"Bir kâlpte insanların övgüsüne karşı sevgi ne kadar çoğalırsa, ihlâsı da o kadar azalır"
Abdulaziz Merzuk et-Tarifi
Abdulaziz Merzuk et-Tarifi
Rahman ve Rahim olan, isyan ve günahlarımıza rağmen nimetlerini bizden esirgemeyen yüce Rabbimin adıyla...
Aslında uzun zamandır klasik poğaçalardan farklı bir poğaça yapmıyordum bu sefer bir değişiklik olsun biraz tembelliği atayım ev standartlarının biraz dışına çıkayım dedim :)
Benzer tarifi çok öncelerde yapmıştım. O tarifimi katlı poğaça olarak adlandırmıştım bunu katmer poğaça olarak adlandım. Hamurun malzemesi klasik mayalı poğaçamın malzemesi ondan farklı olarak yaş maya kullandım ve ruşeym yok. Hem tarifi yeniden hatırlayalım hem de, tarif olsun babından yayınlıyorum sizler için de yeniden bir hatırlatma olur. Şunu da ekleyeyim çok bereketli bir poğaça elhamdulillah.
MALZEMELER
1/2 su bardağı zeytinyağı,
2 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı tuz,
3 tatlı kaşığı toz şeker,
yarım paket yaş maya,
6 su bardağından biraz fazla un(un miktarı kullandığınız unun markasına, kalitesine
göre değişiklik gösterebilir, bu yüzden unun önce fazla miktarını
ekleyip kalan kısmını azar azar ilave ederek hamurun kıvamını ayarlayın),
İçi için:
evde hazırladığımız lorlu(çökelekli), beyaz peynirli, maydanozlu, yumurta aklı iç,
Üzerlerine Sürmek için:
1 adet yumurta sarısı (akı iç malzemeye eklenecek), 1 tatlı kaşığı yoğurt 2 damla zeytinyağı karışımı,
Hamur aralarına sürmek için eritilmiş tereyağı ve az miktar zeytinyağı karışımı,
evde hazırladığımız lorlu(çökelekli), beyaz peynirli, maydanozlu, yumurta aklı iç,
Üzerlerine Sürmek için:
1 adet yumurta sarısı (akı iç malzemeye eklenecek), 1 tatlı kaşığı yoğurt 2 damla zeytinyağı karışımı,
Hamur aralarına sürmek için eritilmiş tereyağı ve az miktar zeytinyağı karışımı,
YAPILIŞI
• önce sıvı malzemeler ve maya karıştırın, tuz ve şekerin iyice erimesi sağlayın,
• un
azar azar ilave edilerek hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde
edin, hamuru en az 5-10 dak.yoğurun.
• üzeri kapalı olarak en az 1 saat mayalandırın,
• hamuru önce 2 eşit parçaya bölün,
• sonra her parçayı 6 eşit parçaya bölün,
• önce ilk 6 parçayı kullanın her parçayı nişasta serperek büyük bir servis tabağı büyüklüğünde açın,
• aralarına 2 şer yemek kaşığı eritilmiş tereyağı ve az miktar zeytinyağı karışımı sürün,
• 6. parça ile üst üste dizme işlemini bitirin en üstü yağlamayın,
NOT: İsterseniz en üstü de yağlayıp içsiz olarak da sarabilirsiniz öyle de çok lezzetli olur,
• hepsini birlikte merdane ile açabildiğiniz kadar açarak büyütün,
• resimdeki gibi mümkün olduğunca eşit üçgen parçalara kesin,
• içlerini yerleştirip sarın,
• uç kısımları altta kalacak şekilde kağıt serilmiş tepsiye aralıklı dizin,
• üzerlerine yumurta sarılı karışımı kesik kısımlarına gelmeyecek şekilde sürün,
• ısıtılmış 200 derece fırında pişirin,
diğer 6 parçaya da aynı işlemleri yapıp pişirin,
toplamda 2 tepsi poğaça çıkıyor,
aynı poğaçayı içsiz olarak da hazırlayabilirsiniz, tercih sizin.
Kolay gelsin, afiyet olsun, şükür halinizin ve dilinizin ayrılmaz zikri olsun.
Not: Siteye Telefondan mobil sürümünden bakıyorsanız resimler web sürüme nazaran bulanık görünüyor, ya web sürümünden bakın veya resim üzerlerine tıklayın.
• sonra her parçayı 6 eşit parçaya bölün,
• önce ilk 6 parçayı kullanın her parçayı nişasta serperek büyük bir servis tabağı büyüklüğünde açın,
• aralarına 2 şer yemek kaşığı eritilmiş tereyağı ve az miktar zeytinyağı karışımı sürün,
• 6. parça ile üst üste dizme işlemini bitirin en üstü yağlamayın,
NOT: İsterseniz en üstü de yağlayıp içsiz olarak da sarabilirsiniz öyle de çok lezzetli olur,
• hepsini birlikte merdane ile açabildiğiniz kadar açarak büyütün,
• resimdeki gibi mümkün olduğunca eşit üçgen parçalara kesin,
• içlerini yerleştirip sarın,
• uç kısımları altta kalacak şekilde kağıt serilmiş tepsiye aralıklı dizin,
• üzerlerine yumurta sarılı karışımı kesik kısımlarına gelmeyecek şekilde sürün,
• ısıtılmış 200 derece fırında pişirin,
diğer 6 parçaya da aynı işlemleri yapıp pişirin,
toplamda 2 tepsi poğaça çıkıyor,
aynı poğaçayı içsiz olarak da hazırlayabilirsiniz, tercih sizin.
Kolay gelsin, afiyet olsun, şükür halinizin ve dilinizin ayrılmaz zikri olsun.
Not: Siteye Telefondan mobil sürümünden bakıyorsanız resimler web sürüme nazaran bulanık görünüyor, ya web sürümünden bakın veya resim üzerlerine tıklayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,
" YAYINLA "
yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.