Pages

7 Temmuz 2014 Pazartesi

Nane'ye Dair...Nane Nasıl Kurutulur? Nerelerde Kullanılır? Nanenin Sağlığımıza Etkileri Nelerdir?

"Yeri de nasıl uzatmış, üzerine sabit dağlar oturtmuşuz. Orada görünüşü güzel her çeşit bitkiden çiftler yetiştirdik."
(Kaf suresi 7.ayet meali)
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...
Rabbimizin bizlere bahşettiği nadide nimetlerden bir tanesi de kokusu ile mest olduğumuz, lezzeti de bir o kadar güzel olan, mutfaklarımızın vazgeçilmezi nanedir... 
Aslında kuru naneyi hiç evde hazırlamazdım, ta ki bu yıl annem bahçede nanelerimizin az olduğunu, zamanında alıp kurutmamızı söyleyinceye kadar. Balkonda bir miktar nanemiz vardı hemen onları kesip kuruttum, ayrıca evimize hediye olarak ulaşan naneleri de kuruttum. Naneleri ayıklayıp, yıkayıp suyunu iyice süzdürdükten sonra dal dal pamuklu bir bez üzerine serip, havadar gölge bir yerde kurutabilirsiniz, havadar derken ben salonda kitaplığın üzerinde kuruttum. Ev ortamında yetiştirdiğiniz naneleri yıkamadan da kurutabilirsiniz.
Resimlerde gördüğünüz dallı ve yapraklı olan naneleri ise dışarıdan geldiği için, kurutmadan önce yıkadım.
Kuruttuğunuz naneleri, dalların kök kısmından uç kısmına doğru elinizle yapraklarını sıyırarak, yapraklarını dallarından ayırın, nane yapraklarının bir miktarını hemen kullanmaya hazır hale gelmesi için, ister elinizle ufalayabilir, isterseniz de rondo da ufalayabilirsiniz. Nanelerin rahiyasının kaybolmaması ve tazeliğini korumak için, kapalı bir yerde muhafaza edin ve hepsini ufalamayın. 
Ayrıca yaprak halindeki kuru nanelerden az bir miktar(8-10 yaprak) bardağa koyup üzerine kaynar su ekleyerek nane çayı hazırlayabilirsiniz. Kuru nanenizi başta zeytinyağlı sarma ve dolmalar, çorbalar olmak üzere bir çok yerde kullanabilirsiniz. 
Dikili bir naneden de bir kök çıkarıp toprağa dikebilirsiniz. Ben nanelerimi köyden getirdiğim bir kaç kök ile çoğaltmıştım.Nane dikmek için uygun bir saksınız yoksa, büyük bir su bidonunu aşağıdaki resimde olduğu gibi, yarıdan daha az kısmını, enine keserek toprak doldurup, nanelerinizi yetiştirmek için geniş bir ortam hazırlayabilirsiniz.
Nane diktiğiniz toprağı gözden çıkarın, zira nane istilacı bir bitki, nane ekilen bir toprak zamanla tamamen nane kökleri ile kaplanıyor ve naneden arındırmak pek mümkün olmuyor. Nane sıcağı ve suyu çok seviyor. Zamanla bozulan nanelerinizi toprakla aynı hizada kesip yeniden yeşillenmesini bekleyerek tazelenmesini sağlayabilirsiniz. Evinizde, balkonunuzda nane yetiştirmek isterseniz buradaki bilgilerden faydalanabilirsiniz.
  Şunların şeker duruşuna bakın :) bütün bu güzellikleri görüp de nasıl şükretmez, akletmez insan! Rabbimize yarattığı şeylerin zerrelerince şükürler olsun...
Taze naneyi özellikle sıcak yaz günlerinde başta nanelota (Limonlu zencefilli nane şurubu) olmak üzere, soğuk tüketilen yoğurtlu çorbalarda, cacıklarda, salatalarda vb.farklı şekilllerde kullanabilirsiniz.
http://hayatcemresi2.blogspot.com.tr/2013/06/limonlu-taze-zencefilli-nane-surubu.html
"Nanenin Faydaları ve Zararları
Nane: Ballıbabagiller familyasından; nemli yerlerde yetişen özellikle karadeniz kıyılarında , genellikle tüylü ve çok kokulu otsu bir bitki cinsidir.

BESİN DEĞERLERİ100 gr. kuru nanenin içerdigi besin degerleri sunlardir: 245 kalori: 15.1 gr. protein: 29,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 4,9 gr. yag; 755 mgr. kalsiyum: 30.2 mgr. demir: 52 IU A vitamini; 0,49 mgr. B1 vitamini; 0,98 mgr. B2 vitamini ve 3,7 mgr. B3 vitamini.
Nanenin Faydaları: Hazmı kolaylaştırır. Gaz söktürür. Karaciğer yetersizliğini giderir. Safra akışını düzenler. Mide ağrılarını keser. Bağırsak spazmını giderir. Nefes almayı kolaylaştırır. Astım, grip, Bronşit ve öksürük için yararlıdır.Ateşi düşürür. Sinirleri kuvvetlendirir. Sükûnet verir. Heyecanları ve korkuyu yatıştırır. Kusmaları önler. Migren, uykusuzluk ve baş dönmelerinde faydalıdır.
El ayak titremesi, dil tutukluğu, felç ve uykusuzlukta kullanılır. Kalbi kuvvetlendirir. Sinirsel kalp çarpıntılarını keser. Erkeklerde ruhsal kaynaklı iktidarsızlığı giderir. Aybaşı kanamalarının muntazam ve ağrısız olmasını sağlar.
Sütle şişen memelerin şişini indirir. Soğuk algınlığında faydalıdır. Bağırsak solucanlarının düşürülmesinde yardımcı olur. İdrar söktürür. Mide ülseri ve Gastrit olanlar fazla kullanmamalıdır.

NANE ÇAYININ FAYDALARI
 Özellikle soğuk algınlıklarında,
nane çok şifalı bir bitki. Ama nanenin şifa verdiği tek hastalık soğuk algınlığı değil.
Naneyi kaynatıp, buharını içinize çekin. Burnunuzun açıldığını nezlenizin de kısa sürede geçtiğini göreceksiniz.
Mide ağrısının yanı sıra, yanmadan da şikayetçiyseniz, nane çayı içmenizde fayda var. Nane çayı, mide gazlarını geçirir, midedeki doluluk hissini giderir. Ayrıca hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır.
 Kuru naneyi sıcak suya atıp,5-10 dakika demlendirdikten sonra nane çayınız hazır olacaktır. Önemli bir hastalığınız yoksa mide asitlerine karşı, ilaç içmek yerine, nane çayı içmek daha sağlıklıdır.
NANE İştah açar.
Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir.
Strese ve baş ağrısına iyi gelir.
Spazm ve kalp çarpıntısı riskini azaltır.
Ateşi düşürür.
Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır.
Sindirimi kolaylaştırır.Gaz söktürücüdür.
Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur.
Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir.
Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler.
Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte faydalıdır.
Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir.
Anne sütünü arttırır.
Sinirsel iktidarsızlığa iyi gelir.

Nanenin zararları: Rahimi incelttiği ve hamilelerin dikkatle kullanması gerekiyor. hamileliğin ilk dönemlerinde aşırı Nane kullanmak düşüğe sebep olabiliyor. Isparta’da kaynatılarak tüketilen nanenin (Mentha Spicata Labiatea) üreme sağlığına etkisini araştıran Süleyman Demirel Üniversitesinde (SDÜ) Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Mungan, bu araştırmanın sonunda nanenin, çay gibi kaynatılarak sıklıkla tüketilmesi durumunda gebeliğin gelişimini olumsuz etkilediğini belirledi."
Kaynak-Şifamarket
*** 
Merak edenler ve bilmeyenler için söyliyeyim, yukarıda bazı nane resimlerimin yanında gördüğünüz,
yandaki resimdeki, püskül görünümlü sarı, pembe renkli çiçekler Tuğbacığımın hediyeleri. İsimleri de çok ilginç (celosia) Horoz İbiği veya Tilki Kuyruğu. 
Bu güzel çiçeklerle balkonumuz daha bir renklendi :) 
Canım kardeşime bu güzel hediyeleri için buradan da tekrar çok teşekkür ediyorum... 
İlgi ile okuduğunuzu umduğum bir yayınını daha burada sonlandırırken, hepinize hayır, huzur, sağlıkla geçireceğiniz, Rabbimizi razı etmeye vesile olacak, mutlu bir Ramazan diliyorum. Rabbim oruçlarımızı kabul buyursun(amin).

8 yorum:

  1. Selamün aleyküm canım. Benim en çok sevdiğim baharatlardan biridir. Yaşı kurusu farketmez.her türlü kabulüm:) ve de en çok kullandığım. Hatta geçen seneden kuruttuğum bitti aktardan aldım geçen gün. Bu sene daha vakit bulamadım. Misafirler biraz rahatsızlık bir de araya ramazan girince herhalde bayramdan sonraya kalacak benim kurutma işi. Sende nanelerini Güle güle bereketle tüket.hayırlı ramazanlar canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam Fatmacım hoşgeldin :)
      bir keresinde benim de evde kuru nanem bitmişti, paket içinde olanlardan almıştım, ancak kullanamadım içi tozlu topraklıydı, ufalanmış halde olunca tozunu toprağını da dışardan bakarak farkedemeyebiliyorsun, ilk ve son alışım oldu :) en güzeli evde hazırlamak,
      sevgilerimi gönderiyorum, hayırlı ramazanlar...

      Sil
  2. tugba ve kuzusu7 Temmuz 2014 15:21

    Esselamu aleykum ve rahmetullah.maşeAllahh nanelerin çok güzel olmuş. Ben böyle dalı ile kurutmayı bilmiyordum benimkiler biraz kararıyorlardı.inş bundan sonra bende öyle yapıcam hem böylesi daha zahmetsiz gibi.evde kurutmak bambaşka ben her hafta bişey alıp kuruttum.nane, reyhan, kekik.nanem biraz az oldu bi 2 bağ daha kurutsam fena olmaz.kekigi ilk defa kuruttum.hazır kekikle alakası yok çok güzel oldu.inş Allah bizlere sağlık sıhhat versinde böyle evde yapabilelim.çünkü bu kış hazırlıkları insanı çok yoruyor.horoz ibiklerini dikmişsin çok guzel olmuşlar.bir tanesi çaydanlıga dikilmiş dekoratif olmus.çiçekleri güle güle büyüt.seni mutlu ediyorlarsa ne mutlu bana.sağlıcakla kalın inş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We aleykumselam we rahmetullah canım benim hoşgeldin :)
      bizim usüller genellikle anneden görmedir :) annelerimiz bir derya Rabbim acılarını göstermesin (amin),
      maşeAllah sen bu kurutma işini bir hayli ilerletmişsin, Rabbim afiyetle tüketmenizi nasip etsin,(amin), nasip olursa elimize geçerse bu yıl VİŞNE kurutmak istiyorum, vişne kurusu çok lezzetli oluyor, çerez gibi yemesi çok güzel, o ekşi vişneler kuruyunca Rabbimizin bir mucizesi olsa gerek tatlılaşıyor, hani acı soğan da pişince tatlılaşıyor o da ayrı bir mucize, Rabbimizin lütuflarını saymaya kalksak aciz kalırız, Rabbimize sayısız hamd-u senalar olsun,

      dikkatine maşeAllah :) çaydanlığın hikayesini inşeAllah başka bir buluşmamızda anlatırım :)
      Rabbime emanetsiniz, kalbi dua ve muhabetlerimle, hayırlı Ramazanlar...

      Sil
  3. canim benim masallah ne kadar yesil duruyor kuru naneler :))saksidakilerde bi o kadar guzel, cicekler cok cook guzel :) Rabbim ne kadar guzellikler vermis bizlere,eksikligini gostermesin (amin) nane bizdede cok kullaniliyor, burda naneyi fasulye yemeginde de kullaniyorlar , yemek pistikten sonra dogranmis taze nane uzerine atiliyor,cok lezzetli oluyor:))
    Yaradan gayretini artirsin bacimmm,Allaha emanet ol....hayirli ramazanlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kıymetlim gelmiş hoşgeldin :)
      taze nane taze fasulyenin mi üzerine mi atılıyor? ilginç bir uygulama hiç duymamıştım, merak etmedim değil, denemek isterim :)

      Rabbim rızası uğrunda gayretlerimizi artırsın(amin),
      kalbi muhabbetlerimle, hayırlı ramazanlar...

      Sil
    2. canimmm , kuru fasulyenin uzerine :)) seni cok seviyorum, inan ben hem burdayimsahurda,iftarda , yatsida , 7.24 saatte ziyaretindeyim canim adeta ev sahibi gibi oldum :)))

      Sil
    3. Demek bilemedim :) ama bu daha ilginçmiş, şimdi daha çok merak ettim :))
      zaten ben seni misafir olarak görmedim ki, tabi sen de buranın ev sahibisin :) ben de seni çok seviyorum canım benim,
      Rabbime emanesiniz, hayırlı sahurlar...

      Sil

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.