"Şüphesiz Rabbin, insanlara karşı lütuf sahibidir; fakat insanların çoğu şükretmezler."
(Neml suresi 73.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Bu sayfayı takibeden,yorumları ile katkıda bulunan ve beni yalnız bırakmayan bütün kardeşlerime,Rabbimden hayırlı bir hafta ve hayırlı günler diliyorum.
Rezzak olan Cemil Rabbimiz öyle güzel,öyle lezzetli nimetler bahşetmiş ki hangisini sayalım,saymaktan aciziz...Bulgur da işte bu güzel ve lezzetli nimetlerden bir tanesi.Bulgurla yapılan belki yüzlerce çeşit yemek vardır.Sanki bulgur bize pirinçten daha yakındır,aslında bulgur Anadoludur.Bulgur çocukluğumuzdur...Bulgur mütevazidir...
Bulgur, besin değeri açısından ve lif oranıyla da pirinçten çok daha üstündür.İşte hemen herkesin çok sevdiği bu güzel nimetle, bulgurla yapılan, hem çok kolay, hem de çok lezzetli bulgurlu bir yemek tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu tarif,yaz kış tüketilebilecek,hem çok besleyici hem de doyurucu,bulgurlu bir yemek tarifi...Tarifin ilham kaynağı ise Acıdan Tatlıya Proğramının sahibesi Nuriye Ataseven hanım.Ara sıra proğramına denk gelince izliyorum,tariflerinden denediklerim oldu,hepsinden de çok memnun kaldım.İşte bu köfte tarifi de Nuriye hanımdan,biz bu tarifi çok beğendik.Köfte malzemelerinde bazı değişiklikler yaptım,verdiğim ölçüler 3-4 kişilik,malzeme ölçüleri eşit oranda artırılarak daha fazla miktarda hazırlanabilir, ancak yumurta miktarını artırmayın.Yumurta kullanmadan da hazırlamak mümkün,yumurta kullanılmayacaksa bulguru ıslattığınız suyu hiç süzmeyin.Yoğururken de biraz daha su(soğuk su) ilave etmeniz gerekebilir.Bu güzel tarif için Nuriye hanıma çok teşekkür ederek tarifimize geçelim...
(Neml suresi 73.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Bu sayfayı takibeden,yorumları ile katkıda bulunan ve beni yalnız bırakmayan bütün kardeşlerime,Rabbimden hayırlı bir hafta ve hayırlı günler diliyorum.
Rezzak olan Cemil Rabbimiz öyle güzel,öyle lezzetli nimetler bahşetmiş ki hangisini sayalım,saymaktan aciziz...Bulgur da işte bu güzel ve lezzetli nimetlerden bir tanesi.Bulgurla yapılan belki yüzlerce çeşit yemek vardır.Sanki bulgur bize pirinçten daha yakındır,aslında bulgur Anadoludur.Bulgur çocukluğumuzdur...Bulgur mütevazidir...
Bulgur, besin değeri açısından ve lif oranıyla da pirinçten çok daha üstündür.İşte hemen herkesin çok sevdiği bu güzel nimetle, bulgurla yapılan, hem çok kolay, hem de çok lezzetli bulgurlu bir yemek tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu tarif,yaz kış tüketilebilecek,hem çok besleyici hem de doyurucu,bulgurlu bir yemek tarifi...Tarifin ilham kaynağı ise Acıdan Tatlıya Proğramının sahibesi Nuriye Ataseven hanım.Ara sıra proğramına denk gelince izliyorum,tariflerinden denediklerim oldu,hepsinden de çok memnun kaldım.İşte bu köfte tarifi de Nuriye hanımdan,biz bu tarifi çok beğendik.Köfte malzemelerinde bazı değişiklikler yaptım,verdiğim ölçüler 3-4 kişilik,malzeme ölçüleri eşit oranda artırılarak daha fazla miktarda hazırlanabilir, ancak yumurta miktarını artırmayın.Yumurta kullanmadan da hazırlamak mümkün,yumurta kullanılmayacaksa bulguru ıslattığınız suyu hiç süzmeyin.Yoğururken de biraz daha su(soğuk su) ilave etmeniz gerekebilir.Bu güzel tarif için Nuriye hanıma çok teşekkür ederek tarifimize geçelim...
Köfte Malzemeleri
1 su bardağı ince bulgur,
1 su bardağı kaynar su,
2 yemek kaşığı un,
1 çay kaşığı tepeli tuz,
1 adet yumurta,
Salçalı Sos Malzemeleri
1 adet küçük kuru soğan,
2 diş sarımsak,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı kadar karışık biber ve domates salçası,
1 çay bardağı kadar kaynayan köftenin suyu,
1 çay kaşığı çekilmiş kuru nane,
arzuya göre köftenin üstü için:
♥yayvan bir kaba bulguru alın,üzerine kaynar suyu döküp bulguru ıslatın,suyun fazlasını süzün,
♥tuzunu atıp karıştırın ve bulgurun üzerini örtüp 15-20 dak.açılmasını bekleyin,
♥açılan bulgura unu ilave edip karıştırın,
♥yumurtayı da kırıp yoğurun,(kıvamını ayarlarken katı ise su,ele yapışan kıvamda ise bir miktar irmik kullanarak kıvamını ayarlayabilirsiniz)
♥yumurtayı da kırıp yoğurun,(kıvamını ayarlarken katı ise su,ele yapışan kıvamda ise bir miktar irmik kullanarak kıvamını ayarlayabilirsiniz)
♥elinizi ıslatarak küçük misket köfteler yuvarlayın,
♥köftelerin üzerini örtecek kadar kaynar suya az miktar tuz atın,köfteleri kaynayan suya bırakın,
♥10 dak.haşladığınız köftelerin suyundan 1 çay bardağı ayırıp,köfteleri süzün(suyunu dökmeyip çorbalarda kullanabilirsiniz)
♥köfteler haşlanırken, soyulmuş soğan ve sarımsakları küçük küçük doğrayın,
yağla beraber yakmadan hafif kızartın,
♥ salçayı ilave edip bir kaç dak.beraber kavurun,nanesini atıp karıştırın,son olarak ayırdığınız köfte suyunu da sosa ilave edip bir kaç dak.kaynatın,altını kapatın,
♥sos ve köfteleri karıştırın,
♥uygun bir servis tabağına sosladığınız köfteleri alın,ister bu şekilde isterseniz de üzerine sarımsaklı yoğurt döküp servis yapın,
kolay gelsin,afiyet olsun,evinizden bereket,dilinizden ve halinizden şükür eksik olmasın.
♥♥♥
Sizleri Twitter sayfama da bekliyorum,twitter'a üye olmayanlar da paylaşımlarımı görebilirler...
♥sos ve köfteleri karıştırın,
♥uygun bir servis tabağına sosladığınız köfteleri alın,ister bu şekilde isterseniz de üzerine sarımsaklı yoğurt döküp servis yapın,
kolay gelsin,afiyet olsun,evinizden bereket,dilinizden ve halinizden şükür eksik olmasın.
♥♥♥
Sizleri Twitter sayfama da bekliyorum,twitter'a üye olmayanlar da paylaşımlarımı görebilirler...
Selamun aleykum ablacım
YanıtlaSilKayserili bi arkadaşımda hep yapar bu leziz yemeği. İçli köfte yaptıktan sonra kalan hamuru değerlendirmek için yaptığını söyler. Salçalı sosunda soğan yok ama eminim böyle daha güzel oluyordur :)
Alakasız olacak ama islam tr sitesine giremiyorum. Sendede böyle bir problem varmı ablacım.
Allah a emanet olasın...
We aleykumselam we Rahmetullah,
Silben de soğansız şeklini biliyordum ve salçalı yapınca üzerine yoğurt dökmezdik,ama bu hali de çok nefis oluyor,yoğurtsuz da yenilebilir lâkin soğan gerçekten çok yakışıyor,
islam tr'ye bir kaç gündür girmemiştim şimdi denedim ben de giremedim,bizim bilgisayarda ara ara bir çok yere girmekte problem yaşadığımız için ben bu tür durumları bizim bilgisayara bağlıyordum ancak yakın zamanda oğlum da laptop'undan giremediğini söylemişti,sitede bir problem olabilir:(
sen de Rabbime emanetsin,muhabbetlerimle...
canim selamun aleykum, dur ilk once bi kızıyım sana, kızım gelmis bak anne ne guzel canim cok istedi boyle, dedi... bacim niye boyle guzel seyler yayinlayim bana is cikariyorsun, bende inshaAllah ramazanda yapariz, dedim :) isin sakasi bu canim benim, ben sana kizabilirmiyim, her zaman aklimdasin. Bulgur cocuklugumuz demissin ya, beni aldin o gunlere goturdun . Ne cok yerdik bulgur pilavi, annem buyuk bi tencere yapardi yanina taze sogan ve yogurtla o kadarlezzetli olurdu ki elhamdulillah, belki anne eli deydiginden simdi hic o kadar lezzetli gelmiyor...ellerine saglik canim, Allahim dunya ve ahiret saadeti ver cumlemize ...canim kardesim, Rabbime emanetsin...
YanıtlaSilWe aleykumselam canım benim hoşgeldin :)
SilRamazana bırakmaya ne gerek var,hemen hamurunu hazırla,al kızları yanına 5-10 dak.da yuvarlarsınız :) hem çok kolay hem de çok lezzetli bir yemek,yaz için de çok uygun,
çocukluğumuz dedin de biz de sebzeli bulgur pilavını yoğurtla karıştırıp yerdik,şimdi de benim çocuklar aynı şekilde yiyorlar :)
Amiiin canım,sen de Rabbime emanetsin...
Esselamu aleykum ve rahmetullah.herkese hayırlı ve bereketli bir hafta diliyorum . Bugün rüyamda seni gördüm ablacım. Çok çeşit yapmışsın o yüzden pastanın tadına varamadım diyorum :) tatlıları bi daha sona bırakmıcam ama sen yinede bana hatırlat olurr mu ;) ben bu tarz köftelerin tadını cok merak ediyorum yapılışı kolay görünüyor ins yakında denerim.geçen gün hamur mayalamıştım benim tepsiyle 3 tepsi çıkıyor.1 tepsisine içi kaşarlı Susamlı poğaçadan yaptım hepimiz çok begendik yalnız pekmezden dolayı altı cok kızarmıştı bilmeyen onu yanık zanneder ama yanık degildi.bir dahakine üstü kızarmaya başlayınca fırınin alt kısmını kapatıcam eger kızarma işini çozebilirsem tam misafirler için bir tarifti.bir tepsiyi de çiçek poğaça yaptım o da tam misafirler için çok şıktı.herkese tavsiye ederim ikiside çok güzel oluyor. Bugünlerde ilk deneyeceğim tarif nanelota olacak inş.nane alır almaz deneyeceğim sana da yazarım inş.Allah a emanet olun selamun aleykum
YanıtlaSilWe aleykumselam we Rahmetullah canım benim,hayırdır inşeAllah,demek sen rüyanda da pastayı hissederek yiyemedin :)
Silbak o konuda ben de pişmanlık hissettim,çaydan önce soğuk bir şeyler ve tatlı daha iyi olurdu,inşeAllah bir daha ki sefere :)
bu ölçü size yeter diye düşünüyorum,ben bu gün bu ölçünün biraz daha fazlasını yumurtasız olarak yaptım,köfteleri çok sıkı istemiyorsan yumurta kullanma,yumurtasız olunca biraz daha su istiyor,ilave su miktarını yoğururken az az ilave ederek ayarla,küçük parçalar alıp,elini ıslatarak da yuvarla,çok kolay inşeAllah,
maşeAllah neler neler yapmışsın,ellerin dert görmesin,afiyet olsun,
durum onu gösteriyor ki eve daha bir alışmışsın :)Rabbim mutluluğunuzu daim etsin(amin),
yeniden görüşeceğimiz günü iple çekiyorum,Rabbim hayırlısı ile nasip etsin(amin),
O'na(c.c)emanetsiniz...
Esselamu aleykum.
YanıtlaSilCezakellahu hayran Hatice abla. Emeğine sağlık, bloğunu uzun zaman önce tanıyıp, yakın zaman da ayrıntılı inceleme fırsatım oldu. MaşaAllah barakAllah!
Bu tarifi ben de denemiştim fakat ben bulgurun yıkanmayacağını bilmiyordum:)) özellikle ince bulgurun... Bir türlü kıvama getirememiştim, en son yarma ve irmik ile toparlayabilmiştim. Güzel bir öğün savıcı oluyor. Elhamdulillah.
Bu arada evde sıvı sabun ve şampuan yapımların en aklımda kalanlar. Sormak istediğim saçta sertlik yapıp yapmadığı? Sabun genelde keçeleştirir bilirsiniz, krem de yok malum... Tecrübe ve önerilerini beklerim bu konuda abla.
İlk seferde baya uzun bir yorum oldu, hakkını helal et:)) Allah'a emanet olasın.
Naçizane cevap vermek istedim kardeşim. Evet sabun saçta kuruluk yapıyor. Ancak son durulama suyuna elma sirkesi koyduğunuzda saçlarınız pamuk gibi oluyor ve merak etmeyin sirke falanda kokmuyorsunuz :))
SilWe aleykumselam kardeşim hoşgeldiniz,
Silben de bulgurun yıkandığını bilmiyordum,bu köftede yumurta kullanmayacaksanız bulgurla bire bir ölçü hatta biraz fazla su kullanmak yeterli oluyor,unla beraber kıvam kolay tutturuluyor,ıslanmış bulgur ve unu karıştırdıktan sonra kuruluk var ve toparlayamıyorsanız az az su ilavesi ile kıvamını tutturabilirsiniz,
Şampuan konusuna gelirsek,eğer saçınız hazır şampuanlara kremlere alışmışsa başlangıçta doğal şampuan ve sabunlar sertlik yapabiliyor,bu durumda ummabdullahyusuf'un önerilerini uygulayabilirsiniz,
doğal şampuana devam ettikçe saçınız alışır,sertlik de kaybolur,saç önce tepki verir,sonra alışır inşeAllah,
bir de doğal şampuanı kullanırken en az 3-4 dak.saçta bekletin,sonra durulayın,kolay gelsin,her zaman beklerim,selametle kalın...
Not:Kardeşim isimden dolayı erkek veya hanım olmanız açısından tereddütte kaldım,açıklık getirirseniz memnun olurum...
:)) Hatice abla afedersin, tahminlerime göre büyük evladın yaşında, bir hanım kardeşinim...
SilUmmabdullahyusuf kardeşim Allah razı olsun cevap vermişsin. Önerinle unuttuğumu hatırladım:)) ben de sirke kullanmıştım ve evet kokmuyor çok şükür:)
Sil:))canımsın şimdi oldu,tekrar hoşgeldin :)
Silsevgilerimle...
Hoş gördüm ablacım :)
YanıtlaSilOfff,offff bulgur hemde yoğurtla birleşince ortaya çıkan muhteşem lezzet,bu bana yapılır mı yaaa,iki gündür diş ağrısı yüzünden ağzıma lokma girmiyor ama bu olsa affetmezdim herhalde,ağrıya razıyım :) ellerine sağlık canım benim
YanıtlaSilFatmacım hoşgeldin :)
SilAllah hayırlı şifalar versin,diş ağrısı çok zordur,sana bir tavsiyede bulunayım denemediysen denemeni öneririm,bir ara ben de diş ağrısı çekmiştim,bol tuzlu su ile gargara yaptığımda rahatlıyordum,ağrı sakinliyordu,dene inşeAllah sen de faydasını görürsün,tuz rafine tuz değil de kaya tuzu olursa daha iyi olur,tekrar geçmiş olsun,Rabbime emanetsin,sevgilerimle...
Canım benim, inan ilaç içmekten nefret eden biri olarak bu aralar ilaç içmede rekor kırdım,ama nafile, doğal yolları denemeyi severim,söylediğini hemen deniyorum,sağolasın,Allah a emanet ol,öpüyorum seni
YanıtlaSil