"Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak"
(Kızılderili atasözü)
Rabbimin adıyla başlarım...
Allah-u alem bu tarif,turşu tariflerimin sonuncusu olacak,ufukta başka turşu görünmüyor :)
Domates ve biber yaz aylarının ayrılmaz,muhteşem ikilisi.Birbirlerine olan uyumları ile vazgeçilmezlerimiz arasında.Kışında onları özlüyoruz.Yazın domatesin ve biberin bol ve ucuz,en önemlisi de doğal oldukları zamanda konservesini yapmak,turşusunu yapmak kış için bulunmaz bir alternatif oluyor.Daha önce domates soslu turşu tarifleri verdim ancak bu tamamen karıştırılıp sonra kavanoza yerleştirilen daha pratik bir turşu.Ben bu turşuya hırçın turşu diyorum :)çünkü yaptığınız ilk günlerde asitlenip kabarıyor,kabına sığmıyor.Taşıp da zorluk yaşamamak için
yerleştirdiğiniz kavanozun ağzında 1/5 lik miktarını boş bırakın,turşunuzu kontrol altında tutun,fırsat buldukça karıştırın.
(Kızılderili atasözü)
Rabbimin adıyla başlarım...
Allah-u alem bu tarif,turşu tariflerimin sonuncusu olacak,ufukta başka turşu görünmüyor :)
Domates ve biber yaz aylarının ayrılmaz,muhteşem ikilisi.Birbirlerine olan uyumları ile vazgeçilmezlerimiz arasında.Kışında onları özlüyoruz.Yazın domatesin ve biberin bol ve ucuz,en önemlisi de doğal oldukları zamanda konservesini yapmak,turşusunu yapmak kış için bulunmaz bir alternatif oluyor.Daha önce domates soslu turşu tarifleri verdim ancak bu tamamen karıştırılıp sonra kavanoza yerleştirilen daha pratik bir turşu.Ben bu turşuya hırçın turşu diyorum :)çünkü yaptığınız ilk günlerde asitlenip kabarıyor,kabına sığmıyor.Taşıp da zorluk yaşamamak için
yerleştirdiğiniz kavanozun ağzında 1/5 lik miktarını boş bırakın,turşunuzu kontrol altında tutun,fırsat buldukça karıştırın.
Domates soslu turşular belki de turşuların en lezzetlisidir,hele bir de acı ise tadına doyum olmuyor.Ayrıca bu turşuyu yemeklerin yanında tükettiğiniz gibi kahvaltılık olarak da yiyebilirsiniz.
Sosu daha önceki tariflerim ile aynı ancak bu tarif daha pratik.
istediğiniz miktarda sivri biberi ve cin biberi yıkayıp,çekirdekleri kart olanları,çekirdeklerinden ayıklayıp,küçük küçük doğrayın,doğradığınız biberleri derin bir kaba alın,istediğiniz miktarda maydanozu da yıkayıp,doğrayın,biberlere ilave edin,
domateslerin kabuklarını soyun,
domatesleri,soyulmuş sarımsakları ve ,3-4 tatlı kaşığı tuzu beraberce rondodan geçirin,doğranmış biberlerin üzerine dökün,
biberlerin,üzerlerini örtüp kabı dolduracak kadar daha domates çekip biberlere tekrar ilave edin,
kaptaki malzemelerin hepsini kaşıkla iyice karıştırın,tadına bakın tuzu az ise ilave edin,tekrar karıştırın,
hazırladığınız karışımı kavanoza doldurun,burada dikkat etmeniz gereken kavanozun ağzında en az 4 parmak boşluk kalması,turşu karşımı kavanoza fazla geldi ise ayrı bir kavanozda muhafaza edip kabarması durunca kavanoza ilave edip kavanozu doldurun,
2-3 saat hazırlanan karışımı ağzı açık olarak bekletip,kapaklarını kapatın,
turşunuzu günde en az 3-4 defa karıştırın,serin bir yerde olgunlaşmaya bırakın,olgunlaşıp kabarması duran turşuyu serin bir yerde,mümkünse buzdolabında muhafaza edin.
İsterseniz olgunlaştıktan sonra üzerine biraz zeytinyağı koyup sonra dolaba yerleştirin veya yeme aşamasında da ilave edebilirsiniz.Özellikle servis yaptığınızda üzerine gezdirdiğiniz sızma zeytinyağı lezzetine lezzet katıyor,şiddetle tavsiye ederim :)
Kolay gelsin,afiyet olsun,şükrünüz daim,ibadetleriniz makbul olsun(amin).
Fasulye turşusunda da gördüğünüz arkadaki yeşillikler balkonumuzdaki mini bahçemizin yeni yetişen maydanoz ve rokaları.Rabbimizin kudretini her şeyde müşahade etmek mümkün,minicik tohumda ne güzellikler gizlemiş,yarattığı şeylerin zerrelerince O'na(c.c)hamd olsun.
turşunuzu günde en az 3-4 defa karıştırın,serin bir yerde olgunlaşmaya bırakın,olgunlaşıp kabarması duran turşuyu serin bir yerde,mümkünse buzdolabında muhafaza edin.
İsterseniz olgunlaştıktan sonra üzerine biraz zeytinyağı koyup sonra dolaba yerleştirin veya yeme aşamasında da ilave edebilirsiniz.Özellikle servis yaptığınızda üzerine gezdirdiğiniz sızma zeytinyağı lezzetine lezzet katıyor,şiddetle tavsiye ederim :)
Kolay gelsin,afiyet olsun,şükrünüz daim,ibadetleriniz makbul olsun(amin).
Fasulye turşusunda da gördüğünüz arkadaki yeşillikler balkonumuzdaki mini bahçemizin yeni yetişen maydanoz ve rokaları.Rabbimizin kudretini her şeyde müşahade etmek mümkün,minicik tohumda ne güzellikler gizlemiş,yarattığı şeylerin zerrelerince O'na(c.c)hamd olsun.
ibretlik atasözü, sizi takipteyim yorum yazamasamda sevgilerimle
YanıtlaSilteşekkür ederim,
Silcanım kardeşim,sevgiler...
bende turşu konusunda çok tecrübeli değilim,bu turşuya ne sirkesi koydunuz?elma sirkesi ile olurmu?şimdiden teşekkür ederin takipteyim :)
YanıtlaSilturşularda üzüm sirkesi kullanıyorum,son yaptıklarımda annemin yaptığı üzüm sirkesini kullandım,o yüzden sade olanların suyunun rengi pembe oluyor,
Silelma sirkesini hiç denemedim,bu konuda bir bilgim yok,turşu yine olur ancak lezzeti aynı olur mu bilmiyorum :(
bu da çok güzel ama mesela 10 domates 20 cin biber vs gibi ölçu verebilir misiniz.tşk ederim
YanıtlaSilcanikom,
Silmalzeme miktarı sana kalmış,ben resimde görülen büyük kaba yarısına kadar sivri biber ve cin biber doğradım,üzerini de rondoda çektiğim domates ve 7-8 adet sarımsakla doldurdum,tuzunu,sirkesini de ilave edip iyice karıştırdım,tuzuna baktım,damak tadıma göre ayarladım,malzemeler esnektir,istediğin miktarda ayarlayabilirsin,
ben teşekkür ederim,sevgiler...
siz ve cahide hanım gibi siteler iyiki var allah razı olsun sizlerle tanışmayı çok isterdim
YanıtlaSilözlem kardeşim Rabbim cümlemizden de razı olsun(amin),
Silsiz daha önce de bana yazan özlem misiniz?
sevgilerimle...
selamun aleykum ablam
YanıtlaSilturkiyeden geldim sonunda.rabbime sukurler olsun,dinlendim,enerjimi depoladimda geldim:)
ben yokken bloglar cosmus,ben hala himbilim ve yerimde sayiyorum:))
ellerine saglikyine dokturmussun.ben simdilik kaciyorum,yine gelecem ALLAHIN izniyle.rabbime emanetsin.
we aleykumselam canım kardeşim,
Silevine hoş gittin,sayfama hoşgeldin :)
senden güzel haberler almak beni çok sevindirdi,Rabbim enerjini daim kılsın,güzel yavrularını öpüyorum,her zaman beklerim,
sevgilerimle...
selamun aleyküm
YanıtlaSilbu tarifinizi bugün tadımlık deneyeyim dedim ama tuzu fazla oldu şuan evde yeteri kadar domatesim yok
iki gün sonra kavanozu büyütüp dometesi arttırsam olur mu?
turşunun tadını bozar mı?
We aleykumselam olur söylediğiniz gibi yapabilirsiniz, tadı bozulmaz inşaAllah.
SilAllah razı olsun hemen yanıtlıyorsunuz sorularımı
Silolgunlaşınca tadına bakmak nasibolursa yorumumuda yazarım inşaAllah
:) Bil mukabele, güzel haberlerinizi alırım inş. Bizim en sevdiğimiz turşudur bu :)
SilTursularim karardı kopurdu napayım teşekkür ederim
YanıtlaSilHiç böyle bir durumla karşılaşmadım, tarife uygun olarak yaptı iseniz sebep olarak malzeme kaynaklı olması dışında aklıma bir şey gelmiyor :((
Sil