Pages

19 Şubat 2013 Salı

TEREYAĞINA DAİR...

 "Gerçekten süt veren hayvanlarda da size bir ibret vardır. Size işkembelerindeki yem artıklarıyla kandan meydana gelen, içenlere içimi kolay halis bir süt içirmekteyiz."
(Nahl suresi 66.ayet meali)
***
Allah'ın adıyla başlarım...
Bu yazımda sizlerle,tereyağı kullanımı ile ilgili pratik bilgiler paylaşmak ve tereyağını tanıtan bir yazıyı istifadenize sunmak istiyorum.Vereceğim pratik bilgiler bir çoğunuzun malumudur ancak bilmeyenleri de bilgilendirmek,bilenlere tekrar hatırlatmak ve arşivlemek için yazıyorum...
Tereyağı Kullanımı ile İlgili Pratik Bilgiler
1) Evimizde bulunan,özellikle de bayatlamış ekmekleri değerlendirme yollarından birisi de,ekmekleri dilimleyip,
teflon tavada veya fırında kızartıp yağlayarak tüketmektir.
Ancak ekmeklere tereyağı sürmek zor ve uğraştırıcı bir iştir.
Ekmek yağlama işlemini en kolay yapmanın yolu
ise,tereyağını eritip silikon fırça ile yağı ekmeklere sürüp yağlamaktır.
2)Neredeyse kullandığımız her tereyağında bir miktar ayran mevcuttur.
Tereyağını,özellikle baklava türü tatlıları fırınlamadan önce,tatlının  üzerine sürdüğümüzde,tatlı pişince üzerindeki ayran parçacıkları kararıp yanar ve güzel bir görüntü olmaz.
Tereyağını ayrandan arındırmak için,kullanacağınız miktarı eritin,içine bir miktar su koyup buzdolabında soğutup üzerini iyice dondurun,üzeri donan tereyağını dolaptan alıp kenarına bıçakla küçük bir delik açın,tereyağı tabağını eğip bu delikten ayranı süzdürün.Bu şekilde tereyağı büyük ölçüde ayrandan arınacaktır,tamamen temizlemek için de,tabaktaki yağı kalıp halinde elinize alıp alttaki kısmı soğuk suya tutarak ayranın iyice gitmesini sağlayabilirsiniz,
3)yemeklerde kullandığımız,tuzlu yemeklik tereyağlarında uzun süre beklediğinde küflenme olabiliyor.
Tereyağınızda küflenme emareleri görürseniz,görünen küfleri alın,tereyağının üzerini örtecek miktarda,bol tuzlu su hazırlayın ve tereyağı kabına bu suyu dökün ve yağınızı bu şekilde buzdolabında muhafaza edin.Kullandığınız zaman da suyun içinden ihtiyacınız kadar alıp suyunu süzdürün ve kullanın.Tuzlu su yağın hava ile temasını kesip Allah'ın izni ile,bozulmasına engel olacaktır.
Ayrıca bir kaç kilo haricinde kalan,fazla tereyağınız varsa,buzlukta saklayın.
4)Şehriyeli pilav hazırlarken,şehriyeyi zeytinyağında kızartıp sonra tereyağını ilave edin ki,tereyağı yanmasın.Tereyağı eriyince pirinç veya bulgurunu ilave edin. 
*************
Tereyağı Şifadır   
" Tereyağı yıllardır tıp çevrelerince hep suçlandı. Kolesterolü yükselttiği; dolayısıyla hipertansiyon, infarktüs, felç gibi hastalıklara zemin hazırladığı iddia ediliyordu.

Halbuki atalarımızın yaygın kullandığı yağdı. Özellikle kırsal bölgelerde bol tüketilmesine rağmen insanlarımızın sağlıklı olduğu biliniyordu. Bu yüzden tereyağının zararlı olduğu görüşü tıbbi mantığıma hiç uymuyor, soranlara “hakiki tereyağı ve sızma zeytinyağından vazgeçmeyin” diye ısrarla söylüyordum.

Ayrıca tereyağının oldukça besleyici muhtevası vardı: A vitamininin en iyi kaynağıydı. Lesitin’den zengindi. Yüksek oranda antioksidan (dinçleştirici) maddeler ihtiva ediyordu. İyi bir iyot kaynağıydı. Konjuge linoleik asiti bol bulundurduğu için iltihap kurutucuydu, alerji ve kansere karşı koruyucuydu. Diş çürükleri ve osteoporoz riskini düşürüyor, hafıza ve öğrenme kapasitesini artırıyordu. Yeterli miktarda kalsiyum, fosfor, demir ve çeşitli vitaminler (A1, B1,,B2, nikotinik asit, C gibi) içeriyordu.

Yine tereyağının sindirimi kolaydı, mideyi yormuyordu. Kokusu güzel, tadı ise oldukça lezzetliydi. Çiğ olarak da yenebiliyor, yemek ve unlu mamullere katılabiliyordu. Tereyağıyla pişmiş yemeğin, böreğin veya baklavanın kokusu ve tadı ulaşılmaz haz veriyordu.

Çabuk eridiği için margarinlerin yaptığı gibi kan pıhtılaşmasını kolaylaştırarak çeşitli hastalıklara da yol açmıyordu.

Tıp ve bilim adamlarının da kafası karışık olmalıki yeni araştırmalara gerek gördüler. Kanadalı bilim adamları, tereyağının kalp krizi riskini ve kolesterolü yükseltmek bir yana aksine düşürdüğünü, ayrıca şeker hastalığı ve obezitenin tedavisine yardımcı olduğunu gösterdiler. 
Alberta Üniversitesi’nden Prof. Dr. Spencer Proctor ve asistanı Flora Wang çalışmalarının sonucunu şöyle açıkladılar: 
“Araştırmanın bizi en çok sevindiren sonuçlarından biri, bugüne kadar zararlı etkilerinden korktuğumuz doğal yağların, aslında sağlığımız için son derece faydalı olduğunu görmemizdi. Tereyağının kalp krizi riskini düşürdüğü, şeker hastalığı ve şişmanlık tedavisine yardımcı olduğu, kolesterole iyi geldiği artık tespit edilmiş bir gerçek.”
Evet, tıp önemli bir yanlışından daha vazgeçti ve asırlar öncesinden gelen şu tavsiyeye uydu: Tereyağı şifadır. "
Doç. Dr. Sefa Saygılı'nın yazısı... 28 Ağustos 2009-iyilik güzellik

16 yorum:

  1. Nasıl güzel, faydalı bilgiler bunlar canım ablam.
    Allah cc razı olsun senden inşaAllah.
    Kucak dolusu sevgi ve muhabbetlerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Gizemcim,
      Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),
      sevgilerimle...

      Sil
  2. tuğba ve kuzusu19 Şubat 2013 10:38

    selamun aleykum hatice abla
    hoşgeldin kaç gündür yorum yazamadım bir türlü fırsat olmadı:)
    hergün tereyağlı yumurta yiyen bi aile olarak yazın tam bizim için olmuş.16 aylık kızım bile bayılıyor tereyağına.bende zararlı olduğunu düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam tuğbacım,sen de hoşgeldin :)
      Rabbim hayırlı işlerini kolay kılsın(amin)yorum yazamaman bir hata değil:)yazarsan sevinirim,yazamazsan gönül koymam :)Allah razı olsun(amin),canım benim,sen iyi ol yeter,

      bizim evde yumurta haşlanmış hali ile tereyağlı kızarmış ekmeğin yanında sevilir,sadece eşim yağda yumurtayı çok sever:)

      tereyağı gibi faydalı gıdalara zararlı denilmesinin sebebi insanları margarine ve çiçek yağlarına yönlendirmek istemeleri bence,bunu da maalesef başarmışlar:(

      o minik kızın da ne tatlıdır şimdi :)afiyet şifa olsun,sevgilerimle...

      Sil
  3. Selamün aleyküm.Bende tereyağını çook severim küçükken ekmeğe sürüp sürüp yerdim herkes şaşardı çok yiyodum çünkü.Simdi de evimden eksik olmaz hiç kullanırım yemeklere.verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Allaha emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam elifcim,
      herhalde çok kullanırım yazacağına "hiç kullanırım" yazmışsın :)
      tereyağı benim de vazgeçilmezlerimdendir,Rabbimin güzel nimetlerinden bir tanesi,elhamdulillah,
      ben teşekkür ederim kardeşim,sevgilerimle...

      Sil
  4. Kusura bakmayin hep yazacagima hic yazmışım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. estağfirullah canım ne kusuru?
      bu kusursa her kusur böyle olsun :)
      sevgilerimle canım kardeşim benim...

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim samimi yorumlarınız için hatice ablacım.

      Sil
  5. selamun aleyküm hatice kardeş, bilgileriniz için teşekkürler hiç bir zaman inanmadım ama insan ister istemez etkileniyor seneler evvelkomşumuz nur içinde yatsın emine teyzem sıcacık ekmeğin içine trabzondan gelen tereyağını koyar bir güzel yerdi ve prof. gibiydi benim tereyağ hakkındaki olumsuz düşüncelerimi bir doktor edasıyla anlatır beni ikna ederdi vücut ısısında erirmiş damarları temizlermiş hatıladıklarım bunlar ondan sonra tereyağından hiç korkmadım her konuda çok güvenilir komşu teyzemdi hoşça kalın allaha emanet olun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. we aleykumselam melek kardeşim hoşgeldin :)inşeAllah iyisindir,seni tekrar burada görmek beni çok sevindirdi,
      Allah rahmet etsin,Emine teyze çok doğru söylemiş,hakiki tereyağı daha mideye inmeden ağızda eriyor,insanın böyle sıcak,samimi komşularının olması ne büyük bir nimettir,Rabbim cümlemize de nasip etsin(amin)
      bizde tereyağı ile hep barışık ve beraber yaşadık elhamdulillah,
      sen de Rabbime emanetsin kardeşim,
      kalbi dua ve muhabbetlerimle...

      Sil
  6. Es-selamu Aleykum ablacım...

    Biraz yiyeceklerde yağa ve kokulara hassasiyeti olan biri olarak terayağını kokusundan dolayı hep ağır olduğunu düşünüp, ön yargı olarak asla yemezdim. Zaten evde de kullanılmazdı. Önüme gelince yemem diyemeyerek :) mecburen bir kaç kez tereyağlı pilav ve börek yediğimde oldukça lezzetli gelmişti. Elhamdulillah, şuan tadına tamamen alıştım ama kokusuna henuz alışmış değilim. :( Artık onu da gülünü seven dikenine katlanır diyerek umursamamaya çalışıyorum. Aktardığın bu bilgilerde benim için çok yararlı oldu. Allah razı olsun ablacım...

    Allah'a emanetsin,
    Selam, Dua ve Muhabbet ile...



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam kardeşim hoşgeldin :)
      çok ilginç,ben tereyağı kokusunu herkes için çok cezbedici olduğunu zannerdim,demek hoşlanmayanlarda varmış,ne de olsa Rabbimiz her birimizi özel yaratmış,birbirimizden ayrılan yönlerimizin olması çok normal :)
      ancak tereyağı ağırlaşmışsa,taze değilse rahatsız edici bir kokusu olabilir,o koku bana da ağır gelir,ama teryağının kendine özgü o kokusunu çok severim,işin kötüsü iştah da açıyor :)Rabbim bu güzel nimetlerin eksikliğini göstermesin,mahrum olan kardeşlerimize de nasiplenmeyi lütfetsin(amin),

      kalbi dua ve muhabbetlerimle,canım kardeşim benim...

      Sil
  7. Adaşım ne kadar da faydalı, güzel bir paylaşım olmuş, yüreğine sağlık, muhabbetle...

    YanıtlaSil
  8. tekrar selam ablacım biz yanlış yapmıyormuşuz her gün tereyağı yemekle. kaynanamın köyde hayvanları var. kendisi yapıyor biz getiriyoruz yoğurt peynir hepsi ev yapımı tamamen organik yani..rabbim ne güzel nimetler vermiş şükürler olsun olmayanlarada versin inşaallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eminenurum siz çok nasipliymişsiniz maşeAllah,şu zamanda böyle doğal gıdalara ulaşmak bir çok insan için çok zor,afiyetle yeyin,Rabbim sizlere de kaynana da hayırlı sağlıklı ömürler versin(amin).

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.