"Nasihat etmeyen kimselerde hayır yoktur. Nasihat edenleri sevmeyenlerde de hayır yoktur."
Ömer b. el-Hattab (Radıyallahu Anh)
Allah'ın adıyla...
Ömer b. el-Hattab (Radıyallahu Anh)
Allah'ın adıyla...
Bilinen bir çok kurabiye tarifinde un ve yağ olmazsa olmazdır.Ancak bazılarında un yoktur,onun yerine nişasta vardır.Bazıları ise işte bu tarifteki gibi hem yağsız hem de unsuzdur.Üstelik bu tarifte nişasta da yok.Tarifin un yerine geçen ana malzemesi hindistan cevizi.Hindistan cevizine ilave olarak çeşidine göre,fıstık,fındık,çekilmiş badem,ceviz veya kakao ile birlikte damla çikolata da kullanılabilir.Kokoların en bilineni ise fıstıklı olanı.Benim fıstıklar cinsinden dolayı olsa gerek koyu yeşil değil de sarımsı bir renkteler.Fıstıklı hazırladığım kokoların renginin daha yeşil olması için 2 çay kaşığı ıspanak suyu ilave ettim,anlayacağınız doğal gıda boyası ile makyaj yaptım :)
Semaver'de bu tarifi görünce hemen o gün denedim,yoğun istek üzerine bir kaç gün sonra,tarifte biraz değişikliğe giderek tekrar hazırladım :)O günden bu yana da defalarca koko yaptım :)
Bekletme aşamasını saymazsak çabuk hazırlanan kolay bir tarif.Şekil verme aşamasında ise elinizi çabuk tutmanız lazım zira,hamurun ısınıp kendisini bırakmasına fırsat vermeden şekillendirme işlemini bitirmeniz,işinizi kolaylaştırır,Allah'ın izni ile.
Kokoların piştikten sonra çatlak bir hal almaları önemli,ancak ilk yapışımda, kakaoluların hamuru katı olduğundan olsa gerek onlarda bu görüntü fazla kendisini belli etmemişti,ancak ikinci yapışımda yumurta akı ve toz şeker malzemelerinin ölçüleri dışında kalan malzemeyi göz kararı koydum,sadece kıvamına dikkat ettim.Hazırladığınız koko hamurları,katı olmayan,kaşıkla rahatça karıştırılabilen kıvamda olmalı.Bekleme esnasında biraz daha sertleşeceğini göz önünde bulundurun.Kakao miktarını 2 yemek kaşığı kullanıp kalanı 50 gr.hindistancevizi ile tamamladım.Fıstıklıda ise tasarrufa gittim,tarifte verilenin 1/2 si kadar kullanıp eksik gelen kısmı yine hindistancevizi ile tamamladım.
Semaver'de bu tarifi görünce hemen o gün denedim,yoğun istek üzerine bir kaç gün sonra,tarifte biraz değişikliğe giderek tekrar hazırladım :)O günden bu yana da defalarca koko yaptım :)
Bekletme aşamasını saymazsak çabuk hazırlanan kolay bir tarif.Şekil verme aşamasında ise elinizi çabuk tutmanız lazım zira,hamurun ısınıp kendisini bırakmasına fırsat vermeden şekillendirme işlemini bitirmeniz,işinizi kolaylaştırır,Allah'ın izni ile.
Kokoların piştikten sonra çatlak bir hal almaları önemli,ancak ilk yapışımda, kakaoluların hamuru katı olduğundan olsa gerek onlarda bu görüntü fazla kendisini belli etmemişti,ancak ikinci yapışımda yumurta akı ve toz şeker malzemelerinin ölçüleri dışında kalan malzemeyi göz kararı koydum,sadece kıvamına dikkat ettim.Hazırladığınız koko hamurları,katı olmayan,kaşıkla rahatça karıştırılabilen kıvamda olmalı.Bekleme esnasında biraz daha sertleşeceğini göz önünde bulundurun.Kakao miktarını 2 yemek kaşığı kullanıp kalanı 50 gr.hindistancevizi ile tamamladım.Fıstıklıda ise tasarrufa gittim,tarifte verilenin 1/2 si kadar kullanıp eksik gelen kısmı yine hindistancevizi ile tamamladım.
İtina ile hazırlanmış nefis tarifleri,sade ve anlaşılır anlatımı ve mütevazi sunumları için sevgili arkadaşım,adaşım Semaver'in sahibesi Hatice'ye bu güzel tarifi bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ediyorum.
MALZEMELER
MALZEMELER
Malzemelerin Semaver'deki Orjinal Ölçüleri:
3 yumurtanın akı
1 kap (200 gr) toz şeker
2 kap (160 gr) hindistan cevizi
2 kap (220 gr) toz yeşil fıstık
Kokoları bulamak için pudra şekeri
Malzeme Miktarının 2 yumurta Akı Olacak Şekilde Azaltıp Miktarlarını Değiştirerek Hazırladığım Koko
Ölçülerim:
2 adet orta boy yumurta akı,
1 kap (200 gr) toz şeker
2 kap (160 gr) hindistan cevizi
2 kap (220 gr) toz yeşil fıstık
Kokoları bulamak için pudra şekeri
Malzeme Miktarının 2 yumurta Akı Olacak Şekilde Azaltıp Miktarlarını Değiştirerek Hazırladığım Koko
Ölçülerim:
2 adet orta boy yumurta akı,
2 türk kahvesi fincanı toz şeker,
bir fiske tuz,
bir fiske tuz,
Fıstıklı Kokolar İçin:
100 gr.hindistan cevizi,
100 gr.hindistan cevizi,
yaklaşık 2 türk kahvesi fincanı çekilmiş antep fıstığı,
Daha yeşil bir görüntü için 2 çay kaşığı ıspanak suyu(olmasa da olur),
Daha yeşil bir görüntü için 2 çay kaşığı ıspanak suyu(olmasa da olur),
Şekerle çırpılmış yumurta aklarının yarıdan az kısmı ile hazırlanan Kakaolu ve Çikolatalı Kokolar İçin:
2 yemek kaşığı kakao,
1/2 türk kahvesi fincanı damla çikolata,
50 gr.hindistan cevizi,
Bütün Kokoları Bulamak İçin:
pudra şekeri
50 gr.hindistan cevizi,
Bütün Kokoları Bulamak İçin:
pudra şekeri
NASIL HAZIRLANIR?
Sadece fıstıklısını hazırlayabileceğiniz gibi sade kakaolu olarak da hazırlayabilirsiniz,tercih sizin...
♦Yumurta akları ve toz şekere bir fiske tuz atıp,beyazlayıp,çırpışmış krem şanti gibi oluncaya kadar çırpın,
Sadece fıstıklısını hazırlayabileceğiniz gibi sade kakaolu olarak da hazırlayabilirsiniz,tercih sizin...
♦ayrı bir kaba çırpılmış yumurta aklarının yarıdan azını alın,
♦fıstıklı kokoların kalan malzemeleri,çırpılmış yumurta akının fazla olan kısmına ekleyip kaşık veya spatula ile karıştırın,
♦İster buzdolabında üzerine streç film çekip en az 3 saat dinlendirin veya 40 dak.buzlukta bekletin,
♦ayırdığınız az olan yumurta akı ve şeker karışımına da kokaolu kokoların malzemelerini ekleyip aynı işlemleri yapın,buzluğa kaldırın,
♦dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın,
hafifçe elinizle üzerlerine bastırıp,yassıltın,
♦derin bir kasedeki pudra şekerinin içine alıp kaseyi sallayarak dışlarını tamamen pudra şekeri ile kaplayın,
♦yağlı kağıt serilmiş yada hafifçe yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin,
♦Fırını 200 derecede ısıtın,ısıtılmış fırına kokoları sürüp ısıyı 170 dereceye düşürün,170 derecede 13 dk. pişirdiğiniz kokoları fırından alıp,tepside iyice soğutun,kokolar servise hazırdır,
♦kolay gelsin,afiyet olsun,ağzınızın tadı da bu kokolar gibi hep tatlı ve lezzetli,her hayırlı işiniz kolay olsun.
KOKOLAR İÇİN ÖNEMLİ NOTLAR:
1)Kokoların yumurta akı ve toz şeker ölçüsüne sadık kalınmalı,
2) Kokoların ana malzemesi hindistan cevizidir,çeşnisine göre kakao,istenilen miktarda çikolata,fıstık fındık ilave edilebilir,
3)Fıstıklı koko hazırlarken fıstığı daha az kullanıp ıspanak suyu ile yeşil rengi yeterli hale getirerek,tarifi daha ekonomik bir hale dönüştürebilirsiniz,merak etmeyin bir kaç çay kaşığı ıspanak suyu hiç hissedilmiyor,fıstık tadı ise rahatlıkla hissediliyor.
4)Kokoların hindistan cevizi ve diğer malzemeleri çırpılmş şekerli yumurta akına azar azar ilave edilerek kıvamını ayarlayın,ne çok cıvık ne çok katı olsun.Özellikle kakaolu kokoların hamuru sert olursa,kakaosu fazla olursa yeteri kadar çatlamıyorlar.
5)Kokolar fırından aldığınızda çok yumuşaklar,bu yüzden soğumadan yerlerinden oynatmayın,soğuyunca kendilerini topluyorlar,dışları çok az kururken,içleri ise yumuşak oluyor.
6) Kokoları pişirip iyice soğuttuktan sonra saklama kabında buzlukta saklayabilirsiniz.Misafirleriniz için servisten bir kaç saat önce buzluktan çıkarıp çözdürerek ikram edebilirsiniz.
Bir de portakallı koko yaptım,merak edenler BURAYA tıklayıp görebilirler...
♦İster buzdolabında üzerine streç film çekip en az 3 saat dinlendirin veya 40 dak.buzlukta bekletin,
♦ayırdığınız az olan yumurta akı ve şeker karışımına da kokaolu kokoların malzemelerini ekleyip aynı işlemleri yapın,buzluğa kaldırın,
♦dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın,
hafifçe elinizle üzerlerine bastırıp,yassıltın,
♦derin bir kasedeki pudra şekerinin içine alıp kaseyi sallayarak dışlarını tamamen pudra şekeri ile kaplayın,
♦yağlı kağıt serilmiş yada hafifçe yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin,
♦kolay gelsin,afiyet olsun,ağzınızın tadı da bu kokolar gibi hep tatlı ve lezzetli,her hayırlı işiniz kolay olsun.
KOKOLAR İÇİN ÖNEMLİ NOTLAR:
1)Kokoların yumurta akı ve toz şeker ölçüsüne sadık kalınmalı,
2) Kokoların ana malzemesi hindistan cevizidir,çeşnisine göre kakao,istenilen miktarda çikolata,fıstık fındık ilave edilebilir,
3)Fıstıklı koko hazırlarken fıstığı daha az kullanıp ıspanak suyu ile yeşil rengi yeterli hale getirerek,tarifi daha ekonomik bir hale dönüştürebilirsiniz,merak etmeyin bir kaç çay kaşığı ıspanak suyu hiç hissedilmiyor,fıstık tadı ise rahatlıkla hissediliyor.
4)Kokoların hindistan cevizi ve diğer malzemeleri çırpılmş şekerli yumurta akına azar azar ilave edilerek kıvamını ayarlayın,ne çok cıvık ne çok katı olsun.Özellikle kakaolu kokoların hamuru sert olursa,kakaosu fazla olursa yeteri kadar çatlamıyorlar.
5)Kokolar fırından aldığınızda çok yumuşaklar,bu yüzden soğumadan yerlerinden oynatmayın,soğuyunca kendilerini topluyorlar,dışları çok az kururken,içleri ise yumuşak oluyor.
6) Kokoları pişirip iyice soğuttuktan sonra saklama kabında buzlukta saklayabilirsiniz.Misafirleriniz için servisten bir kaç saat önce buzluktan çıkarıp çözdürerek ikram edebilirsiniz.
Bir de portakallı koko yaptım,merak edenler BURAYA tıklayıp görebilirler...
harıka olmuş...ellerinize sağlık:)sevgıler zeynep
YanıtlaSilellerinize sağlık:)misler gibi kokusu geldi buralara
YanıtlaSilçok güzel olmuş resmen gözüm şenlendi :) ellerine sağlık...
YanıtlaSilcok guzel bır tarıf olmus ellerıne sağlık
YanıtlaSilselamun aleykum canim kardesim, senin ve emegi gecen herkesin ellerine saglik , cok guzel kokolar :)) Rabbim huzur icinde afiyetle yemek nasib etsin....
YanıtlaSilEllerine sağlık ablacım çok güzel ve lezzetli görünüyorlar.ustam en kısa zaman da deniyeceğim...Allah'a emanet olun...
YanıtlaSilSelamun aleykum ve rahmetullah...Ablacım ben sana konuk olmaya geleyım en ıyısı.Bu ara ev ıslerı yuzunden mutfaga gırıp tatlı hazırlıyamadım. :)Cok guzel gorunuyorlar yıyenlere afıyet sıfa olsun.sevgılerımle.ALLAH HAFIZ
YanıtlaSilWe aleykumselam we rahmetullah Fatmacım :)
Silbuyur gel canım,çok sevinirim :)sevgilerimle...
Yorum yapan bütün kardeşlerime de teşekkürlerimi ve sevgilerimi gönderiyorum...
Adaşım harika olmuş, beğenmene çook sevindim, afiyet şeker olsun. Bizde de ilk yapışımdan sonra kaç kere yaptığımı hatırlamıyorum:)) ayrıca fotoğraflarının canlılığına ve duruluğuna bayılıyorum:)
YanıtlaSilGüzel ve içten sözlerin için çook teşekkür ederim,ne diyeceğimi bilemedim:) güzel kalpli arkadaşım, inşallah bir gün tanışma imkanımız da olur...
muhabbetle...
Canım adaşım,bu kokolar misafirlerime de nasip oldu,çok beğenmişlerdi,
Silgeçen hafta,oğlumun arkadaşları için hazırladım,onlar da çok beğenmişler,
güzel sözlerin için de ayrıca çok teşekkür ediyorum,aslında resimler istediğim gibi çıkmadı :( hava kapalıydı,güneş olsa daha parlak olurlardı,
tanışmayı ben de çok isterim,ya nasip!
kalbi sevgilerimle...
Esselamu aleykum. Çok farklı bir tarif tadını çok merak ettim ama birazda maliyeti fazla gibi geldi sanki. Sıklıkla yapılmasa da denemeye değer.
YanıtlaSilKolay gelsin özlediğim, canım ablacığım :)
We aleykumselam canım kardeşim :)
Silevet fıstıklıların maliyeti biraz fazla,ben de bu maliyeti azaltmak için de zaten fıstık miktarını azaltıp,ıspanak suyu kullandım :)
malzemelerin varsa,mutlaka denemeni öneririm,
ben de seni çok özledim,Rabbime emanetsin,
kalbi muhabbetlerimle...
selamun aleykum canim :)))ben seni uyarmak icin bu yorumu yaziyorum:))) kizim ve evine misafir ettigin kardesimiz kokolari yapmislar,kakaolu olanlardan ve cok guzelll olmuslar... oturmuslar , yemisler sana bi yorum bile yazmamislar ya ! ben haber veriyim dedim... :)
YanıtlaSil:))We aleykumselam canım benim,
Silcanları sağolsun,beğenmişler ya gerisi mühim değil,afiyet şeker olsun :))
ama böyle tatlı bir haberciye de sevinmedim desem yalan olur :))seviyorum sizi,
Rabbime emanetsiniz...
Görüntüye mest oldum,canımsın bunlar tam vitamin deposu,denemem lazım,bayıldım,ellerine sağlık...
YanıtlaSilFatmacım hoşgeldin :)
Silbunlar adeta bağımlılık yapıyor,bunu bilerek dene :)
sevgilerimle...
Esselamu aleykum sevgili hatice abla ve hayatcemresi sakinleri.tarifini sabırsızlıkla bekledigim nefis kokolara cvp yazmam 1 haftayı buldu kusuruma bakmayın.yumurtaların çırpılcagını görünce biraz üzüldüm açıkçası çünkü şimdilik mikserim yok ama inş yakın zamanda alıcam.bu kokoları yapmak için sabırsızlanıyorum :) hatice abla daha yazacak çok şey var ama yazmak uzun sürüyor. Seni inş önümüzdeki günlerde arayacağım. Görüşmek temennisiyle Allah a emanet olun
YanıtlaSilWe aleykumselam canım benim hoşgeldin :)
Silesteğfirullah kusur ne demek!çırpma işlemini çatalla yap demek isterdim ama mikserle bile bir hayli çırpılıyor,çatalla hiç olmaz,ama robotun veya rondon varsa onda da olur,yakın olsak mikseri ortak kullanırdık :)canım benim sen yazacağım diye kendini yorma,hele evde olduğun zaman evinle kızınla ilgilen,zaman çok çabuk geçiyor,her anını iyi değerlendir,senin burada yazanları okuduğunu biliyorum,gerisi önemli değil :)seviyorum seni ve tatlı kuzucuğunu,
Rabbime emanetsiniz...