İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

24 Ekim 2016 Pazartesi

AĞIN LEBLEBİSİ NASIL YAPILIR?

"İnsanlara ihtiyacı olan önce Rabbine yönelsin, zira rızık bereketinin miktarı Allah’a tevekküle bağlıdır." 
Abdulaziz Merzuk et-Tarifi
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlar ve O'na hamd ederim. Salat ve selam da Sevgili Rasulümüz Muhammed (sallallahu aleyhi ve Sellem)'in O'nun temiz pak ailesinin, ashabının ve onların yolundan ihlasla giden mü'minlerin üzerine olsun.

Her yıl olduğu gibi bu yılda yine Elazığ'a seyrü sefer eyledik. Malum sıla-i Rahim olmazsa olmazlarımızdan. Canım annem ve babam her yıl yolumuzu gözler, yanlarına gitmemizle de büyük sevinç yaşarlar. Özellikle küçük oğlum köyün sevdalısıdır. Onun için dünyada köyden güzel bir yer yoktur ve onun için köy yalnızca anneanne ve dedesinin ikamet ettiği ev ve bahçesidir :)

Annem köyde pekmez yapar, pestil yapar ve bir çok yöresel lezzet onun ellerinde şekillenir, nefis bir hale gelir. Bu yaz annem bizim oranın meşhur ve çok lezzetli leblebisini yaptı.
Komşu kızı ile imece usulü yapıldı leblebi. Çok leziz bir leblebi çıktı ortaya. Yapacağımdan değil ama ne olur ne olmaz tarifi bulunsun babından ve nasıl yapıldığını merak edenlerin meraklarını izale etmek babından kısaca Ağın leblebisinin yapılış hikayesini sizlerle paylaşmak istedim buyurun hikayemize geçelim inşaAllah.
AĞIN LEBLEBİSİ YAPILIŞI ve MALZEMELER

1 ölçü su,
3 ölçü nohut,
tuz,
PİŞİRMEK İÇİN:
ince sarı kum, leblebi kumu,
derin sac,
deliklerinden leblebinin geçmeyeceği şekilde kolayca kumu alta geçirecek elek,
karıştırmak için ateş küreği,
dış kabuğunu ayırmak için çuval,
YAPILIŞI:
kaynayan tuzlu suya nohut atılır,
suyu çekinceye kadar ara sıra karıştırılarak ağzı kapalı olarak pişirilir ve sıcak tutulur,

sac odun ateşi üzerine ters olarak oturtulur,
içine kum dökülür ve ısıtılır,
kumun ortası açılır,
suyu çekmiş ve sıcak olan nohuttan içine dökülür, ateş küreği ile kum ve nohut harmanlanır, karıştırılır, kumun kaynaması duruncaya kadar karıştırılarak nohutlar kumun içinde pişirilir,

elek üzerine leblebili kum dökülür, alta inen kum yeniden saca alınır, aynı işlem nohut bitinceye kadar tekrarlanır,,
elekteki leblebi bir çuval veya bez bir torba içine konulur, mümkün olduğunca dış kabuğundan ayrılıncaya kadar leblebiler torba içinde ovulur ve tekrar aynı elekte elenir, leblebiler artık yenilecek hale gelmiştir.
İşte Ağın Leblebisinin yapılış hikayesi böyle idi. dilim döndüğünce ve izlenimlerime annemden edindiğim bilgilere dayanarak sizlere aktardım. 

4 yorum:

  1. Önemli bir not: Yorum içinde link göndermeyin, reklam amaçlı yorumları yayınlamıyorum siliyorum, bu amaçla yazanlar boşuna zahmet etmesinler...

    YanıtlaSil
  2. Esselamun aleykum.hatice ablacım Tadını merak ettim doğrusu diģer leblebilerden farkı varmı tad olarak. Birde kum nasıl kaynıyor hayal edemedim.
    İnsanın kendi yaptığı daha mutlu ediyor. Doğal ve temiz olması çekilen sıkıntılara değiyor sonra. Şampuanı hala sizin verdiğiniz tarif ile yapiyoruz mesela. Gönül rahatlığı ile kullaniyoruz. Allah razı olsun sizden de vesile oldunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam we rahmetullah ne güzel bir sürpriz oldu bana yorumun! Çok sevindim :)
      Elbette tadı diğer leblebilerden farklı ve onlardan daha lezzetli kuru yemişçiler ve hatta baharatçılarda bile bazen olabiliyor bizim burada meşhur bir baharatçı var orada satılıyor ama fiyatı bizim ordakilere göre neredeyse iki katı. Bir de hazırlar annemin evde yaptığı kadar kezzetli ve kokulu değil ama taze ise yine de tatmin eder.

      Evet kum kaynıyor çok ince bir kum zaten iyice ısınınca pıtır pıtır kaynıyor :)

      Rabbim cümlemizden de razı olsun O'na, emanetsin.

      Sil
  3. Sizi sevindirdigim için ben de sevindim. İnşaAllah buradaki kuruyemişcilere bir soracağım bakalım nasibde varsa biz de yeriz.
    Sizde Allaha emanet olun ablacığım

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur