Pages

19 Ocak 2012 Perşembe

BALKABAKLI KÖFTELİ KIŞ ÇORBASI

ALLAH'IN HÜKÜMLERİ İLE HÜKMEDİLMEYİNCE;
"Bir milletin idarecileri Allah’ın kitabı ile hükmetmedikleri ve Allah’ın indirdiği hükümlerden işlerine geleni seçtikleri zaman; Allah onların azabını kendi içlerinden verir. Onları aralarındaki fitne, fesat ve anarşiyle cezalandırır.”
(Hadis-i şerif meali,İbn Mace, Kitabu’l Fiten)Misak dergisi
****************************
Rabbimin adıyla başlarım...
Balkabağını bu sene ki kadar hiç kullanmamıştım.
Küçük oğlumun da faydalarından istifade etmesi için bu sefer de balkabaklı çorba yaptım.Tabii sadece o değil,bütün ailece yedik.Sıcaklığın eksilerde seyrettiği bu soğuk kış günleri için ideal bir çorba.Besin değerini artırmak için az miktarda da olsa kıyma kullandım ve bu kıyma ile gayet küçük yuvarlak köfteler hazırladım.Köftenin içinde kullandığım pirinç ve bulgur ile miktarı tatmin edecek seviyedeydi.Çorbada kullandığım balkabağı ve havucun tatlı tadını, yoğurdun verdiği ekşilik dengeledi.
MALZEMELER
6 iri parça balkabağı(balkabaklı pastanın yanındaki dilimin 1/3'ü yeterli,veya resimdeki balkabağından ince bir dilim),
1 adet orta boy havuç,
1 orta boy patates,
1 su bardağı haşlanmış nohut,
Köftesi için:
100 gr.kıyma,
1 yumurta akı,
1 çay kaşığı tuz,
1/2 şer çay kaşığı kimyon,karabiber,yenibahar,
6-7 dal doğranmış maydanoz,
2 çay kaşığı ufalanmış kuru reyhan,
1 yemek kaşığı yıkanmış pirinç,
3-4 yemek kaşığı ince bulgur,
1 adet küçük soğanın yarısının rendesi,
Terbiyesi için:
2 su bardağı kadar yoğurt,
1 yumurta sarısı,
2 tatlı kaşığı un,
çorbanın üzeri için:
eritilmiş tereyağı ve zeytinyağı karışımı,
2 tatlı kaşığı kuru nane,
YAPILIŞI
sebzeler hazırlanıp iri doğranır,üzerlerini örtecek kadar sıcak su konulur,yumuşayıncaya kadar kaynatılır,rondodan geçirilir,
köfte malzemeleri güzelce yoğrularak,küçük köfteler hazırlanır,
2 su bardağı kadar su kaynatılır,köfteler içine atılır,pirinçleri uzayıncaya kadar pişirilir,
rondodan geçirilen sebzeler köftelere ilave edilir,
haşlanmış nohutlarda eklenir,
kaynayınca yoğurtlu terbiye çorbaya ilave edilir,bir kaç dakika daha kaynatılır,kıvamı koyu ise biraz kaynar su ilavesi ile kıvamı açılır,bir çay kaşığı tuz atılır karıştırılır,tuzuna bakılır damak tadına göre tuzu ayarlanır,çorbanın altı kapatılır,
çorbanın üzerine naneli yağ gezdirilir,çorbamız sıcak halde servis yapılır.

4 yorum:

  1. eline sağlık olsun bacım :)

    YanıtlaSil
  2. çok değişik, çok besleyici bir çorba olmuş canım, tadını merak ettim:)
    geçen seneden beri denemek isteyip cesaret edemediğim bir çorba, zira evde benden başka tatlısını bile yiyen yok:(
    ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Sevgili adaşım,
    çorbada balkabağı var ancak tadı yok gibi,hafif ekşimsi ve lezzetli bir çorba,yoğurtlu çorbaları sevenler bu çorbayı da severler diye düşünüyorum,

    bizimkiler de balkabağının tatlısını yemiyorlar ancak,bu çorbayı (içindeki nohutlar hariç)isteyerek yediler,

    keza balkabaklı tatlılara da hiç hayır demiyorlar,yemeleri için yapmamız gereken balkabağını tarifin içinde kaybetmek ve çekici hale getirmek :)

    farkedip etmemeleri önemli değil,önemli olan o gıdadan istifade etmeleri...

    sevgilerimle,
    hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  4. Nefis görünüyor. Bende artık deneyeceğim balkabağı çorbasını. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
    (Yemek Sevdam)

    YanıtlaSil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.