Es selâmu aleykum benim kıymetli takipçilerim, canım kardeşlerim...İnşeAllah haliniz, keyfiniz yerindedir...Yemek işine bir hayli ara verdim, bu tarifi de muhabbet olsun babından yayınlıyorum :) Yeşil mercimekli bulgur pilavı...Gayet mütevazi bir yemektir kendileri. Çocukluğumun yemeğidir, bizim diyarların en bilinen yemeklerindendir. Bir çok yörede bilinen yapılan bir pilavdır, bazıları soğan kavurup ekler, biz sadece reyhan ve pulbiber ekleriz. Hatta bu pilavın olmazsa olmazı kuru reyhandır.
Hatırlarsanız kuru reyhan domates unumuzun da malzemeleri arasında yer alır ve daha bir çok tarifte adından söz ettirir, yer bulur...
Hatırlarsanız kuru reyhan domates unumuzun da malzemeleri arasında yer alır ve daha bir çok tarifte adından söz ettirir, yer bulur...
Reyhan, kokusu ile mest eden bir baharat, bir bitki. Reyhan, Kur'an'ı Kerim'de Rahman ve Vakia surelerinde adı geçen bir kelimedir. "Hoş kokulu bitki ve güzel rızık" anlamlarında kullanılmıştır. Cennetin reyhanı dünyanınkinden kat kat güzeldir. Rabbim bizleri cennet reyhanlarını tadıp koklayan, cennetlere varis kullarından eylesin amin.
"Eğer ölmek üzere olan kişi Allah'a yakın olanlardan ise;
Artık onun için bir rahatlık, hoş bir rızık ve Naîm Cenneti vardır. (Nimetleri bitmez, kedersiz bir cennet.)"
Vakia suresi 88-89. ayet mealleri
Bu pilavın yanında yeşil soğan çok güzel giderdi ancak soğanlarım henüz kısa oldukları için onları yerlerinden etmedim. Hani şu yeşillenip de ev ortamında Allah'ın izni ile büyüttüğümüz soğanlarımızdan bahsediyorum :) yoksa hazır yeşil soğan pek almıyorum çünkü taliplisi olmayınca kullanamıyoruz.
Bir de bu pilavı yazın yaptığınızda yanına çoban salata çok yakışıyor. Rabbim bu nimetlerin kadrini bilen, şükreden ve aldıkları enerji ile kendisinde ibadet şevki bulan kullarından eylesin bizleri amin...
Yemek nasıl yapılıyor diye mi sordunuz? Kısaca anlatayım...
MALZEMELER
1 ölçü yeşil mercimek (daha az da olabilir),
2 ölçü pilavlık bulgur,
yaklaşık 4 ölçü su,
tuz, kuru reyhan, pulbiber,
tereyağı ve zeytinyağı karışımı,
NASIL HAZIRLANIR?
*mercimekleri ılık suda 1-2 saat ıslakta bekletin, suyunu süzün,
*belirtilen miktarda su ile ocak üzerine alıp tencerenin kapağını kapatın, altını yakın,
*mercimekler yumuşayınca bulgurunu ve tuzunu ekleyip karıştırın, ağzını kapatın,
*kısık ateşte bulgur suyu çekinceye kadar pişirin, su az ise ilave edebilirsiniz,
*ayrı bir yere yağları alın tereyağı eriyip hafif kokusu çıkınca pulbiberini ve ufalanmış kuru reyhanı ekleyip karıştırın altını kapatın,
*yağı ve pilavı cem edin,
*5 dak. dinlendirip servis yapın,
yanında benim yaptığım gibi kuru biber kavurmasıyla da servis yapabilirsiniz,
kuru biberleri çok az bir yağda ocak üzerinde bir kaç dakika karıştırarak kavurun, çıtır halleri ile bu pilavın ve bir çok yemeğin yanına çok yakışan bir çeşit oluyor,
kasede görülen ise yoğurtlu çorba, tarifini BURADA vermiştim...Yoğurtlu çorba evde olduğu için pilavın yanında eşlik etti, yoksa bir ayran neyimize yetmiyor? elhamdulillâh...
Kolay gelsin, afiyet olsun, şükrünüz, zikriniz, istiğfarınız hiç eksik olmasın...
Linklere tıklayarak eskide kalmış ancak önemini yitirmemiş bir çok tarif ve konuyu yeniden hatırlayabilirsiniz :)
"Eğer ölmek üzere olan kişi Allah'a yakın olanlardan ise;
Artık onun için bir rahatlık, hoş bir rızık ve Naîm Cenneti vardır. (Nimetleri bitmez, kedersiz bir cennet.)"
Vakia suresi 88-89. ayet mealleri
Bu pilavın yanında yeşil soğan çok güzel giderdi ancak soğanlarım henüz kısa oldukları için onları yerlerinden etmedim. Hani şu yeşillenip de ev ortamında Allah'ın izni ile büyüttüğümüz soğanlarımızdan bahsediyorum :) yoksa hazır yeşil soğan pek almıyorum çünkü taliplisi olmayınca kullanamıyoruz.
Bir de bu pilavı yazın yaptığınızda yanına çoban salata çok yakışıyor. Rabbim bu nimetlerin kadrini bilen, şükreden ve aldıkları enerji ile kendisinde ibadet şevki bulan kullarından eylesin bizleri amin...
Yemek nasıl yapılıyor diye mi sordunuz? Kısaca anlatayım...
MALZEMELER
1 ölçü yeşil mercimek (daha az da olabilir),
2 ölçü pilavlık bulgur,
yaklaşık 4 ölçü su,
tuz, kuru reyhan, pulbiber,
tereyağı ve zeytinyağı karışımı,
NASIL HAZIRLANIR?
*mercimekleri ılık suda 1-2 saat ıslakta bekletin, suyunu süzün,
*belirtilen miktarda su ile ocak üzerine alıp tencerenin kapağını kapatın, altını yakın,
*mercimekler yumuşayınca bulgurunu ve tuzunu ekleyip karıştırın, ağzını kapatın,
*kısık ateşte bulgur suyu çekinceye kadar pişirin, su az ise ilave edebilirsiniz,
*ayrı bir yere yağları alın tereyağı eriyip hafif kokusu çıkınca pulbiberini ve ufalanmış kuru reyhanı ekleyip karıştırın altını kapatın,
*yağı ve pilavı cem edin,
*5 dak. dinlendirip servis yapın,
yanında benim yaptığım gibi kuru biber kavurmasıyla da servis yapabilirsiniz,
kuru biberleri çok az bir yağda ocak üzerinde bir kaç dakika karıştırarak kavurun, çıtır halleri ile bu pilavın ve bir çok yemeğin yanına çok yakışan bir çeşit oluyor,
kasede görülen ise yoğurtlu çorba, tarifini BURADA vermiştim...Yoğurtlu çorba evde olduğu için pilavın yanında eşlik etti, yoksa bir ayran neyimize yetmiyor? elhamdulillâh...
Kolay gelsin, afiyet olsun, şükrünüz, zikriniz, istiğfarınız hiç eksik olmasın...
Linklere tıklayarak eskide kalmış ancak önemini yitirmemiş bir çok tarif ve konuyu yeniden hatırlayabilirsiniz :)
Selamun aleykum canım benim,sabah sabah o tatlı anlatımınla bu güzel pilavı ne hoş sunmuşsun bizlere:))) Ellerine sağlık canımın içi, çok nefis görünüyor , hele yanındaki kuru biberler . Arayı bu kadar uzatma bacım,blogda değerli bir çok yayın olsada gözüm yeni yayınlarını arıyor hep, seninle sohbet eder gibi hissediyorum kendimi , Rabbime emanet ol kardeşim :)))
YanıtlaSilWe aleykumselam benim vefalı kardeşim hoşgeldin :)
SilSohbetten memnun kalmana sevindim, sohbete dahil olman memnuniyetimi artırdı :)
Cezakallahu hayran...
Selamun aleykum ablacım.Nasılsın? Uzun zamandan sonra yeni bir tarif görmek güzel oldu :)) Ellerine sağlık. Kuru biberlerin böyle yapıldığını ilk kez gördüm. Biz haşlayıp zeytinyağı ve tuzla yeriz. Enn sevdiğim yemeklerden biridir :)) Allaha emanet ol. En kısa zamanda görüşmek üzere inşAllah..
YanıtlaSilWe aleykumselam Sakinacım hoşgeldin :) elhamdulillah çok iyiyim, bu gün sizlerden haberdar oldum çok sevindim,
SilKuru biberin her halini ben de çok severim :) desene neyi sevmiyorsun? elhamdulillah her nimet benim için çok özel, Rabbimize yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun, Rabbime emanetsiniz, kalbimuhabbetlerimle...
mmmmm harika görünüyorlar sağlıklı ve leziz ellerine sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler canım :) sevgiler..
YanıtlaSilSelamun aleykum abla ellerine saglik bende mercimegi cok severim.Rabbime sukurler olsun verdigi nimetler icin.
YanıtlaSilWe aleykumselam ümrancım hoşgeldin :)
SilRabbime emanetsin, muhabbetlerimle...
Sa, yemek kursunda bir arkadaşımız sizin gibi yaptı gerçi reyhanımız yoktu ama yine de çok güzeldi. Allahın verdiği her nimete hamdolsun, bu mütevazi yemekler niyeyse bana daha samimi ve lezzetli geliyor. Allaha emanet olun.
YanıtlaSilİnanın vicdanım şu dünyada yaşanan zülmü gördükçe sizinki gibi sızım sızım sızlıyor, hesap zor.
Sevilcim hoşgeldin özlemişim :)
SilDemek yemek kursun devam ediyor, hatırlıyorum pasta tariflerinin birisindeki yorumunda da bu kurstan bahsetmiştin,
reyhan bu pilavın lezzetine lezzet katıyor, inşeAllah bir gün reyhanlısını da denersin :)
O sızının şiddeti bazen artırıyor, bazen azalıyor insanız işte nefis sahibiyiz :(
Rabbim kardeşlerimizin yardımcısı olsun, onlardan hayırlı haberler almamızı da nasip etsin, bizleri de hesabı kolay kılınmış kullarından eylesin (amin),
Allah'a emanetsin canım kardeşim cuman hayır olsun...