Pages

8 Ocak 2011 Cumartesi

ISIRGAN OTU ÇORBASI ve ŞİFASI

"Öyleyse Allah’ın sizi rızıklandırdığı şeylerden helal (ve) temiz olanlarını yiyin; eğer O’na kulluk ediyorsanız Allah’ın nimetine şükredin."
(Nahl suresi 114.ayet)
 Allah'ın adıyla başlarım...
Pazarı gezerken bir tezgahta taze ısırgan otları dikkatimi çekti.Her zaman rastlamadığım bir ot çeşidi olduğu ve şifalı olduğu için,iki demet aldım.
Yumurtalı kavurmasını,tavada peynirli böreğini ve en son olarak da çorbasını yaptım.
MALZEMELER
500gr.taze ısırganotu,3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 yemek kaşığı un,
1 adet kuru soğan,
3 diş sarmısak,
2 yemek kaşığı pirinç,
1'er çay kaşığı kuru nane ve kekik,
1/2 'şer çay kaşığı karabiber ve kimyon,
(tatlı bir çorba istiyorsanız1 çay bardağı süt,ekşi tadı olan bir çorba istiyorsanız 1 çay bardağı iyi çırpılmış yoğurt)ben süt kullandım,
1 su bardağı et suyu(evde hazırladığımız bulyondan),
3 litre su,
damak tadınıza göre tuz,arzuya göre üzerine pulbiber,kaşar peyniri,kızarmış ekmek,

YAPILIŞI
1-Elinize eldiven geçirdikten sonra ısırgan otlarını ayıklayıp iyice yıkayın,doğrayın,
tencereye yağları ve iri doğranmış soğanı koyup 5 dak.kadar soğanları kavurun,
unu ilave edin,bir kaç dakika da un ile kavurun,
2-ısırgan otlarını ilave edip bir kaç dak.da bu şekilde kavurun,
et suyunu,sarmısakları,suyu,baharat ve tuzunu,yıkanmış pirinci ilave edin,karıştırıp tencerenin ağzını kapatın,
kaynayınca altını kısıp pirinçler pişinceye kadar,ortalama yarım saat pişirin,
3-en son sütünü de ilave edip karıştırın,bir taşım daha kaynatın ve tencereyi ateşten alın,
4-pişen çorbayı blendırdan geçirip,tel süzgeçten süzün ki saplarının kılçıkları çorbanın içinde kalmasın, sıcak servis yapın,kolay gelsin,afiyet şifa olsun.
NOT:ısırganotu çorbası şifası için yapılabilecek bir çorba,ısırganın bir lezzeti yok,bildiğiniz ot tadı,o yüzden hoşa giden bir tadı yok,
taneli istiyorsanız soğan,sarmısak ve ısırganları küçük küçük doğrayın,3 numaralı hali ile tüketin,
bazı tariflerde limon,bazılarında yoğurt,bazılarında süt kullanılmış,en kolay tüketebileceğiniz şeklini tercih edin.
Diğer çorba tariflerime buradan bakabilirsiniz.
ISIRGAN OTU ÇORBASININ FAYDALARI
1-Demir eksikliğinden kaynaklanan ağrı,sivilce ve ekzema için,
2-hormon dengeleyici,
3-nekahat dönemini kısaltır,
4-anne sütünü artırır,
5-aç karnına yenilirse böbrekleri ve mesaneyi,böbrekleri temizler.
Kaynak:Alternatif tıp ve şifa sofrası
Mustafa Özer

4 yorum:

  1. tarıfınız ıcın tskler yarın denıyecem

    YanıtlaSil
  2. Emeğiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz, nazik yorumunuz için ben de size teşekkür ederim.

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.