Ebu Hureyre'den(r.a) rivayetle,Rasulullah(s.a.v)şöyle buyurmaktadır:
"Sizden daha aşağı olanlara bakın!Sizin üstünüzde olanlara bakmayın!Bu,Allah'ın nimetini küçümsememenize daha uygun olur."
(Buhari,Müslim,Tirmizi...Emir ve Yasak Hadisleri sayfa:806)
Rabbimin adıyla...
Her ne kadar yeni nesil yemekler tüketsek de,alıştığımız klasik tatların her zaman apayrı bir yeri ve değeri var.....
Çorbalar içinde ise o bildiğimiz klasik mercimek çorbası,belki de en sevdiğim çorbadır. Mercimek çorbası bir çok sebzeyi de bünyesinde eriten,o sebzelerin de yenilmesine vesile olan bir çorbadır.İçine karnabahar,brokoli,havuç,kereviz,balkabağı gibi sebzeler ilave ederek hazırladığım gibi bu şekilde sade olarak da hazırlıyorum.Laf aramızda son zamanlarda en sevdiğim şekli bu sade hali.
Çorbalar içinde ise o bildiğimiz klasik mercimek çorbası,belki de en sevdiğim çorbadır. Mercimek çorbası bir çok sebzeyi de bünyesinde eriten,o sebzelerin de yenilmesine vesile olan bir çorbadır.İçine karnabahar,brokoli,havuç,kereviz,balkabağı gibi sebzeler ilave ederek hazırladığım gibi bu şekilde sade olarak da hazırlıyorum.Laf aramızda son zamanlarda en sevdiğim şekli bu sade hali.
Patates çorbaya hem lezzet hem de kıvam kazandırıyor,keza pirinç de öyle.Patates kullanmadan yapmak isterseniz,salça ilavesinden önce 1 yemek kaşığından az unu da tencereye ekleyip,soğanla beraber 1-2 dak.kavurup sonra diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz.Et suyu her çorbayı lezzetli yaptığı gibi mercimek çorbasına da çok güzel bir lezzet katkısı yapıyor.İmkanınız varsa,et suyunu mercimek çorbasında mutlaka kullanın.
1 su bardağı tepeli kırmızı mercimek,
1 yemek kaşığı pirinç,
1 adet küçük patates,
1 adet kuru soğan,
2 diş sarımsak,
1'er tatlı kaşığı domates ve biber salçası(salça miktarını daha da azaltabileceğiniz gibi hiç salçasız da hazırlayabilirsiniz),
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı ve tereyağı karışımı,
en az 2 su bardağı et suyu,
tuz,az miktar toz karabiber,
2 tatlı kaşığı kuru nane,
Yarım çay kaşığı kuru reyhan,
Yarım çay kaşığı kuru reyhan,
yeteri kadar su,
NASIL HAZIRLANIR?
♥tencereye yağları alıp,soğanı ve sarımsağı soyup iri parçalar halinde doğrayarak yağa ilave edin,
♥tencerenin altını yakıp soğanları sarartın,
♥salçayı ilave edip karıştırın,
♥yıkanmış mercimek ve pirinçleri,
soyulmuş ve iri parçalar halinde doğranmış patatesi de ekleyip karıştırın,
♥karışımın üzerine et suyunu ve 3 bardak suyu ekleyin,tuzunu ve karabiberini atıp karıştırın,
♥çorba kaynamaya başlayınca altını kısıp,tencerenin kapağı kapalı olarak mercimekler iyice açılıncaya kadar pişirin,
♥çorbayı pişerken ara sıra karıştırarak dibine tutmamasına dikkat edin,
♥suyu az ise ilave edin,
♥tencerenin altını kapatıp,çorbayı robottan veya blendırdan geçirin,ben bu aşamada tamamen pütürsüz kalmasından hoşlanmadığım için çorbadaki malzeme iyice küçülüp birbirine karışınca,blendırda veya robotta çekmeyi sonlandırıyorum,
♥çorbanın kıvamına bakın suyu az ise ilave edin, reyhanı, kuru naneyi de ekleyip karıştırın, tuzuna bakın damak tadınıza göre ayarlayın,
♥çorbayı bir taşım daha kaynatıp dilerseniz limon eşliğinde sıcak servis yapın,afiyet olsun.
Soframızdaki bir kase sıcak çorbanın ne büyük bir
nimet olduğunun,mutfağımızda buharı tüten bir çorba tenceresinin ne büyük
zenginlik olduğunun idrakinde olmayı,şükrünü eda edebilme gayretini, Rabbim cümlemize nasip
etsin,olmayan kardeşlerimize de nasip etsin(amin).
Selamün aleyküm canım. Şimdi bu çorba ne olmuş biliyormusun, yemede yanın da yat olmuş:) biz de çorbasız duramayanlardanız. Özellikle kış günlerin de bir tabak sıcak çorbanın yerini başka hangi yemek tutar. Rabbim hepimizin sofrasından eksik etmesin. Eline sağlık. Afiyet şifa olsun canım
YanıtlaSilWe aleykumselam Fatmacım,kıdemli lezztler her zaman yerini koruyor,hele bu çorba ise daha bir vazgeçilmezimiz,Rabbim eksikliğini vermesin(amin),
Silsevgilerimle...