بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

16 Eylül 2014 Salı

Fırında Hamsi Kızartması

"Edep aklın suretidir."
(Hz.Ali Radıyallahu anh )
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Balık sever misiniz? Benim gibi balıkla pek arası olmayanlar olduğu gibi balık hastası olanlarımız da vardır, hele hamsinin müdavimleri çok daha fazladır. Bizim evde de hamsi sevilir, ancak kızarmış olanıdır tercihimiz. Ama hepiniz de bilirsiniz kızartması bir hayli uğraştırıcıdır. Fazla yağlı olması, kızartırken undan dolayı yağın yanması da cabasıdır. 

Evimize taa Karadenizden gelen halis mulis Karadeniz hamsileri bana bu zorlukları hatırlattı ve bizimkilere "bu sefer, fazla uğraşmayacağım ve size aynı şekilde hamsileri hazırlayacağım" dedim, dediğim gibi de yaptım, kızartması ile, kokusu ile ve bulaşığı ile fazla meşgul olmadığım nefis hamsiler hazırladım, bizimkiler de durumdan bir hayli memnun kaldılar elhamdulillah.
Tabi ben de bunu henüz akıl edemeyenlere (böyle dedim yıllardır aklıma gelmemiş bir yöntem) veya bu kolaylıkan haberi olmayıp hamsi kızartması gözünde büyüyenler için de pratik bir öneri olsun istedim. Hazır hamsi mevsimi de gelmişken, bu tarif birçoğunuzun işine yarar diye düşündüm, gelin şimdi sözü daha fazla uzatmadan çok kolay ve pratik hamsi kızartmamızı nasıl hazırladım anlatayım...  
MALZEMELER
1 kg.hamsi balığı,(temizlendikten sonra kalan miktar)
3 yemek kaşığı mısır unu,
1 yemek kaşığı un,
2 çay kaşığı kadar tuz,
1 çay bardağı zeytinyağı,
NASIL HAZIRLANIR?
hamsiler ayıklanıp yıkanır, süzgece alınıp suyu süzdürülür,
suyu iyice süzdürülen hamsiler yayvan bir kaba alınır,
üzerlerine unlar ve tuz serpilir, hepsi harmanlanır,
fırın ısıtılmaya başlanır,
fırın tepsisine yağın yarısı dökülüp yağlanır,
verdiğim un ve yağ miktarları göz kararıdır, 
unlanmış hamsiler tepsiye dizilir,
üzerlerine kalan yağ gezdirilir,
ben hamsileri hazırladıktan sonra hatırladım, fırına vermeden önce, hamsilerin üzerlerine ara ara küçük parçalar halinde toplamda 1 yemek kaşığı kadar tereyağı yerleştirirseniz lezzeti daha da artacaktır, tereyağı kullanırsanız zeytinyağını biraz azaltın,
fırın ısısı 230 dereceye getirilir ve ısıtılmış fırına hamsi tepsisi sürülür,
hamsilerin alt ve üstleri kızarıncaya kadar pişirilir,
fırından alınan kızarmış hamsiler sıcak servis yapılır, 
kolay gelsin, afiyet olsun, şükür halinizin ve dilinizin ayrılmaz zikri olsun... 
***
Belaya karşı kalkan edinmek isteyenlere BURADAKİ yazıyı tekrar hatırlatmak isterim...

16 yorum:

  1. İşte biz o balık hastalarındanız :) Ama ben hariç, olsada olur olmasa da. Bizimkilerden sebep artık bende pes ettim artık ev mi koktu yağ mı sıçradı dert etmiyorum eskisi gibi.

    Sizden yine bir tarif almıştım. Fırının ızgarasında büyük balık pişirmiştim o gayet beyeni almıştı, aynı beğeniyi hamsiler için de umut ediyorum inşaAllah. Hamsileri fırında bi denemek lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyisini yapıyorsun :) ben en çok başında uğraşmaktan sıkılıyorum,
      ev halkının balık sevmeleri güzel bir şey, benim küçük de ilk defa bu kadar balık yedi, hatta "ben her zaman bundan yerim" diye ekledi :)

      inşeAllah fırında hamsiden de memnun kalırsınız, afiyet olsun...

      Sil
  2. canim, ellerine saglik baliklar cok nefis gorunuyorlar :) ben de balik sevenlerdenim, ama kizarttigim zaman kokusundan doymus gibi oluyorum, hep aklimdan geciyor birisi kizartsa ben yesem diye :) inshaAllah bu sekildede hazirlarim,afiyet olsun , Rabbim bereket versin....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim yağda kızartılınca çok yağlı olduğu için ağır geliyor bu şekilde çok daha rahat ve isteyerek yeniliyor,
      bu tarifle istediğin olur inşeAllah, fırın kızartır sen yersin :) afiyet olsun...

      Sil
  3. Çok severim balığı.Her türlüsünü yerim.Fırın tava ızgara fark etmez. Sushi denemedim daha :D

    YanıtlaSil
  4. Selamun Aleykum, ben balığı çok severim hatta dediğiniz gibi hem sağlıklı olsun hem de kolay olsun diye böyle denemiştim ama kuru olmuştu biraz . Sizin gibi tereyağ koysaydım belki farklı olabilir. Ellerinize sağlık.
    Selametle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam güzel kardeşim :)
      fırının turbo ise kuruluğun sebebi o olabilir, zira turbo fırınlar içindeki hava akımından dolayı kurutma özelliğine sahipler,
      ben tereyağını unutmuştum, tereyağı yumuşaklıktan ziyade lezzetini artırır, ancak yalnızca zeytinyağı ile de çok güzeldi ve kuru değillerdi, dediğim gibi kuruluk fırın kaynaklı olabilir,
      bu arada mesajını aldım, çok teşekkür ederim, inşeAllah bir fırsat bulduğumda ben de bir kaç cümle yazarım :)

      Sil
  5. balıkların hası bır dahakıne boyle deneyeceğım ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  6. her ne kadar ben değişik birkaç balık çeşidi sevsemde,ev ahalisi benimle aynı fikirde değil.onlar için tek balık hamsi,birde kızartması. malatya da iken bu yönden çok rahattım.mahallede iki tane balıkçı yapıyordu.gözümüzün önünde malzemesini hazırlıyor hatta yağına tuzuna biz karar veriyorduk.ama şimdi iş başa düştü:)bir iki sefer yaptım ama mübarek kokusu her tarafa siniyor.birde böyle deniyim bakalım.benim fırında turbo özelliği var ama açmayınca yine de kururmu acep.ellerine sağlık canım.afiyet şifa olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatmacım bu şekilde de kokusu oluyor, kokuyu engellemenin bir yolu yok gibi, kuru olmasında turbo fırının etkisi vardır diye düşünüyorum ancak şunu da göz ardı etmemek lazım,
      zeytinyağı da kurumasına engel olabilir, zeytinyağından şaşmamak lazım, zira zeytinyağının yumuşatıcı bir özelliği var,
      ben turbo olmayan fırında ve sadece zeytinyağı ile yaptım ve hiç kuru değillerdi,
      size de afiyet olsun :) sevgilerimle...

      Sil
  7. Ellerinize sağlık.Ben de patates kızartmasını bu şekilde fırında yapıyorum. Hafif baharatlayarak,çok az yağla yüksek derecede fırına veriyorum. Zahmetsiz,kokusuz ve daha pratik oluyor. Hamsiyi de muhakkak deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz tuba kardeşim :)
      patatesi dediğiniz şekilde ben de yapıyorum, sadece yağlı ve tuzlu bile çok güzel oluyor, tabi baharatlısı da hele bir de acılı ise daha bir güzel :)
      hamsinin bu şekilde de kokusu oluyor ancak kızartmasına göre çok daha pratik ve lezzetli oluyor, kolay gelsin, sevgilerimle...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

Bu gadget'ta bir hata oluştu

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur