hamur sert olursa hem zor açılır hem de tatlı sert olur,neredeyse ele yapışan yumuşaklıkta ve dinlenmiş bir baklava hamuru çok kolay açılır,bence vazgeçme :)benim de çok becerikli olduğumu zannetme,Allah bilir senin başarabildiğin nice güzellikler vardır,
      bu tarifimdeki rulo baklavayı bir dene derim,bu gün misafirlerimizde çok beğendiler,
      güzel haberlerini alabilmek temennisi ile Rabbime emanetsiniz,kalbi dua ve muhabbetlerimle...

      Sil
  2. selamun aleykum canim
    bir tatli olsun, ama cok da kolay olsun , bir de hem gevrek hem de cok hafif olsun yani Nalan istedigi kadar yesin hic sismanlamasin :))))ne guzel olurdu ... ellerine saglik kardesim cok şık ,cok lezzetli gorunuyorlar .emegine saglik canim Allah razi olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam Nalanım :))sen şişman mısın?olmadığını biliyorum,hem de tatlıyı bu kadar severken,nasıl başarıyorsun :)
      rulo baklavayı bu sabah fındık ağırlıklı olarak tekrar yaptım,misafirlerimiz de çok beğendiler elhamdulillah,tavsiye ederim,
      Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),kalbi sevgilerimle....

      Sil
  3. Essalamun aleykum bacim
    Epey zamandir siteni sessiz sessiz takip ediyorum.bu günkü tatli harika gözüküyor insallah en kisa zamanda yapacagim.ellinize saglik.rabbim kolaylik versin.yaradana emanetsiniz...saygilarimla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam kardeşim hoşgeldiniz,
      tatlıyı yapınca sonuçtan haberdar eder,isminizi de yazarsanız çok sevinirim,siz de Rabbime emanetsiniz,
      hayırlı cumalar,hayırlı bayramlar...

      Sil
  4. tuğba ve kuzusu18 Ekim 2013 18:35

    selamun aleykum hatice ablacım nasılsın.bayramınız mübarek olsun.ben 1 aydır taşınmakla uğraşıyordum ki bayrama yetiştirdim çok şükür.internetim yeni bağlandı ayrılık bitti inş :)ankaradayım yine.inş müsait olunca durumumdan seni haberdar ederim. tekrar görüşmek dileğiyle Allah a emanet olun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam tuğbacım hoşgeldin :)
      elhamdulillah çok iyiyim,hemşehrilik devam ediyor demek ki ,çok sevindim :)işin büyüğünü inşeAllah atlatmışsın,Rabbim hayırla,sağlıkla ve mutlulukla yeni yerinizde oturmanızı nasip etsin(amin),
      tekrar hayırla görüşebilmek temennisi ile O'na(c.c) emanetsin,sevgilerimle...

      Sil
  5. süper görünüyor ama :(((
    canım istedi şimdi

    YanıtlaSil
  6. cok guzel olmus ılk fırsatta deneyeceğım elıne sağlk

    YanıtlaSil
  7. Bir kaç gün önce yaptım. Çok güzel oldu, elinize sağlık. Yalnız ben ceviz yerine Antep fıstığı, tereyağı yerine sade yağ kullandım. Antep'in bildiğiniz gibi baklavası meşhurdur,( ve bunu yapmak da cesaret isterdi) eşim biraz yaptığımı kalın ve malzemesini az buldu. ilk defa baklava yapan biri olarak ben çok memnun kaldım. Hamur tahtam olmadığı için büyük bir tepsinin (sini diyoruz) arkasını çevirip tahta olarak kullandım, aynen resimdekinin kalınlığında oldu, fakat katların tel tel açılmasını beklemiştim, belki de nişastasını fazla serpiş olduğumdandır kalın olması. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Bir kaç gün önce yaptım. Çok güzel oldu, elinize sağlık. Yalnız ben ceviz yerine Antep fıstığı, tereyağı yerine sade yağ kullandım. Antep'in bildiğiniz gibi baklavası meşhurdur,( ve bunu yapmak da cesaret isterdi) eşim biraz yaptığımı kalın ve malzemesini az buldu. ilk defa baklava yapan biri olarak ben çok memnun kaldım. Hamur tahtam olmadığı için büyük bir tepsinin (sini diyoruz) arkasını çevirip tahta olarak kullandım, aynen resimdekinin kalınlığında oldu, fakat tel tel açılmasını beklemiştim, katların, belkide nişastasını fazla serpiş olduğumdandır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yükselcim,beze sayısını 6 değil 8 yapar,daha büyük ve ince açarsan,tepsiye de mümkün olduğunca aralıklı dizersen istediğin gibi tel tel açılır Allah'ın izni ile,ama bu hali ile de çok gevrek ve lezzetli oluyor,bir de bu şekilde iç malzemesi olan ceviz veya fındıklar kavrulduğu için lezzeti diğer baklavalardan daha farklı oluyor,ancak çok ince açılmasının bir riski var,iç malzeme hamuru yırtabilir,tarifte dediğim gibi baklavavari bir tatlı,kolay bir baklava bu :)ellerine sağlık,afiyet olsun canım kardeşim,sevgilerimle...

      Sil
  9. selamun aleykum bacim :)) tatliyi yaptim cok guzel oldu Allah razi olsun canim ,cokta lezzetli ...Rabbim sukrumuzu bol eylesin, huzurumuzu daim eylesin (amin)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım bacım :) demek bu tatlıda karar kıldın,iyi yapmışsın,ellerin dert görmesin,afiyetler olsun :)

      Sil
    2. canim kardesim senin de ellerin dert gormesin ki bize bu guzel lezzetleri ulastiriyorsun💐🌸🌷🌹🌺🌻

      Sil
  10. Ablacım bu nasıl bir şeydir böyle.Harika olmuş yaa.İnşallah deneyip yayınlayacağım bu tarifini.Ellerine emeklerine sağlık.sevgi ve selamlarımla...
    Bu arada paylaşımlarını zevkle ve takdir ederek izliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şulecim bu tatlı çok lezzetli bir şeydi :)bu bayram iki defa yaptım,evdekiler paylaşamadı :)
      inşeAllah deneyip sen de memnun kalırsın,güzel ifadelerin için çok teşekkür ederim,Rabbim senden razı olsun(amin),sevgilerimle...

      Sil
  11. Gerçekten muazzam bir tarif olmuş, ellerinize sağlık Hayatcemresi :)
    Bana da beklerim. :)

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur