Enes r.a rivayetle;
Rasulullah (sav) buyurdular ki:
"Ademoğlu için iki vadi dolusu mal olsaydı, mutlaka bir üçüncüyü isterdi. Ademoğlunun iç boşluğunu ancak toprak doldurur. Allah tevbe edenleri affeder."
Buhari, Rikak 10; Müslim, Rikak 116, (1048); Tirmizi, Zühd 27, (2338)
Rasulullah (sav) buyurdular ki:
"Ademoğlu için iki vadi dolusu mal olsaydı, mutlaka bir üçüncüyü isterdi. Ademoğlunun iç boşluğunu ancak toprak doldurur. Allah tevbe edenleri affeder."
Buhari, Rikak 10; Müslim, Rikak 116, (1048); Tirmizi, Zühd 27, (2338)
Allah'ın adıyla...
Barbunyayı genellikle barbunya pilaki şeklinde hazırlarım.Bu sefer çorbasını hazırladım.Bu çorba çerkez mutfağına ait bir çorba imiş.İsmi her ne kadar çorba olarak adlandırılsa da yemeğe daha çok benziyor hem kıvamı hem de bol taneli olması ile çobadan ziyade doyurucu ve lezzetli bir yemek olarak sofralarımızda yerini alabilir.Yapımı da gayet kolay,Rabbimizin bahşettiği bütün bu güzel nimetler için şükrü dilimizden düşürmeyelim ve dilerseniz tarifimize geçelim...
2 su bardağı kuru barbunya,
1 adet kuru soğan,
2 diş sarımsak,
zeytinyağı ve az miktar tereyağı,
tuz,
karabiber,
1 tatlı kaşığı ufalanmış kuru reyhan,
yeteri kadar sıcak su,
Hamuru İçin Gerekli Malzemeler:
1 su bardağı un,
1/2 su bardağı kadar su,
tuz,
BARBUNYA ÇORBASI NASIL HAZIRLANIR?
♦akşamdan barbunyalar ıslatılıp sabah suyu süzülür,
♦üzerlerini geçecek kadar su ile düdüklüde 20 dak.haşlanıp suyunun fazlası süzülür,
♦ele yapışmayan bir hamur yoğrulup 4 eşit parçaya kesilir,
♦her parça uzun şeritler haline getirilir,unlanır,
♦hazırlanan şeritler küçük kareler halinde kesilir,birbirlerine yapışan parçalar ayrılır,hamur parçaları gerek duyulursa hafif unlanıp harmanlanır,küçük bir tepsiye yayılıp,buzdolabında bekletilir,
♦hazırlanan şeritler küçük kareler halinde kesilir,birbirlerine yapışan parçalar ayrılır,hamur parçaları gerek duyulursa hafif unlanıp harmanlanır,küçük bir tepsiye yayılıp,buzdolabında bekletilir,
♦soğan ve sarımsak soyulup doğranır ve yağda sarartılıp kavrulur,
♦salçası eklenir karıştırılır,
♦barbunyalar ilave edilip karıştırılır,
♦tuzu ve karabiberi eklenip tekrar karıştırılır,20 dak.kadar pişirilir,
♦hamurlar dolaptan alınıp,yemeğe ilave edilir,karıştırılır,suyu az ise istenilen kıvama gelinceye kadar su ilave edilir,
Çorbanızın kıvamını istediğiniz şekilde ayarlayın.Hamurları yemeğe eklerken mümkün olduğunca fazla unlarından arındırın çünkü çok kıvamlı bir yemek oluyor.
Selamun aleykum ve rahmetullah..Ablacım gercekten corbadan zıyade ana yemek bencede. yıyenlere afıyet sıfa olsun. Bızım buralardada oğmaç çorbası yapılır. Hamuru görünce aklıma geldi. Biz severek içeriz bşr gün yapım aşamalarıyla sitemde paylaşayım sende dene. Belkide bilirsin,çok kolaydır. :)
YanıtlaSilWe aleykumselam we rahmetullah Fatmacım :) aslında birazda resimlerken taneleri görülsün diye de daha çok taneli kısmından tabağa koyup resimledim :)
SilOğmaç çorbası yabancı gelmedi ama hakkında bir bilgim yok,belki de bildiğim,gördüğüm bir çorbadır ama ismini farklı biliyorumdur,sen yayınla inşeAllah merakım izale olsun :)merakla bekliyorum,muhabbetlerimle...
ellerinize sağlık. ilk defa gördüğüm bir tarif. çok leziz duruyor.selam ve sevgilerimle...
YanıtlaSilTeşekkür ederim Özlem hanım,benden de sevgiler...
SilAblacım bu çok pratik ve güzel bir tarife bence.Ellerine sağlık.En kısa zamanda yapacağım.Yöreselmi merak ettim.Ya da senin üretimin mi :) a.e.o sevgilerimle...
YanıtlaSilŞulecim yazıda belirttiğim gibi bu çorba çerkez mutfağına ait yöresel bir yemekmiş,televizyon da görüp denediğim bir tarif,denenmeye değen lezzetli bir yemek,tavsiye ederim :) sevgilerimle...
Silselamun aleykum bacim :))) ellerine saglik , yemegin cok nefis gorunuyor . Allah rahmet eylesin babam makarnayi fasulyenin icine karistirir yerdi , yemegin onu hatirlatti bana ... canim Rabbim nimetlerimizin eksikligini gostermesin, olmayanlarada nasib etsin (amin).
YanıtlaSilWe aleykumselam canım kardeşim,sizleri merak etmeye başlamıştım :)
SilRabbim babana merhamet etsin,duana da amin diyorum,olmayanlar bulamayanlar o kadar çok ki :((
merhabalar.hamurlu tarifini ilk kez okudum.ellerinize sağlık.sevgiler
YanıtlaSilmerhaba esra :)benden de sevgiler...
Sildeğısık bır tarıf olmus elıne sağlık
YanıtlaSilSelamun Aleykum :)
YanıtlaSilNasılsınız? İnşaAllah iyisinizdir.
Uzun zamandır yazmadım gerçi takip ediyordum yine. Paylaştığınız yazılar çok güzel gerçekten. En çok onları seviyorum. :)
Allah razı olsun. Allah'a emanet olun.
We aleykumselam haticebüşra hoşgeldin :)
Silelhamdulillah çok iyiyim,inşeAllah sen de iyisindir :)ben de onları çok seviyorum,Rabbim bizleri,akledenlerden,ilmi ile hayırlı amel edenlerden eylesin(amin),
sen de Rabbime emanetsin,arayı fazla açma olur mu?:)muhabbetlerimle...
Çok şükür iyiyim ablacım :)
SilDualarına amiin diyorum. Zaten bu yemek sitelerinde bir senin bir de cahide ablanın sitesi çok başka benim için. Yazılar en sevdiklerim arasında. İnşaAllah buraya yazarım yine. Allah'a emanet olun..