بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
hayata dair her şey...
Pages
▼
▼
26 Eylül 2010 Pazar
TABİİ MAYALI EKMEK(KÖY EKMEĞİ)
Rabbimin adıyla başlarım…
“En güzel isimler (esmaü’l-hüsna) Allah’ındır.O halde O’na o güzel isimlerle dua edin.” (A’raf suresi 180. ayet)
Hz.Peygamber Efendimiz(s.a.v)’de şöyle buyuruyor:
“Allah(c.c)’ın doksan dokuz ,yüzden bir eksik ismi vardır.Kim bunları ezberlerse(sayar,manalarını anlar ve şuuruna ererse)cennet’e girer.”( Buhari)
Misak dergisi 131. sayı sayfa 25
Rabbim bizleri bu ayetin ve hadisin gereğince amel edip,cennet müjdesine erenlerden eylesin(amin).
Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki,insanlar herşeyin basitine,sahtesine kaçmakta adeta yarışıyorlar.Bu yüzden yediğimiz içtiğimiz birçok şey ifsada uğramış,artık ne
eskinin katkısız doğal yiyecekleri,ekmekleri ne de içeçeklerini bulmak kolay olmuyor.Evde birşeyler yapabiliyorsak ne mutlu bize!
Meyvenin sebzenin tadı bile bozulmuş,çocukluğumuzda yediğimiz,meyve,sebzelerin ve ekmeklerin tadını arar olduk,üreticilerin ve bunları satanların, daha çok kazanmak için
Ahireti düşünmeden yaptıkları binbir türlü sahtekarlık var .Ne kadar dikkatli davransak ta ucundan kıyısından bunların sahtekarlıklarından zarar gördüğümüz oluyor,
Ne yazık ki ekmeğimizi bile bozdular,çok mecbur kalmadıkça halk ekmek dışında başka bir ekmek almamaya çalışıyoruz.Bazende evde ekmek yapıyorum,eskiden ekmekler tabii mayalar ile yapılırmış.Bu mayalardan biriside ekşimiş yoğurtla yapılmış ayranla elde edilen maya,mayayı elde etmek ve bununla hazırladığımız ekmek hamurunu mayalandırmak epey bir sabır istiyor ancak güzel kokusu ve lezzeti beklememize değiyor.Dilerseniz şimdi ekmeğimizin yapılışına geçelim,denemek isteyenlere kolay gelsin.
MALZEMELER:
4 su bardağı köy ekmeği unu(mısır, buğday, yulaf, arpa unu karışık),
olması gerekir,çünkü hazır yoğurtların ekşime özelliği yok)
YAPILIŞI:Ekşimiş delik delik olmuş ayran ile krep hamuru kıvamından biraz daha koyu , az bir hamur yapılır,üstü örtülerek en az 24 saat mayalanması için bekletilir.
Mayalanmamışsa daha fazla da bekletilir,kabarıp delik delik bir hal alıncaya kadar…Hamur mayalanınca 4 su bardağı un ile ,su ve tuz ilavesi ile
yumuşak bir hamur elde edilir,aynı şekilde üstü örtülerek hamurun mayalanıp kabarması beklenir(10-12 saat) beklenir.Yuvarlak bir kabın içine pamuklu bir bez serilir, bezin üzerine birkaç kaşık un serpilir. Mayalanan hamur karıştırılıp bezin üzerine aktarılır. Üstü düzeltilip yeniden un serpilir. Bezin kenarları hamurun üzerine kapatılır. Bir saatte bu şekilde bekletilir. Bezin kenarları açılıp fırın tepsisine ters çevrilir. Orta ısıda ki fırında altı üstü kızarıncaya kadar 45-50 dak. pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra temiz bir fırçayla ekmeğin üzerindeki fazla unlar fırçalanır. Soğuyunca kesilip servis yapılır.
sizin tariflerini beğenip uyguluyorum.az öncede peynir yaptım ilk kez olacak inşallah güzel olur.size bir sorum var köy ekmeği ununu nereden bulabilirim
Hoşgeldiniz kardeşim,isminizi de yazarsanız memnun olurum,
yulaf,çavdar,tam buğday unu vb.ni Halil bey'in suçıktı değirmeninden isteyebilirsiniz,ama önce telefon edip istediğiniz unların miktarını ve ellerinde bulunup bulunmadığını sorun,sonra bedelini yatırın.İletişim bilgileri aşağıda,
Halil Ayar 0224.8413016 - 05356782485 – 0539 6905781 www.suciktikaradegirmenunu.tr.gg suciktikaradegirmenunu@hotmail.com Mail:halilayar16@hotmail.com Adres:Suçıktı Mevkii Kavacık Köyü Dursunbey Balıkesir Suçıktı Kara Değirmen Unu
Sayfanın sağındaki"Email ile yeniliklerden haberdar olun" kısmına mail adresinizi yazıp submit'e tıklayın,bu şekilde sitede yayınlanan yeni yayınlar adresinize gelir,
yorumlardan haberdar olmak için de fikir beyan edenler kısmından yorumunuza ve cavabıma ulaşabilirsiniz inşeAllah,ancak buraya aynı gün içinde bakın,fazla yorum olmuşsa yorumunuz ve cevabım yerine yenileri geldiği için görülmez,bir de yorum yazdığınız sayfayı veya tarifin olduğu sayfanın adresini bilgisayarınıza kaydederseniz bulmanız kolay olur,
BU SİTEYE ABONE OLUN kısmına da bir bakın,ben orayı kullanmayı bilmiyorum ama oradan yorumlara abone olunması lazım,
HERKES YORUM YAPABİLİR, siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın, (yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli) URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,
" YAYINLA "
yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.
ablacım sizi uzun süredir takip ediyorum
YanıtlaSilsizin tariflerini beğenip uyguluyorum.az öncede peynir yaptım ilk kez olacak inşallah güzel olur.size bir sorum var köy ekmeği ununu nereden bulabilirim
YanıtlaSilHoşgeldiniz kardeşim,isminizi de yazarsanız memnun olurum,
Silyulaf,çavdar,tam buğday unu vb.ni Halil bey'in
suçıktı değirmeninden isteyebilirsiniz,ama önce telefon edip istediğiniz unların miktarını ve ellerinde bulunup bulunmadığını sorun,sonra bedelini yatırın.İletişim bilgileri aşağıda,
Halil Ayar 0224.8413016 - 05356782485 – 0539 6905781
www.suciktikaradegirmenunu.tr.gg
suciktikaradegirmenunu@hotmail.com
Mail:halilayar16@hotmail.com
Adres:Suçıktı Mevkii Kavacık Köyü Dursunbey Balıkesir
Suçıktı Kara Değirmen Unu
teşekkür ederim ben üye olmak istiyorum nasıl üye olabilirim
YanıtlaSilSayfanın sağındaki"Email ile yeniliklerden haberdar olun"
Silkısmına mail adresinizi yazıp submit'e tıklayın,bu şekilde sitede yayınlanan yeni yayınlar adresinize gelir,
yorumlardan haberdar olmak için de
fikir beyan edenler kısmından yorumunuza ve cavabıma ulaşabilirsiniz inşeAllah,ancak buraya aynı gün içinde bakın,fazla yorum olmuşsa yorumunuz ve cevabım yerine yenileri geldiği için görülmez,bir de yorum yazdığınız sayfayı veya tarifin olduğu sayfanın adresini bilgisayarınıza kaydederseniz bulmanız kolay olur,
BU SİTEYE ABONE OLUN kısmına da bir bakın,ben orayı kullanmayı bilmiyorum ama oradan yorumlara abone olunması lazım,
teşekkür ederim...