"Bir talebe, hikmet sahibi bir zât ile sohbet ederken:
- Cennet'te küçük bir yerim olsa bana yeter deyince, o zât şu cevabı verdi:
- Âhiret için ettiğin kanaati, keşke dünya için etseydin."Besmele ile başlarım...
Bütün mü'min kardeşlerimin cuması ve üç ayları hayırlara vesile olsun inşaAllah(amin).
Bu güne kadar verdiğim ekmek tarifleri yoğurt ile hazırlanmış ekşi mayalı ekmeklerdi.Tabii mayalı ekmeklerin lezzeti ve kokusu bambaşka,benim için onlar, ekmeklerin lezzet tacı giymiş en nefis ekmekleri.Ancak hazırlık aşaması epey zaman alıyor,ama mayanızdan her seferinde bir miktar ayırırsanız işiniz daha kolay oluyor.Yine de bir kaç seferden sonra mayayı yeniden elde edip tazelemek lezzetin devamı için önemli.
Bu sefer bir değişiklik yapıp sizlerle hazır mayalı ekmek tarifimi paylaşacağım inşaAllah.Yapımı çok kolay ve çabuk elde edilen nefis bir ekmek.İçinde kullandığım süt ve zeytinyağı lezzetinin daha güzel olmasında etkili oluyor.Ancak süt ve zeytinyağı olmazsa olmaz değil,tek su,tuz,şeker ve maya ile de lezzetli oluyor,onu da denedim ve memnun kaldım.
MALZEMELER
2 su bardağı kepekli un,
3 su bardağı normal un,
1 tatlı kaşığı instant kuru maya,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağından 2 parmak eksik su,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı şeker,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
YAPILIŞI
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
YAPILIŞI
unlar ve maya birbirine karıştırılır,diğer malzemelerle beraber yumuşak,hafif ele yapışan bir hamur yoğrulur,
hamurun üzeri kapatılarak iki misli kabarması beklenir,
1)hamur mayalanınca eller yağlanır,yuvarlak veya oval şekilli 3-4 adet ekmek yapılır,
yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirilir,
üzerlerine su sürülüp susam veya çörekotu serpilir,
2)aynı büyüklükte bir tepsi ile üzerleri kapatılıp en az 1 saat daha mayalandırılır,
üzerlerindeki tepsi alınır,önceden ısıtılmış 200 derece fırına sürülür,
kabarıp üzerleri yarı yarıya kızarınca fırının ısısı 150 dereceye düşürülür,
3)bu şekilde altları ve üstleri iyice kızarınca fırından alınır,
4)ılıyıncaya veya soğuyuncaya kadar beklenip sonra dilimlenip kesilir.
3)bu şekilde altları ve üstleri iyice kızarınca fırından alınır,
4)ılıyıncaya veya soğuyuncaya kadar beklenip sonra dilimlenip kesilir.
Ev ekmeği gibisi yok.Ellerinize sağlık.Mis gibi kokusu burnuma kadar geldi.
YanıtlaSilSevgilerimle;
Waaalaikkumussalam wbk....Your bread is beautiful and perfect!
YanıtlaSilEvde yapılan ekmek gibisi yok. Sıcak sıcak yanında tereyağ, domates ve peynirle ne güzel de gidiyor değil mi? Ellerine sağlık. Hayırlı cumalar.
YanıtlaSiltereyağını sür üzerine de ayva marmelatı bende termosa çayı koyup geliyorum ablacım :)
YanıtlaSilellerine sağlık :D
çok güzel mis gibi olmuş çokta güzel kızarmış ellerine sağlık
YanıtlaSilEvde yapılan ekmek daha bir lezzetli oluyor. Ellerinize sağlık, harika bir görüntü. Afiyet, şifa olsun.
YanıtlaSilsevgiler.
kokuları buralara kadar geldi ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEvde yapılan ekmek ayrı güzel oluyor mis gibi olmuş ellerine sağlık canım. Afiyetler olsun.
YanıtlaSilSELAMÜN ALEYKÜM ABLACIM NASILSIN.HAYIRLI CUMALAR DİLERİM SİZE.BENDE EKMEĞİMİ EVDE YAPMAK İSTİYORUM.AMA 3 KEZ HAMUR YAPTIM ÜÇÜDE KABARMADI ACABA NİYE?BU EKMEĞİDE YAPCAM YA OLMAZSA DİYE KORKUYORUMM
YanıtlaSilWe aleykumselam aişe kardeşim :)iyiyim elhamdulillah,inşeAllah sen de iyisindir,
Siltarifte anlattığım ile senin yaptığın işlemler arasında bir fark var mı?
süt veya suyu ılık olarak kullan ılıklığın derecesi ise soğuğa yakın ılık olsun,sıcağa yakın değil,soğuk havalarda daha iyi sonuç elde etmek için maya miktarını yarım ölçü artırırsan daha iyi olur,
hamuru iyice yoğurduktan sonra üzerini örtüp ılık bir yerde kabarmasını bekle,kabarınca elinle kabarıklığını indirip hafif yoğurur gibi yap,sonra şekil ver ve bu tarifteki gibi üzerini örtüp yarım saat veya en fazla bir saatde tepside mayalanmalarını bekle,
üzerine de
cilalı ekmekte olduğu gibi "HAŞIL" hazırlayıp sür,bu ekmeğin kabuğunun kalın ve sert olmasını engeller,ve parlak olmasını sağlar,
diğer işlemler aynı,zaten yapıyorsundur ama yine hatırlatayım başlamadan önce dua et,besmele çek,olumlu düşün,
mümkünse ekmeğini turbo fırında pişir ve mutlaka sıcak fırına sür,inşeAllah en iyi sonucu elde edersin,sonuçtan haberdar olmak isterim,kolaylıklar diliyorum,sevgiler...
Yanlış anlamayın Hatice abla ben bu ekmeği denemedim denemek istiyorum daha önce 3 kez başka ekmek hamuru yaptım.3de kabarmadı .Besmelede çekiyorum abdestli giriyorum çoğu zaman mutfağıma.Dualar ediyorum.ETTAHIYATÜ duasını da çok okuyorum.Gebe kabarmazsa diye korkuyorum.BEN hamuru iyice yoğğurduktan sonra sofra bezine sarıp sıcak peteğin üzerine koyuyorum .Bu ekmeğimi bir deneyim bu akşam inşallah olur ,kepekli unum da yok olur mu ?
YanıtlaSilYaparsam resmini gönderiririm size:)
aişe ravza benim yanlış anladığımı anlıyarak sen beni yanlış anlamışsın :)
SilBen aynen senin söylediğin gibi anladım,ve senin kabarmadı dediğin ekmeklerinle,buradaki ekmeğin yapılış aşamaları arasında ne gibi farklar olduğunu öğrenmek istedim,yoksa benim tarifimi yapmışsında kabarmamış gibi bir algılamam olmadı :)
bence ekmeğin üzerini ört ama peteğin üzerine koyma,hiç kepekli un olmadan da olur,hatta daha güzel olur ama,ben biraz daha az yedirsin ve lif kazansın,sağlık yönü artsın diye az çok her ekmeğime,farklı unlardan da koyarım,
bir önceki yorumumda bahsettiğim noktaları göz önünde bulundurursan inşeAllah faydasını görürsün,
kolay gelsin kardeşim,sevgiler...