"-
Abdullah b. Mes’ud(r.a)çok zaman şöyle dua ederdi:
"Ey Rabbimiz! Aramızı islah eyle, bizi İslâm’ın yollarına hidayet eyle. Bizi zulmetten nura çıkar. Açık ve gizli bütün kötülükleri bizden uzaklaştır. Gözlerimizi, kulaklarımızı, kalplerimizi, işlerimizi ve çoluk çocuğumuzu bize mübarek kıl. Tevbemizi kabul et. Kesinlikle sen çokça tevbe kabul edensin ve Rahimsin. Bizi nimetine razı olarak nimetini öğüp sana zikredenlerden eyle ve nimetini bizim üzerimize tamamlat."
(Buhari, Edeb, s. 93. (Şakik’den).
"Ey Rabbimiz! Aramızı islah eyle, bizi İslâm’ın yollarına hidayet eyle. Bizi zulmetten nura çıkar. Açık ve gizli bütün kötülükleri bizden uzaklaştır. Gözlerimizi, kulaklarımızı, kalplerimizi, işlerimizi ve çoluk çocuğumuzu bize mübarek kıl. Tevbemizi kabul et. Kesinlikle sen çokça tevbe kabul edensin ve Rahimsin. Bizi nimetine razı olarak nimetini öğüp sana zikredenlerden eyle ve nimetini bizim üzerimize tamamlat."
(Buhari, Edeb, s. 93. (Şakik’den).
Allah'ın adıyla...
Pratik yemekler,börekler,yapmasını en sevdiğim çeşitler arasında geliyor.Hele bir de hem kolay,hem de gösterişli oluyorsa daha bir istekle hazırlıyorum :)İşte kuş yuvası börekler de hem çok kolay,hem de çok estetikler.Daha önce de bahsetmiştim,özellikle böreklerde kesme işi olmaması için tane tane olanları tercih ediyorum.
Kuş yuvası börekleri elimde bulunan malzemelerle,ıspanak,patates ve peynirli içle hazırladım,aynı içi patates ilave etmeden de yapabilirsiniz.Sizler,farklı içler de kullanabilirsiniz,pizza böreğin içinden hazırlayıp,mini pizza böreklerde yapabilirsiniz.
Pazılı,patatesli,kıymalı,hatta mantarlı vb.içlerle de kullanabilirsiniz,çeşitleri artırmak sizin damak tadınıza ve hayal gücünüze kalmış :)Böreklerin kuş yuvası şekline getirilme fikri dışında diğer kısımları bilinenlerden farklılık arzediyor.Kuş yuvası börekler de artık sık yapacağım börekler arasında haklı yerini aldı :)
Pazılı,patatesli,kıymalı,hatta mantarlı vb.içlerle de kullanabilirsiniz,çeşitleri artırmak sizin damak tadınıza ve hayal gücünüze kalmış :)Böreklerin kuş yuvası şekline getirilme fikri dışında diğer kısımları bilinenlerden farklılık arzediyor.Kuş yuvası börekler de artık sık yapacağım börekler arasında haklı yerini aldı :)
Gelin tarifimize geçelim...
MALZEMELER
6 veya 8 adet börek için:
2 adet yufka,
iç malzemesi için :
1/3 bağ yıkanıp ayıklanmış ıspanak,
1/4 demet maydanoz,
arzuya göre dereotu,
1 adet haşlanıp soyulmuş,doğranmış küçük patates,
1 çay bardağı dolusu lor ve beyaz peynir karışımı,
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri,
1 adet yumurta,akı,iç malzemeye ilave edilecek,sarısı kenarlarına sürülecek,
az miktar toz karabiber ve pulbiber,
Sos için gerekli malzemeler:
1/3 çay bardağı zeytinyağı,
1 çay bardağı süt,
1 çay bardağı süt,
1 yemek kaşığı yoğurt,
iç malzemeyi hazırlayın,bunun için yıkanmış yeşillikleri doğrayın,ıspanakları kaynayan suya bastırın,çıkarın, suyunu iyice sıkıp doğrayın veya direkt yıkayıp suyunu süzdürün,doğrayın,elinizle ovarak ıspanakları yatıştırın,diğer malzemeleri de ilave edip hepsini karıştırın,
sos malzemelerini bir kavanoz içine koyup,kavanozun ağzını kapatıp iyice çalkayın ve malzemelerin birbirine karışmasını sağlayın,rondo veya blendırda da yapabilirsiniz,
yufkanın bir tanesini geniş bir zemine yayın,
sosun yarıdan fazlasını üzerine sürün,
diğer yufkayı da sosladığınız yufkanın üzerine serin,
kalan sosu da ikinci yufkanın üzerine sürün,
hazırladığınız iki kat yufkanızı,böreklerinizin büyük parçalar olmasını istiyorsanız 6 parçaya(1 numara),
hazırladığınız iki kat yufkanızı,böreklerinizin büyük parçalar olmasını istiyorsanız 6 parçaya(1 numara),
daha küçük olmasını istiyorsanız 8 üçgen parçaya kesin,ben 6 parçaya böldüm,
her parçayı geniş kısmından başlayıp ortaya kadar sarın(2 numara),
sardığınız kısmın uçlarını 2-3 parmak kadar yan yana getirerek birleştirip,yuvarlak bir tabak şekline getirin(3 numara),
sarılmamış kısmı da yan yana getirdiğiniz kısmın üzerine getirip ucunu da ortaya yapıştırın(4 numara),
elde ettiğiniz yuvalara börek sayısına böldüğünüz,iç malzemeyi doldurup(5 numara),
börekleri bir birlerine yapıştırmadan yağlanmış tepsiye dizin,
ayırdığınız yumurta sarısına az miktar yoğurt karıştırın ve böreklerinizin kenarına sürün,
börek tepsisini ısıtılmış 200 derece fırına sürün,
iyice kızarmadan ısıyı biraz düşürün ve istediğiniz kızarıklığa gelince börekleri fırından alıp ister sıcak,
isterseniz ılık servis yapın,
Böreklerinize yuva şekli değil de kayık şekli de verebilirsiniz.Yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,şükrünüz bol,ibadetleriniz devamlı,hayır dualarınız makbul olsun(amin).Yarattığı şeylerin zerrelerince Rabbimize şükürler olsun...
Karınlarımızı doyurduk,ruhumuzu da doyurmaya,merak ettiğimiz,bilmediğimiz,bilmek istediğimiz,bilmemiz gereken konuların yer aldığı bir siteye gitmeye ne dersiniz?
***rahmet org ***
Karınlarımızı doyurduk,ruhumuzu da doyurmaya,merak ettiğimiz,bilmediğimiz,bilmek istediğimiz,bilmemiz gereken konuların yer aldığı bir siteye gitmeye ne dersiniz?
***rahmet org ***
günaydın ablacım,duana canı gönülden amin diyorum. sayfayı ilk açtım böreklerini elde açma sandım,aşağıya doğru inince hazır yufka olduğunu görünce şaşırdım. maşallah dedim. çok güzel görünüyor.ellerine sağlık. hayırlı,huzurlu,bereketli,imanlı,ibadetli bir gün dilerim.(:
YanıtlaSilFatmacım,
Silnerde bende o kadar marifet :)gerek duyarsam iyi kötü açabiliyorum elhamdulillah,
ama aldığımız yufkalar çok taze ve uygun fiyattalar,hazırla yapmak zamandan kazandırıyor ama el açmasının yerini hiç bir zaman hazırlar tutamaz,
sevgilerimle canım benim...
Sa,hayırlı sabahlar Hatice Hanım.Siz benim dün hamur mayaladığımı nerden duydunuz:))Ah bu kuşlar onlar değil mi!İçlerini tarifinize bakarak yapacağım inşeAllah.Dua ile inşallah.
YanıtlaSil:)şengül hanım,inşeAllah hamur işleriniz sizi tatmin eden sonuçlar vermiştir,
Silo kuşlar,tevafuk kuşlarıdır:)
sevgilerimle...
1 bardak çay ile ne de güzel giderdi şimdi.
YanıtlaSilEllerine güzel yüreğine sağlık ablacığım.
Sevgi ve muhabbetlerimle..
Aynen dediğin gibi Gizemcim :)
Silsevgilerimle,tatlı dillim...
S.A. ELLERİNE SAĞLIK ABLACIM .ISPANAKLI BÖREĞİ ÇOK SEVERİM GÖRÜNTÜDE ZATEN ÇOK GÜZEL ELLERİN DERT GÖRMESİN .ALLAHA EMANET OL.
YanıtlaSilMinecim ıspanaklı böreği,otlu börekleri ben de çok severim,ama bir de evdekiler sevseydi :(sağlık olsun,yine de az da olsa yediriyorum :)
Silsevgilerimle güzel kardeşim...
Gerçekten çok şık bir börek olmuş. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilElifcim teşekkürler canım,
Silsevgilerimle...
çok güzel olmuşlar hemen tarifini aldım canım
YanıtlaSilçok güzel de tarif etmişsin ellerine sağlık sevgiler
Teşekkür ederim Fatmacım,
Silkolay gelsin,sevgiler...
Nefisss görünüyrlar nefiss..
YanıtlaSilOlsa kaç tane yerdim düşünemiyorum bile..
Ellerine sağlık.
Meliha,egeli olunca yeşillikle aranızın iyi olduğunu biliyorum,ama bizim için ot,çoğu zaman ıspanak :)ne yapalım,her eksiklik böyle olsun,
Silteşekkürler...
cnm benim maşallah :) daha önce hiç görmediğim şekilde bir börek tarifi ve çok qüzel görünüyor...en kısa zamanda denemek isterim inş...dualarına amin diyorum.
YanıtlaSilGoncacım kuş yuvası böreği çok meşhur bir börek çeşidi,
Silama yiğidin yoğurt yeyişi babından herkesin tarifinde değişiklikler var,ama şekil aynı :)
kolay gelsin canım,sevgiler...
selamün aleyküm sabah sabah iştahım dahada açıldı.Çok değişik fikir şekilleri çok güzel.ellerinize sağlık. Allaha emanet......
YanıtlaSilwe aleykumselam canım kardeşim,
Silmalzemesi olan herkesin kolaylıkla yapabileceği börekler bunlar,
hayırlı günler kardeşim,
sevgilerimi gönderiyorum...