İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

11 Mayıs 2016 Çarşamba

"O Size Çok Düşkün"

 Hamd Alemlerin Rabbi olan ve "(Ey Rasulüm)Biz, seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik."1 buyuran Allah'a,
 Salat ve selam Rabbimizin hakkında "Andolsun size kendinizden öyle bir Peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir." 2 buyurduğu Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in üzerine olsun.
Nebi aleyhisselam ümmetine adeta bir baba şefkati ile muamelede bulunuyordu. Ümmetini onlardan çok daha fazla düşünüyor, haklarında endişe ediyor, sevinçleri ile de seviniyordu.

Her an Allah'ın (azze ve celle) korumasında ve gözetiminde olan Rasul aleyhisselam ashabına kol kanat geriyor onların dünya ve özellikle ahiret saadetleri için çaba gösteriyordu. Zira O İsra ve Miraç ile bizim bilmediğimiz alemleri temaşa etmiş cenneti cehennemi görmüştü. Cehennem ehlinin acı halleri kendisine gösterilmiş bunları ümmetine bildirmişti. Bu yüzdendir ki O (aleyhisselatu vesselam) az gülerdi. Hüznü sevincinden fazla idi. Ümmeti için dertlenirdi. Onları yaklaşmakta olan büyük gün hesap günü için eğitir, ikaz ederdi. 


Rasul aleyhisselam geçmiş ve gelecek günahları affolunduğu halde şükreden bir kul olmayı istediğinden çokça ibadet ederdi.Onun zikri, namazı secdesi çok fazla idi. Ancak çok sevmesine rağmen Aişe (radiyallahu anha) annemizin bizlere bildirdiği üzere bazı nafile ibadetlerini ümmetine rahmetinin gereği devamlı yapmaktan imtina ederdi. Zira devam etmesi halinde Rabbimizin bu ibadeti ümmetine farz kılacağından endişe eder, ümmetinin de bunda sabırlı olamayacağını veya yapamayacaklarını, onlara zorluk olacağını düşünürdü.

Ehli Beytinin de namazlarına önem verir, nafileleri de yapmalarını arzu ederdi. Bu hususta çok arzulu olmasına rağmen ısrarcı ve yapmadıkları takdirde de azarlayıcı değildi.
İmam Buharide geçen şu çarpıcı hadis-i Şerif bu konudaki muhteşem örneklerden bir tanesi. Çok sevdiği damadı amcasının oğlu Alî ibn Ebî Tâlib (radiyallahu anh) ile aralarında geçen diyalog bunun dikkat çekici bir örneği. Her konuda örneğimiz onlar. Onlar edeb, saygı ve mütevazilikte zirveler.

Alî ibn Ebî Tâlib (radiyallahu anh) anlatıyor:
Nebi sallallahu aleyhi ve sellem Bir gece evimize gelip beni ve kızı Fatıma'yı kaldırıp :
"Haydi namaz kılmıyor musunuz?! Buyurdu.
Ben de:
"Ey Allah'ın Rasulü canlarımız Allah'ın elindedir. Eğer bizim kalkmamızı dilerse kaldırır!"3 dedim. Ben böyle söyleyince dönüp gitti ve bana hiçbir karşılık vermedi. Sonra O'nun giderken dizlerini döverek 
"İnsan mücadele etmeye ne kadar da düşkün böyle!"4 dediğini duydum".5

Nafile namazlarda teheccüd namazı en ön sıralarda ve Rasulullah bu namaza hep devam etmiş. Ümmeti için kuvvetli bir sünnet olan bu namaz kendisi için ise farzdı,6 bu onun için bir faziletdi. Öyle ki uzun uzun kılmış, öyle kılmış ki ayakları şişene kadar. Bu sevaptan ehli beytinin Damadının ve sevgili kızı Fatıma(radiyallahu anha) annemizin de mahrum kalmalarını istemiyor. Ve onları gece namazına kaldırmak için uğruyor yanlarına. Ancak Ali radiyallahu anh'ın verdiği cevapla başka bir şey söylemiyor, geri dönüyor. Dönerken de işte ayete atıfta bulunuyor. İnsanın mücadeleci olduğu gerçeğini dile getiriyor. Geri dönüp gidişi sanki biraz hüzünlü. Ama ötesi yok O nasihatini uyarısını yaptı üstelemedi. 
Nasihatçi, davetçi öncelikle farzlara teşvik etmeli, ehline emretmeli. Nafile ibadetlerde ise teşvik etmeli ancak emredici, israrcı ve kınayıcı olmamalı. Rasulullah aleyhisselam bize bunun en güzel örneklerinden birisini veriyor. O (Aleyhissalatu vesselam) Rabbimizin şu buyruğunu hepsinde olduğu gibi yine hayatı ile tatbik edip ümmetine örnek oluyor:

"Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi bir ateşten koruyun ki onun yakıtı insanlar ve taşlardır. Onun başında gayet katı, şiddetli, Allah'ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve emredildikleri şeyi yapan melekler vardır."7
 

Zaten böyle olmasaydı, ümmeti bu kadar çoğalır mıydı? Ashabından insanlığa namzet güzide şahsiyetler çıkarmıydı. O rahmet, edep, usül, incelik Nebisi(sallallahu aleyhi ve sellem). Her iyi haslette zirve zira alemlere rahmet, alemlere örnek. 

 Nafilelerde tutumu böyle iken farz olan namazı emretmede ise takındığı tavır ve tavsiyesi yine  bizler için ders alınması üzerinde durulması gereken çok önemli bir husus. Namazın çocuklukta öğretilmesi gerektiğini emir buyuran ve çocuğun bırakmadan kılması gerektiği on yaşına gelince (bütün tatlı dille anlatma, uyarmalara rağmen son çare olarak) kılmadığı takdirde (hafifçe) dövülmesini böylelikle bu konudaki ciddiyetin hissettirilmesini belirten de yine O rahmet nebisi (sallallahu aleyhi ve sellem).

Yolumuz yolu olsun, Allah (azze ve celle) O'nun (aleyhisselatu vesselam) örnekliğini kendisine klavuz bilmiş akıllı ihlaslı kullarından olmayı bizlere nasip etsin.
Davamızın sonu Alemlerin Rabbi olan Allah'a(azze ve Celle) hamd etmektir.
hayatcemresi

***** 
1) Enbiya/107
2) Tevbe/128
3) Ali radiyallahu anh bu ayete dayanarak Rasul aleyhisselam'a mukabelede bulunuyor
  
"Allah, (ölen) insanların ruhlarını öldüklerinde, ölmeyenlerinkini de uykularında alır. Ölümüne hükmettiklerinin ruhlarını tutar, diğerlerini belli bir süreye (ömürlerinin sonuna) kadar bırakır. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır." Zumer suresi 42.ayet meali

4) Rasulullah aleyhisselam damadı Ali radiyallahu anh'ın bu cevabı sonrasında dönüp giderken Kehf Suresi 54 e atıfta bulunuyor  

"Hakikaten biz bu Kur'an'da insanlar için her türlü misali sayıp dökmüşüzdür. 
Fakat tartışmaya en çok düşkün varlık insandır." Kehf Suresi 54.ayet meali
5) Sahih-i Buhari Muhtasarı Hadis No: 614  sayfa:349 / Karınca&Polen Yayınları

6) Teheccüd namazının Rasul aleyhisselam'a farz olması konusu ulema arasında ihtilaflı bir konudur, Ancak İmam Malik(rahimehullah) farz olduğu görüşündedir.
Konuyu BURADAN okuyabilirsiniz.
7) Tahrim suresi 6.ayet meali


7 yorum:

  1. Es selamu aleykum...
    yazım Sahih-i Buhari'de okuduğum bir Hadis-i Şerifle şekillendi. Hadiste geçen vakıa beni çok etkiledi, bu vesile ile sizlerle konuşup üzerinde biraz düşünelim istedim...

    YanıtlaSil
  2. Rabbim sizden razı olsun yazınızdan çok istifade ettim. eşimin namaza başlaması için bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama hangisi doğru nerde durmam gerektiğini bilemiyorum. 17 yıllık evliyiz Rabbim henüz bir evlat bağışlamadı bize ama inanın evlat sahibi olmak istediğim kadar çok istiyorum eşimin namaz kılmasını ve örtünmeyi..sizin yazınız vesilesi ile yine efendimiz sallallahü aleyi ve sellem ışık tuttu. sadece söylemek en doğrusu galiba yani yılmadan bıkmadan karşımızdakinide kırmadan istikrarla davet etmek. ümitliyim inşallah.. sizi Allah için seviyorum.<3
    (yorum yazmasamda sizi takip etmeye çalışıyorum..özellikle dualarınızı çok seviyorum)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz kardeşim, Allah yardımcınız olsun, eşinizin namaz kılmamasından dolayı siz sorumlu olmazsınız, ama çocuğunuz olsa ona namazı emretmek zorundasınız, yazıda anlattığım gibi nafilelerde zorlama yok ancak farzlarda durum farklı, bir de şu var müslünan bir hanımın namazsız bir eşinin olması büyük sıkıntı lakin dediğim gibi bu konuda sorumluluk onun. Ancak sanıyorum evlenirken bu bilinçte değildiniz, zira müslüman bir
      hanım namazsız bir erkekle evlenmemeli..

      Canım kardeşim örtünmek de aynı namaz gibi üzerimize farz, bunu bir an evvel hayata geçirmelisiniz, cennet bedel ister, şu geçici dünyada bile bir işimizi yapmak için bütün formaliteleri yapmak zorundayız,
      Bir belge bir imza eksik olsa bütün işlemlerimiz geçersiz oluyor. Peki düşünün cennet gibi bir saadet yurdunu kazanmak kolay mı?

      Ya cehennem? Ateşe, pis kokuya, irine, dondurucu soğuğa,yılanlara,akreplere dayanabilir miyiz?

      Bakın ömür çok çabuk geçiyor, her gün bir çok ölüm haberi alıyoruz, bir gün aynı durum bizim de başımıza gelecek o zaman Rabbimize ne diyeceğiz?
      Evet Allah affedicidir ama unutmayalım azabı da şiddetlidir.İşimizi ihtimallere bırakamayız ebedi yurdumuz sözkonusu olan.

      Gelin işe önce siz kendinizden başlayın ve eşiniz için de bol bol dua edin Rabbim yardımcınız olsun..

      Sil
  3. Esselamun aleykum
    Allah razı olsun Ablam. Ben de ilk defa okudum bu hadisi. Hatta okurken herhalde Buhari yada Müslim de geçmiyordur diye düşündüm.
    Malesef hep şahit oluyorum farz olmayan amellerde nasihat ediyorum zannedip kınayarak eleştirenler çok oluyor. Böyle olunca da aramıza yeni katılan kardeşlerimiz nefsine yenik düşerek cemaatten uzaklaşıyor. Allah Rasûlunü tam anlamıyla örnek alabilsek herşey çok güzel olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım kardeşim hoşgeldin :)
      Evet ben de yeni okudum bu hadisi ve çok etkikendim, Rasulullah'ın(aleyhisselam) o üstün ahlakına edebine bir kez daha hayran kaldım, duygulandım.

      Şu zamanda Sanki insanlar yaptıklarını insanlara hatta Allah'a minnet ediyorlar gibi değil mi? Rabbim bizleri cahillerden etmesin, yumuşaklık alçakgönüllülük bu işlerin başı, Allah bizleri affetsin, Nebimiz aleyhisselam gibi olma gayretimizi artırsın, bu yolda bizi muvaffak kılsın.

      Sil
  4. Selamun Aleykum, araya çok zaman girdi zaman ilerledikçe aramakda zorlaştı. Kusuruma bakmayın n'olur dünya telaşı mı, derdi tasası mı bilmiyorum ama öyle oldu. Ama maşaAllah sizi bıraktığım gibi dosdoğru buldum. İnşaallah bundan sonra daha sık görüşmek dileğiyle Allaha emanet olun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım kardeşim hoşgeldin :)
      Seni tekrar burada görmek beni çok ama çok sevindirdi :)
      Esteğfirullah kusur ne demek?
      Kusur olacak hiçbir şey yok, Rabbim her hayırlı işinde başarılar versin, Allah için seviyorum seni :) sen de O'na emanetsin...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur