CAHİLİYE DEVRİNDE BULUNMAYAN BİR AHLÂK
Bir gün yeğenim şöyle demişti:
Bir gün yeğenim şöyle demişti:
“Tanıdığım bir grup genç karma yüzme havuzuna gitmek için düzenlemede bulunuyorlardı. Onlara Allahu teâlâ’yı hatırlattım ve onurunu harekete geçirmek için onlardan birisine şöyle dedim:
“Kız kardeşinin erkeklerle birlikte yüzmesine razı olur musun?” O da şöyle dedi:
“Normal, aslında kız kardeşimi de bizimle birlikte alacağız!”
Ülkemizdeki birçok çocuk buluğ çağına geldiğinde erkekliğini ispatlamak istiyor. Onlardan birisinin diğerine “Lanet olsun babana!” dediğini, babasına küfür edilenin de buna güldüğünü görürsün! Hatta namusuna, annesine veya kız kardeşine bile küfür ettiğine gülmektedir!
Bu kimselere karşı dil tutulur ve nasıl bir hitapta bulunacağını bilemezsin! Bunların problemleri, dine bağlılığın azlığından daha derindir. Zira bu kimselerde, genel olarak dini hitabın üzerine bina edileceği temeller bulunmamaktadır…
Bu kimselere karşı dil tutulur ve nasıl bir hitapta bulunacağını bilemezsin! Bunların problemleri, dine bağlılığın azlığından daha derindir. Zira bu kimselerde, genel olarak dini hitabın üzerine bina edileceği temeller bulunmamaktadır…
Harekete geçecek bir onur ve hitap edilebilecek bir fıtrat bulunmamaktadır.
İslam, kendilerinde onur, şeref, haysiyet ve kıskançlığın bulunduğu bir topluma gelmiştir. Hatta kız çocuklarını diri diri gömme suçunun gerekçelerinden birisi, o kızın ileride bir fuhşa düşmesine karşı olan kıskançlıktır. Onlardan birisinin namusuna sövülecek olsa, kılıçlar çekilir ve başlar havalarda uçardı!
Sahih bir hadiste geçtiği üzere: Bir genç Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)’e gelip: “Ey Allah’ın Rasulü, zina için bana izin ver!” dediğinde, Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in ona: “Bunu annen için ister misin?” (Kızın için, kız kardeşin için, halan için veya teyzen için ister misin?) demesi yeterli oluyor ve genç Ona şöyle karşılık veriyordu: “Allah’a yemin olsun ki, hayır ey Allah’ın Rasulü. Allah beni sana feda etsin!”
Sıradan bir insandan (veya Arap’tan) bunun dışında bir cevap beklenemezdi. İşte Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) bu kıskançlık temeli üzerine yapısını kurdu.
Bu gün ise İslam’a intisap etmekle birlikte bu tür sorulara “Evet razı olurum!” şeklinde karşılık verenler bulunmaktadır! Bundan sonra o kimseye ne diyebilirsiniz ki?
Buhari’nin rivayet ettiği bir hadiste Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır: “Büyük günahların en büyüklerinden birisi de, kişinin anne-babasına lanet etmesidir.” Bunun üzerine sahabeler şaşırarak şöyle derler: “Ey Allah’ın Rasulü, bir kimse anne-babasına nasıl lanet edebilir?” (Zira o zaman bunun bir insandan sadır olabileceğini düşünememişlerdir.) Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle cevap verir: “Bir kimsenin babasına söver, o da onun babasına söver. Annesine söver, o da onun annesine söver.”
O zaman düşünülen hal, kişinin annesine ya da babasına kızgınlıkla sövülmesi, bunun üzerine diğerinin de kızgınlıkla onun annesine ya da babasına sövmesidir.
Sahabelerin, -İslam’a intisap ettikleri halde- gülerek birbirlerinin babalarına söven toplulukların geleceğini anlayacaklarını hiç zannetmiyorum.
Ey baba ve ey anne! Çocuklarınla birlikte utanma duygularını yerle bir eden dizilerin başına oturduğunuzda…
Ey anne! Allah’ın senin için razı olduğu şekle uymadan dışarı çıktığında…
Onların şeref, onur, izzet ve kıskançlık üzere eğitilmelerini ihmal ettiğinizde ve onları tembellik, boşluk ve basitlik üzere terk ettiğinizde…
İyi bilin ki, evlatlarınızdaki temel fıtri değerleri tahrip etmektesiniz. Bundan ötürü de tabiatları cahiliye ahlakının da aşağılarına düşmektedir!
İşte o zaman:
Tabiatlar kötü tabiat halini aldığında;
İşte o zaman ne edep ne de edebiyatçının bir yararı olmaz!
Tabiatlar kötü tabiat halini aldığında;
İşte o zaman ne edep ne de edebiyatçının bir yararı olmaz!
İyad Kunaybi
incanews.com - Mütercim: Muhammed Atta
Son iki yazısını sizlerle paylaştığım Dr.İyad Kunaybi'yi kısaca tanıyalım:
YanıtlaSil
İYAD KUNAYBİ KİMDİR?
"İslam davetçisi, üniversite hocası ve eczacılık alanında araştırmacı.
Evli ve Faruk isimli bir erkek, Sare, Liyn, Lüceyn ve Nur isimli dört kız babasıdır.
|Doğumu ve Yetişmesi|
Hicri 16 Şevval 1395, Miladi 22 Ekim 1975 yılında Kuveyt’te Salimiye şehrinde doğdu. Ailesi o daha bebekken Ürdün’ün başkenti Amman’a yerleşmek niyetiyle intikal etti. Anne ve babası Filistin’in Halil şehrindendir. Kendisini, Müslümanların gidişatıyla alakadar olma ve zulmü reddetme üzerine yetiştiren babasının kişiliğinden etkilendi.
|Tahsil Hayatı|
Edebiyata merakı Lise döneminde başladı ve 1992 yılında şiir okuma ve yazmada Amman ve çevresini içine alan “Büyük Emanet Amman” birinciliğini kazandı.
1997-1998 yılında Ürdün Teknoloji ve Fen Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden yüksek dereceyle ve aynı zamanda Onur Belgesi ve birincilikle mezun oldu. Yine eğitim döneminde Üniversite’den birçok başarı belgesi aldı.
İlk İslami okumalarına Seyyid Kutub`un kitaplarıyla, davet yazılarına ise üniversite döneminde başladı.
İyad Kunaybi, Ürdün birliği ve Arap Merkezinde tekvandoyla da ilgilendi.
|Çalışma Hayatı|
Bir buçuk sene Ürdün’deki bir şirkette Araştırma ve Geliştirme ile İlaç Bilgisi bölümlerinde İlaç İmalatı üzerine çalıştı. İşi esnasında eczacılık dalında sempozyum ve kongrelere katıldı.
Bir eğitim kursu dâhilinde Birleşik Arap Emirliklerine gitti ve İlaç üzerine oradaki bir fabrikadan uzmanlık belgesi aldı.
|Lisansüstü Eğitimi Ve Öğretim Dönemi|
Toefl sınavından çok iyi bir derece aldı (620). GRE-Analytical sınavında da (760) aynı şekilde yüksek bir başarı elde etti. Amerika Houston Üniversitesinden tam burs kazandı ve Doktorasını Houston Üniversitesi’nde Farmakoloji alanında yaptı ve Pekiyi (4.0/4.0) dereceyle tamamladı. Farklı uyruklardan doktora yapan öğrenciler arasında birinci oldu. Dünyaca ünlü tıp merkezlerinden biri olan Teksas Tıp Merkezinde doktora araştırmalarına devam etti. Doktoradaki başarısından sonra Amerika’daki üniversitelerde ve İlaç Şirketlerinde iş olanakları oldukça arttı ama o ülkesine dönmeyi tercih etti.
2003 yılından bu yana Amman’daki Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde çalışmaktadır. Bu asıl görevine ek olarak da Ürdün Üniversitesi ile Teknoloji ve Fen Bilimleri Üniversitelerinde dersler vermiştir.
2013 yılında Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde en iyi araştırmacı ödülüne layık görülürken, aynı yıl Doçent unvanı almaya da hak kazandı.
|Davet Dönemi|
1) İyad Kunaybî davet faaliyetine üniversite öğrenimi sırasında 1997 yılında başlamıştır. Arkadaşlarıyla birlikte seçtikleri özellikli kasetleri Cuma namazından sonra namaz kılanlara dağıtmak üzere haftalık kaset projesini uygulamıştır......."
Devamını aşağıdaki adresten okuyabilirsiniz
www.gencmuslumanlar.com/2013/08/dr-iyad-kunaybi-kimdir.html
Allame Şeyh Suleyman Nasir el-Ulvan'ın Dr. İyad Kunaybi'ye övgüsü ve konuşmalarına devam etmesi için yaptığı tavsiyesini BURADAKİ yazıdan okuyabilirsiniz.
SilSa,kendisinin yazılarını ben de ıbretle okuyorum ve malesef cevremizde örnekleri çok. İnşallah o kimseler de hatalarını anlayıp düzeltirler ama anne baba olarak bizlere iş düşüyor. Herkes evini temizlemek, para kazanmak kadar çocuklarının terbiyesine vakit ayırıp önem verse sonrasını da yüce rabbimin ikramı olarak beklese bu noktada olmayız. Rabbim görüp anlayalardan eylesin hayırlı cumalar Allaha emanet olun
YanıtlaSilBu yazıları haber sitelerinde görüyorum ama üstün körü haberlere bakarken okumadan geçiyorum. Allah sizden razı olsun sizin tavsiyenizle de artik okumam gerektiğini anlıyorum . Rabbim dinine yardım eden böyle ilim adamların sayılarını çoğaltsın.
YanıtlaSilRabbim yolunda çalışanların yardımcısı olsun. Canım Allah senden de razı olsun, vesilenle okuyoruz .Havalar ısınınca biraz bahçeyi temizledik bu bi kaç gün, bilmiyorum sanada olurmu bazen aklında bişey vardır eksik olan ama unutulursun:)) bana bu günleri öyle oluyordu, sonra aklıma geliyordu hayatcemresini okumadımm, aklımdasın ama bacımmm, Rabbime emanet ol....
YanıtlaSil