Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Cennette reyyân denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağrılır. Onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha oradan kimse girmez."
(Buhari,Müslim,İbn Mace)
Allah'ın adıyla başlarım...
Taslakta yaklaşık bir senedir bekleyen tatlı bir tarif,ramazan ayında yayınlamak niyetinde olduğum için de yukarıdaki hadis-i şerifi yazmıştım,ancak yine de bu gün itibari ile de çok anlamlı çünkü bugün pazartesi :)
Taslakta yaklaşık bir senedir bekleyen tatlı bir tarif,ramazan ayında yayınlamak niyetinde olduğum için de yukarıdaki hadis-i şerifi yazmıştım,ancak yine de bu gün itibari ile de çok anlamlı çünkü bugün pazartesi :)
Erzurum'un meşhur kadayıf dolmasını neredeyse duymayan,bilmeyen yoktur.
Son bir yıldır bir kaç defa yaptığım ve çok sevdiğimiz bir tatlı.Kızartıldığı ilk saatler içinde, ılık hali ile tüketmek bence en iyisi ve en lezzetlisi.
Dolmalarınızı sardıktan sora kapalı olarak buzdolabında saklayıp servisten 1-2 saat önce kızartıp hazırlarsanız taze taze tüketebilirsiniz.
Son bir yıldır bir kaç defa yaptığım ve çok sevdiğimiz bir tatlı.Kızartıldığı ilk saatler içinde, ılık hali ile tüketmek bence en iyisi ve en lezzetlisi.
Dolmalarınızı sardıktan sora kapalı olarak buzdolabında saklayıp servisten 1-2 saat önce kızartıp hazırlarsanız taze taze tüketebilirsiniz.
Diğer tatlılara göre yumurtasını saymazsak daha az malzemeli ancak daha lezzetli bir tatlı.
Klasik tel kadayıf tatlısına göre ise daha hafif ve şeker yönünden de daha ekonomik bir tatlı.
Yapımı çok kolay ancak bazı püf noktaları var,bunlara dikkat edersek daha iyi bir sonuç elde ederiz.
MALZEMELER
1 kg.taze tel kadayıf,
1 su bardağı iri kıyılmış iç ceviz,
8-9 adet yumurta(önce daha az kırın yetmezse ilave edersiniz),
kızartmak için sıvıyağ(ben zeytinyağında kızarttım),
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker,
3 su bardağı su,
bir fiske tuz,
7-8 damla limon suyu veya çay kaşığının ucunda limon tuzu,
YAPILIŞI
koyu kıvamlı olmayan şerbet hazırlanır,
mutlaka taze,kırpılmamış ve kurumamış tel kadayıftan el büyüklüğünde parçalar alınıp düz bir zemine konulur,
kısa kenarına 1 tatlı kaşığı kadar ceviz konulup,(yaprak sarmasında olduğu gibi )kenarları içe doğru katlanır ve sıkıca sarılır,
bütün parçalar bu şekilde hazırlanır,
bir kaseye yumurtalar kırılıp çırpılır(su gibi olana kadar çırpmayın),kadayıf dolmaları tek tek yumurtaya bulanır ve elde yumurtalı hali ile hafif sıktırılarak kızgın yağa bırakılır,bu şekilde dolmalar fazla yağ çekmez,saçaklı olmaz,
çok yüksek olmayan sıcaklıkta her tarafları iyice kızartılır,kızaran kadayıf dolmaları kaynar olmayan ılığa yakın sıcak şerbete atılır,
3-4 dak. ara sıra çevrilerek şerbette bırakılır sonra servis tabağına alınır,kolay gelsin,afiyet olsun.
Kadayıf dolmasını televizyonda bir yemek proğramında Erzurumlu bir hanımın tarif ve yapışı ile görmüştüm,
YanıtlaSilherhangi bir iddam yoktur :)
biz kadayıf dolması yemek istediğimizde bu şekilde hazırlıyorum ve hepimiz beğeniyoruz...
Hayırlı günler hatice hanım paylaşımlarınız gerçekten güzel elinize emeğinize sağlık ben de kadayıf yaptım pişirdim ama çok oldu onu nasıl saklayabilirim yardımcı olursanız sevinirim sevgiler
YanıtlaSilBetül hanım hoşgeldiniz :)
SilPişirmeseydiniz hazırlanmış hali ile dondurucuya kaldırın derdim ama bu şekilde nasıl olur ben de kestiremedim :(
Yine de eğer şuruplamadıysanız bir saklama kabında dolapta saklayın yiyeceğiz zaman sıcak bir fırında 2-3 dak.tazeleyip şuruplayın derim. Ama şurupladıysanız oda sıcaklığında yine bir saklama kabında bir kaç gün bekleyebilir inşaAllah yardımcı olabilmişimdir :)
Sevgiler, hayırlı ramazanlar...
Merhaba yumurtaya batırmadan saklanıyor dondurucuda yardımcı olurmusunuz
YanıtlaSil