" Ey inananlar, Allah'tan korkun ve kişi, yarın için ne (yapıp) gönderdiğine baksın. Allah'tan korkun; çünkü Allah, yaptıklarınızdan haberdardır."
(Haşr suresi 18.ayet meali)
(Haşr suresi 18.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Rabbimin adıyla başlarım...
Bu simitlere isim vermekte açıkçası biraz zorlandım.Evdekilerden edindiğim bilgiye ve hazır satılan kaşarlı simitlerin görüntüsüne benzediği için pastane usulü kaşarlı simit adını vermek istedim ancak hem kaşarlı açık simit hem de kuş yuvası simitler daha uygun isimler olunca yukarıdaki başlıkta karar kıldım :).
Simitlerin hamurunda kullandığım mahlebin kokusu ve üzerlerindeki kızarmış kaşar tadı ile soğuduğunda bile çok lezzetliydiler.İster bir önceki kaşarlı simit,ister kaşarlı açık simit,bence her ikisi de tercih edilebilir.
Ancak bizimkiler kaşarlı simidin bu halini daha çok beğendiler.Bu simitlerin pizza şeklinde hazırlanıp satılanları da varmış,onlar da pizza simitlerdir,Rabbim nasip ederse belki bir gün pizza simit de yapıp yine sizlerle paylaşırım :)belki sizler benden önce davranırsınız...
Yapımı yine bir önceki tarif gibi çok kolay olan kaşarlı açık simitleri nasıl hazırladım?gelin resimler eşliğinde tarifimizden okuyalım.
Bu simitlere isim vermekte açıkçası biraz zorlandım.Evdekilerden edindiğim bilgiye ve hazır satılan kaşarlı simitlerin görüntüsüne benzediği için pastane usulü kaşarlı simit adını vermek istedim ancak hem kaşarlı açık simit hem de kuş yuvası simitler daha uygun isimler olunca yukarıdaki başlıkta karar kıldım :).
Simitlerin hamurunda kullandığım mahlebin kokusu ve üzerlerindeki kızarmış kaşar tadı ile soğuduğunda bile çok lezzetliydiler.İster bir önceki kaşarlı simit,ister kaşarlı açık simit,bence her ikisi de tercih edilebilir.
Ancak bizimkiler kaşarlı simidin bu halini daha çok beğendiler.Bu simitlerin pizza şeklinde hazırlanıp satılanları da varmış,onlar da pizza simitlerdir,Rabbim nasip ederse belki bir gün pizza simit de yapıp yine sizlerle paylaşırım :)belki sizler benden önce davranırsınız...
Yapımı yine bir önceki tarif gibi çok kolay olan kaşarlı açık simitleri nasıl hazırladım?gelin resimler eşliğinde tarifimizden okuyalım.
Kaşarlı Açık Simidi Nasıl Hazırladım?
Klasik mayalı poğaça tarifimdeki malzemeleri çay kaşığının ucunda mahlep ve az miktar tam buğday unu ilavesi ile yarım ölçü (veya yarım ölçüden biraz fazla yaptım,bunun için süt ve un miktarını biraz,artırmak yeterli) hemen her yaptığım hamur işinde olduğu gibi,yine az miktar tam buğday unu da(yarım bardak veya biraz daha fazla) ilave ederek,hafif ele yapışan bir hamur hazırladım,
mayalanan hamuru 10 eşit parçaya kestim,
her parçaya oval şekil verdim(1 numara),
önce simit poğaçadaki gibi hazırladığım pekmezli(dut pekmezi kullandım) karışıma,sonra susama buladım,ben sadece üstlerini pekmezleyip susama buladım,isterseniz her tarafını da bulayabilirsiniz,
resimde görüldüğü gibi bıçakla uzunlamasına derin bir kesik attım(2 numara),
elimin ve bıçağın yardımı ile karnıyarıkta olduğu gibi,bu kesiği genişletip havuz şekli verdim(3 numara),
poğaçayı bu şekli ile fırın tepsisine alıp diğer hamur parçalarına da aynı işlemleri uyguladım,
tepsideki poğaçaların havuzlarına iri kaşar rendesi doldurup(4 numara) kaşarlara bastırdım,her poğaça için 1 yemek kaşığı kaşar rendesi kullanılabilir,
tepsideki poğaçaları tepsi mayasının gerçekleşmesi için en az 20 dak.beklettim,önceden ısıttığım 200 derecedeki fırına sürdüm,
kaşarlar eriyip kızarınca fırından alıp,üzerlerine küçük parçalara kestiğim folyoları yerleştirdim ki kaşarlar yanmasın,
poğaçalar iyice kızarınca fırından aldım,kahvaltıda çay eşliğinde sıcak servis yaptım.Havuzları farklı içlerle de
doldurabilirsiniz.Lezzeti artırmak için kaşar rendelerini bir miktar
beyaz peynirle karıştırıp sonra havuzlara doldurabilirsiniz.Yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet olsun,şükrünüz bol ibadetleriniz devamlı ve makbul olsun.
NOT:Kaşarları poğaçaları fırından almadan 5 dak.önce de havuzlara yerleştirebilirsiniz,o zaman folyo kullanmaya gerek kalmaz ve bu kadar kızarmaz.tercihinize göre istediğiniz şekilde hazırlamanız mümkün.Ancak kaşarları sonradan ekleyecekseniz,havuzları mümkün olduğunca genişletmelisiniz,aksi takdirde poğaçalar kabardığında havuzlar düzlenebilir.Baştan kaşarı ilave ederek hazırlama sebebim de havuzları kaybetme endişem idi :)ama bahsettiğim şekilde de deneyip test edilebilir.Ben her yapışımda yukarıdaki tarifteki gibi yaptım,folyolardan yardım aldım :)bu şekilde bana daha kolay geliyor.Son yapışlarımda kaşar rendelerine az miktar beyaz peynir de ilave edip karıştırarak kullandım.
İlerleyen günlerde Rabbim nasip ederse beğeneceğinizi umduğum,tatlı bir sürprizim ve yine hayırlara vesile olmasını umduğum önemli paylaşımlarım olacak,sizler de beni yalnız bırakmazsanız çok sevinirim :)
İlerleyen günlerde Rabbim nasip ederse beğeneceğinizi umduğum,tatlı bir sürprizim ve yine hayırlara vesile olmasını umduğum önemli paylaşımlarım olacak,sizler de beni yalnız bırakmazsanız çok sevinirim :)
canimmmm selamun aleykum, ellerine, yuregine, duygularina saglik canim kardesimm... kus yuvasi simitler buram buram kokuyor, simitlerin nefis kokulari gibi , candan Allah rizasi icin olan sevgilerde mesafeler ne kadar uzak olsada insan yureginin kosesinde hissediyor... sana olan sevgimde boyle canim haticem, Allah seni ve sevdiklerini hep huzur icinde bulundursun... suprizini merakla bekliyorum ...
YanıtlaSilWe aleykumselam canım kardeşim :)
Silduygular karşılıklı Allah razı olsun(amin),
güzel duana da bil mukabele diyorum,selametle kalın...
canım allah razı olsun yorumun için ...hayata dair hayra vesile her ne varsa hakkında rabbim gönlüne göre versin. muradın olan hakkında hayırlıeylesin rabbimde o muradınla seni vuslata gark etsin
YanıtlaSilHoşgeldin kardeşim,Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),güzel duana da bil mukabele diyorum,çok teşekkürler...
Sildiğer yorumum gözünden kaçmış anlaşılan,herhangi bir değişiklik olmamış :)
Selamun aleykum ve rahmetullah..
YanıtlaSilSüper görünüyor.ilk gelecek olan mısafırlerıme yapıp ıkram edecegım..ınsaALLAH... Sımıtı çok severım bu sekılde görünümü zengın olmus :) seviyorum senı gönlü güzel olan ablam.
We aleykumselam we rahmetullah Fatmacım hoşgeldin :)
Silbeni yorumlara boğmuşsun,çok mutlu oldum,çok teşekkür ederim :))
biz simitlerin bu halini yapmaktan poğaçayı unutur olduk,ama artık biraz ara vermem lazım :)
bizimkiler bu halini çok beğendiler,inşeAllah sizde beğenirsiniz,
ben de seni çok seviyorum canım kardeşim,Rabbime emanetsin...
Selamun aleykum ve rahmetullah..Ablacım bugun yaptım.çok guzel oldular tontiş tontiş. Bir dahakine daha küçük yapıcam. Birde ben susamları kavurdum sonra simitlere batırdım. :) beyenildiler. teşekkür ederim.
YanıtlaSilhttp://hizliresim.com/NVbj7a
We aleykumselam we rahmetullah Fatmacım,evet bilinen poğaçalardan daha büyükler,tabi ki daha küçük yapmak da mümkün,beğenmenize sevindim,resme de baktım,ellerin dert görmesin,afiyet olsun,kalbi muhabbetlerimle...
Silçok başarılı bir paylaşım olmuş.
YanıtlaSilKuş İsimleri yöneticisi olarak başarılarınızın devamını diliyorum.