Arkadaşlarına, ömürlerinde yemedikleri bir çeşit türlü yedireceğini söylemiş.
Tabi koyduğu malzemelerin farklı müddetlerde pişeceğinden,yanan ocağın üzerinde ki tencerenin saatlerce altı açık olarak kalınca ne olacağından da habersizmiş.
Dersleri bitince türlüyü yemek için Ali Yakub Bey’in odasına doğru giderlerken,odaya yaklaştıklarında bir yanık kokusu ve ortalığı kaplayan
bir dumanla karşılaşıyorlar.
Oda dumandan girilmez bir vaziyette ve tencere yarısına kadar kömür olmuş.
Dumanı görenler yangın var zannediyorlar,odayı havalandırıyorlar,tabi yemekte de yenilecek hal yokmuş.Bu yemek , Ali Yakub Bey’in pişirdiği ilk ve son yemek olmuş.
Kitapta acı tatlı çok ilgi çekici olaylar konu edilmiş,herkese okumasını tavsiye ederim,eğer benim, gibi hatıra yazıları okumaktan hoşlanıyorsanız okuyun derim.Rabbim bizleri de ilim ehlinden,ilmiyle amel edenlerden eylesin(amin).
KÖFTE MALZEMELERİ:
400 gr. Yağsız veya az yağlı kıyma,
1 orta boy kuru soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 adet yumurta,
3 kaşık galeta unu,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber,
Yarım çay kaşığı yenibahar,kimyon,köfte baharı,
Kızartmak için zeytinyağı.
YAPILIŞI:
Kıymanın içine ince doğranmış maydanoz, rendelenmiş soğan ve diğer malzemeler konulur; iyice yoğrulur, küçük yuvarlak köfteler yapılır, zeytinyağında kızartılır.
PİLAV MALZEMELERİ:
1,5 su bardağı yıkanmış, yarım saat ılık suda bekletilmiş pirinç,
Yıkanıp soyulmuş küp küp doğranmış haşlanmış yarım havuç,
3 yemek kaşığı haşlanmış bezelye,
Birer yemek kaşığı kuş üzümü ve dolmalık fıstık,
1,5 tatlı kaşığı tuz,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı tereyağı,
2,5-3 su bardağı sıcak su(pirincine göre değişir),
PİLAVIN YAPILIŞI:
Pilav yapılacak tencereye zeytinyağı konulur. Kuş üzümü ve dolmalık fıstık 2-3 dk. Yağda kavrulur. Tereyağı ilave edilir.
Tereyağı eriyip hafif penbeleşince suyu süzülmüş pirinç ve tuz ilave edilir. 1-2 dk. Pirinçle kavrulur ve sıcak suyu ilave edilir. Karıştırılır.
Kaynayınca ocağın altı kısılır. Pilav suyunu çekinceye kadar pişirilir. Tencerenin altı kapatılır.Bezelye ve havuç ilave edilir. Karıştırılır.
Pilav 10-15 dk. dinlendirilir.
KÖFTE İLE PİLAVIN CEM EDİLMESİ:
Dibi yuvarlak derin bir kaba köfteler dizilir. Köftelerin üstüne pilav konulur. Hafifçe bastırılır. Servis yapılacak geniş bir tabağa ters çevrilir ve servis yapılır.
HERKES YORUM YAPABİLİR, siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın, (yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli) URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,
" YAYINLA "
yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,
" YAYINLA "
yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.