Pages

2 Ekim 2010 Cumartesi

MADEN SUYU İLE HAZIRLANMIŞ KEPEKLİ MİLFÖY HAMURU ve MİLFÖY BÖREĞİ

Rabbimin adıyla başlarım...
Milföy hamuru ve milföy böreği oldukça yağlı,bu yüzden de kalorisi yüksek bir börektir.Çünkü lif oranı sıfırdır,bu kaloriye biraz lif ekleyerek biraz daha sağlıklı ve lifli bir hale getirmek istedim ve kepekli milföy hamuru ve böreği yaptım,sonuç benim açımdan resimde görüldüğü gibi tatmin ediciydi.Ayrıca daha güzel kabarmasında etkili olacağını düşünerek hamuru su yerine maden suyu  ile yoğurdum.
MALZEMELER
1 su bardağı tam buğday unu,
2 su bardağı normal un,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 şişe maden sodası,
2 yemek kaşığı su,
125 gr. tereyağı,
üzeri için:
 yoğurt ve yumurta sarısı karışımı,
susam çörekotu,
YAPILIŞI
Tereyağı hariç diğer malzemelerle sert olmayan bir hamur yoğrulur,en az yarım saat buzdolabında bekletilir,
hamur yuvarlak bir çay tepsisi büyüklüğünde merdane yardımıyla ortası kalın kenarları daha ince olarak açılır,
orta kısmına buzdolabından çıkardığımız tereyağı büyük parçalar halinde doğranıp konulur,
hamurun kenarları ortasına kapatılır,üzeri buzdolabı poşeti veya streç flim ile kapatılıp,buzdolabında 1 saat bekletilir,
tekrar tepsi büyüklüğünde açılır,katmer şeklinde katlanıp tekrar üzeri örtülür ve yine 1 saat dolapta bekletilir,
aynı işlem 3 kez tekrarlanır,buzdolabından çıkarılan hamur itina ile açılır,
dikdörtgen veya kare şekline getirilip,kare şeklinde 20-25 parça olacak şekilde kesilir,
ortalarına peynir konularak veya hiç bir şey konulmadan ikiye katlanır,
yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir,
üzerlerine 1 çay kaşığı yoğurtla karıştırılmış yumurta sarısı sürülür,
susam veya çörekotu serpilir,
önceden ısıtılmış 200 derece fırında alt ve üstleri iyice kızartılır,
fırından çıkarılıp istenilen sıcaklıkta servis yapılır.
NOT
Hamurunuzu biraz daha inceltip 25 parça yaparsanız  daha fazla ve daha çıtır börekler elde edersiniz.
PÜF NOKTALARI
Yağ konulduktan sonra hamur itina ile ve yavaş yavaş açılır ki yağ dışarı çıkmasın,
yağın dışarı çıktığı yerler olursa üzerlerine çok az un serpilerek kapatılır,
içine konulan tereyağının mutlaka soğuk olması gerekir,
üzerlerine sürülen yumurtanın kesik olan kısımlara gelmemesi gerekir,aksi takdirde pişerken  katlar açılmaz.
Hamurunuzun en dışta kalan kısımlarını da 1 cm. kadar keserseniz böreklerin her tarafında katlar açılır,kesik tarafların katları daha güzel açıldığı için bu yöntemi uygulayın. 

1 yorum:

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.