"Her kim bu dünyada (manen) kör ise ahirette de kördür. Ve gidişçe daha şaşkındır."
(İsra suresi 72.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Kiraz yaprağı köftesi Malatya yöresine ait bir lezzettir. Aynı köfte ayva, fasulye ve dut yaprağı ile de yapılır. Farklı yapraklarla hazırlanan yaprak sarmaları Malatya yöresinin meşhur lezzetleri arasında yer alırlar.
Kiraz yaprağı köftesini annem biraz daha işin kolayına kaçarak ancak lezzetinden bir şey kaybettirmeden hazırlıyor. İşte bu köfteler de kirazın taze yapraklarından sarıp buzluğa attığı, gittiğimde de yemeğini hazırladığı köfteler. Annemin kolaylaştırdığı kısım ise kavrulmuş soğanını en son ilave etmek yerine başlangıçta hazırlayıp yemekle beraber pişirmesi. Bu şekilde de lezzetinden hiç bir şey kaybetmiyor. Hazırlamak isteyenler bilinen şekli ile yani kavrulmuş soğanı en son kısımda servis aşamasında yemeğin üzerine gezdirerek de hazırlayabilirler.
Kiraz yaprağı köftesi Malatya yöresine ait bir lezzettir. Aynı köfte ayva, fasulye ve dut yaprağı ile de yapılır. Farklı yapraklarla hazırlanan yaprak sarmaları Malatya yöresinin meşhur lezzetleri arasında yer alırlar.
Kiraz yaprağı köftesini annem biraz daha işin kolayına kaçarak ancak lezzetinden bir şey kaybettirmeden hazırlıyor. İşte bu köfteler de kirazın taze yapraklarından sarıp buzluğa attığı, gittiğimde de yemeğini hazırladığı köfteler. Annemin kolaylaştırdığı kısım ise kavrulmuş soğanını en son ilave etmek yerine başlangıçta hazırlayıp yemekle beraber pişirmesi. Bu şekilde de lezzetinden hiç bir şey kaybetmiyor. Hazırlamak isteyenler bilinen şekli ile yani kavrulmuş soğanı en son kısımda servis aşamasında yemeğin üzerine gezdirerek de hazırlayabilirler.
MALZEMELER
yeterli miktarda taze kiraz yaprağı,
1 su bardağı yarma,
tuz,
yarmayı hamur haline getirecek miktarda soğuk su,
zeytinyağı,
1 adet kuru soğan,
1 çay kaşığı domates salçası, biber salçası ile karışık da olabilir,
2 su bardağı yoğurt,
1 yemek kaşığı un,
1 tatlı kaşığı erik ekşisi veya nar ekşisi,
1 su bardağı su,
KİRAZ YAPRAĞI KÖFTESİ NASIL HAZIRLANIR?
♦kirazlar çağala iken toplanmış taze kiraz yaprakları kaynayan suya bastırılıp bir taşım kaynatılır,
♦kiraz yapraklarının suyu süzülüp soğuk sudan geçirilip süzdürülür,
♦yarma, tuz ve su ile hazırlanan hamurdan küçük parçalar alınıp kiraz yaprağının tersine, sap kısmına yerleştirilir, yaprağın ucuna doğru sarılır, elde sıkıştırılır,
♦her yaprak aynı şekilde sarılıp elde sıkıştırılır eliniz köfte ile dolunca köfteler bir tabağa alınır,
♦her yaprak aynı şekilde sarılıp elde sıkıştırılır eliniz köfte ile dolunca köfteler bir tabağa alınır,
♦yağa doğranmış kuru soğan, kızarıncaya kadar kavrulur, salça eklenip karıştırılır,
♦yoğurt, un, su ve ekşi çırpılır, soğana eklenir kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir, kaynayınca köfteler ilave edilir, tuzuna bakılır az ise istenilen miktarda tuz eklenir, 5 dak. daha kaynatılıp yemeğin altı kapatılır,
♦yemeğimiz ılıklaşınca servise hazırdır, arzuya göre üzerine pulbiber serprek servis yapılır,
yapanlara kolay gelsin, yiyenlere afiyet olsun, şükür halinizin ve dilinizin ayrılmaz zikri olsun.
Tarifimizin sonunda sizleri islah haber'deki yeni yazıma yönlendirmek istiyorum, Rabbime emanetsiniz...
Tarifimizin sonunda sizleri islah haber'deki yeni yazıma yönlendirmek istiyorum, Rabbime emanetsiniz...
Malatyanın çok meşhur bir lezzetidir kiraz yaprağı sarması. Dediğin gibi fasulye ve diğer yapraklardan da oluyor ama kiraz yaprağının tadını vermiyor. Benim tembel ruhuma göre, sarması da gerçekten çok meşaketli:)) sanırım bunu anneciğin yaptı.elleri dert görmesin.afiyet şifa olsun.sevgiler canım
YanıtlaSilEvet Fatmacım bu yemeği annem hazırladı, ben sadece yenilmesine katkıda bulundum :) Canım annem yaprakları toplayıp sarmalarını hazırlamış buzluğa atmış, ben gidince pişirdi, onunla beraber yeyince bence daha lezzetli geliyor, evde yapsam o lezzeti alacağımdan emin değilim,
Silsevgilerimi gönderiyorum, Rabbime emanetsin...
Bir Malatyalı olarak görünce koşarak geldim canım.Annem missler gibi yapar.sen de şahane yapmışsın belli oluyor burdan.ayy kokusu bile geldi sanki.özledim sanırım.ellerine sağlık ablacığım.öptüm
YanıtlaSilKimler gelmiş! hoşgeldin :)
Sildemek kiraz yaprağı çekti seni buralara :) özlenmeyecek gibi değil değil mi?, sarmayı canım annem yaptı, ben henüz denemedim, belki de denemem, onunla, onun yaptığını yemek güzel...
selametle kal, sevgiler...
Canım ben ilk defa duydum kiraz yaprağı köftesini. Anneciğinin ellerine sağlık , yiyenlerede afiyet olsun :))
YanıtlaSilCanım islah haberdeki yazılarını da severek okuyorum, yazılarında paylaşımların gibi çok güzel kardeşim, Allah sevablarını artırsın canım bacım , selametle Rabbime emanet ol....
Cezâkellâhu hayran (Allah sana hayırlı mükâfaat versin) canım kardeşim benim,
Sildün sesini duydum çok mutlu oldum, çok güzel bir gündü, tadı damağımda kaldı, bizim konuşacaklarımız hiç bitmiyordu, bir de hazır doktoru bulmuşken hepimiz mini bir muayeneden geçtik :)) halimizi görsen gülerdin :)
kızlar çok tatlılar senden bana bir hatıralar, sizleri çok seviyorum, Rabbim muhabbetimizi rızası uğrunda daim etsin(amin), kalbi dua ve muhabbetlerimle...
Bizde seni çok seviyoruz canım benim... Kaçamak olarak resmi çekilen bir ikram tabağının resmi var bende, herşey birbirinden nefis duruyordu :))) ama o yiyeceklere gerçek lezzetini veren senin samimiyetin kardeşim, muhakkak ki Allahın izniyle canım... Bu yorum gıbta ile yazılmıştır, ordan bulunamayışımdan dolayı bir kıskançlık sezilmesin :)))
SilO kaçamağı ben de yaptım :)) hatıra olması için, hani "huyum kurusun" derler ya, demiyorum ama o cinsten bir davranış :)) Allah nasip ederse bir tarifte de ifşa ederim :) laf aramızda taslağı hazır :)
Silgüzel sözlerin için de bil mukabele diyorum, o senin güzelliğin, Cezâkellâhu hayran...