"Elbette onların etleri ve kanları Allah'a ulaşmayacaktır. Ancak O'na sizin takvanız erecektir. Onları bu şekilde sizin buyruğunuza verdi ki, size yolunu gösterdiğinden dolayı, Allah'ı tekbir ile yüceltesiniz.
(Ey Muhammed!) Vazifelerini güzelce yapan iyilik sevenleri müjdele."
(Hac suresi 37.ayet meali)
(Ey Muhammed!) Vazifelerini güzelce yapan iyilik sevenleri müjdele."
(Hac suresi 37.ayet meali)
Allah'ın adıyla...
Mübarek kurban bayramı öncesi,hem bayramda hem de sair zamanlarda yenilebilecek çok nefis ve çok bilinen,bir tarifi (her ne kadar benim tarif biraz farklı olsada :) paylaşmak istiyorum.
Mübarek kurban bayramı öncesi,hem bayramda hem de sair zamanlarda yenilebilecek çok nefis ve çok bilinen,bir tarifi (her ne kadar benim tarif biraz farklı olsada :) paylaşmak istiyorum.
Bir çok yerde gördüğüm ancak denemeyi pek düşünmediğim göçmen sosunu dün bir programda yapılışı ile beraber izleyince,evde de malzemeleri olunca denemeye karar verdim.Göçmen sosu, lutenitsa,ajvar sos gibi isimlerle de adlandırılıyor.
Tarifte haşlanmış havuç da vardı ancak evde havuç olmadığı için kullanmadım,içinde acısının olmayışı bizim için büyük bir eksiklik oldu :)bu yüzden izlediğim tarifte olmayan acı biber,benim tarifimde yer aldı.
Bu sosa acı ve zeytinyağı çok yakışıyor,bu yüzden özellikle zeytinyağını bu tarifte cömertce kullanmak lezzeti artırıyor.Ancak fazla miktarda yapıp uzun süre saklayacaksanız,zeytinyağını az koyup yediğiniz zaman biraz daha ilave edip karıştırarak yemenizi öneririm.
Tarifte haşlanmış havuç da vardı ancak evde havuç olmadığı için kullanmadım,içinde acısının olmayışı bizim için büyük bir eksiklik oldu :)bu yüzden izlediğim tarifte olmayan acı biber,benim tarifimde yer aldı.
Bu sosa acı ve zeytinyağı çok yakışıyor,bu yüzden özellikle zeytinyağını bu tarifte cömertce kullanmak lezzeti artırıyor.Ancak fazla miktarda yapıp uzun süre saklayacaksanız,zeytinyağını az koyup yediğiniz zaman biraz daha ilave edip karıştırarak yemenizi öneririm.
MALZEMELER
2 adet büyük boy kemer patlıcanı,
3 adet kırmızı salçalık biber,
3 adet küçüğe yakın,orta boy domates,
3 adet büyük diş sarımsak,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı tuz,
10-12 dal maydanoz,
acı isteniyorsa 2-3 adet cin biber,
GÖÇMEN SOSU NASIL HAZIRLANIR?
ocak ateşinde,patlıcanlar,biberler,domatesler közlenir,patlıcan ve biberler ocak ateşinde pişirilirken,domatesler sadece kabukları soyulacak kadar közlenir,
ocak ateşinde,patlıcanlar,biberler,domatesler közlenir,patlıcan ve biberler ocak ateşinde pişirilirken,domatesler sadece kabukları soyulacak kadar közlenir,
közlenen sebzelerin,kabukları soyulup,ıslak elle üzerleri sıvazlanarak yanık kabuklarından arındırılır,veya yıkanır
patlıcanların sapları kesilir,süzgeç içinde en az yarım saat bekletilip suyu süzdürülür,
kırmızı biberlerin,sap ve çekirdekleri çıkarılır,
sarımsaklar soyulur,
domateslerin kabukları soyulur,baş kısımları alınır,
maydanozlar irice doğranır,
5-10 dak.ocak üzerinde pişirilip salça kıvamında koyulaştırılır,maydanozlar irice doğranır,
temiz ve kuru cam kavanozun içine yeteri kadar zeytinyağı konulup,kavanozun içi yağlanır,
hazırlanan sos kavanoza yerleştirilir,içindeki hava kabarcıkları çıkarılır,
üzeri de zeytinyağı ile kapatılır,kavanozdaki sos iyice soğuyunca kapağı kapatılıp buzdolabında muhafaza edilir,sosun üzerinden aldıkça yeniden üzerine zeytinyağı ilave edin.Bu malzemelerle resimdeki küçük kavanozla bir kavanoz sos çıktı.En fazla bir hafta belki on gün kadar bu şekilde dolapta bekleyebilir.Daha uzun süre bekletmek için yazının sonundaki link'e tıklayıp oradaki gibi saklayın.
Fazla miktarda
yapacaksanız,pişirince altını kapatmadan cam kavanozlara yerleştirip
kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirin,iyice soğuyunca mümkünse serin
ve ışık almayan bir yerde muhafaza edin,
bu işlemler için aşağıdaki yazıyı yeniden okuyun.
KOLAY KONSERVE YAPIMI Bir sonraki tarifim,bir bayram tatlısı tarifi,her ne kadar çok bilinen bir tarif olsada,benim gibi amatör yufka açıcıları :)için oldukça kolay hazırladığım bir tatlı oldu,püf noktaları ile beraber inşaAllah bayram öncesi paylaşmaya çalışacağım,o zamana kadar yanında hiç bir emanetin zayi olmadığı,emanet edilenlerin en Emin'ine(c.c)emanet olun...
çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık canım
YanıtlaSilhayırlı bayramlar
Fatmacım,teşekkür ederim,
Silsana da hayırlı bayramlar,sevgiler...
bugün bizim evde de aynı tarif yapıldı. Pişti olduk anlayacağınız. bloğunuzu yeni keşfettim. Peynir yapımına özellikle ilgili biri olarak görüntüler beni cezbetti. Daha sık uğrarım inşallah bundan böyle. sizi de beklerim. sevgiler hayırlı bayramlar...
YanıtlaSilTombul Tarifler,sayfama hoşgeldiniz :)
Silanlaşılan sosu bir hayli yapmışsınız,sağlıklı,hayırlı günlerde yeyin inşaAllah,
ziyaretiniz için çok teşekkür ederim,tabii buyrun,ziyaretiniz beni memnun eder,ben de uğrarım inşaAllah,
size de hayırlı bayramlar,sevgiler...
ellerine sağlık
YanıtlaSilsevgiler
Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor. Bu sene bende fazlaca yapıp kış için saklayım dedim ama nasip olmadı. Bu tarif az ve pratik hemen denemeliyim.
YanıtlaSilevet az yaptım ancak,bu kadar nefis olacağını düşünmemiştim,şimdi nasıl yapsak da,fazla miktarda hazırlayıp kışın da yesek diye düşünüyoruz :)malum kış moduna giriyoruz,aradığımız nitelikte sebze bulmak artık zor,
Silneyse bulamasak da sağlık olsun.
s a Allah sizden razi olsun ,paylastiginiz hersey cok guzel.Ben Makedonyadan yaziyorum.Verdiginiz bu tarifler burda cok yapiliyor ama buyuk kazanlarda kislik olarak :)Gercekten cok lezzetli oluyor.Kilo problemi olmayan arkadaslarimizin denemesini tavsiye ederim o kadar lezzetli oluyor ki kac dilim ekmek yediginiz unutuyorsunuz :)Allaha emanet olun.
YanıtlaSilwe aleykumselam sevgi hanım,sayfama hoşgeldiniz :)
SilRabbim cümlemizden de razı olsun(amin),
gerçekten çok lezzetli ilk yapışımda az yaptım ama eşim ve ben çok beğenince tekrar ve daha fazla miktarda hazırladım,hele acılı olursa daha nefis oluyor,siz ağzınızın tadını biliyorsunuz :)
siz de Allah'a emanet olun kardeşim,ziyaretiniz beni çok sevindirdi :)yine beklerim,sevgilerimle...