Malumunuz yaz geldi,havaların ısınması ile üzerimize bir rehavet çöktü.Bu yüzden ve çocukların evde olması,tatile girmeleri,yaklaşan üniversite sınavları bilgisayar başında oturmama mani oluyor.
Üç ayların girmesi ile beraber mübarek Ramazan ayının gölgesi de üzerimize düştü,Rabbim sağlıkla ve razı olacağı şekilde idrak etmeyi hepimize nasip etsin(amin).
Özellikle yaz gelince sokağa çıkmayı hiç istemiyorum,dışarıda gördüğüm ahlaksızlıklar ve özellikle kadın ve kızların hatta kız çocuklarının rezil kıyafetleri beni çok üzüyor ve ürkütüyor,bu kıyafetleri kızlarına giydiren anne ve babaları da Allah islah etsin,günahı bir kenara bırakın yakışmıyor da…
Sanki Allah’ı unutmuşlar,sanki şu yaz sıcaklarından kat kat daha sıcak cehennem yokmuş gibi!
Halbuki ölüm yaz kış,sıcak soğuk dinlemiyor.
Küçüklükten böyle açık ve dar giydirilen kız çocukları büyüyünce de böyle alıştıkları için böyle devam ediyorlar,bu çocuklara çok acıyorum,
firavun döneminde öldürülen erkek çocukları ve cahiliyye döneminde diri diri gömülen kız çocukları da inşaallah cennetlik.
Ama günümüzde ki modern cahiliyyede ki çocuklar anne ve babaları ile beraber cehennem yolunda…
Bu günün çocukları kızları o dönemlerin çocuklarından daha zavallı ve çok daha fazla acınacak durumdalar,bu konuda çok doluyum,çok mahsunum Rabbim bizleri islah etsin,razı olup sevdiği kullarından eylesin(amin).
**********************************
Yaz mevsiminin en sevdiğimiz yemeği olan,Elazığ yöresinde çok bilinen ve yapılan patlıcan dövmesi tarifini paylaşmak istiyorum,yiyen herkesin çok beğendiği bir yemek.
Eşim evlendikten sonra yedi bu yemeği ve hiç hayır diyemez
Köye gittiğimiz de de canım annem her ekmek yapışının ardından oluşan
közde patlıcan közler ve yaparız,onun tadı hiç bir yerde yoktur,odun ateşinde ve canım babamın yetiştirdiği biberlerle tadına doyum olmaz.
Pikniğe gittiğimizde de mangalda közleriz.
Közlenmiş patlıcan doğranıp sarmısaklı yoğurtla karıştırılıp,üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek veya domates,biber,kuru soğan,zeytinyağı ve tuzla karıştırılarak salata olarak ta yenebiliyor,herkesin farklı bir tarifi var,hepsi de çok lezzetli oluyor,hepsi de lezzetini közlenmiş patlıcanın o güzel tadından alıyor.Rabbim her şeyi çok güzel ve özel yaratmış,yarattığı şeylerin zerrelerince O’na şükürler olsun.
MALZEMELER:
*5-6 adet közlenmiş patlıcan,
*3-4 adet yumurta,
*3-4 diş sarmısak,
*8-10 adet sivri biber(acı olursa daha lezzetli olur),
*1 adet küçük domates,
*tuz,tereyağı,zeytinyağı varsa bir kaç adet közlenmiş biber.
ben elazığlıyı yöremin bilmediğim çok yemekleri var bunları sizin sayfanızdan takip edip öğreniyoru sizde şunu rica ediyorum elazığ tarhanasının yapılşının tarifini verirseniz sevinirim biz batıda elazığ tarhanası bulamıyoruz elazığda kisemiz olmayınca tarhanayı yapıp yoluyanda yok kendimiz evimizde yaparız çünkü yöresel yemeklerimizin asıl temelini öğrenmiş oluruz şimdiden teşekkürler
Ayran tarhanasını ben de evde yapmak istiyordum,sizin talebiniz uygulamama vesile olur inşaAllah,çünkü tazesinin kavurması da çok lezzetli oluyor,az çok nasıl yapıldığını biliyorum ama anneme teyid ettirip :) inşaAllah sizlerle paylaşırım.
ŞABLONDAN DOLAYI YAZIDA KARIŞIKLIK OLDUĞU İÇİN YAPILIŞINI BURAYA ALMAK ZORUNDA KALDIM,KUSURA BAKMAYIN...
PATLICAN DÖVMESİ NASIL YAPILIR?
Ocak üzerinde patlıcanlar közlenir,bıçak yardımıyla soyulur,soyulduktan sonra ıslak elle sıvazlanarak köz parçalarından arındırılır.Süzgece konulup suyu süzdürülür.
Bir derin tabak içinde tuzla sarmısaklar ezilir,
Patlıcanlar doğranır ezilmiş sarmısakların üzerine konulur,3-4 adet sivri biber de küçük küçük doğranır varsa soyulup doğranmış közlenmiş biberler de ilave edilip hepsi, patlıcanlar macun gibi olana kadar dövülür.
Tavaya tereyağı ve zeytinyağı konulur,
doğranmış biberler içine doğranır,
Biberler kızarınca kabuğu soyulmuş,küçük küçük doğranmış domates ilave edilir karıştırılır,3-4 dak.da böyle pişirilir,
Yumurtalar kırılır,bir kaç dak. sonra
yumurtalar karıştırılır ve patlıcanlı karışım ilave edilir,hepsi iyice karıştırılır,5-10 dak.da böyle karıştırılarak pişirilir,yanında ayranla servis yapılır.
NOT:Patlıcanlar ateş közü üzerinde veya mangalda közlenebilir böyle imkanı olmayanlar benim yaptığım gibi mutfaklarında ocak üzerinde yapabilirler.
Patlıcanları közlerken evi kokutmamak için, mutfak kapısını kapatıp pencereyi açın ve aspiratörü çalıştırın.Közleme işlemi bitince yukarıda ki resimde gördüğünüz gibi kirlenen ocağınızı temizlerken, önce dökülen köz parçalarını elektrikli süpürgenin hortumu ile çekin sonra ocağınızı silin.Kolay gelsin :)
HERKES YORUM YAPABİLİR, siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın, (yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli) URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,
" YAYINLA "
yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.
ben elazığlıyı yöremin bilmediğim çok yemekleri var bunları sizin sayfanızdan takip edip öğreniyoru sizde şunu rica ediyorum elazığ tarhanasının yapılşının tarifini verirseniz sevinirim biz batıda elazığ tarhanası bulamıyoruz elazığda kisemiz olmayınca tarhanayı yapıp yoluyanda yok kendimiz evimizde yaparız çünkü yöresel yemeklerimizin asıl temelini öğrenmiş oluruz şimdiden teşekkürler
YanıtlaSilRabia hanım,sayfama hoşgeldiniz?
YanıtlaSilAyran tarhanasını ben de evde yapmak istiyordum,sizin talebiniz uygulamama vesile olur inşaAllah,çünkü tazesinin kavurması da çok lezzetli oluyor,az çok nasıl yapıldığını biliyorum ama anneme teyid ettirip :) inşaAllah sizlerle paylaşırım.
İlginize teşekkürler,sevgiler...
ŞABLONDAN DOLAYI YAZIDA KARIŞIKLIK OLDUĞU İÇİN YAPILIŞINI BURAYA ALMAK ZORUNDA KALDIM,KUSURA BAKMAYIN...
SilPATLICAN DÖVMESİ NASIL YAPILIR?
Ocak üzerinde patlıcanlar közlenir,bıçak yardımıyla soyulur,soyulduktan sonra ıslak elle sıvazlanarak köz parçalarından arındırılır.Süzgece konulup suyu süzdürülür.
Bir derin tabak içinde tuzla sarmısaklar ezilir,
Patlıcanlar doğranır ezilmiş sarmısakların üzerine konulur,3-4 adet sivri biber de küçük küçük doğranır varsa soyulup doğranmış közlenmiş biberler de ilave edilip hepsi,
patlıcanlar macun gibi olana kadar dövülür.
Tavaya tereyağı ve zeytinyağı konulur,
doğranmış biberler içine doğranır,
Biberler kızarınca kabuğu soyulmuş,küçük küçük doğranmış domates ilave edilir karıştırılır,3-4 dak.da böyle pişirilir,
Yumurtalar kırılır,bir kaç dak. sonra
yumurtalar karıştırılır ve patlıcanlı karışım ilave edilir,hepsi iyice karıştırılır,5-10 dak.da böyle karıştırılarak pişirilir,yanında ayranla servis yapılır.
NOT:Patlıcanlar ateş közü üzerinde veya mangalda közlenebilir böyle imkanı olmayanlar benim yaptığım gibi mutfaklarında ocak üzerinde yapabilirler.
Patlıcanları közlerken evi kokutmamak için, mutfak kapısını kapatıp pencereyi açın ve aspiratörü çalıştırın.Közleme işlemi bitince yukarıda ki resimde gördüğünüz gibi kirlenen ocağınızı temizlerken, önce dökülen köz parçalarını elektrikli süpürgenin hortumu ile çekin sonra ocağınızı silin.Kolay gelsin :)