Ebû Katâde radıyallahu anh şöyle dedi:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e pazartesi günü oruç tutmanın fazileti soruldu. O da şöyle buyurdu:
“O gün, benim doğduğum, peygamber olduğum (veya bana vahiy geldiği) gündür.”
Müslim, Sıyâm 197, 198
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Pazartesi ve perşembe günleri ameller (Allah’a) arz olunur. Ben, oruçluyken amellerimin arz olunmasını isterim.”
Tirmizî, Savm 44.
Daha geniş açıklama için buraya bakılabilir.
Geçen gün aldığımız beş kilo sütün kaymağını değerlendirmek için yaptığım nefis bir dondurma tarifiyle karşınızdayım,hazır dondurmalara çok benzedi ve çok lezzetli oldu,yapımı da çok basit,denemek isteyenler ve merak edenler için tarifini veriyorum.
MALZEMELER:
*1 litre süt,
*1 silme yemek kaşığı saf salep(tepeli olmayacak)
*1,5 su bardağı toz şeker(önce 1 bardak ekleyin pişirirken tadına bakın,az ise kalanını da ilave edin),
*1 çay kaşığı damla sakızı(resimde gördüğünüz iki parça yeterli),
*4-5 yemek kaşığı süt kaymağı,
YAPILIŞI:
Süt ve kaymak dondurma yapılacak tencereye alınır,kaynatılır,
1 çay kaşığı damla sakızı 1 tatlı kaşığı şekerle havanda dövülür(yazın damla sakızı eriyebiliyor,eğer damla sakızınızda erime eğilimi varsa,buzdolabında saklayın ve kullanacağınız zaman gereken miktarı,direkt süte ilave edin,şekerle ezmeye kalkmayın yapışır),salep ve şeker karışımına ilave edilip kaynayan süte, karıştırılarak ilave edilir ve 10-15 dak.karıştırılarak kaynatılır.
Dondurma soğuma esnasında kıvam kazanıp koyulaşacaktır.
Ara sıra karıştırılarak soğutulur ve buzluğa yerleştirilir,1-2 saat ara ile buzluktan alınıp karıştırılır ve yeniden buzluğa konulur,bu şekilde 8-10 saat donması beklenir.
Donduktan sonra yemeden 5-10 dak.önce buzluktan çıkarılır,bardak veya kaselerde servis yapılır,hepsi bir kapta kalacaksa buzlukta dondurmadan önce istenilen kaba alınır veya donmadan kaselere paylaştırılıp karıştırmadan dondurulur.Donan dondurma yenilmeye 10-15 dak.kala dışarı çıkarılıp yenilene kadar bekletilir.
Not: damla sakızlı kaymaklı dondurmaya ılık halde iken çekilmiş iç fıstık ilave ederek te damla sakızlı kaymaklı fıstıklı bir dondurma elde edebilirsiniz.
En üstteki resimlerde ki dondurma karıştırılarak dondurduktan sonra kaşık yardımıyla alınarak kaseye yerleştirildi.Yanında su bardağı olan üstteki resimde ki dondurmalar ise karıştırılarak dondurulurken iyice katılaşmadan her iki çeşit konulup tamamen donduruldu.
Salep ile ilgili buradan bilgi edinebilirsiniz.
Önemli not:
Dondurmalarınızın hazır dondurmalar gibi olmasını istiyorsanız bu adresteki yöntemi uygulayın.
dunden beri ev yapimi dondurmaya takmis durumdayim, acaba dondurma makinasi mi alsam diye bile dusunuyorum!
YanıtlaSildondurma coook sahane gorunuyor (hele su an sicaktan pisen ben icin) ama ben yapamam sanirim cunku butun tariflerde salep var:( bir ay sonra annemler gelecek TRden, ondan isteyecegim ama bir ay dayanamam ben:)
sabahtan beri komseyle konusmuyordum, bu yorum vesilesiyle konusmus oldum:)
sevgili hatice salep mi koyulaşmasına sebep oluyor ? ben de denemek istiyorum açıkcası ama çok da cesaretim yok olmazsa diye... :) bir de dondurucudan alıp 1-2 saate bir karıştırmak zor olmuyor mu donduğu için... ? inş bu bilgileri de öğrendikten sonra denemek istiyorum...allaha emanet ol.
YanıtlaSilevet goncacım,
Silsalep dondurmayı sertleştiriyor,her karıştırmada biraz daha zor oluyor,ama yine de karıştırılamayacak kadar değil,
belki bu karıştırma işi sağlam bir bıçağı olan buz kırma özelliğine sahip bir rondoda yapılsa daha kolay ve güzel olur.İlk bekletmelerde rondoda buzlukta bekletilip o şekilde çıkarılıp karıştırılabilir...
selamun aleykum ablam
YanıtlaSilbu dondurma icin bekliyorum iki uc yildir.insALLAH gidince salepimi alip deniyecem:)hatta hollandaya getirebilirsem 1 kilo kadar almak istiyorum.insALLAH salepi bulabilirim.annemi artik carsi pazar salep bulabilmek icin suruklerim:)helal gibisi var mi?onceleri pek umursamazdim ama artik icim rahat degil.rabbim vazgecemedigim suphelilerden hayirlisiyla vazgecirsin.helalinden yedirsin icirsin.amin
bu cok guzel bir paylasim.turkiyede salepin yetistigi bir ulkede olupta yapmamak bana cok garip geliyor acikcasi.rabbim suurlandirsin.
Canım benim,anneni yorma :)
Silbiz salep'i Ulus'da İstanbul Baharatçısı'ndan alıyoruz.Aklimda kalan fiyatı 200 tl idi,100 gr.alsan en az 4-5 kere kullanırsın,Hollanda da bulamıyorsan biraz daha fazla alabilirsin,ben buzdolabında saklıyorum,1 sene de geçse aynı tazelikte kalıyor,son yaptığım DONDURMAYA'da bir bak olur mu?
kolay gelsin,sevgiler...
s.a. ablam bi sorum olacaktı. belli markaların sütle karıştırılıp içmek için hazırladıkları 50gr. lık paket salepler varya hani onlardan kullansak olmaz mıııı ?
YanıtlaSilCANSU :)
CANSU kardeşim,ben dondurma yaparken hep saf salep kullandım,
Silbahsettiğin saleplerden hiç kullanmadım,içlerinde zannediyorum şeker var,başka katkıları var mı bilmiyorum,istersen buradaki ölçünün iki katı salep kullanarak az miktarda sütle dene,sonucu yazarsan başka merak edenlere de bir cevap olur...
hayırlı cumalar olsun ablam... denedim 2 bardak süt 1/2 bardak şeker 1 damla sakızı 20 gramlık 2 paket olmak üzere hazır içimlik salep ve 2 yemek kaşığı kakao kullandım. sonuç: bana göre enfes bir tat oldu en azından koruyucu veya renklendirici olmadan mis gibi dordurma yaptım sayende ama eşim hazır salep içindeki tarçın tadından pek hoşnut olmadı 'bunun içinde değişik bişey var sanki,farklı bişey' diyip durdu :/ inşAllah en kısa zamanda saf salep temin edip daha güzellerini yapacağım.tariflerin için çok çok çooook teşekkürler ablammm Allah razı olsun senden herşeyin en pratiğini en lezzetlisini ve en doğalını bizlere öğrettiğin için...
YanıtlaSilCansu
Cansu kardeşim,tekrar hoşgeldin :)yorumun beni çok sevindirdi,ben de sana çok teşekkür ederim,
Silsaf salepi aktarlardan bulabilirsin,eğer Ankara'da isen İstanbul baharatçısından temin edebilirsin,biz geçen yıl kilosunu 250 tl'den aldık,
100 gr.alsan defalarca yaparsın,
yakında yeniden hatırlatma babından bu tariflerin çok az farkla tekrar yapılışını vereceğim inşeAllah,
ben artık 1 litre süte 1'er tatlı kaşığı saf salep ve buğday nişastasını şekerle beraber karıştırıp yine yukarıdaki gibi hazırlıyorum ve tabii yine damla sakızı kullanıyorum,ve donma esnasında(yarı yarıya donunca)3-4 defa blendırda çırpıp köpürtüyorum sonra tamamen donduruyorum,neredeyse hiç buzsuz nefis ve sağlıklı dondurmalar hazırlıyorum,gelecek tarif için sana bunlar benden tüyolar olsun :)ama her iki şekilde de hazırlanabilir,bu tarifte çok güzeldi,
Rabbim bizleri yalnızca kendi rızasını ön planda tutan,helal yeyip içen,şüphelilerden de kaçınıp takvaya eren,razı olduğu salih kullarından eylesin,bizleri affetsin(amin)
Rabbim cümlemizden de razı olsun kardeşim,kalbi sevgilerimle...
Damla sakızı olmazsa olurmu
YanıtlaSilOlur
SilÇok teşekkürler
YanıtlaSil