"Şunu iyi bilmek gerekir ki, iman anahtarı olmadan Kur'an hazinelerini açmak mümkün değildir"
Şehid inş. Seyyid Kutub
Yerin bitkilerinden, kendi nefislerimizden ve daha bilemeyeceğimiz şeylerden bütün çiftleri yaratan Allah*ın adıyla başlar yarattığı şeylerin zerrelerince O, azze ve celle'ye hamd ederim...
İşte çok aza indirdiğim yemek tariflerimden bir yenisi ile daha sizlerle beraberiz.
Barbunya bizim evin büyükleri tarafından çok sevilir yani ebeveyleri tarafından :) Sevilmeyecek gibi midir değil mi :) Ama söz konusu olan çocuklarsa evet sevilmeme seçeneğini onlar kullanırlar :(
Barbunyayı etle yakıştıramam sanki tadını ağırlaştıracağını düşünürüm... Bu sebepten hep zeytinyağlısını yaparım ve etin eksikliğini hiç hissetmeyiz zira yoğun tadı ile gereken lezzet barbunyada vardır ve bu sizi tatmin etmeye yeter de artar bile elhamdulillah...
Taze barbunyanın lezzeti kurusunda yok. İmkanınız varsa barbunyayı taze halinde yeterli miktarda alıp taneleyin. Buzdolabı poşetlerine ihtiyacınız kadar koyup dondurucuda saklayın. Yazın pişirdiğinizde kullanmak için, havuç mevsiminde(kışın) bir miktar havucu da doğrayıp hazır hale getirerek yine dondurucuda pilakiniz için saklayın. Tarifimize geçelim inşeAllah...
1 büyük çorba kasesi taze barbunya taneleri,
1 adet küçük havuç,
1 adet orta boy kuru soğan,
1 adet küçük boy kırmızı biber (kapya),
1 adet sivri biber,
az miktar toz kırmızı biber,
1 su bardağı soyulup doğranmış domates,
tuz,
(az miktar çay kaşığının ucunda )toz karabiber,
zeytinyağı,
su,
varsa maydanoz, benim yoktu.
NASIL HAZIRLANIR?
♦ tencereye 2 su bardağı su koyup kaynatın, içine barbunyaları atın, barbunyalar dondurucudan çıktı ise suya tutup karlarını giderin donmuş halde kaynar suya bırakın,
♦barbunyaları haşlayarak pişirin ve altını kapatın,
♦tencereye soğanı yemeklik doğrayın, havucu kareler halinde doğrayın ekleyin, biberleri de kareler halinde doğrayın,
♦5-6 yemek kaşığı zeytinyağı(artırılabilir) ilavesi ile sebzeleri soteleyip soğanları sarartın,
♦domatesi ilave edip 3-4 dak. pişirin,
♦barbunyayı suyu ile beraber karışıma ekleyin, toz biber, karabiber ve tuzunu da ilave edip karıştırın,
yemeğin suyu barbunya tanelerinin üzerine çıkmasın, az ise ilave edin,
♦yemeğinizi 10-15 dak. pişirip altını kapatın, en az yarım saat dinlendirin, ılık veya sıcağa yakın ılıklıkta servis yapın,
kolay gelsin, afiyet olsun, şükür halinizin ve dilinizin ayrılmaz zikri olsun.
Aslında barbunyanın ilk halini de resimlemiştim ancak bilgisayara format atılınca bir çok doküman uçtu gitti :(( Barbunyanın o çilli dış kabuğu ve tanelerinin görüntüsü ayrı bir güzeller. Hiç bir tanesi bir diğerinin tıpa tıp aynısı değil, parmak izlerimiz gibi...Baktığımız her varlık, kendine özel hiç bir şey gelişi güzel değil evet çok kudretli bir Rabbimiz var elhamdulillah. Kendisine kul olma nimetini bizlere bahşeden kadir-i mutlak Rabbimizi her türlü noksanlıktan tenzih ediyoruz.
NOT: Bu tarif aylardır taslakta bekliyordu, taze barbunyanın zamanı geçti ancak dondurucuya atmış olanlar tarifi uygulayabilirler, elinde olmayanlar ise artık yazı bekleyecekler :) Her eksiklik böyle olsun :)
NOT: Bu tarif aylardır taslakta bekliyordu, taze barbunyanın zamanı geçti ancak dondurucuya atmış olanlar tarifi uygulayabilirler, elinde olmayanlar ise artık yazı bekleyecekler :) Her eksiklik böyle olsun :)
Canımm bende çok severim barbunyayı, şöyle resimdeki gibi olsada yesek :)) ellerine sağlık canım, çocukların sevdiği şeyler aşağı yukarı aynı heralde:)) Allah verdiği nimetlerin eksikliğini göstermesin , olmayanlarada nasib etsin , Rabbime emanet ol bacımm...
YanıtlaSilAmin canımın için cezakallahu hayran :)
SilEllerinize saglık aynısını yaptım bende bugůn tevafuk.eti bende yakıstıramam bu yemege... sizi cok nadir görūr olduk blogda sebebini ögrenebilirmiyim
YanıtlaSilfiliz kardeşim şurada gördüğünüz tariflerden başka bir şey hazırlamıyorum hatta onların bile çoğunu yapmıyorum.
SilBelki farklı işinize yarayacak bir tarif olur yine yayınlayabilirim nasip...
Ama artık elim varmıyor bu bile aylar öncesinin taslağı idi yeni yayınladım. Yanıbaşımızda bu kadar, zulüm ölümler varken inanın artık elim tarif resimlemeye yayınlamaya pek gidemez oldu :(( buraya yedek bir adres olsun diye açtığım twitter sayfam da artık asıl yerim oldu sizi de beklerim :)
Buraya da ara sıra yazı veya işte bunun gibi nadir tarif koyuyorum, gelen yorumları cevaplıyorum yine buradayım ama yayınlar çok fasılalı :)
Allah'a emanetsiniz.
Sizi twiterdenda takip ediyorum böyle bir cevabı bekliyorum acikcasi rabbim katdeşlerimizin yardımcısı olsun bizleride basiret sahibi kullarından etsin sizde rabbime emanetsiniz
SilAmin cezakâllahu hayran kardeşim siz de emanet edilenlerin en emin'ine(azze ve celle) emanetsiniz...
Silharikasınız ellerinize sağlık süper görünüyor cnm
YanıtlaSilYemek Tarifi
diyet yemek tarifleri
Selamun aleykum ablacım. Nasılsın iyisindir inşeAllah :). Sana bi özel mesaj attım. Görmedin sanırım. Fi Emanillah
YanıtlaSilWe aleykumselam canım benim :) mesaj işini hallettik değil mi:)
Sil