İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

30 Eylül 2014 Salı

Patlıcanlı Köfte Tarifi

"Onlar ki gaybe iman edip namazı dürüst kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (Allah yolunda) harcarlar."
(Bakara suresi 3.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Hani bazı blogcu arkadaşlar daha önce yayınladıkları bir tarifi tekrar yapar bir öncekine link verirler veya ufak değişikliklerle yeniden paylaşırlar. Ara sıra nadir de olsa bunu ben de yaparım. İşte bu tarifim de bu durumun bir benzeri. Bir kaç yıl önce yayınladığım patlıcanlı köfte tarifimi yeniledim. O tarifte bir tane de kabak kullanmıştım, bunda kabak yok, zaten yemeğin aslında da kabak yok. Bir de bu tarifin çok özel malzemesi kuru reyhanKendi tarifime bakarak yaptığım halde bu önemli ayrıntı gözümden kaçmış ve reyhan eklememişim :) ancak reyhanı olmayanlar için de reyhansız denenmiş oldu ve bu hali ile de gayet güzeldi, keyifle yenilen bir kaç seferden sonra yani neredeyse yemek yarılanmıştı reyhanı unuttuğumu hatırladım :) unutulursa sonradan da üzerine atılabilir ancak reyhansız da yapılabilir, tercih sizin...
MALZEMELER
 Köfte malzemeleri:
    2 su bardağı ince bulgur,
    2,5 su bardağı ılık su,
   4-5  yemek kaşığı un,
   1 tatlı kaşığı tuz,
Yemek malzemeleri:
   4-5 yemek kaşığı zeytinyağı,
   1 yemek kaşığı tereyağı,
   1 adet kuru soğan,
   1 büyük diş sarımsak,
   4 adet sivri biber,
   2 orta boy domates,
1 tatlı kaşığı biber ve domates salçası karışımı,
   4 adet patlıcan,
isteğe göre pul biber ve toz kırmızı biber,
   (arzuya göre1 tatlı kaşığı kuru reyhan)
   1/2 çay kaşığı karabiber,
(isterseniz son aşamada )1 tatlı kaşığı nar ekşisi(çok yakışıyor)
    YAPILIŞI:
      ♦Patlıcanlar yıkanıp alacalı soyulur, uzunlamasına dörde bölünür kare kare doğranır, üzerlerine tuz serpilip karıştırılır, bir saat kadar bekletilir, yıkanır, kurutulur veya (temiz bir pamuklu bez tepsiye serilip 
üzerine patlıcanlar serilip  güneşte kurutulabilir,ben böyle kurutuyorum).
   ♦İnce bulgura tuz atılır geniş bir kapta ıslağa konulur,
    ♦Ağzı kapalı olarak suyunu çekinceye kadar bekletilir.
    ♦Suyunu çekince un ilave edilir, karıştırılarak köfte hamuru elde edilir.
    ♦Eller ıslatılarak hamurdan küçük parçalar alınıp yuvarlanır ve köfteler hazırlanır.
   ♦Suyu kuruyan patlıcanlar zeytinyağında kızartılır.
 ♦Tencereye yağlar,doğranmış soğan, minik doğranmış sarımsak  ve doğranmış biberler konulup biberler   ve soğanın rengi hafif kızarıncaya kadar kavrulur,
yıkanıp, kabukları soyulmuş, küçük parçalar halinde doğranmış domatesler (ve reyhan) ilave edilir,
3-4 dak.pişirilir, 
salçası da ilave edilip ezilir ve 1-2 dak pişirilir,
   4-5 bardak su ilave edilip kaynatılır,
   kaynayınca içine kızarmış patlıcanlar eklenir,
   10 dak kaynatılıp köfteler ve karabiber eklenir köfteler yumuşayıp pişinceye 10 dak.kadar kısık ateşte kaynatılır, sıcak veya ılık olarak servis yapılır.
İşte nefis yemeğimizin tarifi, reyhanlı reyhansız ama mutlaka bu özel lezzeti denemenizi öneriyorum, ancak reyhanın artı lezzetini gözardı etmemek lazım :) yapanlara kolay gelsin, yiyenlere afiyet olsun, şükrünüz bol olsun...

7 yorum:

  1. Aaah Malatya ah.beni yine nerelere götürdün bilirmisen:) orada belki defalarca yediğim bir lezzet.tabi tadı komşularla arkadaşlarla dahada artıyordu:) ellerin dert görmesin.eline sağlık canım benim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten sevdiklerinle ne yesen tadı kat kat artıyor, Rabbim eksikliklerini vermesin, ve bizi de şükredenlerden kılsın, verdiği nimetlerini de artırsın, eksiltmesin(amin),
      muhabbetlerimle...

      Sil
  2. Patlıcan, folik asit, potasyum, lif açısından zengindir. Antioksidan içeriği yüksektir. Bu sayede kanserden koruyucu, vücut direncini artırıcı etki gösterir.

    YanıtlaSil
  3. Canım ellerine sağlık, nefis görünüyor yemek :))bacım bir şeyi daha paylaşıyım sizinle, ben telefondan giriyorom bloğa ordan yorum yapıyorum. Senin tabirinle bizim bir numara " anne senin yorumlarını okurken hep gülüyorum, ı yerine i, u yerine ü kullanıyorsun" diyordu. Bizim üç numara telefonumda gerekli ayarlamayı yaptı. :))) artık bende herkes gibi yorum yazabileceğim inshaAllah. Yazım ve imla kurallarına uygun olarak... Allaha emanet ol kardeşim ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) bizim bu "numaralar" olmasa halimiz harap :)
      Rabbim eksikliklerini vermesin(amin),
      sen mesele etme bahsettiğin harf farklılıkları benim açımdan çok da önem arzetmiyordu, meramın anlaşılıyordu, ama yeni durum inşeAllah daha iyi olur, hayırlı olsun, kalbi muhabbetlerimle...

      Sil
  4. Selamun aleykum ablacım.. Ellerine sağlık çok güzel görünüyor .. Patlıcanla yapılan herşeye karşı bir zaafım var,çokta severim denilemezdi ama son zamanlarda favori sebzelerim arasında hehe :) aciktim bak hemde diyete yeni baslamisken .. Pazartesi basladim bugun carsamba bakalim :) dua et bana .. Sende dualarımdasın.. Allaha emanet.nefise

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım benim hoşgeldin :)
      patlıcan sevilmez mi? közlemesi, kızartması etli yemekleri hepsi çok nefistir, ama bu yemekte etin yerini patlıcan alıyor eti hiç aratmıyor,

      ne diyeti hayırdır? bak ben hiç diyet miyet dert ediyor muyum :) gençlik işte, eskiden ben de öyle idim, ama şimdi terazi ile hep barışığım :) kendime ben bile şaşırıyorum yok yok o eski ben ben değilmişim...

      Rabbim yardımcın olsun(amin), kalbi dua ve muhabbetlerimle...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur