İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

17 Nisan 2015 Cuma

Allah Nerededir? Delili Nedir?

سم الله الرحمن الرحيم
Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Ehl-i Sünnet ve’l-cemaat mezhebine göre Allah-u Teâlâ’nın zatı “Her yerde!” değil, göklerin üzerinde ve arşının üstündedir. Kısacası her şeyin üstündedir. Buna hem Kuran’dan, hem Sünnetten, hem icma’dan, hem akıldan hem de fıtrattan delil getirilebilir.

Kuran’dan Delil:
Kur’an-ı Kerim bazen Allah-u Teâlâ’nın yüksekliğinden, bazen O’nun kulları üzerinde olduğundan, bazen yanından bazı şeylerin indiğini, bazen bazı şeylerin O’na yükseldiğini bahseder.

Allah-u Teâlâ şöyle buyurmaktadır:  
“En yüksek (Yüce) olan Rabbinin adını tesbih et.” (A’la, 1)
“Onlar, üstlerindeki Rablerinden korkarlar ve kendilerine ne emrolunursa onu yaparlar.” (Nahl, 50)
“Kur an'ı kesinlikle biz indirdik; elbette onu yine biz koruyacağız.” (Hicr, 9)
“O'na ancak güzel sözler yükselir” (Fatır, 10)
Sünnetten Delil:
Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’den tevatür derecesine ulaşacak kadar söz ve fiil delil olarak gelmiştir.
Namazlarında rükuda şöyle dua ederdi: (Subhane rabbiyel A’la) (En yüksek (en yüce) olan Rabbim münezzehtir).

Meşhur olan Veda hutbesinde: Ashabına “Sizlere tebliğ ettim mi?” Üç defa sorarken parmağını göğe yükseltmiş “Allah’ım şahid ol!” Derken parmağını insanlara çevirmiştir.

Cariye hadisi yine bu manayı destekler. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Cariyeye 
“Allah nerededir?” Diye sormuş,
Cariye: “Gökyüzünde” demiş,

“Ben kimim” diye sormuş
Cariye “Sen Rasûlullahsın” cevabını vermiş, bunun üzerine Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) sahibine “Onu azat et, zira o mü’mindir” buyurmuştur. (Müslim)

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) efendimizin dualarda ellerini gökyüzüne doğru çevirmesi yine bu hakikati doğrular.

İcma: Ehl-i Sünnet âlimleri Allah-u Teâlâ’nın gökyüzünde yani arşın üzerinde olduğu konusunda ittifak içerisindedirler. İmam Zehebi (rahimehullah) bu icma konusundaki âlimlerin sözlerini “El uluvvu Lilaliyyil Ğaffar” adlı eserinde nakleder.

Akli Delil: Bütün akıllı insanlar şunu itiraf eder; Yükseklik kemal sıfatıdır. Bizler biliyoruz ki Allah-u Teâlâ bütün kemal sıfatlarla muttasıftır.

Fıtrat: Hepimiz fıtrat olarak Allah-u Teâlâ’nın gökyüzünde yani göğün üzerinde olduğunu idrak etmekteyiz. Hiç birimiz dua ederken herhangi bir yöne doğru dönmüyor dualarımızda gökyüzüne doğru yöneliyoruz. Hatta bu gerçeği küfrün liderlerinden olan Firavun bile göstermiştir. Veziri Haman’a şunu emretmişti:

“Firavun: Ey ileri gelenler! Sizin için benden başka bir ilâh tanımıyorum. Ey Hâmân! Haydi benim için çamur üzerine ateş yak (ve tuğla imal et), bana bir kule yap ki Musa'nın tanrısına çıkayım; ama sanıyorum, o mutlaka yalan söyleyenlerdendir, dedi.” (Kasas, 38)

Bu ve bunun gibi birçok deliller hatta sahabeden nakledilen sözler Allah-u Teâlâ’nın “her yerde!” değil göğün üzerinde her şeyin üstünde ve arşının üzerinde olduğunu gösterir.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmektir. 
Nakil Kürsüsü - Musa Hoca

7 yorum:

  1. Es selamu aleykum kardeşlerim yine bir cuma günü daha başlıyor hayatımızda. Günler,geceler aylar yıllar hızla geçiyor ve ölüm randevusu yaklaşıyor Rabbim bizleri gafillerden etmesin(amin).

    Sizlerle yine önemli bir yazıyı paylaşıyorum ne çok yanlış bilgiyle donatıldık bu güne kadar :((
    İşte bu yazı, bu yanlışı delilleri ile çürütüyor. Allah azze ve celle zatı ile göklerin üzerinde arşın üzerindedir.Hükümleri, işitmesi, duyması vb. fiilleri ile de bize çok yakındır.

    Çocuklarımıza bile hep Allah her yerdedir deyip bu ayrıntıyı göz ardı ettik çünkü bilmiyorduk :( sanki Allah azze ve celle zatı ile de her yerde imiş gibi algılattık, inşeAllah bu önemli bilgilerle hem kendimiz hem yavrularımız bu konuyu gerçek şekli ile idrak ederiz,
    Rabbime emanetsiniz, cumanız hayır olsun...

    YanıtlaSil
  2. Ve aleykum selam ve rahmetullah canımm, aminn bacım Rabbim hayırlı cumalar, hayırlı ömürler ve hayırlı ölümler nasib etsin cümlemize. Allah , cahilliğimizi af sebebi sayar inşhAllah bizlerde bu yanlışı yaptık:( sabahleyin eşime okudum paylaşımını . İnşhAllah elimizden geldiğince öğrendiklerimizi paylaşalım. Vesile olduğun için Allah razı olsun kardeşim. Cezakallahu hayran canımm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bil mukabele canım kardeşim benim :)
      Rabbime emanetsin, cuman hayır olsun...

      Sil
  3. Selamun aleykum ablacım. Hayırlı cumalar.Nasılsın uzun zaman oldu konuşmayalı. Çok özledim :)) Allah razı olsun yine çok faydalı bir paylaşım olmuş. Lisedeyken bi konuşmada edebiyat hocama bunu demiştim tekrar tekrar sormuştu ne dediğimi onaylar gibi başını sallamıştı . Ama nekadar hemfikir olduğunu bilemiyorum :)) En kısa zamanda görüşmek üzere. Allaha emanet ol. CezakAllahu hayran.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım benim :) ben de sizleri çok özledim, Tuğba'dan haber aldım inşeAllah yakın bir zamanda vuslat hasıl olur :)
      muhabbetlerimle, Rabbime emanetsiniz...

      Sil
  4. Esselamu aleykum hatice hanim gercektende benim yavrularda fitraten anne Allah uzayda demi derlerdi bende ne diyecegimi sasirirdim rabbim razi olsun tviterdanda hergun takipteyim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam filiz kardeşim hoşgeldiniz :)
      Fıtrat bu işte :)maşeAllah, bozulmamış kalpler doğruyu hissediyor ona meylediyor,
      Rabbim hep o fıtrat üzere olmalarını nasip etsin amin,

      twitter'dan da takip etmenize sevindim :) hayırlara vesile olur inşeAllah,
      kalbi dua ve muhabbetlerimle, Allah'a emanetsiniz..

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur