İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

23 Aralık 2014 Salı

33 Defa Tesbîh, Tahmîd ve Tekbîr’den Başka Sayılar


بسم الله الرحمن الرحيم
Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.
Farz namazın sonrasında yapılan yaygın 33 defa Tesbîh (“Subhânallâh” demek), Tahmîd (“El-hamdulillâh” demek) ve Tekbîr’in (“Allâhu ekber” demenin) dışında;

a) 33 defa Subhânallâh, 33 defa El-hamdulillâh, 34 defa Allâhu ekber

b) 25 defa Subhânallâh, 25 defa El-hamdulillâh, 25 defa Allâhu ekber, 25 defa Lâ ilâhe illallâh

c) 10 defa Subhânallâh, 10 defa El-hamdulillâh, 10 defa Allâhu ekber şeklinde de bu zikirlerin yapılmasının Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)’den sabit olduğunu biliyor muydunuz?

Sırasıyla bu 4 Zikir Şeklini Gösteren Rivâyetlerden Bazıları
Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:
 “Kim ki her (farz) namazın ardından 33 defa (“Subhânallâh” diyerek) Allah’ı (subhanehu ve teâlâ) tesbîh eder, 33 defa (“El-hamdulillâh” diyerek) Allah’a (subhanehu ve teâlâ) hamd eder, 33 defa (“Allâhu ekber” diyerek) Allah’ı (subhanehu ve teâlâ) tekbîr ederse -bu 99 olur- ve 100’e tamamlayarak “Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh, lehu’l-mulku ve lehu’l-hamdu ve huve alâ kulli şey’in kadîr” derse, denizin köpükleri kadar dahi olsa kusurları bağışlanır.” (Müslim)

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: 
“(Namazın) akabinde gelen (zikir)ler vardır ki, onları her farz namazın sonrasında söyleyen veya yapan (râvî’nin tereddüdü!) kişi kayba uğramaz (bu zikirlerin ecirlerinden mahrum olmaz); 33 defa tesbîh (“Subhânallâh” demek), 33 defa tahmîd (“El-hamdulillâh” demek) ve 34 defa tekbîr (“Allâhu ekber” demek).” (Müslim, Tirmizî, Nesâî)

Zeyd b. Sâbit (radıyallahu anh) şöyle demiştir:
 “(Müslümanlar), her (farz) namazın ardından 33 defa (“Subhânallâh” diyerek) tesbîh etmekle, 33 defa (“El-hamdulillâh” diyerek) hamdetmekle, 34 defa da (“Allâhu ekber” diyerek) tekbîr etmekle emrolundular. Ensardan olan bir adama rüyasında (melek) getirildi/gösterildi. (Melek tarafından) O’na denildi ki: “Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) size her (farz) namazın ardından 33 defa tesbîh etmenizi, 33 defa hamdetmenizi, 34 defa da tekbîr etmenizi mi emretti?” (Adam): “Evet” dedi. (Melek): “Bunları 25 yapın ve (yine 100’e tamamlamak için) buna (25 defa) tehlîl getirmeyi (Lâ ilâhe illallâh demeyi) de ekleyin.” dedi. Adam sabah olunca Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)’in yanına gitti ve O’na bu hadiseyi anlattı. O da (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Bu zikirleri bu şekilde yapın.” (Nesâî, Tirmizî)

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: 
“İki haslet/özellik vardır ki, bunları devam ettiren bir Müslüman muhakkak cennete girer. Dikkat edin! Bu iki haslet kolaydır/hafiftir, (ama) bunlarla amel edenler azdır; (Bu iki özellikten bir tanesi) her (farz) namazın akabinde 10 defa (“Subhânallâh” diyerek) Allah’ı (subhanehu ve teâlâ) tesbîh etmesi, 10 defa (“El-hamdulillâh” diyerek) Allah’a (subhanehu ve teâlâ) hamdetmesi, 10 defa da (“Allâhu ekber” diyerek) Allah’ı (subhanehu ve teâlâ) tekbîr etmesidir… İşte bu zikirler dilde 150’dir (çünkü 30 5 vakit ile çarpıldığında 150 eder), mîzan’da ise 1.500’dür (zira her bir iyi amel en az 10 misliyle değerlendirilir, 150 10 ile çarpıldığında 1.500 eder)…” (Tirmizî, Nesâî)

Dolayısıyla kimi zaman bu şekillerden birini, başka bir zaman diğerini… yapmak, sürekli 33,33,33 olarak yapmaktan daha güzel, sünnete daha uygundur.

Meşguliyeti olan birinin, namazını eda ettikten sonra bu zikirleri yapmadan kalkmasındansa, 10, 10, 10 olarak bu zikirleri yapması elbette ki kârlı olandır.
Ömer Faruk- Nakil Kürsüsü
*****
BURADAN da sabah akşam zikirleri ile ilgili yazımı okuyabilirsiniz...

8 yorum:

  1. Selamun aleykum kardeşim :)) Allah razı olsun canım, ruhlarımız doyuran ne güzel bir paylaşım olmuş, ben sadece 33 olan şekliyle yapıyorum, inşhaAllah diğer sünnet olan sayılarıda tesbihlerimi yaparım, Allaha emanet ol can yoldaşım ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam canım benim :)
      Ben de 33 olarak yapıyordum ama 10'arlı da yapılabileceğini ve faziletinin büyük olduğunu bilmek de çok büyük bir müjde ve kolaylık elhamdulillah, bu güzellikten hepinizi de haberdar etmek istedim :)
      Rabbime emanetsin....

      Sil
  2. Selamun aleykum ablacim.Allah razi olsun edindigin guzel ve faydali ilmi bizimle paylastigin icin.opuyorum ellerinden.Allaha emanet ol.nefise

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam Nefisecim :)
      cuman hayır olsun, cezakAllahu hayran...

      Sil
    2. Sanada hayirli cumalar :) en kisa zamanda gorusuruz innshaAllah ..

      Sil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz niçin bu kadar saçma yorumlar yapma gereği duydunuz?!
      Bir daha zahmet etmeyin onları da silerim! Burası cahilce, saçma sapan fikirlere yer verilen bir sayfa değil yanlış adres seçmişsiniz

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur