"Seni Allah'tan uzaklaştıran ne varsa ondan uzaklaş!"
Allah'ın adıyla...
Yazın köye gittiğimizde annemin hazırladığı ve keyifle yediğimiz farklı ve bize göre özel bir yemektir tirit. Çocukluğumun da hatıraları arasında yer alan bir lezzettir kendileri. Ekmek bayatlayıp kalınca annem hemen onları doğrayıp kuruturdu, sonrasında ise onları tiritte kullanırdı.
Tirit'in ana maddesi ekmektir. Bir çok yörede tirit bayat ekmelerle ve et suyu ile hazırlanıyor ancak bizim tiridimizde kullandığımız ekmekler bayattan ziyade en az yarı yarıya veya normal kurumuş olmalı. Tirit için en uygun ekmek ise bazlama ekmek. Et veya et suyunun yerini ise bizim tiridimizde yumurtalı hazırlanmış sos alıyor. Kuru reyhan ise tiridin olmazsa olmazlarından. Rabbimizin bahşettiği her nimet uygun şekillerde bir araya getirildiğinde harika lezzetlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Kuru ekmek deyip geçmemek lazım, ondan ne cevherler çıkıyor, işte onlardan Elazığ yöresine ait tirit'in tarifi...
Tirit'in ana maddesi ekmektir. Bir çok yörede tirit bayat ekmelerle ve et suyu ile hazırlanıyor ancak bizim tiridimizde kullandığımız ekmekler bayattan ziyade en az yarı yarıya veya normal kurumuş olmalı. Tirit için en uygun ekmek ise bazlama ekmek. Et veya et suyunun yerini ise bizim tiridimizde yumurtalı hazırlanmış sos alıyor. Kuru reyhan ise tiridin olmazsa olmazlarından. Rabbimizin bahşettiği her nimet uygun şekillerde bir araya getirildiğinde harika lezzetlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Kuru ekmek deyip geçmemek lazım, ondan ne cevherler çıkıyor, işte onlardan Elazığ yöresine ait tirit'in tarifi...
MALZEMELER
1 adet bazlama ekmek,
2-3 adet yumurta,
3-4 adet yeşil sivri biber,
1 adet kuru soğan,
1 adet domates,
1 tatlı kaşığından az karışık salça,
toz kırmızı biber,
yeterli miktarda zeytinyağı ve tereyağı,
tuz,
TİRİT NASIL HAZIRLANIR?
ekmeği küçük kareler halinde doğrayıp sererek kurutun, 1 gün bekletmeniz yeterli,
tencereye yağları yemeklik doğranmış soğanı ve küçük doğranmış biberleri alıp renkleri dönene kadar yağda kavurun,
doğranmış domatesi ekleyin, 3-4 dak. pişen domateslere salçayı ve en az 1 tatlı kaşığı reyhanı, toz ve pulbiberleri de ilave edip karıştırın,
yumurtaları da karışıma kırın, yumurtaların beyazları pişince sarıları ile beraber bütün malzemeyi karıştırın,
2-3 dak. sonra 3 su bardağı kaynar su ekleyin,
kaynamaya başlayınca 5 dak. kadar kaynatın,
ekmekleri de tencereye döküp karıştırın,
suyu az ise biraz daha kaynar su ilave edin,
tuzuna bakıp tuzu az ise ilave edip karıştırın,
üzerine biraz daha reyhan atıp tekrar karıştırın bir taşım kaynayan tiridin altını kapatıp servis tabağına alın,
ayran ve arzunuza göre roka, turşu eşliğinde sıcak servis yapın, afiyet olsun, evinizde hiç bir şey israf olmasın...
Ellerinize sağlık. Her zaman her şeyin yenisiyle, tazesiyle yemek yapılmaz. Kadın olmak eldeki ile yetinerek güzel sofralar kurmaktır. Evin asıl bereketi bundadır bence...Biz bu yemeği Sivas'ta yumurtasız yaparız. Çorba gibi olur. 1-2 diş sarımsak ekleriz. Rabbim mutfağınızdan bereketi eksik etmesin...
YanıtlaSilİnanıyorum sizin tiridiniz de çok lezzetlidir, Anadolunun lezzetleri gibisi yok, onlar unutulmaması gereken çok kıymetli tatlar,
Silgüzel duanıza da amin ve bil mukabele diyorum, sevgilerimle...
Canım, ne kadar güzel görünüyor elhamdulillah :)) ellerine sağlık canım... Tarifi okurken düşündüm, annelerimiz, ninelerimiz ne kadar becerikli hanımlarmış, ana maddesi ekmek olan ne kadar nefis yemekler yaparlarmış, az malzemelerle lezzetine doyulmaz, tadı yıllar geçsene damaklarımızda kalan yiyecekler hazırlarlarmış... Allah onlardan da, cümlemizden de razı olsun şükrümüzü dilimizden eksik etmesin... Kardeşim seninde verdiğin tarifleri onun için severek okuyor ve yapabiliyorum, sade ve bi o kadarda nefissss:)))) afiyet olsun...
YanıtlaSilNe güzel yazmışsın, ağzından bal damlıyor, bu güzel ifadeler karşısında ağzım kulaklarıma vardı desem :)
Silşöyle karşılıklı otursak seninle ne sohbetlerimiz olurdu, ya nasip!
seviyorum seni, Rabbime emanetsin...
Sayfamda cuma günleri dini sohbet videoları paylaşmak istiyorum. Ama bu konuda çok bilgili değilim maalesef. Bana yardımcı olurmusunuz?
YanıtlaSilBURADAKİ videolardan Said Özdemir sohbetlerini,
Silsiyer tv' deki Muhammed Emin Yıldırım'ın
sohbet videolarını,
Abdurrahman Ateş'in tefsir derslerini,
you tube'dan Mehmet Emin Akın hocanın sohbet, konferans vidolararını önerebilirim.
merhaba herkese hayırlı cumalar sayın hayat cemresi size bir sorum olcak az önce klasik kek denedim şöyle bir ifade vardı "ısınan fırının ısısını 230 dereceye yükseltip keki fırına sürün,
YanıtlaSil•kabarıp üzerleri kızarmaya başlayınca ısıyı 200 dereceye düşürün,
•kekin her tarafı kızarınca kürdanla kontrolünü yapıp fırından alın,"
230 da çok hoş kabardı ama 200 e düşürünce çöktü üstü kurudu içi çiğ kaldı pişmedi klasik fırında yapmıştım fikriniz var mı acaba tşk.
Merhaba kardeşim hoşgeldiniz,
Silkekin çökme sebeplerinin neler olabileceğini bildiğim kadarı ile anlatayım,
kek hamurunuz çok cıvıksa,
kekin pişmesi esnasında fırın kapağı açılırsa,
veya belki de fırın kaynaklı olarak kek çökme yapabilir, aklıma başka bir sebep gelmiyor :(
ben de keklerimi klasik fırında pişiriyorum ancak böyle bir durumla karşılaşmadım,
inşeAllah bir daha ki sefere en iyi sonucu alırsınız, selametle kalın...
teşekkür ederim hayat cemresi belki fırından ama ilk 20 dk kapağı açmadım kek hamuru cıvıklığını ayarlaymıyorum ben galiba nasıl ayarlayacağım bir de kaç der kaç dk pişireyim söylermisiniz hamur ya katı oluyor ya çok cıvık galiba bilemiyorum kiiiii........
SilKek hamurunu hazırladıktan sonra, hamuru çıptığınız kaşık veya çırpıcıdan hamura damlayan hamur damlaları 3-4 saniye içinde hamurda kayboluyorsa kıvamı iyidir, verdiğim kek tariflerinde ölçüler var ben size bir tanesini önereyim,
SilKAKAOLU CEVİZLİ TOP KEKLER bu kekleri küçük yuvarlak borcamda da hazırlayabilirsiniz, fırın ısısını da o tarifteki gibi ayarlayın inşeAllah güzel haberlerinizi alırız, kolay gelsin.
Özlemişim seni,sayfanı, yaptıklarını, herşeyini,Allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin,canım,iyi ki varsın...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım kardeşim hoşgeldin :)
Silben de seni özledim,
Allah razı olsun, kalbi muhabbetlerimle...
cok lezzetlı olmustur ellerıne sağlık
YanıtlaSil