İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

7 Şubat 2014 Cuma

YAĞMUR REÇETESİ

 "Şüphesiz ki, kıyamet saatinin bilgisi Allah yanındadır. Yağmuru O yağdırır, rahimlerde ne varsa (erkek veya dişi oluşunu, renk ve özelliklerini) O bilir. Hiçbir kimse yarın ne kazanacağını bilmez. Hiçbir kimse hangi yerde öleceğini de bilemez. Şüphesiz ki Allah her şeyi hakkıyla bilir, her şeyden haberdardır."(1)
Rahman ve Rahim, her şeye Kadir olan yüce Rabbimin adıyla...
Yağmura hasret zamanlar geçirdiğimiz günlerimiz, hatta aylarımız vardır. Böyle durumlarda ne kadar da çaresizizdir. Yağmurun yağması için elimizde hiç bir gücümüz yoktur. Acizliğimizi, her şeyde olduğu gibi bu konuda da yine yüce Rabbimize ne kadar muhtaç olduğumuzu idrak ederiz. Peki yağmurlara yeniden kavuşmak için yapılması gerekenler nelerdir? 

Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerimde her sıkıntıya, her probleme bir çıkış yolu gösterilmiş, tabi bakmasını bilene, idrak edebilene...Tarih boyunca insanların yağmura ihtiyaçları, yağmura hasretleri olmuş.Yağmurlar bazen rahmet yağmurları olmuş, bazende isyan edenlere, küfürde, ahlaksızlıkta ileri gidenlere azap vesilesi olmuş.
"Sonra geridekilerin(Lut kavminin) hepsini helak ettik.Ve üzerlerine öyle bir yağmur yağdırdık ki, (uyarılanların) o yağmuru ne kötü bir yağmurdu!
 Şüphesiz bunda bir âyet (alınacak bir ders) vardır. Ama çokları iman etmiş değillerdir."
(2)

Dünyamıza, yaşadığımız topluma, kendimize dönüp baktığımızda, önceki isyankar kavimlere benzer hallerimiz yok mu? İdarede ve bir çok alanda Allah'ın(c.c) hükümleri yok sayılmış, nefisler ilah edinilmiş, Allah'ın(c.c) yasak ettiği her fiil normal görülür olmuş...

İçki, kumar, haram yeyip içme, ahlaksızlık, çıplaklık, namazsızlık, şirk, rüşvet, faiz, alışverişlerdeki aldatmalar, dünya coğrafyasında mazlum kardeşlerimize yapılan bitmek bilmeyen zulümler ve dahası...Adeta Allah'ın azabını buyur eden bir hal var. Bütün bunlara rağmen Rabbimiz imtihan gereği kullarına mühlet veriyor, nimetlerini, çoğu zaman da yağmurlarını gönderiyor...

 Allah'a kul olduğumuzun bilincine varıp, Allah'ı büyük görmek, O'nun her şeye kadir olduğunu idrak edip Ona yalvarıp yakarmak, bol bol istiğfar etmek, isyanlardan dönmek kula yakışandır. 

İşte rahmet yağmurlarına kavuşabilmenin Kur'an-ı Kerimdeki reçetesi. Reçete Nuh(a.s)'ın diliyle bizlere sunuluyor, gelin kulak verelim, gönül verelim:
"Dedim ki : Rabbinizden mağfiret dileyin; çünkü O çok bağışlayıcıdır.
 (Mağfiret dileyin ki,) üzerinize gökten bol bol yağmur indirsin,
 Mallarınızı ve oğullarınızı çoğaltsın, size bahçeler ihsan etsin, sizin için ırmaklar akıtsın.
Size ne oluyor ki, Allah'a büyüklüğü yakıştıramıyorsunuz?
Oysa, sizi türlü merhalelerden geçirerek O yaratmıştır."
(3)

Demek ki Allah'tan mağfiret dilemek, günahlara tevbe etmek yağmura sebepmiş. Mağfiret dilemek sadece yağmurlara değil, malların ve evlatların artmasına, dünyanın arzu edilen, hoşa giden nimetlerine kavuşmaya bir sebepmiş. Allah'ı büyük bilip O'nu yüceltmek, günahlardan dönüp, O'ndan(c.c)mağfiret dilemek, Allah'ın(c.c) nimetlerini yağmur gibi üzerimize yağdırması için bir sebepmiş.

Kur'an'ı Kerim Allah'a isyan eden, Peygamberlerine itaat etmeyip öğütlere kulak asmayan kavimlerin helakından bahseder ve bizleri uyarır. Yaratılış amacımıza ters her amel ve davranış, Allah'a isyan ve O'nun emirlerini hafife almak, yok saymak, yağan yağmurların tufan olup  üzerimize yağmasına, azgın dalgalara dönüşüp içinde bizi boğmasına sebep olabilir. Böyle acı bir durumda, Allah'ın azabından bizi kurtaracak hiç bir kimse de olmaz çevremizde. Çeşitli şekillerde helak edilen, Ad, Semud, Lut ve Nuh kavimleri bunun yaşanmış örnekleridir. Bunlar hikâye olsun diye değil, ibret alınsın diye bize anlatılmıştır. Her hal-ü kârda bizler Rabbimize muhtacız. Bu muhtaçlığın idrakine varıp O'na(c.c) yönelmek, O'na(c.c) sığınmak, O'ndan(c.c) istemek, O'ndan(c.c) mağfiret dilemek, isyanlardan dönmek tek çıkar yolumuz.

"Nesefi der ki:"Hasan-ı Basri'den rivayet edildiğine göre bir adam ona kıtlıktan şikayet etti. Hasan-ı Basri: "Allah'tan mağfiret dile " dedi. Başka birisi ona fakirlikten, bir başkası çocuklarının azlığından, diğer biri de tarlasının veriminin azlığından şikayet etti. Bunların hepsine mağfiret dilemelerini emretti. Bunun üzerine Rabi b.Subeyh,Hasan-ı Basri'ye:
Sana çeşitli konularda şikayete gelen insanların hepsine mağfiret dilemeyi emrettin, deyince Hasan-ı Basri:
"Dedim ki : Rabbinizden mağfiret dileyin; çünkü O çok bağışlayıcıdır.
 (Mağfiret dileyin ki,) üzerinize gökten bol bol yağmur indirsin,
 Mallarınızı ve oğullarınızı çoğaltsın, size bahçeler ihsan etsin, sizin için ırmaklar akıtsın."
ayetlerini okudu."(4)

İbn Kesir Nuh suresinin bu ayetlerinden dolayı, istiska namazında(yağmur isteme) Nuh suresinin okunmasının müstehap olduğunu söyler. Nitekim mü'minlerin emiri Hz.Ömer'de(r.a) yağmur istemek için minbere çıktığında okuduğu ayetler arasında bu ayetlerde yer alıyordu.
Yazımın sonunda, sizleri, Nuh'un(a.s) diliyle bizlere kurtuluş reçetelerinin, dünya ve ahiret nimetlerine ermenin, şifrelerinin verildiği Nuh suresinin tefsirlerine yönlendirerek sözlerimi nihayete erdiriyorum. 
Rabbim bizleri, akledenlerden, rızası gereğince amel edenlerden, istiğfarı halinden ve dilinden düşürmeyenlerden ve bu sebeple rahmet yağmurlarına kavuşan, dünya ve ahiret saadetine eren salih kullarından eylesin(amin)
    ************ 
1)Lokman suresi 34.ayet meali
2)Şuara suresi 172-173-174.ayet mealleri
3)Nuh suresi 10-11-12-13-14.ayet mealleri
4)el-Esas fi't- Tefsir c.15.s.357

5 yorum:

  1. Selamun Aleykum sevgilu arkadasim oyle guzel anlamli bir yazi olmuski cok faydalandim.(evlatlarin cogalmasi acisindan)dualarinizda beni de hatirlamaniz dilegiyle

    YanıtlaSil
  2. öyle bir zamandayız ki,bazen başımıza taş yağmadığına şükretmiyorum değil. Rabbim herşeyin olduğu gibi yağmurunda hayırlısını versin.sevgiler canım

    YanıtlaSil
  3. Selamun aleykum ve rahmetullah..Ablacım cok guzel bır yazı olmus..ALLAH razı olsun. senın gıbı dogruları en guzel sekılde ıfade eden abla ve kardeslerım oldugu ıcın ne kadar sukretsem azdır. Bugun bızım burasıda bayagı sıcaktı. yagmur yagmak ıstıyor ama yagamadı darken yagdı sukurler olsun. Bende korkar oldum ne yagmur yagıyor ne kar. :( ALLAH sonumuzu hayır eylesın.amın

    YanıtlaSil
  4. Esselamun aleykum ve rahmetulahu veberekatu,hayirli gunler ablacim nasilsin,emegine ellerine saglik ne kadarda dogru tesbitlerle dogru uyarilarla yazilmis bir yazi,dogrusu son zamanlarda benimde hep uzerinde durdugum ve cokca cevremi uyarip durdugum bir konu,kuraklik ve yagmursuzluuk...son zamanarda ne zaan yagmur yagmadigindan hayiflanan bir haber izem diyorum ki durun daha bunlar iyi gunlermiz,boyle devam ederse basimiza tas bile yagar rabbim muhafaza buyursun,insanlar azginlkta sinir tanimaz oldu,ben artik namazlarimda daha c dua ediyorum rabbim gemis kavimler gibi azinlikta ileri gidener yuzunden bizleriide heak etme diye,mevam idrakimzi acik etsin yuregine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam we rahmetullahi we berakatuh,
      ayşegül kardeşim hoşgeldiniz :)
      duayı artırmakla çok iyi yapmışsınız dua bizim sığınağımız,Rabbim hayır dualarımızı kabul buyursun(amin),O(c.c) öyle merhametli ki amellerimizle bize muamele etse çoktan helak olmuştuk,O'na(c.c) ne kadar hamd etsek,dua etsek azdır,
      Sizin şahsınızda yorumları ile katkıda bulunan diğer kardeşlerime de çok teşekkür ediyorum,Rabbime emanetsiniz...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur