"Yavrucuğum! Haberin olsun ki, yaptığın bir hardal tanesi ağırlığınca olsa
da, bir kaya içinde veya göklerde, yahut yerin dibinde gizlense, Allah onu
getirir, mizanına kor. Çünkü Allah en ince şeyleri bilir, her şeyden haberdardır."
(Lokman suresi 16.ayet meali)
Rabbimin adıyla başlarım...
Hepinizin cuması hayır,işleri hayır olsun.
Hepinizin cuması hayır,işleri hayır olsun.
Ayva lokumunu ilk defa bu sene tattım.Bilecik'in Osmaneli ilçesinden gelmişti ayva lokumu.Osmaneli ayvası ile yapılmış ve tamamen doğal malzemelerle hazırlanmıştı.O kadar doğaldı ki hazırlayan firmanın bir internet adresi bile yoktu.Neredeyse internetsiz iş yapmayan firma kalmamışken,bu firmanın internetinin olmayışı bana böyle hissettirdi :)
Her zaman bu lokumlara ulaşmak mümkün değil,belki satılan yerler vardır ancak biz haberdar değiliz.İçinde kullanılan malzemelere bakarak ve başka ilaveler yaparak(üzüm,tarçın ve zencefil gibi)ayva lokumunu evde kendim hazırladım.Osmaneli ayva lokumu kadar olmasa da lezzet bizim için tatmin edici oldu.Ancak benim için,çok uğraştıran bir tatlı çeşidi oldu ayva lokumu.
Her zaman bu lokumlara ulaşmak mümkün değil,belki satılan yerler vardır ancak biz haberdar değiliz.İçinde kullanılan malzemelere bakarak ve başka ilaveler yaparak(üzüm,tarçın ve zencefil gibi)ayva lokumunu evde kendim hazırladım.Osmaneli ayva lokumu kadar olmasa da lezzet bizim için tatmin edici oldu.Ancak benim için,çok uğraştıran bir tatlı çeşidi oldu ayva lokumu.
Neredeyse her şeyin katkılı olduğu,insan sağlığının hiçe sayılıp nasıl daha fazla cebimi doldururum düşüncesinin,beyinlere hakim olduğu bir zamanda yaşıyoruz.Kalplerden Allah korkusu,Ahiret inancı silinir,nefisler ilah edinilirse bunun sonu felakettir,kıyamettir...Bizler ne yazık ki o zamanı yaşıyoruz,Rabbim,bizleri,yolunu şaşıranlardan,kendisini unutup,ahiretini dünyaya satan ahmaklardan eylemesin,kalplerimizi dini üzerinde sabit kılsın(amin).
Kolay kolay hazır yiyecek almıyoruz,bir çok gıdayı evimizde hazırlamaya çalışıyoruz.İşte ayva lokumu da bu düşüncelerle hazırladığım,hazır lokumlara alternatif,az şekerli,tamamen doğal bir lokum oldu.
MALZEMELER
4 adet orta boy ayva,
1 su bardağı çekirdeksiz beyaz üzüm,
1'er çay kaşığı toz zencefil ve toz tarçın,
1 çay bardağı toz şeker,
3 yemek kaşığı nişasta,
istenilen miktarda,hangisini tercih ederseniz, iri çekilmiş ceviz içi veya fındık veya fıstık içi,
lokumun altına sermek ve üstüne serpmek için bol miktarda hindistan cevizi,takriben 120 gr.kadar,
lokumları bulamak için, az miktar pudra şekeri ile karıştırılmış hindistan cevizi,
AYVA LOKUMUNU NASIL HAZIRLADIM?
ayvaları yıkayıp,kestim,çekirdeklerini ve çekirdek yataklarını çıkardım,
iri parçalar halinde doğrayıp tavaya aldım,
üzerlerine 1,5 su bardağı kaynar suyu döküp kapağını kapattım,tavanın altını yaktım,
suyunu çekip ayvalar iyice yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirdim,
pişen ayvaları rondodan geçirdim,tekrar tavaya aldım,
üzümleri de yıkayıp rondodan geçirdim,ayvalara ilave ettim karıştırdım,tavanın altını yaktım,zencefil ve tarçını da ekleyip hepsini karıştırdım,tavadaki karışım iyice ısınınca,az miktar suda erittiğim nişastayı da karışıma ilave ettim,
karıştırdım,şekerine baktım,azar azar şeker ilave ederek şeker miktarı damak tadımıza uygun oluncaya kadar şeker ekledim,yani şeker miktarını tadına bakarak ayarladım,üzümleriniz çok tatlı ise şeker daha az hatta hiç gerekmeyebilir,başlangıçta şeker ilavesiz yapmayı planlamıştım ancak şekeri çok yetersiz geldiği için ilave şeker kullandım,
tavadaki ayvalı ve üzümlü karışımı 10-15 dak.pişirip altını kapattım,
cevizini de ilave edip tekrar karıştırdım,
bolca hindistancevizi serptiğim tepsiye ayvalı karışımı serdim,üzerini düzledim,
üstüne de bolca hindistan cevizi serpip,altı düz bir tabakla üzerine hafif hafif bastırarak inceltmeden preslemeye çalıştım,
tepsideki lokumu buzluğa kaldırdım,kesilecek sertliğe gelince bıçakla şeritler halinde kestim,
biraz daha buzlukta bekletip,bu sefer de kareler halinde kestim,
lokumları pudra şekeri ile karıştırdığım hindistancevizine buladım,
lokumların biraz daha kurumaları için,temiz pamuklu bez serilmiş tepsiye dizip,açıkta beklettim,bir kaç gün bu şekilde bekleyen ayva lokumlarını kapalı bir kapta buzdolabında muhafaza edebilirsiniz(lokumlar serinde bekliyorsa,aynı şekilde serilmiş hali ile yine üzerine pamuklu bir bez örtülerek daha uzun süre bekletilebilir,benim lokumlar bir haftadır bu şekilde bekliyor,dolaba kaldırmadım ama yarıdan az kaldılar :)lokumlar,bu şekilde,serilmiş halde bekledikçe lezzet kazanıp tam bir lokum kıvamına geliyorlar,
yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun...
Ayvanın sağlığımıza faydalarını buradan okuyabilirsiniz.
Osmaneli Ayva lokumunda limon tuzu olarak bildiğimiz,sitrik asit kullanılmış,zannediyorum sitrik asit lokumun daha uzun süre dayanmasını sağlıyor,ancak ben kullanmadım.
Osmaneli Ayva lokumunda limon tuzu olarak bildiğimiz,sitrik asit kullanılmış,zannediyorum sitrik asit lokumun daha uzun süre dayanmasını sağlıyor,ancak ben kullanmadım.
hayırlı cumalar abla. ellerine sağlık çok hoş görünüyor
YanıtlaSilcanım ilk defa duyduğum bir tarif...güzel olsa gerek,ellerine sağlık...
YanıtlaSilHayırlı cumaların olsun ablacım.
YanıtlaSilMayhoş tatlara karşı zaafım var.
Hemen cezbetti tarifin.
Ellerine yüreğine sağlık.
En Güzel'e emanetsin...
abla ellerine sağlık bende lokumu çok seviyorum. son zamanlar da da baya bir yer oldum.
YanıtlaSilbu lokumlar da harika görünüyor. ikramlık ve hediyelik harika olur.
Allah'a emanet ol
Ebrucum ben de dediğin gibi çok yiyorum,bir de böyle küçük parçalar olunca,bir iki bir iki atıştırıyorsun,
Sildaha fazla yiyorsun :)
benim lokumlar yarılandı bile :)
sevgilerimle...
mutfaktaki ayvaları nasıl değerlendirsem derken güzel bir tevafuk oldu.Hemen yarın denemek istiyorum,görüntü süper! sevgiler...
YanıtlaSilSevgili Gönül,kolay gelsin,
Silbenden de sevgiler...
Görüntü süper eminim ki lezzettide öyledir... Elelrine sağlık denemke lazım bu güzel tarifi....
YanıtlaSilEllerinize, emeklerinize saglik... Deneyecegim insallah... Sevgilerimle, hayirli haftalar...
YanıtlaSilFilizcim,
Sildamak tadın doğaldan yana ise ayva lokumu,denemeye değer bir tat,
hazır lokumlar gibi,insanın içini almıyor,hafif güzel bir tadı var,
kolay gelsin,sevgiler...
ben de evde lokum yapmayı istiyorum hazır evde ayvada varken bu tarifi denemem lazım. Emeğinize sağlık
YanıtlaSilBizim lokum bitti :)tekrar yapmak istiyorum ama gözüm kesmiyor :)
Silbekledikçe tadı daha güzelleşiyor,içindeki az miktar nişasta ve şekerle diğer lokumlardan çok daha az kalorili ve sağlıklı doğal bir lokum,
kolay gelsin,sevgiler...
Es-selamu aleykum. Tarifleriniz çok güzel ve doğal olduğu için çok beğendim. Üstelik her tarifte birer ayet veya hadis olduğu için blogunuz daha ilgi çekici oluyor. Ben Arnavut bir vatandaşıyım ve blogunuza rastladığım için çok sevindim. Ellerinize sağlık. Allah razı olsun.Allah'a emanet olun.
YanıtlaSilSaygılarla
we aleykumselam kardeşim,sayfama hoşgeldiniz,
Silisminizi bilmek isterdim :(
ayet ve hadisleri ilgi çekmek için değil,tefekkür edebilmemiz ve gereğini yapma gayretinde olmamız için yazıyorum,Rabbim emirleri gereğince amel edenlerden olmamızı nasip etsin(amin),
Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),
selametle kalın...
Ismim Gladiola. Ismim biraz zor ama bir çıçek ismidir.
SilAllaha emanet olun.
Gladiola kardeşim,tekrar hoşgeldiniz :)
Silmemnun oldum,çok değişik bir isimmiş,zannediyorum arnavut dilinde,olsun,manasının güzel olması önemli,
sevgiler...
Hoşbulduk kardeşim.
SilGladiola sadece Arnavutça olarak değil birçok dillerde böyle kullanılıyor. Gladiola'nın türkçesi ise Glayöl'müş.
Sevgiler.
Ablacım ellerine saglık çok güzel görünüyor ve başına koydugun LOKMAN SURESİNE boyılıyorum.Allah Razı Olsun.
YanıtlaSilben de lokman suresini çok seviyorum,Rabbim idrak edenlerden,gereğince amel edenlerden eylesin(amin),
SilLokman suresini buradan dinliyorum.
Ben bu sureyi ogluma mektup şeklinde yazıp vermiştim ve sürekli olarak saklamasını istemişti.inşallah hayatımızada geçirmeyi nasip eder rabbim.
SilBU TARİF MARİFETLİ HANIMLAR İÇİN SİZİN GİBİ.BEN YAPAMAM HERHALDE DENEYECEĞİM İNŞ.ELLERİNİZ DERT GÖRMEZ İNŞ.
YanıtlaSilher hanım marfetlidir :)yeterki azmetsin,
Silsevgilerimle...
Canım hayatcemresi , ben bu tarifi yaptım . Üzümüm olmadığından şeker ilave etim. Nedense donmadı cıvık oldu ,bende kaselere döktüm üzerine ceviz . Tadı harika idi
YanıtlaSil